Nasza gwiazda ostatni robi nam coraz więcej niespodzianek.
Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 15.03.2012 - 19:43
Napisano 15.03.2012 - 19:48
Napisano 15.03.2012 - 20:48
Źródło:
Kometa SWAN uderzyła w Słońce
SOHO - LASCO2
Mieliśmy możliwość obserwowania kolejnej komety zmierzającej w stronę naszego Słońca. Ciało zostało odkryte przed tygodniem za pomocą instrumentu SWAN znajdującym się na satelicie SOHO, stąd też pochodzi jej nazwa.
Kometa stawała się coraz jaśniejsza aż w końcu wpadła w Słońce. Jak informują astronomowie był to prawdopodobnie kolejny odłamek grupy Kreutza, wielkiej komety, która rozpadła się na kawałki kilka stuleci temu.
Naukowcy bardzo ostrożnie wypowiadali się na temat zdolności komety do przetrwania zbliżenia ze Słońcem, głównie za sprawą cudownie ocalonej komety Lovejoy, która przeleciała przez koronę gwiazdy i oddaliła się w przestrzeń kosmiczną. Wszystko wskazuje na to, że kometa SWAN jest mniejszym obiektem i spotkania z gorącym Słońcem po prostu nie przetrwała.
Użytkownik Torek edytował ten post 15.03.2012 - 20:49
Napisano 15.03.2012 - 20:50
Użytkownik agusiaq edytował ten post 15.03.2012 - 20:52
Napisano 15.03.2012 - 20:59
Miejmy nadzieje ze to wszystko co sie dzieje w okolicach i na słoncu nie spowoduje jego wygaśniecia
Użytkownik xyz8472 edytował ten post 15.03.2012 - 21:00
Napisano 15.03.2012 - 22:21
Miejmy nadzieje ze to wszystko co sie dzieje w okolicach i na słoncu nie spowoduje jego wygaśniecia
Napisano 16.03.2012 - 01:25
Według mnie zarówno Mariush jak i Floopstar mają rację. Mamy do czynienia z protuberancją jak sugeruje Floopstar, której obserwacja z określonegej pozycji daje taki a nie inny efekt wizualny, o którym mówi Mariush. Więc Twój wybuch Floopstar jest trochę nie na miejscu.
Dokładnie obserwujemy tu protuberancję, oraz jej erupcję (wtedy gdy "tajemniczy obiekt" nagle się odrywa), widoczną na poniższym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=6b-UtuDqRn4&feature=player_embedded
Wpływ 'zgubnego' w tym wypadku efektu wizualnego polega na specyficznym punkcie obserwacji. Protuberancje przybierają zwykle różne kształty, ale niemal zawsze są prostopadle do płaszczynzy Słońca. Tak jest i tym razem, jednakże my jako obserwatorzy patrzymy na tę prostopadłą strukturę z 'naprzeciwka'.
Owa nitka łącząca "obiekt" (de facto żadnego obiektu nie ma) ze Słońcem, nie jest tak naprawdę pojedynczo-prostopadłym kanałem skierowanym "od Słońca". Jest to włókno, które z "normalnej" perspektywy /na wprost/ wyglądałoby tak:
http://www.youtube.com/watch?v=tO7-NnrNG1E&feature=related
lecz w tym konkretnym przypadku my patrzymy na nią jakby z boku, z profilu. Widzimy tylko jedną jej stronę co sprawia wrażenie pojedynczej "odnogi" przy czym w rzeczywistości jest to "łuk". To tak jakbyś patrzył na nóż położony na płasko i obrócił go o 90stopni widząc tylko jego cienkie ostrze.
Czarny dysk "UFO" jest efektem jonizacji żelaza i widoczny jest na zdjęciach SDO (posługujących się jednym kolorem) jako ciemny obiekt, a w rzeczywistości jest optycznym wynikiem absorpcji światła.
Napisano 16.03.2012 - 11:08
Ewidentnie mamy tu do czynienia z obcą inteligencją.
Nie można porównywać zdjęć wyrzucanej plazmy z czymś takiego typu.
Można by było porównać ten efekt z tornadami występującymi na słońcu np. tak jak tutaj
Lecz na filmie widzimy czarny obiekt w kształcie kuli z ramieniem podłączonym w słońce. Potem wystrzeliwującym jak z procy. Takie anomalie nie występują na słońcu.
Jeżeli się mylę, pokaż mi podobną anomalię!
Użytkownik Amontillado edytował ten post 16.03.2012 - 11:08
Napisano 16.03.2012 - 13:49
Napisano 16.03.2012 - 13:55
Użytkownik xyz8472 edytował ten post 16.03.2012 - 13:56
Napisano 16.03.2012 - 13:57
Druga anomalia na tym samym zdjeciu nie jest dowodem na powszechnosc zjawiska, poniewaz moze to oznaczac iz jest to, to samo rzadkie zjawisko ktore tutaj przy nieznanych nam sprzyjajacych warunkach wystapilo az podwojnie.. albo ze Ufo tankuja parami..
Obiecałem pokazać Ci podobną anomalię – jest na tych samym zdjęciu co nasze UFO, tuż za nim - tylko słabiej widoczne z powodu większej odległości:
..
Użytkownik manitoris edytował ten post 16.03.2012 - 14:02
Napisano 16.03.2012 - 20:37
Popularny
Napisano 17.03.2012 - 18:03
Ale to nie są żadne anomalie! Niesamowity może być tutaj jedynie punkt obserwacji, który sprawia że protuberancja wygląda jak pojedyncza nitka. Nie mam czasu szperać w setkach tysięcy zdjęć z bazy danych, pierwsze lepsze jakie znalazłem przedstawiające podobną sytuację:
Zastanawiające, że wszystkie filmy i zdjęcia tutaj wstawiane mają fałszywy kolor Słońca żółto-złoty (tzn. że obraz uchwycony został przez SDO dzięki emisji atomów żelaza XIV).
Postanowiłem sprawdzić więc jak o tej samej porze prezentowało się Słońce i jego korona w innych kolorach zdjęć (zależnych od pierwiastków emitowanych przez naszą gwiazdę i długości fali).
Co się okazało (wszystkie zdjęcia wykonane o tej samej porze, przedstawiają to samo zjawisko):
Jak widać nie ma żadnego obiektu, mamy do czynienia ze zwykłą erupcją protuberancji.
Ale jeśli ktoś dalej nie wierzy i ma wątpliwości – cóż. Niech i będzie to statek tankujący energię (?) ze Słońca. W sumie nic mi do tego, żegnam.
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych