http://www.4chan.org/ <-- a tą stronę forumowicze widzieli, też banujemy?

I odpowiadając
hubiii na Twój postulat, ściganie oraz śledzenie działań takich userów ze względu na specyfikę sieci TOR jest bardzo trudne. Jedną z możliwości byłoby zablokowanie polskim userom dostępu do TOR'a (prawdopodobnie i tak do obejścia). Nie spowodowałoby to jednak, że nagle wszyscy polscy pedofile w magiczny sposób zostaliby wyłapani. Zostałaby im odcięta jedynie jedna z metod wymiany informacji i wciąż konieczne byłoby mozolne stosowanie klasycznych metod. A czy ktoś może dysponuje statystykami na ile zostały ostatnio zwiększone środki policji na walkę z pedofilią w tradycyjny sposób?
Zostawmy jednak policję na boku i wróćmy do samego TORa.
Przyzwolenie obywateli na zablokowanie dostępu do tej sieci byłoby równoważne z tym, że obywatele godzą się poświęcić część własnej wolności w imię walki z pedofilią. Pytanie na ile bardzo jesteśmy skłonni zrzec się naszej wolności w imię walki z przestępczością i na ile jesteśmy pewni, że takie ograniczenie wolności zostałoby wykorzystane jedynie w tym celu? Pewnie niejeden z forumowiczów nie korzystających z TORa myśli sobie co tam po zamknięciu jakiejś sieci o której do teraz nigdy nawet nie słyszał, ale czy równie chętnie zrzekłby się prawa do wychodzenia z własnego domu w imię walki ze złodziejstwem? Tak samo zanim wydałbym przyzwolenie na zablokowanie tej sieci jaką mógłbym mieć pewność, że zostały wykorzystane już absolutnie wszystkie inne środki na walkę z pedofilią, tak że konieczne jest ograniczanie mojej wolności? Tak samo czy oby na pewno nie jest to jedynie margines problemu? Jaki procent pedofilów skrzywdziło dzieci dzięki tej sieci, a jaki procent i tak by to zrobiło, lub w ogóle z niej nigdy nie korzystało? Bo może najpierw z nimi trzeba walczyć?
Ps. żeby było jasne, jestem jak najbardziej przeciwny pedofilii, i tym bardziej mi się nie podoba, że część pedofili wykorzystuje TORa (i w ogóle Internet) do rozpowszechniania takich materiałów.
Użytkownik Nestor edytował ten post 21.12.2009 - 23:34