Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stado szpaków uderzyło o ziemię

• Please log in to reply
724 replies to this topic

Jęk Lodowatych Ulic.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to wychodzi na to że tylko rosyjskie media zaczęły łączyć wszystko w jedną całość i będą mówiły że to początek końca świata jeszcze kilka dni i znów będą jakieś pewnie przypadki martwych ptaków lub ryb więc można się już do tego przyzwyczaić bo może być jeszcze gorzej niż jest

Użytkownik Domin15krk edytował ten post 10.01.2011 - 20:31

• 0

#227 Gość_Alucard

Gość_Alucard.
  • Tematów: 0

Napisano

offtop

Coraz więcej programów survivalowych (cicha próba nauki ludzi - w sumie to logiczne jakby rządy wiedziały o tym że może dojśc do globalnej katastrofy to jak nauczyć jak najwięcej ludzi radzenia sobie bez zdobyczy cywilizacji i nie wywołując paniki ? programy survivalowe są odpowiedzią na takie pytanie

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, końca świata, 2012 ale sam ostatnio zastanawiałem się skąd nagle wzięła się taka moda na programy o survivalu. Rok czy dwa lata temu był tylko jeden a teraz ? Człowiek który przetrwa wszystko, Bear Grylls, The colony misja przetrwanie i jeszcze trzy których tytułów nie pamiętam.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Była już Holandia?
Skoro jeszcze nie to od teraz dołączyła do niechlubnego grona państw,w których znajdowane są martwe ptaki w dużych ilościach.

News + zdjęcia

Podejrzewam a raczej jestem pewien,że takich miejsc jak to w Holandii,na które przypadkowo natknął się autor tego newsa jest na całym świecie setki.
Jeżeli rzeczywiście coś niedobrego dzieje się z ziemskim polem magnetycznym to możemy się spodziewać lawinowego wzrostu tego typu informacji.
Chyba,że jest zupełnie inna przyczyna pomoru zwierząt,kontrolowana i dozowana przez człowieka ( High Frequency Active Auroral Research Program) to wtedy można delikatnie odetchnąć.
Ale po tym wszystkim co czytam,widzę i słyszę pierwsza opcja jest zdecydowanie bardziej prawdopodobna.
  • 1

AGuila.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hehe - przejadły się. Aż dziw bierze, że nasze krajowe gołębie jeszcze nie wyginęły z tego powodu. To chyba za mało je jeszcze dokarmiamy na rynkach miast.

A ja mam takie pytanko.

Czy węże / albo gady orientują się / biorą pod uwagę / ma wpływ na nie pole magnetyczne? Ktoś się orientuje w tym zakresie?

Jakiś czas temu czytałem pewną ciekawą informację na temat węży (z 12-06-2010 Rzeczpospolita), a w związku z tymi ptakami tak mi się to nasunęło. Dlatego to tu zamieszczam. Jeśli można to łączyć to zakładam, że jedynie za pomocą pola magnetycznego. Choć nie mam pojęcia (i trudno to w jakikolwiek sposób połączyć) jak zmieniające się pole magnetyczne, może tak szybko wpłynąć, że ptaki spadają wprost pod nogi.

Węży coraz mniej. I nie wiadomo, dlaczego.

Na świecie jest coraz mniej węży i żmij. Z nieznanych powodów liczebność niektórych gadów gwałtownie spadła około 1998 roku.

Zmniejszenia się liczby węży i żmij zamieszkujących różne miejsca nie można wytłumaczyć prostym zbiegiem okoliczności - oświadczył koordynator badań Chris Reading z brytyjskiego Ośrodka Ekologii i Hydrologii.

Reading prowadził badania we współpracy z placówkami naukowymi w Australii, Francji, we Włoszech i w Nigerii.

- Wyniki były dla nas zaskoczeniem. Nie wiemy, jaki czynnik spowodował tak wyraźny spadek w krótkim czasie w różnych rejonach świata. Nie wiemy też, co takiego stało się około 1998 roku, że miało wpływ na populację gadów - powiedział.

W stosunkowo krótkim czasie w 8 z 17 monitorowanych (m.in. przy użyciu wszczepionych mikrochipów) populacji odnotowano znaczny spadek, w niektórych przypadkach nawet o 90 proc. Tylko w jednej zaobserwowano wzrost.

W Europie spadła m.in. liczebność żmij i gniewosza plamistego, w Afryce żmii gabońskiej i rogatonosej, a także pytona królewskiego. Zjawisko to zaobserwowano nawet na terenach chronionych, co sugeruje, że nie można go wytłumaczyć tylko utratą środowiska.

Zaobserwowane wcześniej zmniejszenie się liczby żab i jaszczurek tłumaczono zachorowaniem na odmianę grzybicy (chytridiomycosis). Rok 1998, w którym odnotowano szybsze kurczenie się populacji węży i żmij, był rokiem zjawiska klimatycznego nazwanego El Nino, które przyniosło bardzo wysokie temperatury i inne nietypowe zjawiska pogodowe.

Reading sądzi, że powodów może być kilka, i zachęca naukowców z innych państw, by przyjrzeli się wynikom badań jego zespołu, uzupełnili bazę danych i wysunęli własne hipotezy.

źródło

• 0

Eupsychia.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli rzeczywiście coś niedobrego dzieje się z ziemskim polem magnetycznym to możemy się spodziewać lawinowego wzrostu tego typu informacji.

Jak na razie to ja zauważam spadek.

Była już Holandia?
Skoro jeszcze nie to od teraz dołączyła do niechlubnego grona państw,w których znajdowane są martwe ptaki w dużych ilościach.

Ciekawe kiedy Polska.

One tak spadają i spadają... będą tak spadać aż wyginą czy jak?
Bo jak na razie mimo tego, że zdarza się to coraz rzadziej, końca nie widać.
  • 0

undertaker66666.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Zastanawia mnie to czy te wszystkei katastrofy dzieją się tak nagle, czy może od dawna zdarzają się takie rzeczy, ale nie były tak nagłaśniane? To z ptakami dziwne, ale z zapadającą się ziemią jak dla mnie dziwniejsze.
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Gdyby to było normalne zjawisko to by o nim teraz tyle nie pisano, tym bardziej, że nie wiadomo co powoduje te zgony. Chyba, że ktoś akceptuje twierdzenie, że to z przejedzenia i niestrawności to ma problem z głowy i wyjaśnioną teorię :)
  • 0

Easy_Rider.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To z ptakami dziwne, ale z zapadającą się ziemią jak dla mnie dziwniejsze.

Być może, przyczyna obu zjawisk może być tego samego rodzaju - wiązka destrukcyjnych fal o nieznanym pochodzeniu i nieznanych bliżej właściwościach.
  • 0

#234 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

Co łączy ptaki i HAARP?

Gdyby historia martwych ptaków zakończyła się na pierwszej informacji, która napłynęła do nas z Beebe pewnie temat szybko by przycichł i nie wywołałby zbyt wielu dyskusji. Jednak zestawienie wszystkich informacji daje niepokojący obraz – dlaczego ptaki i ryby masowo padają w ciągu zaledwie kilku dni, w trzech różnych stanach Ameryki Północnej?

Nie obejdzie się tu bez teorii spiskowej. Wszystkie masowe zgony miały miejsce na małych obszarach, następowały jednocześnie, co więcej, nie tylko w USA, ale i w Szwecji. Na dodatek w okolicach Nowego Roku. Dla zwolenników teorii spiskowych wniosek jest prosty – naukowcy związani z projektem HAARP dezaktywowali jonosferę. Ptaki i ryby znajdujące się na obszarze poddanym działaniu fal elektromagnetycznych zostały napromieniowane i padły. Czyżby władze USA chciały zagwarantować swoim mieszkańcom ładną pogodę w sylwestra? A Szwedzi odgapili ten pomysł (w końcu mają swoją stację badań nad promieniowaniem)? A może właśnie tak ironiczny miał być tok naszego myślenia, by ośmieszyć ewentualne teorie spiskowe? Może data jakichś tajnych eksperymentów została wybrana celowo, by potencjalne anomalie wytłumaczyć sylwestrowym szaleństwem?

Żródło: Do poczytania
http://strefatajemni...37,artykul.html

Nie twierdzę, że to prawda ale artykuł poczytać można :mrgreen:
  • 0

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Informacje wczorajszo-dzisiejsze:

CALIFORNIA

Dołączona grafika

Setki martwych ptaków znaleziono na autostradzie 101 na południe od miejscowości Geyserville. Odkrycia dokonano w sobotnie popołudnie i natychmiast wezwano funkcjonariuszy. Lecz dopiero wczoraj oficer Jon Sloat złożył protokół z tej sprawy. Mówi, że poinformował Kalifornijski Departament Przyrody i zebrał kilkanaście martwych ptaków do przeprowadzenia badań.
Ptaki nie zostały zestrzelone, a zdecydowana większość znaleziona została w stanie nienaruszonym.
Przyczyna śmierci nie jest jasna. Jak wynika z raportu oficer: "Pierwsza teoria głosiła, że ptaki zostały przejechane przez pół-ciężarówkę, ale to były tylko spekulacje, bardzo nieprawdopodobne zważywszy na liczbę ptaków."

Źródło

ALABAMA

Dołączona grafika

Dziesiątki martwych ptaków znaleziono w zeszłym tygodniu na drodze Clemons Road w miejscowości Scottsboro. Ralph Akin, który znalazł ptaki mówi, że: "Nie wiem kto mógł to zrobić ani co się wydarzyło. Widziałem w wiadomościach te wszystkie doniesienia o zmarłych ptakach i pomyślałem, że to może mieć z tym coś wspólnego." Akin twierdzi, że naliczył około 38 ptaków, ale dużo z nich leżało jeden na drugim, więc ich ilość może być większa.
Nie wiadomo co było przyczyną śmierci ptaków.

Źródło
  • 2

#236 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

1. HAARP
Głównym założeniem projektu badawczego HAARP (skrót od ang. High Frequency Active Auroral Research)
jest testowanie wpływu różnych czynników na jonosferę i badanie efektów ingerencji w tę warstwę atmosfery.
Sceptycy uważają jednak, że pod przykrywką badań zgłębiających wpływ różnych źródeł promieniowania na jonosferę,
amerykańskie wojsko testuje nowe rodzaje broni, w tym broń elektromagnetyczną, która na niewielkiej przestrzeni
potrafi skupić energię elektromagnetyczną.

Według innej z teorii, HAARP to niebezpieczna broń odpowiedzialna za kataklizmy pojawiające
się w różnych zakątkach świata.

Amerykańscy specjaliści przypomnieli także, iż masowe zgony ptaków nie są niczym nadzwyczajnym.
Strona internetowa U.S. Geological Service wymieniła około 90 takich przypadków od czerwca do grudnia 2010 roku.

DUGA3
Znajdujące się na terytorium Ukrainy Oko Moskwy, nazywane również Czarnobylem 2 lub "rosyjskim dzięciołem",
to w rzeczywistości dwie gigantyczne anteny, które rozciągają się na szerokości ok. 900 m. Jedna z nich ma wysokość 135 m,
a druga - 85 m. Stanowić miały część kompleksu zbudowanego w ramach systemu obronnego,
czyli tzw. tarczy antyrakietowej. Każda z anten miała inne zastosowanie. Większa miała funkcję odbiorczą
i obejmowała swoim zasięgiem obszar znajdujący się w promieniu 3000 km, podczas gdy 85-metrowy
obiekt był przeznaczony do wysyłania sygnałów. Nadawane przez Oko Moskwy impulsy dało się słyszeć
w odbiornikach radiowych na falach krótkich. Potężną moc i zasięg anten najlepiej obrazuje fakt,
że emitowana przez nie wiązka promieniowania była tak silna, że docierała nawet do Stanów Zjednoczonych.
Zdaniem jednego z rosyjskich ekspertów, jej potężne promieniowanie mogło doprowadzić do burzy
w dowolnym miejscu na świecie. Nieopodal miejsca, w którym wzniesiono gigantyczne siatki,
zlokalizowany jest okrągły plac, na terenie którego umiejscowione były prawdopodobnie wyrzutnie rakietowe.
Podobno to, co widać gołym okiem, czyli anteny i plac z wyrzutniami, to tylko część tego tajemniczego kompleksu.
W skład ośrodka miały wchodzić również cztery podziemne centra. Każde z nich posiadało inny zakres kompetencji.
ie wyklucza się, że jedna z podziemnych zon wyposażona była w antenę zdolną oddziaływać na ludzki mózg.
Poprzez emisję fal o odpowiedniej częstotliwości, mogła skutecznie zakłócać jego pracę.
Niektórzy tę samą funkcję przypisują gigantycznym antenom, które wg różnych teorii mogły
być częścią wielkiego eksperymentu psychotronicznego. Miał on polegać na wpływaniu falami radiowymi
na ludzki umysł, wywołując w człowieku obojętność i apatię oraz stany depresyjno-lękowe.

Żródło: www.wp.pl

Jak widać portale podłapały temat.
  • 0

restek.
  • Tematów: 52
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

dla naukowcow nic nie jest nadzywczajne, co by sie nie dzialo zawsze powiedza "coś"
  • 0

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Propo Duga3... Może i wysyła jakieś sygnały, zresztą wiecie jakie ale wydaje mi się że Duga3 jest przestarzała... Prędzej stawił bym na HAARP lub aktywność słoneczną ;)
  • 0

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

CHICAGO

Dołączona grafika

Zadziwiające sceny rozgrywają się nad brzegiem Jeziora Michigan. Bernikle kanadyjskie i kaczki krzyżówki połykają tam zmarłe ryby (gizzard shad - ryby z rodziny śledziowatych występujące w USA).
Tysiące (prawdopodobnie znacznie więcej) ryb zamarza w lodzie wokół przystani, niektóre ciągle wypływają w otwartych przeręblach. Temperatura waha się od -3 do -5 stopni.
Pierwsze przypadki pomoru dostrzegł dziś rano wędkarz - Carl Vizzone, członek amerykańskiego stowarzyszenia wędkarzy. Dziwnym wydał mu się fakt, że kaczki i bernikle jedzą zmarłe ryby wypływające spod lodu przy przystani i z przerębli. "To nie jest normalne" mówi.
Zgadza się z nim Joel Greenberg, przyrodnik - bernikle kanadyjskie i kaczki krzyżówki zwykle nie jedzą ryb, tym bardziej zdechłych, ale mówi, że ptaki te są "Oportunistyczne. Przyzwyczajają się do okoliczności."

Inne gatunki ryb z jeziora zdają się nie brać udziału w masowym pomorze.
Biolog Dan Makauskas mówi, że te ryby (gizzard shad) są bardzo wrażliwe i prawdopodobną przyczyną ich wymierania jest niska temperatura. Uważa, że ryby mógł zaskoczyć nagły mróz, ale przyznaje, że pomór nie jest normalnym zjawiskiem.

Ludziom trudno uwierzyć w mróz jako przyczynę śmierci śledzi, ponieważ do tej pory radziły sobie z niższymi temperaturami. (Ryby w jeziorach w razie niskich temperatur przebywają pod lodem na większych głębokościach, gdzie temperatury są wyższe)

Źródło I
Źródło II

edit:
@down Pisałem już o obu tych przypadkach ;)

Użytkownik Amontillado edytował ten post 11.01.2011 - 19:43

• 2

Rzolniez.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam, jest taka strona z której można wyczytać aktywność HAARP
TUTAJ
jak ktoś się zna to może popatrzeć :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5