Skocz do zawartości

Zdjęcie

OOBE - pytania i odpowiedzi

• Please log in to reply
591 replies to this topic

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zależy na jakim poziomie.
Jeśli Ty jesteś na poziomie świata fizycznego a one są na poziomie np. mentalnym, masz możliwość panując nad swoimi myślami. Jeśli byty są na poziomie uczuciowym powinno się panować nad uczuciami.
W trakcie świadomego snu i podróżny astralnych znajdujemy się na poziomie odpowiadającym naszym osobistym wibracją. Czyli jest to sytuacja zmienna. Jak wiemy wibracje trzymają nas w określonych sferach. Tak więc opłaca się nam ja podnosić.
Czy możemy się obronić ?
W tamtej przestrzeni rozpoznajemy się za pomocą koloru i wibracji uczuć.
Obrona jest rodzaj osobistej wibracji i umiejętność unikania awantur.
  • 0

DantE.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja jeszcze do tych bytów astralnych mam pytanie czy komuś się przytrafił taki złośliwiec i co takiego złośliwego robił i jeszcze w między czasie wymyśliłem nowe pytanie czy w astralu możemy się jakoś bronić a nie uciekać do ciała?? zadaje dużo pytań bo wolę być przygotowany na wszelkie ewntualniści

ja spotkałem nie raz takiego złośliwca (a nawet paru naraz) po prostu jak wchodziłem w astral to te byty były zaraz koło mnie (wygląd miały podobny do gremlinów- najlepsze to że miały chyba przy tym dobrą zabawę bo słyszałem coś w rodzaju śmiechu...) Ale odkąd poczytałem że najlepiej pozbywać się ich myślami i tak zacząłem robić to już ich nie spotykam... [wydaje mi się że są one od "zadań" zniechęcania do wchodzenia w astral...]
  • 0

thewake.
  • Tematów: 10
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

"W tym momencie tak jakby się obudziłam i coś mnie zaczęło _wyciągać_, _wysysać_. Było strasznie jasno, biel była wszechogarniająca, ale nie oślepiała, a ja się tak jakby _rozmywałam_, no nie wiem, jak to opisać, _traciłam kontury_"

tak to bylo oobe - u mnie to sie pojawilo w drugim dniu po LD :) i mnie wywalilo odrazu w kosmos tu przy sloncu :) nigdy nie zapomne tego widoku - cudowny
  • 0

sharwood123.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to jest chyba moje ostatnie pytanie czy jak w takich programach co się w nich słucha dźwieku i potem ma się tam jakieś efekty to czy jak wysłucham dźwięku na OOBE to będe miał prawdziwe oobe??
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Szukałeś czegokolwiek w ogóle na ten temat? Jeśli chcesz się tym zająć to raczej powinieneś się do tego przyłożyć, znaleźć jak najwięcej artykułów, informacji i książek. Parę odpowiedzi nie zbliży Cię zbytnio do OOBE. Te dźwięki jeśli dobrze myślę to zapewne Hemi-Sync lub I-Doser. Nie ma 100% pewności, że po przesłuchaniu tych dźwięków od razu osiągniesz OOBE, a według mnie z Twoją wiedzą jest na to może jakieś 1-20% szansy.
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"W tym momencie tak jakby się obudziłam i coś mnie zaczęło _wyciągać_, _wysysać_. Było strasznie jasno, biel była wszechogarniająca, ale nie oślepiała, a ja się tak jakby _rozmywałam_, no nie wiem, jak to opisać, _traciłam kontury_"

tak to bylo oobe - u mnie to sie pojawilo w drugim dniu po LD :) i mnie wywalilo odrazu w kosmos tu przy sloncu :) nigdy nie zapomne tego widoku - cudowny

mialem podobnie, najgorszy byl strach przed przelamaniem sie

moje doswiadczenia niestety sa mroczne, mam pewien uraz, mam plan wejsc w stan z innym nastawieniem, moze sie uda ... ; ]
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Strach jest barierą na każdym poziomie. Strach powstaje na poziomie umysłu, ale swoja wibracją powoduje poważne blokady na poziomach subtelnych. Przyciąga podobne wibracje lub je wzmacnia.
Jeśli poznamy przyczynę strachu - mija. Boimy się tego czego nie znamy.
  • 0

sharwood123.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie wiem czy dobrze zrozumiałem strach wzmacnia to czego się boimy i przyciąga to??
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może inaczej. Wibracja strachu - przyciąga zdarzenie wypełnione wibracja strachu, lub istoty żywiące się wibracja strachu. Energia płynie do w miejsce na którym się skupiamy. Możemy wtedy użyć określenia którego Ty użyłeś " strach wzmacnia to czego się boimy i przyciąga to ".
  • 0

sharwood123.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czyli jedyne czego mamy się bać to strach to mi dużo pomogło i w jakiś sposób przybliżyłem się od pierwszego świadomego oobe dziękuje chyba wyczerpałem mój zestaw pytań teraz poczytam książki o oobe żeby mieć przybliżony obraz jak tam jest
  • 0

k4mil171.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak sie leży to lepiej mieć ręce przy ciele czy troche dalej?
  • 0

snookiereczek.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam pytanie. Gdy już będę poza ciałem, jak mam wrócić do ciała fizycznego i czy po powrocie będę spał czy się obudzę ?
  • 0

marcin999.
  • Tematów: 26
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Czy osiagajac OOBE widzicie wszystko tak samo jak w LD? Pytalem juz pare razy, ale chyba nie potraficie odpowiedziec :( Chodzilo mi o to czy w LD/OOBE widzicie wszystko tak jakbyscie to sobie wyobrazali czy jakbyscie naprawde tam byli? No bo jest roznica miedzy wyobrazaniem sobie jakiegos miejsca, a byciu tam w rzeczywistosci.

Mozecie np. teraz zamknac oczy w pokoju i w myslach go sobie wyobrazac, a pozniej otworzyc oczy i patrzec na niego, to drugie jest lepsze, widzisz wszystko bardzo dobrze, ktore z tych jest blizsze LD/OOBE?? Jakbys tam naprawde byl czy niestety jakbys to tylko sobie wyobrazal :(
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Snookiereczek:
1. Po prostu trzeba pomyśleć "Chcę wrócić do ciała" i powinno bez problemu poskutkować powrotem. Alternatywna wersja to pomyśleć "Chcę poruszyć palcem u nogi/ręki itp." i też powinien nastąpić powrót.
2. Co do tego czy po powrocie będziesz spał czy nie to nie mam zielonego pojęcia ^^
Marcin999:
Cytat jednej z popularniejszych stron na temat OOBE:

Czym różni się OBE od LD?

Najpierw należy wyjaśnić czym jest LD. Również, podobnie jak skrót OBE, akronim „LD” pochodzi z angielskiego, notabene: jakbyśmy my Polacy niczym gęsi swego ozora nie posiadali w gębie, jakoż bogatego, ciętego i na domiar wybitnie emocjonalnego niczym mało który pośród europejskiej i światowej języko-kultury, ale do tematu:

„LD” jest skrótem od Lucid Dream, czyli „Świadome Śnienie”. Jest to sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, iż śni. Spontaniczne i chwilowe uzyskanie stanu świadomego snu może nastąpić bez żadnych wstępnych warunków, jest jednak zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Szacuje się, że 20% populacji miało przynajmniej raz w życiu świadomy sen. Czasem samo czytanie czy rozmowa o tym zjawisku indukuje świadomy sen. Wiele technik medytacyjnych kładących nacisk na rozwój wewnętrzny wspomina o możliwości utrzymania świadomości także we śnie.

Tyle i jeszcze troszkę podaje Wikipedia. Czym różni się LD od OBE? Niczym! Powtarzam raz jeszcze: niczym! Sen, czy to świadomy czy też nie, jest wyjściem poza ciało. Co noc je opuszczamy bezwiednie, nie kontrolując tego zjawiska i nie przenosząc do krainy snu świadomości, którą operujemy w Rzeczywistości Fizycznej, czyli nie będąc w swoich snach logicznym analizatorem, tylko biernym uczestnikiem zdarzeń kreowanych przez naszą i nie tylko zresztą, podświadomość.

Mało tego: w ciągu dnia, w trakcie silnego zamyślenia, któremu towarzyszą emocje, opuszczamy częściowo nasze ciała, przenosząc do Krainy Marzeń akcję i scenerię rozgrywających się myśli Nas samych. I tu dotykamy kwestii kim jesteśmy, czy oby tylko ciałami i mózgami? Jak ktoś się uprze, że LD to co innego niż OBE, powiem mu tyle: stwórz sobie pośrednią nazwę Tego Cudownego Zjawiska, ja osobiście uwielbiam używać terminu FAZOWANIE, gdyż zawiera i ujmuje w sobie wiele znaczeń i określeń, przez to jest szeroki, otwarte i nie hamujące jako słowo.

I tak: LD można nazwać płytkim dostrojeniem FAZY, zaś OBE głębszym dostrojeniem, jednak oba terminy OBE i LD dotyczą tego samego zjawiska, jakim jest przesunięcie ludzkiej świadomości poza obszar Rzeczywistości Fizycznej. Czyli przelanie wszystkich lub tylko niektórych zmysłów, jakie posiadamy oraz świadomości bytności do innego obszaru niż ten, który nazywamy Światem Fizycznym.

Chociaż na ten temat jest wiele dyskusji i możesz trafić na wiele opinii różnych od tej, którą Ci przedstawiłem.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli pamiętamy, że nasza energia podąża za naszym skupieniem, to wystarczy, że skupimy się na naszym ciele fizycznym, pokoju, domu itd.

Oobe jest stanem w którym zachowujemy pełna świadomość umysłu.
Nasza świadomość przesuwa się z ciała fizycznego na poziom, ciała astralnego. W tym czasie ciało fizyczne sobie leży, aby cokolwiek zacząć odczuwać świadomość musi do niego wrócić. Dla mnie powrót do ciała fizycznego jest mniej komfortowe niż samo wyjście.

Ld - świadomy sen jest śnieniem - kreowaniem, reżyserowaniem, świadomym uczestnictwem w śnie naszej świadomości w tamtej przestrzeni.

Oobe - jest to świadoma podróż astralna.

Ld i oobe - są to naprawdę bardzo rożne stany. Co prawda mogą odbywać się na tym samym poziomie.
Ld - mozemy mieć świadome i nieświadome.
Podobnie - oobe, bywa świadome i nieświadome.
Poziomy odbywania oobe zależą w dużej mierze od praktyki i co jest chyba oczywiste, od rodzaju wibracji swojego ciała astralnego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych