Skocz do zawartości

Zdjęcie

OOBE - pytania i odpowiedzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
591 odpowiedzi w tym temacie

dawid11503.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy w OOBE wszystkie obrazy powstają w naszej głowie, czy też np. jeśli ja w OBE wyjdę na pobliska ulicę to zobaczę ludzi, którzy faktycznie np. wracają z pracy i jeśli to mozliwe, to czy oni mogą mnie zobaczyć (myślę, ze nie)
  • 0

scpt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nikt nigdy nie dowiódł że można wyjść z ciała.Mózg podczas OOBE jest na tych samych falach co w paradoksalnym śnie,transie,ihipnozie itp. innymi słowy według faktów całe OOBE dzieje sie w ludzkim umyśle.Działa na zasadzie bardzo mocnej autosugestii i może być bardzo realne dla osoby doświadczającej to zjawisko.Sporo osób w nie wierzy,ale nikt nie jest w stanie zaprezentować niezwykłych zdolności.Jest nawet pewien znany pan :D James Randi Oferuje 1mln dolarów jeśli okaże się że ktoś pokaże jakiekolwiek paranormalne zjawisko :) Tyle na ten temat.

Osobiście sam zacząłem ćwiczyć wizualizacje z ciekawości jako sceptyk ;p
  • 0

JaToJa.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przede wszystkim witam,gdyż to mój pierwszy post na forum;)
Od jakiegoś czasu interesuję się ezoteryką,parapsychologią ogólnie rzeczami paranormalnymi,często odwiedzam to forum.Zakupiłem nawet książkę Jakuba Niegowskiego aby się w ten temat wdrążyć;)No ale mniejsza, otóż od jakiegoś czasu często medytuję,głównie rozwijając czakry,na jednej lekcji w szkole bez problemu ujrzałem aurę czerwonego termometru Coca Coli,ładna zielonkawa długa na kilka cm w pewnym momencie wyglądała jak małe ognisko.Postanowiłem pójść o krok dalej,przed snem czytałem książkę,standardowo medytacja i pomyślałem,że postaram sie wywołać świadomy sen.Medytuję,nie pasowała mi pozycja leżąc na plecach,więc położyłem się embrionalnie na podusi i dalej wizualizuję sobie energię. Po paru minutach poczułem dziwne dreszcze,które po chwili nasiliły się.Nie poruszyłem się,dalej wizualizowałem. Poczułem jakby moje stopy się unosiły,tyle,że no były cały czas na łóżku, czułem jednak takie jakby rozdarcie między tymi stopami. Postanowiłem wizualizować sobie linę wystającą z sufitu i chwycić się moimi astralnymi rękami(No bo po jakieś chwili praktycznie czułem takie coś na całym ciele). Podnosiłem się,spróbowałem otworzyć oczy,tyle,że nie te "normalne" tylko te w tym astralnym ciele.Czułem,że mam otwarte oczy,ale te w moim ciele na łóżku były zamknięte.Widziałem kompletną ciemność,jedynie dziwne czerwone światło z listwy,mimo,że pokój był dobrze oświetlony,bo za oknem świeciła latarnia. Byłem zbyt podniecony ,serce mi było,po chwili otworzyłem oczy w ciele na łóżku.Stąd moje pytanie, czy to było OOBE? Nie jestem zbytnio rozwinięty energetycznie, więc takie chwilowe mogłoby wyczerpać większość mojej energii.

Edit: Asieńka 05.02.2008 Połączyłam, gdyż to jest temat założony po to, by w nim zadawać takie pytania. Witam i miłego użytkowania :)
  • 0

mojo.
  • Tematów: 22
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Z tego co mi wiadomo to OOBE, czyli doświadczenie poza ciałem objawia się wrażeniem czasowego opuszczenia swojego ciała, wrażenie poruszania się oraz podczas gdy jesteś rozlużniony bądż śpisz. Miałeś takie wrażenie? Bo piszesz mi tutaj że nic nie widziałeś i byłeś podniecony, serce ci biło... użyj opcji szukaj i znajdż temat OOBE, poczytaj i napewno dowiesz się czy było to OOBE, czy tylko twoja fantazja.
  • 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z tego co napisałeś nie jest to OOBE,ale wizualizacja to najlepszy sposób,aby wywołać w mózgu projekcje wyjścia z ciała.Zmęczenie jest naturalną rzeczą jeśli robisz to od niedawna.Przyzwyczaisz neurony do nowych zadań i będziesz mógł tworzyć na prawdę realne i długotrwałe wizualizacje :)
  • 0

JaToJa.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podniecony w sensie,że no myślałem,że to OBE:P Trudno mi jest opisać to zdarzenie,miałem wrażenie,że jestem nad łóżkiem,ale po chwili widziałem pokój wyraźnie,leżąc tak jak w trakcie zasypiania.
  • 0

Sir Combo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam :)

Jestem tu nowy ale od 2 dni czytam na 'gosciu' . Chodzi mi o OOBE, gdyz troche juz o tym wiem a wystraszylem sie kilku rzeczy xD

OOBE - Jaki jest najlepszy sposob by osiagnac? Troche mi trudno usiedziec w miejscu bo mam ADHD xD
Probowalem z Tornadem ale nie wychodzilo.

