Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teleskop zarejestrował kosmiczną kolizję

• Please log in to reply
21 replies to this topic

natty_dread.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Teleskop zarejestrował kosmiczną kolizję

Specjaliści z NASA wierzą, że za pomocą specjalistycznej aparatury, po raz pierwszy udało się zobaczyć moment zderzenia dwóch asteroid. Na początku stycznia, w ramach programu Lincoln Near-Earth Asteroid Research zajmującego się śledzeniem asteroid stanowiących potencjalne zagrożenie dla Ziemi, "wychwycono" tajemniczy obiekt w kształcie litery X, za którym ciągnie się złożony z pyłu ogon.
Tajemniczy obiekt zauważono w odległości blisko 145 milionów kilometrów od Ziemi. Podekscytowani naukowcy z NASA szybko obwieścili, że po raz pierwszy byliśmy świadkami zderzenia się dwóch asteroid. Zdjęcia, które zostały wykonane za pomocą Kosmicznego Teleskopu Hubble'a zdają się jednak przeczyć rewelacjom niektórych naukowców. Jak poinformował serwis popsci.com, to co widać na fotografiach, przypomina bardziej smugę ciągnącą się za kosmicznymi odpadami niż łagodną otoczkę towarzyszącą asteroidzie.

Również znajdujące się na Ziemi teleskopy nie potwierdziły występowania w widocznym ogonie gazów charakterystycznych dla smug obecnych przy obiektach takich jak asteroidy.

Specjaliści z NASA utrzymują jednak, że widoczny na zdjęciach łańcuch odpadów, to właśnie nic innego jak efekt kolizji dwóch asteroid. Badacze określają ją mianem "energetycznej". Według ich wyliczeń,, do zderzenia doszło z prędkością 17,7 tys. km na godzinę.

Dołączona grafika

Ale nie to jest najważniejsze - spójrzcie na tą kolizję... i na cytat z przepowiedni Jezusa:
"Wtenczas ukaże się znak Krzyża na niebie, a z otworów, gdzie były ręce i nogi przebite Zbawiciela, będą wychodziły wielkie światła, będzie to na krótki czas przed dniem ostatecznym."

„ Mój Krzyż, Świetlisty Krzyż, który zajaśnieje na całym niebie będzie
znakiem dla wszystkich mieszkańców ziemi. Dla jednych jako znak kary,
dla innych jako wewnętrzne światło i dla niektórych jako znak zwiastujący
szybka sprawiedliwość. Jest to znak, że ostatnie wydarzenia są bardzo bliskie.
Ten Krzyż uświadomi światu moje straszne cierpienia. Zwracam wam uwagę, że
nie będę karać bez uprzedzenia. Wszystkim mieszkańcom ziemi dam odpowiedni
czas, żeby mogli pojąć właściwe znaczenie Krzyża na niebie. To będzie znak ukazujący bliskie nadejście Bożej Sprawiedliwości Mego Ojca. Wszyscy ludzie ujrzą ten Krzyż. Nikt nie będzie mógł powiedzieć „nie widziałem tego Krzyża”. Przypomni on wszystkim moje krwawe i haniebne cierpienia na Krzyżu, cierpienia
przepełnione miłością i niosące ratunek wszystkim moim dzieciom”.

Co prawda jest mowa o krzyżu na Niebie, a nie w kosmosie, jednak całkiem intrygujące. Co o tym myślicie?

źródło

• 1

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

...Wszyscy ludzie ujrzą ten Krzyż. Nikt nie będzie mógł powiedzieć „nie widziałem tego Krzyża”...

Obawiam się że w tym przypadku znajdzie się ktoś, kto tego nie zobaczy. Chociażby ci, którzy nie mają dostępu do internetu (a jest ich na świecie sporo) lub telewizji. To słaba strona tej przepowiedni.

Użytkownik Daikin edytował ten post 05.02.2010 - 05:57

• 1

silence.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakoś nie mogę bezpośrednio ujrzeć na tym zdjęciu krzyża, raczej wielką literę "A" z wydłużoną i zaokrągloną "poprzeczką". Jeśli ma być to krzyż... czyli obecny symbol religijny jest nieprawidłowy :o . Ale samo zdarzenie ładnie się prezentuje ;)

Użytkownik silence edytował ten post 05.02.2010 - 09:56

• 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja tam widzę tylko taki niedbały "krzyżyk". Ale ludzie oczywiście zawsze doszukują się w rzeczach niezwykłości, ukrytych przekazów i głębszych refleksji.

Nie za bardzo wiem jak ma się to odnosić do 2012? Bo ten urywek z Biblii (przepowiednie Jezusa?) to raczej nie dotyczy... a news o kolizji - po prostu zwyczajny news. Coś mi się zdaje, że kolega wybrał zły dział.

Użytkownik Lia edytował ten post 05.02.2010 - 10:19

• 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

...Wszyscy ludzie ujrzą ten Krzyż. Nikt nie będzie mógł powiedzieć „nie widziałem tego Krzyża”...

Obawiam się że w tym przypadku znajdzie się ktoś, kto tego nie zobaczy. Chociażby ci, którzy nie mają dostępu do internetu (a jest ich na świecie sporo) lub telewizji. To słaba strona tej przepowiedni.

no niekoniecznie, bo jak krzyżyk miałby przygrzmocić w ziemie to jak będzie już blisko to na niebie wnocy każdy go zobaczy ...
  • 0

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Rolpiek, raczej nie doleci a jeśli doleci to już nie będzie krzyżem tylko odłamkami asteroid.
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Krzyżyk na tym temacie :). Zjawisko samo w sobie ciekawe. Równie ciekawe jak zderzenie dwóch samochodów, o którym dowiadujemy się z wiadomości.
  • 0

Flopstar.
  • Tematów: 5
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jakby ktoś by chciał się bardziej przyjrzeć tej kolizji,to poniżej fotka w lepszej rozdzielczości.

Dołączona grafika

http://science.nasa....fullcontext.jpg
  • 0

DaMiAn85osg.
  • Tematów: 13
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ciekawe co to za kuleczka z przodu :x pozostalosc po asteroidzie? Gdzies wyczytalem, ze kometa to nie moze byc, poniewaz jest zbyt daleko slonca, by wypuscic warkocz. Niby nie w naszym ukladzie slonecznym.
  • 0

Komoduz.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mi wydaje sie to zjawisko bardzo ciekawe, zwłaszcza ze o krzyżu wspominał także Nostradamus. Na zdięciach widac wyraznie kształt krzyża, naukowcy wcale nie sa pewni co to właściwie jest, nazwali to zderzeniem asteroid ponieważ niemaja innej teorii. Pewnie widzieliście juz ten film:

Dlaczego ktos napisał ze ten objekt nie moze doleciec do Ziemi? O ile sie niemyle planeta Nibiru nazywa sie planetą zderzenia cyt:
``Nibiru (lub Niburu) – dla Babilończyków ciało niebieskie, powiązane z bogiem Mardukiem (przez co niektórzy[kto?] nazywają je mylnie "planetą Marduk"). Nazwa ma pochodzenie akadyjskie i oznacza "miejsce skrzyżowania", "planetę przejścia" lub "planetę zderzenia``
zródło: Wikipedia

Podobna ma ciągnąć za sobą niszczącą chmure asteroidów. Najbardziej mnie teraz ciekawi trajektoria jej przemieszczania sie, ma ktos jakies info na ten temat?
  • 0

Tesseract.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zastanawia mnie tylko dlaczego zwlekano miesiąc czasu z podaniem tej wiadomosci dla szerszej publiki ,skoro zjawisko zaobserwowano 6 stycznia 2010.jesli mowa o tym że to krzyż to ja raczej widze cos w rodzaju litery X.ciekawi mnie tez jak to zjawisko wygląda na dzień dzisiejszy,bo jesli to pozostalości po kolizji planetoid to pyl i cala reszta powinna juz rozproszyc się w eterze.widać też jakis okrągły obiekt na przodzie co sugeruje że nie tak do końca to byl jakis megawybuch gdyz teoretycznie wszystko powinno rozsypac sie w drobny mak.komentarz tego pana jest równie ciekawy-cytuje.." Widziałem tysiące zdjęć z kosmosu w mojej karierze, ale na widok tego obiektu opadła mi szczęka. To coś przypomina literę X ze strumienistymi smugami w okolicy ramion – mówi Ray Willard, naukowiec współpracujący z Discovery News." interesujące jest również to że całość leci z predkością 11 000 mil/godzine.

Użytkownik Tesseract edytował ten post 19.02.2010 - 00:19

• 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może tak szczylowato się odezwę, ale ja tam widzę gołębicę. Ten kolor niebieski i ta smuga jaką zostawia. Niemniej jednak nie nadinterpretuję tego w kategoriach apokaliptycznych - raczej to przypadek ;) Znak mieliśmy zobaczyć wszyscy, a nie Ci, którzy mają dostęp do zdjęć teleskopu.
  • 0

sharpMarv.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ten obiekt "leci" przez galaktyke tak? A wiadomo czy oddala sie od ziemi czy wrecz odwrotnie?
  • 0

KMS_Bismarck.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

raczej sie zbliża więc różaniec mam blisko :D ciekawe czy z domoqego teleskopu można to zobaczyć bo ciekawie to wygląda , na kolizje asteroidów już nie kolizja "ziemniaków" inaczej by wyglądała jak? przykładowo bierzemy dwie śnieżki rzucamy jedną w drugą nad nienaruszoną warstwą śniegu i patrzymy na to co spadło.
  • 0

velvets.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.

Wiadomo coś więcej na ten temat czy już to zjawisko znikło??
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych