[quote name='Aquila' date='25.01.2010 - 01:05' timestamp='1264377911' post='369259']
Tak właściwie to nie planowałem bawić się w astrofotografię zbyt wcześnie, bo najpierw chciałem jak najlepiej "rozpracować" sprzęt, ale wczoraj coś mnie ruszyło i pomyślałem sobie "czemu nie?"
[/quote]
I ja zamierzam podłączyć się do mojej Synty, ale to dopiero na wiosne, zmarźlak ze mnie i poza wizualem i to lornetkowym w temperaturze -20, nie mam serca do astronomii;)
[quote]Warunki - niestety przyznam, że kompletnie nieodpowiednie. Przede wszystkim teleskop stał w pokoju i celował przez zamknięte okno, co samo w sobie jest niewybaczalne
[/quote]
Tak to niewybaczalne, to jak lizanie lizaka przez folie;).
[quote]Ale zbyt zimno było na jakiekolwiek wychodzenie na dwór. Po drugie seeing również był kiepski. Ale jak mówiłem - nie planowałem robić zdjęć a jedynie zobaczyć co w tych warunkach widać. A że aparat był na półce obok, więc...
[/quote]
Zdjęcia Moona znośne jak na takie warunki. Fajnie, że się nie zrażasz, bo wbrew wielu opiniom można całkiem sensowne fotki pstrykać z dobsona (oczywiście mam na myśli focenie Księżyca i planet), a po zakupieniu platformy paralaktycznej to i na DS'y można polować
.
[quote]
Jako że ten teleskop jest na Dobsonie, więc o fotografowaniu mgławic czy galaktyk mogę sobie zapomnieć
Oto jak wygląda mgławica w gwiazdozbiorze Oriona gdy silniczek nie śledzi uciekających gwiazd:[/quote]
Zobacz jaki efekt można uzyskać właśnie z dobsa, oczywiście tutaj nie obyło się bez wspomnianej "platformy" -
klik i jeszcze jeden
przykład +
klikNo i królowa nieba =>
M31[quote]Na dodatek aparat był trzymany w ręce a ta niestety zawsze odrobinę drga.[/quote]
Tu przydało by się jednak mocowanie.
A tutaj, przy najmniejszym powiększeniu, widać że to jednak Saturn - pierścienie ledwie widoczne, ale są. Dodatkowo widoczny był księżyc Saturna - Tytan (tak mi się wydaje). [/quote]
Coś tam wyszło...
Gdyby nie to, że fociłeś przez szybę efekt byłby o niebo lepszy. Zobacz na tą fotkę:
klik.
Koleś robił ją co prawda z Synty 10", ale z ósemki wyciśniesz to samo (oczywiście jeżeli umiejętności na to pozwolą
.
[quote]Zdjęcie jednak pogarsza widok - w rzeczywitości pierścienie były lepiej widoczne niż to co widaćna zdjeciu, nawet przy tych złych warunkach. [/quote]
Oj, w rzeczywistości Saturn przez Synte prezentuje się duuuuużo lepiej (przy dobrym seeingu). Można na nim dostrzec "Przerwę Cassiniego", a i "Przerwę Enckego" widziałem. Oprócz tego to i pasy na tarczy planety są dobrze widoczne.
[quote]No ale czekam teraz aż się zrobi cieplej i będę mógł wystawić teleskop na zewnątrz
[/quote]
i ja na choć troche lepsze warunki temperaturowe czekam ,bo choć te obserwacyjne sa ostatnio wspaniałe to mróz mnie wypłasza po 20 minutach
[quote name='Muhad' date='25.01.2010 - 11:35' timestamp='1264415742' post='369272']
[quote name='pawaw1' date='25.01.2010 - 10:52' timestamp='1264413143' post='369268']
Tu jest ciekawy sposób na podłączenie kamerki internetowej do teleskopu
[/quote]
Mi chodzi o coś innego.
Ja się zastanawiam w jaki sposób mogę przybliżenie teleskopu zgrać z możliwościami aparatu i jak w ogóle zrobić, by połączyć aparat z teleskopem. W warunkach domowych bez jakiś dodatkowych sprzętów nie mam możliwości
[/quote]
Można to zrobić dwojako. Można przystawić aparat do okularu (tak jak to zrobił Aquila), którym to właśnie "wyregulujesz" sobie powiększenie, bądź podłączyć aparat to tzw. "głównego ogniska" teleskopu, zamiast okularu wstawiasz właśnie aparat, tu powiększenia mierzy się długością ogniskowej teleskopu. Nie wiem jakiej średnicy masz wyciąg w teleskopie i jakiego aparatu chcesz uzyć jako detektora światła, bo od tego zależy czy dobór przejściówki, którą "zestaw" połączysz.
Użytkownik olorin edytował ten post 25.01.2010 - 12:26