Czy snuff(tabaka) moze pomoc? Jak sie wezmie ponad 20 cm to swiat "wiruje" co oznacza zajebista wizualizacje :) Raz doszedlem z tym do tego, iz widzialem jakies latajace maski i inne shity przed oczami xD

Podobno OOBe to stan umyslu, a czytajac forum slyszalem takie rzeczy ze jakas istota astralna typu duch,poltergeist i sukub moga sie przywłóczyc jak sie nie zamknie portalu za soba czy jakos tak xD

Co to wogole znaczy i jak ten portal zamknac?:s

Co trzeba zrobic by niechciany duch sie przypetał? Tzn. chodzi mi o to zeby tego unikac :) Slyszalem w 1 temacie ze trzeba miec "Otwarte Okno" o.o

Czy sa jakies skutki uboczne OOBE? Slyszalem ze jakies schizy ;d

Te BrainWaveG dzialaja? // Mozna z OOBE wrocic z latwoscia?

Wiem ze niektore pytania sa dziecinne ale soz... Chce byc pewnym, a mam zaledwie 14 lat .
  • 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Poszukaj na forum jest masa tematów. Sceptycy w tym ja wiedzą że to jeż stan fal mózgowych i wytrenowana wizualizacja.Zwolennicy istnienia duszy uważają że to wychodzenie ciała astralnego. Mniejsza z tym kto ma rację poszukaj lepiej na tym forum, bo jest na prawdę masa tematów.
  • 0

Camillo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tabaka w wieku 14 lat?! czy to nie glupie. nie nie pomoze Ci to w OOBE. moze sprobuj amfetaminy, kokainy albo innego scierwa.

mam pytanko...co daje Ci tabaka...masz po tym fajnie czy jak?!
  • 0

Ashwalker.
  • Tematów: 12
  • Artykułów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

OOBE - Jaki jest najlepszy sposob by osiagnac? Troche mi trudno usiedziec w miejscu bo mam ADHD xD
Probowalem z Tornadem ale nie wychodzilo.

Najlepsza metoda, to ta, która ci najbardziej odpowiada. Polecam metodę trasową: http://www.paranorma...showtopic=14793

Czy snuff(tabaka) moze pomoc? Jak sie wezmie ponad 20 cm to swiat "wiruje" co oznacza zajebista wizualizacje :) Raz doszedlem z tym do tego, iz widzialem jakies latajace maski i inne shity przed oczami xD

Co do tabaki nie mam pojęcia. Pomaga wszystko, co ułatwia skupienie i/lub rozluźnianie ciała.

Podobno OOBe to stan umyslu, a czytajac forum slyszalem takie rzeczy ze jakas istota astralna typu duch,poltergeist i sukub moga sie przywłóczyc jak sie nie zamknie portalu za soba czy jakos tak xD

Co to wogole znaczy i jak ten portal zamknac?:s

OBE to poszerzenie świadomości o pewne granice i na upartego to stan umysłu - czyli stan poszerzonej świadomości.

Co do duchów itp. to źle słyszałeś. Nie ma żadnych portali, nie ma inkubów/subdupów itp.

Co trzeba zrobic by niechciany duch sie przypetał? Tzn. chodzi mi o to zeby tego unikac :) Slyszalem w 1 temacie ze trzeba miec "Otwarte Okno" o.o

Jak unikać niepożądanych spotkań/miejsc? Skupić się na pożądanym spotkaniu/miejscu.

Czy sa jakies skutki uboczne OOBE? Slyszalem ze jakies schizy ;d

A są jakieś skutki uboczne snu?
Schize możesz zarówno dostać idąc chodnikiem, siedząc w szkole jak i latając sobie po astralu...

Te BrainWaveG dzialaja? // Mozna z OOBE wrocic z latwoscia?

Działa. Można wrócić z OBE z łatwością - wystarczy o tym pomyśleć/poruszyć ciałem fizycznym.
  • 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tabaka w wieku 14 lat?! czy to nie glupie. nie nie pomoze Ci to w OOBE. moze sprobuj amfetaminy, kokainy albo innego scierwa.

mam pytanko...co daje Ci tabaka...masz po tym fajnie czy jak?!

Czy ty czasem nie przesadzasz? Nie jest to zdrowa ale zastanów się co piszesz jak porównujesz to do amfy i koki :P Fakt że w oobe nie pomoże, co innego pewien rodzaj substancji psychoaktywnych ketamina, fencyklidyna i inne dysocjanty, które przez blokadę NMDA powodują OOBE. Jest to jeden z dowodów że dzieje się to wyłącznie w naszej głowie.

Użytkownik scpt edytował ten post 10.02.2008 - 13:39

• 0

Ashwalker.
  • Tematów: 12
  • Artykułów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo dobrze wyostrzaja percepcję podczas snu w pełni legalne skręty z "calea zacatechichi" (Herb of God/Dream Herb) - http://pl.wikipedia....ea_zacatechichi

Użytkownik Ashwalker edytował ten post 10.02.2008 - 13:46

• 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

działanie Calea Zacatechichi z hyperrealu:

" Lekka euforia. Szczególnie palona w wystarczająco dużej ilości Calea Z. może powodować naprawdę lekką, podobną do konopi, euforię, lecz bez apatii. To nie jest ten sam stan, więc nie kupuj kilogramów Calea Z. aby ją palić tylko dlatego, że konopie są nielegalne. Prawdopodobnie nie doznasz tego samego stanu pijąc herbatę z Calea, ponieważ psychologiczny efekt jej ohydnego smaku zniweluje uczucie euforii. [nie zgadzam się z tym, ohydna gorycz po jakimś czasie zanika i się właściwie o niej nie pamięta. zawsze można zagryźć słodkimi cukierkami :) - przyp. tłum.]

Czystość umysłowa.
Odkryłem, że używanie Calea w jakiejkolwiek formie oczyszcza umysł, odmienia poczucie czasu tak, że wydaje się, że mija on wolniej. Odczuwa się większą kontrolę nad wszystkim.

Żywe sny.
To powinno być oczywiste, jako że tekst ten pojawił się na forum na temat świadomego śnienia. Dzięki Calea Twoje sny nie staną się od razu świadome, za to szanse na doznanie świadomego śnienia są o wiele większe. Ponadto Twoje sny mogą się wydawać tak bardzo rzeczywiste (czasami), że możesz czerpać z nich większą przyjemność niż z normalnego świadomego śnienia, które nie są aż tak klarowne. Klarowność, czy ciągłość jest związana z faktem, że Calea Z. uaktywnia funkcję 'Ułatwiacza Ciągłości Pamięci' [Memory Continuity Facilitator], dlatego skoki MCV ["MCV jumps", MCV - "Motif Continument Variant", MCV memory - a continuous form of information storage - thx vald :) , przyp. tłum.] (nagłe przeskoki czasu i miejsca we śnie) nie zdarzają sie tak często.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lepiej się w to nie baw jeżeli masz 14 lat i ADHD , boisz się ,że coś ci się podczepi , uważasz OOBE za zabawę i jeszcze chcesz sobie pomagać dość dziwnymi sposobami. Świat do którego wchodzimy w OOBE jest bardzo wrażliwy na nasze emocje raz podświadome obawy. A jako osoba z ADHD (a na dodatek człowiek będący w wieku w którym trwa burza hormonalna) możesz nie potrafić zapanować nad sobą, zwłaszcza jeżeli się boisz.
Zacznij od świadomych snów oraz kontroli energii (psi balle ;) ) a przede wszystkim naucz się panować nad sobą w rzeczywistości, jak osiągniesz zadowalające efekty możesz zacząć próby osiągnięcia OOBE.

Co do zagrożeń - są różne poglądy, jedni mówią ,że może się do nas podczepić jakiś byt astralny, inni ,że można po prostu oszaleć. Moim zdaniem człowieka który panuje nad sobą i ufa ,że nic złego mu się nie stanie to nie spotka, wszystko jest kwestią psychiki. Jeżeli jednak OOBE osiągnie ktoś niezrównoważany psychicznie i pełen strachu może sobie nieźle zaszkodzić (inna sprawa ,że mu się wejście w OOBE nie uda - każdy człowiek ma pewną blokadę która nie pozwala mu na doznania które są dla jego stopnia rozwoju nieodpowiednie).
  • 0

Sir Combo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja sie nie boje, ja sie tylko pytam... Okres dorastania nie ma chyba z tym wiele wspolnego, wg. mnie jestem dojzalszy od rówieśników. Jednakze moj wysoki poziom inteligencji nie pozwala mi na wmowienie sobie czegos samemu.. Po prostu chce to uslyszec od doswiadczonych ludzi.

Moglbym sprobowac z WBG moze mi sie uda :)

No ale musze byc pewien ze po nocach nie beda za mna zapierdalaly jakies krasnoludki z checia zgwałcenia mnie :D

Jezeli to wytwor umyslu, w co wierze to niby jak cos sie ma przypetac? :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych