Genetycznie modyfikowany ryż o przeznaczeniu handlowym może być uprawiany na Chińskich polach
już w przyszłym roku, czyniąc Chiny pierwszym krajem praktykującym uprawę żywności GMO w celach
handlowych. Obecnie na polach trwają jeszcze testy, wymagane w przypadku każdej nowej odmiany.
Oficjalne zatwierdzenie jest przewidywane na listopad.
Dwie odmiany,zwane Huahui 1 oraz Bt Shanyou 63, zostały już zatwierdzone i powinny wejść do sprzedaży
w ciągu następnych dwóch lat. Obie odmiany zawierają białka "Bt" z bakterii Bacillus thuringiensis, w
celu ochrony przed pasożytami żerującymi na uprawianym ryżu, które są największą plagą na polach.
Jikun Huang, dyrektor Centrum Chińskiej Polityki Rolniczej przy Chińskiej Akademii Nauk w Pekinie mówi:
"Przewiduję, że produkcja na dużą skalę tych dwóch odpornych na szkodniki odmian ryżu rozpocznie się
w roku 2011 w prowincji Hubei, jednym z głównych regionów produkcji ryżu w Chinach".
Jeśli w Hubei wszystko pójdzie zgodnie z planem, Huang przewiduje natychmiastową aprobatę odmian
na terenie całych Chin. Odsuwa na bok obawy, że modyfikowany ryż zaszkodzi handlowi eksportowemu,
przypominając, że eksport stanowi mniej niż 1 procent całkowitej produkcji ryżu w kraju.
Poprzednie, eksperymentalne próby upraw ryżu GMO w Chinach, łącznie z dwiema obecnie wprowadzanymi
do handlu odmianami, okazały się przynieść wymierne korzyści biednym rolnikom i zmniejszyć efekty
narażania się na działanie pestycydów.
Bob Zeigler, dyrektor IRRI (Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżem, organizacja 'non-profit' -
przyp. tłum.) w Los Baños na Filipinach jest optymistą w sprawie przyszłości genetycznie
modyfikowanego ryżu. Twierdzi, że technologia GMO może dostarczyć żywności unikalnych cech, które
inaczej pozostałyby nieosiągalne. W tym roku rolnicy z Indii i Filipin zaczęli otrzymywać ryż
odporny na powodzie (ryż rosnący na polu jest uprawiany na podmokłych terenach, lecz nie może pozostać
zanurzony pod wodą na dłuższy czas, gdyż nie otrzymuje wystarczającej ilości dwutlenku węgla i
światła, co spowalnia a nawet uniemożliwia proces metaboliczny rośliny - przyp. tłum.), wyhodowany
w IRRI, który nie jest genetycznie modyfikowany, ale podczas prac nad nim wykorzystywano wiedzę
z badań GMO.
Tłumaczenie: riseman
Paranormalne.pl
źródło: New Scientist
http://www.newscient...y-in-china.html
zdjęcia: Wikipedia (GNU Licensed)