Skocz do zawartości

Zdjęcie

OOBE - pytania i odpowiedzi

• Please log in to reply
591 replies to this topic

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

LD nie jest niczym szczególnym. Śni nam się coś, a my wiemy, że o sen, bo śpimy bardzo płytko. Kiedyś dużo kombinowałem z oobe i wiem, że jest możliwe osiągnięcie tego stanu. Gdy wróciłem, stwierdziłem, że było to najpiękniejsze i najokropniejsze przeżycie w moim życiu.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Świadomy sen pozwala mam kreować. Jest czymś co pokazuje nam, że uzyskaliśmy większą świadomość życia na tamtym poziomie. Dla mnie jest to milowy krok. W mojej świadomości.
  • 0

ciemność.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jest czymś co pokazuje nam, że uzyskaliśmy większą świadomość życia na tamtym poziomie.

Na jakim? :hm:
  • 0

TYRIPS.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aidil LD to skrót z ang. Lucid Dream znaczy po polsku tyle samo co świadomy sen, więc jak świadomy sen może dzielic się na świadomy i nieświadomy X)
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ciemność - uzyskanie umiejętności świadomego działania w czasie snu jest związane z dyspozycja naszego mózgu. Z taka dyspozycją rodzimy się albo uzyskujemy ją po przez ćwiczenia.
Najprostszym ćwiczeniem jest wzbudzanie w sobie przed snem postanowienia, że sen ten będzie świadomy, to że śpiąc będę wiedział że śpię i będę mógł również postępować we śnie według swojej woli.
Tego typu praca może trwac bardzo długo, nawet kilka miesięcy.

TYRIPS - w normalnej sytuacji sen jest stanem, w którym dzieje się coś na co nie mamy wpływu. Wizje senne są poza naszą kontrolą i bardzo często nie pamiętamy, że były. I to jest sen nieświadomy.
Świadomy sen natomiast to taki stan, w którym mamy poczucie samych siebie we śnie, i potrafimy podejmować decyzje co do postępowania w trakcie trwania snu. I taki sen jest snem świadomym.
Z umiejętnością snu świadomego się rodzimy, albo uzyskujemy ją po przez ćwiczenia.
  • 0

TYRIPS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgadza się ale świadomy sen czyli LD to właśnie ten świadomy ale z twojego posta wynika że Ld to także nieświadomy. L(lucid-świadomy,błyszczący,przejrzysty) D(dream- sen marzenie). Jeżeli mi powiesz że sen dzieli się na świadomy i nieświadomy to się zgodzę. To tak jak by mówic KC- może byc biały i czarny z czego KC znaczy kolor czarny... ta literka "L" właśnie określa rodzaj sny załużmy że nieświadomy jest unlucic(ale nie mam pojęcia jak to jest naprawdę) to nieświadomy sen zapisali byśmy w skrócie UD... mam nadzieje że teraz rozumiesz swój błąd. ps. przepraszam za spam
  • 0

Brivion.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

postanowilem sprobowac taj metody ze spie do 4 nad ranem a potem sie rozbudzam i przysypiam na pare sekund. I mam pytanie, jest jakis sposob zeby nie zasnac przez te pare sekund? bo cale rozbudzanie szlag trafi...
  • 0

TYRIPS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Musisz cały czas próbować na początku ciężko, mi sie w sumie przygoda z paranormalne.pl zaczęła od "oobe". Ja miałem tak że przed zaśnięciem zawsze o czymś myślałem z rok minął od czasu "wieczornych rozmyślań" jak miałem pierwszy paraliż. Na początku zasypiałem ale z dnia na dzień załóżmy układałem coraz dłuższą historyjkę. Spróbuj tak samo. Tylko widzisz każdy inaczej ma z tym wszystkim, ale skoro masz tyle sił żeby sie rano wybudzić to chyba będzie Ci łatwiej. Jak się wybudzisz i pójdziesz próbować oobe twórz w głowie historykę np. układaj sobie jakieś zdarzenia z życia tak jak byś miał drugie i załóżmy idziesz sobie z dziewczyną nad jeziorko na spacerek itp. potem kolejny dzień i nowe zdarzenia i cały czas co dzień zaczynaj to samo i dochodź coraz dalej bo z początku będziesz zasypiał. Ale z czasem jak ja tak robiłem po prostu zasypiałem, za jakiś czas wybudzałem bo mi sie tak zakodowało żeby tworzyć dalej historyjkę ale właśnie już zacząłem miewać paraliże a wtedy to tylko w myślach proś kogoś żeby ci pomógł się wydostać lub skup się na pisku w uszach bądź na ciemności... możesz próbować skupiać się od razu na pisku bądź ciemności ale trudniej świadomość utrzymać... powodzenia x)
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

TYRIPS - zgadzam się z Tobą. Zrobiłam błąd w tym fragmencie.

" Ld i oobe - są to naprawdę bardzo rożne stany. Co prawda mogą odbywać się na tym samym poziomie.
Ld - mozemy mieć świadome i nieświadome.
Podobnie - oobe, bywa świadome i nieświadome."

W tym miejscu powinno być - sen możemy mieć świadomy i nieświadomy.

Dzięki.

Z Twojej historyjki wynika ( moim zdaniem ), że podajesz ćwiczenia pozwalające osiągać stan świadomego snu. Jest to dobre ćwiczenie.
Ale jak wiemy oobe jest innym stanem, a ld innym. Co prawda mogą te dwa stany odbywać się w podobnej przestrzeni, są jednak innymi doznaniami.
  • 0

TYRIPS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie, ja podałem metodę jaka pomaga mi uzyskać paraliż senny, wczoraj spróbowałem i mi się udało :) W "mojej" metodzie chodzi o to żeby nie zasnąć podczas gdy ciało to robi. U mnie to wygląda mniej więcej tak; układam sobie w myślach dzień z życia które chciałbym mieć, robie to tak długo jak tylko potrafię, nagle się budzę i cyk mam paraliż u mnie to w 85% działa. Ja nikogo nie zmuszam tylko mówię to bo może innym też uda się w ten sposób...
  • 0

ciemność.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Aidil - a mnie się wydaje, wbrew tego, co niektórzy sądzą, że każdy ma takie same zdolności do LD. Ważne jest jedynie nastawienie i trochę odpowiedniej techniki. I może jeszcze nieco ćwiczeń, choć mi się udało prawie od razu. ;)
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ciemność - masz racje każdy z nas posiada możliwości.
Każdy z nas posiada narzędzia, którymi możne się posługiwać. Jesteśmy w tej samej czasoprzestrzeni.
Różnimy się jednak. I właśnie ta różnica sprawia, że wykorzystywanie narzędzi, by poruszać się w rożnych czasoprzestrzeniach, dla jednych jest prawie automatyczne a dla innych przynajmniej na początku wymaga większego zaangażowania.
  • 0

Funciek.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a jeżeli będąc OOBE będę gdzieś np. w Chinach i w tym czasie coś mnie obudzi w rzeczywistości, to coś by mi się mogło stać? czy będzie wszystko normalnie?
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nastąpi natychmiastowy powrót do ciała i nic groźnego się nie stanie ;)
  • 0

ciemność.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No niby nigdy nic takiego się nie działo. Choć niektóry twierdzą inaczej. Raczej w 99,9999999% przypadków powrócisz do ciała fizycznego. Czasem mogą być drobne trudności, ale to tylko czasem. No, ale w niektórych publikacjach zamieszczane są opinie, że osoby w oobe pod żadnym pozorem nie należy budzić. Bardzo charakterystyczne może być uderzenie. Zupełnie jakbyś wpadł do środka siebie z dużym impetem. Niektórzy mówią, że to bardzo nieprzyjemne. Inni, że to przesada. Ale ogólnie nie jest to miłe wrażenie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych