Skocz do zawartości

Zdjęcie

OOBE - pytania i odpowiedzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
591 odpowiedzi w tym temacie

misiekmr.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam pytanie , doświadczyłem już OOBE .
Czy jeżeli ktoś jest poza ciałem to np. przyjmijmy ,że nad nim bez ŻADNEGO szelestu,hałasu,dźwięku znajduje się morderca , wyciąga nóż nad jego serce zamachuje się i ... [ tu mamy parę ścieżek] :
1. Ta osoba może wrócić do ciała i zrobić unik , jakoś zapobiec śmierci .
2. Nóż wbija się w serce , wracamy do ciała i umieramy.
3. Zabójca zabija osobę a ciało astralne zostaje gdzieś w przestrzeni na zawsze.
3. To samo co punkt 3. tylko ,że ciało idzie do nieba/piekła/znika/wraca do korzeni.
4. Ciało astralne może uszkodzić/zabić/odepchnąć (morderce) lub jakoś obronić nas samych przed śmiercią ?

To są moje propozycje , ale zadaje pytanie bo nie wiem , dlatego się pytam co się wtedy dzieje ?
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy jeżeli ktoś jest poza ciałem to np. przyjmijmy ,że nad nim bez ŻADNEGO szelestu,hałasu,dźwięku znajduje się morderca , wyciąga nóż nad jego serce zamachuje się i ... [ tu mamy parę ścieżek] :
1. Ta osoba może wrócić do ciała i zrobić unik , jakoś zapobiec śmierci .
2. Nóż wbija się w serce , wracamy do ciała i umieramy.
3. Zabójca zabija osobę a ciało astralne zostaje gdzieś w przestrzeni na zawsze.
3. To samo co punkt 3. tylko ,że ciało idzie do nieba/piekła/znika/wraca do korzeni.
4. Ciało astralne może uszkodzić/zabić/odepchnąć (morderce) lub jakoś obronić nas samych przed śmiercią ?

To są moje propozycje , ale zadaje pytanie bo nie wiem , dlatego się pytam co się wtedy dzieje ?

Sprawdź sam ;)

Tak naprawdę nikt tego nie wie bo raczej nikt jeszcze w taki sposób nie zginął a nawet jeżeli to jeszcze żadnemu zmarłemu nie udało się powiedzieć co jest po śmierci osobie żywej.

Tak czy inaczej moim zdaniem prawidłowa będzie wersja 2 zważając na to, iż do ciała powracamy gdy cokolwiek złego zaczyna się z nim dziać a bez wątpienia wbicie noża w serce jest czymś takim.
No chyba, że taki człowiek będąc w OOBE spostrzeże mordercę (w wielu przypadkach będąc w OOBE widzimy odpowiednik rzeczywistości fizycznej). Wtedy oczywiście może powrócić do ciała i zrobić unik (wersja 1) lub też odepchnąć ciałem astralnym mordercę (wersja 5, nie pytaj jak ale da się tego dokonać :lol . Raz na mnie tego użyto. Realnie czułam jakby mną ktoś mocno potrząsał ale nikogo nie widziałam, jak się później okazało była to osoba mająca w tym czasie OOBE).
  • 0

misiekmr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ana Mert , raczej sam próbować nie będę bo jeszcze życie mi się nie znudziło .
Forum tak czytam od 1,5 roku a dopiero dziś mam swoje konto :) .
Czy będąc poza ciałem mogę pobierać energię od kogoś/czegoś ( jeszcze nie wiem po co ale " Kto pyta nie błądzi") czy mogę zrobić mu/sobie krzywdę ?
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

misiekmr - odpowiedź znajdziesz czytając o wampiryzmie.
  • 0

Bobaros.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Opiszę historię mojego kolegi:

"Poszedłem spać kolo godz: 00.20. Zasnąłem na jednym boku. Przebudziłem się w nocy i nie patrzyłem na godzinę i obróciłem się na brzuch tak żeby mi było wygodnie. Jedną rękę miałem przed twarzą, drugą za plecami. Zamknąłem oczy i zacząłem sobie wyobrażać różne rzeczy, historyjki. W tej historyjce wkurzyłem się na brata i zacząłem go przeklinać. Po chwili zaczęło mi wirować w głowie i wibrować. Serce nie bilo szybciej ani nic tylko mocniej o wiele ale takim samym tempem. Po chwili się wirowanie uspokoiło i stała się cisza. I sie zaczęło!! Powoli czułem jak mi ktoś ściągał kołdrę z pod samej głowy do samych stop..! Czułem jak mnie nic nie okrywało. Po chwili samoistnie czułem jak wystrzeliłem z ciała i stałem się lekki ale od razu to ciało wróciło i stałem się ciężki. I tak 3 razy pod rząd w bardzo szybkim czasie. Nie wiedziałem co robić ale się nie próbowałem obudzić tylko czekałem co będzie dalej. Po tych 3 razach się wszystko uspokoiło stała się cisza i patrzyłem się przed siebie czyli na ta dłoń. Zobaczyłem jak mi się dłoń astralna zamyka i ciało się nie ruszało. Czekałem dalej ale nic się nie działo i obudziło mnie nagle rozgrzane moje ciało i stała się cisza. Pytanie jest takie czy to mogło się zacząć to OOBE...??? I co mi ściągnęło kołdrę z całych pleców i co mnie wystrzeliło do góry...?? Jeśli ktoś wie o co kaman lub coś takiego przeżył niech napisze...."

Proszę o szybką odpowiedź...
  • 0

EpicFail.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

czas na moje pytanie, mam nadzieję, że ktoś kompetentny odpowie rzeczowo ;]

czy jest możliwym, żeby wyjść z ciała w czasie trwania tego stanu rozkojarzenia, który jest przed zaśnięciem (ale w żadnym wypadku nie śpiąc)?

pytam, bo nigdy nie zagłębiałem się w to za bardzo, aż do wczoraj. przed snem słuchałem piosenki, przy której zawsze w osobliwy sposób ' odpływam ' (now we are free z gladiatora, jeśli to kogoś interesuje ;]). leżałem, leżałem, aż w pewnej chwili miałem wrażenie, że wstaję (absolutnie tego nie robiąc). miałem takie wrażenie, jakbym był w 2 miejscach na raz (chyba to się nazywa bilokacja?) - wiedziałem, że leżę na łóżku, ale miałem jednocześnie wrażenie jakbym chodził po domu, jednak nie widziałem umeblowania pokoi, w których domniemanie byłem. po prostu coś, jakbym był tu, wiedząc, że tak naprawdę jestem tam... myślę, że w miarę jasno to napisałem :D

czy to mogło być oobe?

edit: zapomiałem chyba napisać jeszcze dwóch ważnych rzeczy.
po pierwsze - jestem pewien, że nie spałem, bo słyszałem ciągle tę piosenkę.
po drugie - jak się to zakończyło? a no tak, że miałem wrażenie, jakbym po prostu spadł na łózko.

Użytkownik EpicFail edytował ten post 27.01.2010 - 21:51

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bobaros
Zacznę od ułożenia ciała w trakcie oobe. Powinniśmy zostawiać go w maksymalnie wygodnej pozycji. Ręce powinny leżeć w wzdłuż ciała, ewentualnie na nim, nigdy pod. Chodzi tutaj o krążenie krwi w rękach, które może stać się utrudnione jak je przygnieciemy.
Nasze zmysły słuchu zachowują swoją sprawność również w świecie astralnym. Moim zdaniem nawet w astralu powiększa się zakres słyszalnych dźwięków, w stosunku do świata fizycznego. Podobnie rzecz się ma z kolorami. Jeśli kolega był w niższych warstwach astralu, miał szanse słyszeć ten sam utwór.
Ciało astralne jest większe od fizycznego, dlatego kolega mógł widzieć moment łączenia się obu ciał.
Szybkie wyjście ciała astralnego z ciała fizycznego często tak wygląda. Taki sprint. Jest to dosyć dobry sposób na przejście. Zostawiamy za sobą odczucia świstów i takich tam ... " strachów ^^,"

Ściąganie kołdry znam tylko ze świata fizycznego ^^,

życzę miłych podróży.

EpicFail
jak widać, każdy ma inne odczucia w trakcie zasypiania.
Osobiście staram się przed snem wyciszyć oddech oraz umysł.
Oobe można przyrównać do właśnie takiego odpłynięcia, z tą różnicą że tutaj przemieszczamy się nie zmysłami lecz za pomocą ciała astralnego. Można przejść do wyższego wymiaru właśnie tak, łagodnie lub poczuć szarpniecie.
Chyba nie była to bilokacja, lecz właśnie wyjście z ciała fizycznego. Po prostu widziałaś swoje ciało astralne. Trochę to dziwne uczucie. Przyzwyczailiśmy się do swojego widoku w lustrze, na zdjęciu, na filmie.
Patrząc na swoje ciało zawsze mam uczucie obcości ^^, a przecież je lubię.
Powrót do ciała fizycznego możne być łagodny lub nie. Takie szarpniecie możne być również efektem nakładania się na siebie obu ciał.

życzę Ci miłych podróży.

Użytkownik Aidil edytował ten post 28.01.2010 - 13:59

• 1

Zwierzak15.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak jak w temacie nie mogę wejść do świata astralnego starałem się z całych sił miałem drgania, ale nic nie wyszedłem, czy to możliwe że nie wejdę nigdy w OOBE

Edit: Asieńka pytania dotyczące OOBE zadajemy w tym temacie, jednak zanim zapytasz to poczytaj o OOBE i zapoznaj się z tematem, wiedzy nie zdobędziesz drogą na skróty.
  • 0

Templariusz.
  • Tematów: 35
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Powiedz mi ile już ćwiczysz OOBE ? Bo jest to proces długo trwały i aby osiągnąć OOBE potrzeba wielu innych ćwiczeń, najpierw popróbuj LD to będzie twoim kluczem do sukcesu, a w między czasie medytuj a myślę że w końcu ci się uda.

Powodzenia
  • 0

pawku221.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.Od jakiegoś czasu praktykuję OOBE. Po długim relaksie dochodzę do mrowień na ciele , ale nie moge wyjść z ciała... Nie wiem co dalej robić , dziwnie sie czuje podczas tych drgawek , jak wygląda sam moment wyjścia z ciała ? Następuje on samoczynnie czy trzeba samemu go jakoś wykonać ? Proszę o wskazówki. Pozdrawiam

Edit Asieńka: To już jakaś plaga, przypominam że zakładając konto na forum musicie zaakceptować regulamin, po czym wcale się do niego nie stosujecie.
3.4 Zanim umieścisz na forum nowy temat skorzystaj z wyszukiwarki i upewnij się, czy Twój temat nie został już opublikowany. Jeśli na forum istnieje już temat podobny do tego jaki zamierzałeś założyć, dopisz swój post do niego.
Proponuję poczytać tematy o OOBE, a później zadawać pytania, o ile nie ma jeszcze na forum odpowiedzi na nie.

Temat przenoszę w odpowiednie miejsce.
  • 0

Seboolek.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardziej się skup. Wydaje mi się że w trakcie mrowienia dekoncentrujesz się przez co nic nie wychodzi. Jaką metodę stosujesz? Ja żeby wyjść z Ciała wyobrażam sobie że sie huśtam na hamaku aczkolwiek nie zawsze wychodzi jak należy w dodatku mieszkam w bloku i tutaj trudno o całkowitą ciszę na dodatek mam szczura który także się porusza co chwila w klatce więc wychodzę raczej rzadko. Prędzej usypiam :P
  • 0

Hlaskoid.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam

Taki oto problem ze mną.
Czy to już obe czy może paraliż?

Dzieje mi się tak już od około 3,5 roku.
Bardzo często doznaję, ja to nazywam 'atakiem', uczucia drętwienia ciała, słyszenia głosów czy widzenia 'hipnagogów'. Wiąże się z tym dużo historii:

np. raz coś mi powiedziało, a raczej przekazało bo tego nie słyszałem, żebym podał kogoś kogo chce słyszeć. Podałem 3 osoby, ale pamiętam tylko jedną; powiedziałem nagle w myślach "Napoleon" i nagle usłyszałem jakby przemówienie w języku francuskim (ja nie mam w ogóle kontaktu z językiem francuskim). Oczywiście nic z tego nie rozumiałem.
Dwa razy coś cofnęło mnie do tyłu i zobaczyłem siebie na łóżku; trwało to nie więcej niż 5s.
Mam też czasem wrażenie czytania książki.
Innym razem widziałem jakby taką przed oczami (miałem je otwarte, podczas paraliżu ciała) taką smużkę , a na niej wyświetlany był film jakby z mojego życia.
Odczuwałem tez wiele razy jakby oślepiało mnie jaskrawe światło choć w pokoju było ciemno- noc.
I wiele wiele innych mniejszych większych historyjek.
Trwa to jak pisałem 3,5 roku, moim rekordem jest aż 20 ataków jednej nocy.
Z ciekawości byłem z tym u lekarzy zwykłych, neurologa itd. każdy patrzył na mnie jak na wariata i pytał czy kiedyś ćpałem coś.

Pamiętam też z dzieciństwa (6,7l); bardzo często 'latałem' sobie po pokojach w nocy stylem na żabkę, oczywiście wtedy myślałem że to sen, może teraz ma to jakieś znaczenie?

Czytałem trochę o obe , próbowałem się rozluźnić, ale dochodzę do pewnego momentu gdy wygina mi ciało nie moge nabrac powietrza, a gdy to zrobie 'wracam'.

Co to z tym mam robić dalej?
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nic nie robić, samo przyjdzie. poczekać i ćwiczyć umysł oraz doskonalić ciało ...
  • 0

fizyk900.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam!

Mam pare pytan, jesli byly juz zadane w tym temacie to bardzo przepraszam i prosze o odnosnik na ktorej stronie zostaly zadane. Prosilbym o odpowiedz osobe, ktora praktykuje OOBE, tzn byla przynajmniej raz w stanie swiadomie wywolanego OOBE. Oto moje pytania:

1. W czasie dziecinstwa, okolo 5-12 roku zycia (byc moze wczesniej tez, ale tak dawno to juz nie pamietam - w tej chwili mam 20 lat) miewalem sny, w ktorych nie mialem zadnych ograniczen, tzn latalem po "jakby" naszym swiecie i przemieszczalem sie w czasie. Czasami widzialem innych ludzi z mojego otoczenia, co robili w tym czasie (kiedy spalem) lub wczesniej, a pozniej rozmawiajac z nimi okazywalo sie, ze rzeczywiscie robili w tym czasie, to co widzialem podczas tych "snow". Czesto zapamietywalem te sny, a budzac sie mialem zludzenia, ze nadal sie znajduje w tamtym "sennym stanie" i wydawalo mi sie, ze nadal moge "latac" (nie wiedzialem wtedy, ze takie cos jak OOBE czy cokolwiek w tym stylu istnieje, bylem dzieckiem, dlatego wykluczam "podjaranie sie" jakims artykulem o OOBE i samosugestie), czesto nawet budzac sie chcialem znowu sie "wzniesc" jednak wtedy sie juz na dobre budzilem:) Najdziwniejsze bylo to, ze w tych "niby" snach to, ze posiadalem takie niesamowite mozliwosci nie bylo dla mnie jakby niczym dziwnym i niczym nowym, wchodzac w ten stan czulem sie w nim, jakby to wszystko bylo normalne jak chodzenie, jakbym to robil od zawsze. Dziwilo mnie natomiast to, ze po przebudzeniu nie moge juz sie "poruszac" w "nieograniczony" sposob, tak jakby tamten stan z tych snow byl dla mnie bardziej naturalny niz normalne zycie. Sny te miewalem niespodziewanie, bez wczesniejszego skupiania sie na nich, wtedy nawet nie wiedzialem, ze istnieje cos takiego jak OOBE. Czy to moglo byc oobe, czy tylko zwykle sny, ktore po prostu pamietalem?

Jest to pytanie, ktore mnie nurtuje, ale nie koniecznie zalezy mi na odpowiedzi. Bardziej mnie ciekawi, czy ktos z was doswiadczyl podobynch "snow" we wczesnym dziecinstwie?

Zalezy mi natomiast na odpowiedzi na nastepne pytanie:

2. Czy podczas swiadomego OOBE (nie wiem czy tak na prawde bylem kiedykolwiek w tym stanie) duch znajduje sie w innym wymiarze "astralnym" i nie ma mozliwosci widziec czegos z "naszego" materialnego wymiaru? Czy wrecz odwrotnie, znajdujemy sie w naszym wymiarze, czyli mozemy sobie "latac" po naszym swiecie, podgladac innych ludzi, sluchac co o nas mowia, oddzialywac na nasz wymiar? Zauwazylem, ze osoby wg mnie wiarygodne (Robert Monroe), tzn ktore wg mnie na pewno praktykuja OOBE mowia tylko o swiecie astralnym, mowia poza tym o bezproblemowym kontakcie ze zmarlymi jako z "normalnymi istotami astralnymi" bez cial w swiecie materialnym; natomiast osoby wg mnie niewiarygodne mowia o "lataniu" po naszym swiecie oraz na przyklad o lotach do odleglych galaktyk. A moze to jest tak, ze w OOBE jestesmy w stanie przemieszczac sie miedzy wymiarami? Jak to jest? Jest to chyba bardzo wazne pytanie dla wielu nowicjuszy, a sprowadza sie ono do jeszcze innego pytania: czy bedac w OOBE mozna ingerowac w swiat materialny?

Mialem jeszcze jedno wazne pytanie, ale w tej chwili zapomnialem, jak sobie przypomne to je dopisze

Od kilku dni zaczelem sie tym interesowac, gdy sobie przypomnialem o moich wczesniejszych doswiadczeniach z dziecinstwa, poki co doszedlem do etapu ktory Monroe opisuje jako "refleksje swietlne" () ale od tego etapu mam duzy problem, a mianowicie starajac sie poglebic "polsen" usypiam caly i po prostu najnormalniej zasypiam, albo myslac o tym zbyt intensywnie sie rozbudzam. Moze od tego momentu powinienem otworzyc oczy, skupiajac sie na "oddalajacym" sie punkcie, jak to pisze Monroe? Ale jak wtedy sie nie rozbudzic? Poza tym jeszcze jeden problem - spie tylko na brzuchu;/ Nie potrafie po prostu poczuc sie sennym w innej pozycji. Jesli mialby ktos dla mnie jakas rade techniczna, to rowniez bylbym wdzieczny;)

Jeszcze taka moja osobista refleksja na ten temat: OOBE jakby tlumaczy to, na co chca odpowiedziec wszystkie religie: co sie dzieje po smierci? Otoz, podazajac tym tropem dusza ludzka po smierci idzie do wymiaru astralnego, i tam pozostaje, dopoki nie ma dla niej odpowiedniego ciala w innym wymiarze (niekoniecznie naszym!!!!) - Reinkarnacja? Jesli ci, co twierdza, ze OOBE praktykuja nie klamia, to na to wyglada. Pytanie - co decyduje, ktora dusza pojdzie do ktorego ciala po smierci dawnego ciala i co decyduje, kiedy to nastapi? Jedni powiedza, ze bog, ja powiem ze jak wszystko w przyrodzie, jest to zapewne "walka plemnikow", tzn najmocniejsi ida pierwsi. Oczywiscie sa to tylko moje domysly i pewna nadinterpretacja, abym mogl sie o tym przekonac musialbym sam doswiadczyc podrozy astralnych.

Użytkownik fizyk900 edytował ten post 12.08.2010 - 21:02

• 0

Nieznajoma.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy ktoś (tak ,tak - ja) kto za cholerę , mimo wielkich chęci nie potrafi być systematyczny a nie ma naturalnego talentu może nauczyć się OBE ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych