Skocz do zawartości

Zdjęcie

OOBE - pytania i odpowiedzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
591 odpowiedzi w tym temacie

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ile wiem aby rozpocząć podróż pozycja ciała fizycznego jest obojętna. Istotny natomiast jest poziom energii i jej wibracja a także stan skupienia czyli koncentracji.

Osobiście lubię pozycję siedzącą.
  • 0

SRardom.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Witam mam pytanie
od jakiegoś czasu rozmawiam z pewną dziewczyną (USA) tylko przez słuchawki zero kontaktu wzrokowego czy też fotki, i pytanko jest takie, czy podczas takiego stanu jest możliwe zobaczenie jej prawdziwego wyglądu czy tylko pod taką postacią jaką wykreuje mój mózg?

być może głupie pytanie ale przy okazji dowiem się czy te "podróże" są prawdziwe czy tylko w wyobraźnia to "wyświetla" tak jak chcemy

jeżeli było już takie pytanie to przepraszam ale pisze to w pośpiechu a później wypadnie mi to z głowy
  • 0

dearwhoever.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak Ci to 'potem wypadnie z głowy' to raczej jej nie zobaczysz, mianowicie- obe nie osiągniesz tak łatwo, a co dopiero nawiążesz kontakt z realną osobą, a nie atrapą ( czyli wytworem Twojej podświadomości)

Ps. Pozycja jest obojętna, musi być Ci wygodnie, abyś mógł się zrelaksować. Tyle. Chociaż często się wspomina, że najlepiej jeśli jest to pozycja, w której nie zasypiasz. Chodzi o to, że jeśli przykładowo zawsze zasypiasz na lewym boku, to kładąc się na lewym boku, prawdopodobnie ( przynajmniej na początku) zaśniesz. Chodzi o takie 'przyzwyczajenie', sygnał dla organizmu, że teraz jest czas na sen. To nie musi się sprawdzać w przypadku każdego :)
Jeśli ktoś postanawia, że będzie robił 4+1 albo wychodził z ciała o innej godzinie (whatever) to np. najlepiej zrobić coś inaczej, weź zamiast kołdry pod którą zawsze śpisz koc, załóż konkretną bluzkę, w której tylko będziesz próbował wychodzić z ciała. Chodzi o danie znaku swojej podświadomości, że będziesz robił coś ważnego, istotnego dla Ciebie. Dlatego też wcześniejsze nastawianie się typu 'dzisiaj wyjdę z ciała' także jest pomocne :>

dlaczego wciaz nie moge wybudzic się z oobe? dlaczego wciaz napada mnie wbrew mojej woli....

Czasami jedynym wyjściem na pojawiające się rzeczy, których nie możesz się pozbyć jest ich POZNANIE :)

Aloha

Użytkownik dearwhoever edytował ten post 03.12.2011 - 19:04

• 2

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystko wymaga czasu oraz treningu. Na pewno będzie łatwiej jeśli przez jakiś czas potrafimy utrzymać na tym samym poziomie ( raczej średnio - wysokim ) wysiłek fizyczny i energetyczny. Ciało fizyczne w trakcie podróży ma spać dlatego zmęczenie jest w tym czasie korzystne.
Dobrze jak wytrenowaliśmy "bycie świadomym" jak jesteśmy na granicy snu i jawy. Dla mnie jest to próg - śluza - przejście pomiędzy wymiarami. Jeśli potrafimy świadomie utrzymać się w tym stanie to wystarczy zacząć od wydłużania go - lub go rozciągać - jest to przecież przestrzeń. Po kilku treningach droga wolna, staje otworem.

powodzenia.
  • 0

SRardom.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dzięki za odpowiedz ale z tym że wypadnie mi z głowy to o co innego mi chodziło a mianowicie zapomniał bym spytać o to a nie miałem czasu na przeszukiwaniu tematów czy takie pytanie już padło.:) że oobe nie jest łatwe do osiągnięcia to wiem:)
  • 0

ceka.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze chcialbym poinformować, że to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumialość. Nie dziala mi alt+l prawdopodobnie przez brak sterowników(więc przepraszam za brak 'Ł' którego nie chce mi się wklejać co chwilkę).
Możliwe, że owe pytania pojawily się już wcześniej ale wybacznie, iż nie chce mi się przerwcać tylu stron z szykaniem odpowiedzi ;l
Chcialbym zasięgnąć porady kogoś kto z OOBE ma styczność i doskonale zna stany które towarzyszą przed uzyskaniem owego doznania.
Dzisiejszej nocy a w sumie nad ranem budzil mnie kilkakrotnie budzik, po którymś razie nie zasypialem a koncentrowalem na nie zasypianiu by wykorzystać cialo które jest zaspane(pewnie wiecie ocb) i po chwili zacząlem odczuwać straszne wibracje(nie do opisania) jakby jakiś napad drgawek, zaczela mnie boleć szczęka i troszkę się przestraszylem, otworzylem oczy by to przerwać... Kiedy zamknalem je po raz drugi bylo doslownie to samo, skupilem się na tym by uspokoić te chaotyczne drganie i mówilem sobie, że zaraz wyjdę z ciala ale to bylo na tyle odstraszające do tego ten ból żuchwy, szczęki czy zębów(trudno określić) byl na tyle dziwaczny, że się przestraszylem i stwierdzilem, iż zbyt malo wiem na ten temat, przez co przestalem się koncentrować i jakoś zasnąlem... Prosilbym o zweryfikowanie i ewentualne rady. :|
Chcialbym dodać jeszcze, że podczas tych drgań widzialem ziemie ale bylo to o tyle dziwne, że byla to ziemia pokryta równymi owalnymi kamieniami i ten obraz również zacząl drgać i falować.
:/
Druga rzecz. Tej samej nocy zaraz po tym zajściu mialem LD, albo sen o śnieniu świadomym. Sen polegal na tym, że siedzialem w tramwaju i odrazu do mnie dotarlo, że to jest tylko sen i moge spróbować zrobić co chce... Przede mną siedziala dziewczyna w blond krótkich wlosach i zarzyczylem sobie, żeby wyrosly jej rogi no i wyrosly... dalej pamiętam jakby ktoś mnie z tego wyjąl silą albo za malo się skoncentrowalem - również nowe doznanie.

Z góry dzięki za pomoc.
  • 0

ryuk.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od jakiegoś czasu interesuje się OOBE i wieloma innymi rzeczami związanymi z parapsychologią. Jednakże od niedawna postanowiłem, że czas zająć się tym na poważnie. Kiedyś na jednym forum przeczytałem, że przed wejściem w OOBE należy zabezpieczyć ciało, przed złośliwymi bytami, zwizualizowanym okręgiem lub (dla początkujących) usypać sobie okrąg z soli albo go narysować. Chciałbym spytać się osób zaznajomionych z OOBE, czy to prawda?

Użytkownik ryuk edytował ten post 27.12.2011 - 14:01

• 0

andar.
  • Tematów: 70
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Mam parę pytań:

1. Czy można na poważniej zainteresować się OOBE, nie doświadczając LD czy najpierw świadome sny, potem OOBE? Bo chciałbym przeczytać książki Monroe'a, ale z tymi LD to coś kiepsko mi idzie...

2. Spotykając się z kimś w OOBE zgadza się z rzeczywistością to co druga osoba powie czy także każdy ruch jest dokładnie taki jak to z jego perspektywy wygląda? Są jakieś inne sposoby? I czy tak jakby wkradamy się sobie nawzajem do podświadomości czy OOBE to miejsce gdzie się spotykamy?
  • 0

Mortis133.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. W OOBE udało mi się osiągnąć wibracje.
LD przeżyłem spontanicznie kilka razy jednak nigdy sam nie wywołałem.
Także raczej niema to nic z sobą wspólnego. Do OOBE potrzebujesz naprawde wielkiego skupienia, natomiast do LD z tego co wiem wystarczy zapisywać sny.
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam, mam pytanie do osób doświadczających OOBE: otóż przed zaśnięciem bardzo często występuje u mnie nienaturalnie dziwne uczucie (bólem bym tego nie nazwał, ale jest bardzo niekomfortowe) w ramionach i nogach, które zmusza mnie do zmiany pozycji na taką, w której szybko zasypiam i nie mogę osiągnąć paraliżu sennego. Uczucie to występuje bliski momentu zaśnięcia ciała (tak myślę). Czy zdarzało Wam się, jak często, co może być tego przyczyną, i jak to zniwelować?
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przyczyn może być kilka. Od tych które nie nazwałabym prozaicznych czyli krążenia po przez podekscytowanie do zaburzeń w przepływie energii.
Można przygotować ciało fizyczne do podróży ćwiczeniami fizycznymi oraz oddechowymi wrzucić na luz i pozwolić się prowadzić.

Użytkownik Aidil edytował ten post 12.01.2012 - 16:57

• 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam kolejne pytanie, a raczej prośbę: czy ktoś, kto potrafi "wywołać" OOBE bez snu, mógłby opisać (mniej więcej) czynności, jakie wykonuje?
  • 0

Makson.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mam takie pytanie odnośnie OBE i BWG. Czy w momencie kiedy THC dostarczane jest do organizmu niemal co 24 godziny, to czy można próbować swoich sił z OBE i używać BWG? Czy jak ktoś odczuwa nerwobóle w sercu, lub ma problemy jakieś z sercem, czy również jest to bezpieczne?
:D
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam takie pytanie odnośnie OBE i BWG. Czy w momencie kiedy THC dostarczane jest do organizmu niemal co 24 godziny, to czy można próbować swoich sił z OBE i używać BWG? Czy jak ktoś odczuwa nerwobóle w sercu, lub ma problemy jakieś z sercem, czy również jest to bezpieczne?
:D

Jeśli tylko nerwobóle pozwalają Ci zasnąć wówczas wchodzisz w oobe nieświadomie. Każdy kto śpi automatycznie przebywa w oobe nieświadomie. Trudno więc uznać ten jako niebezpieczny.
Problem pojawia się na poziomie podświadomych lęków powstałych dzięki zasłyszanym opowieściom o smokach i zbójcach kryjących się za każdym niemalże załamaniem światła czy naszym własnym cieniem.

Użytkownik Aidil edytował ten post 18.01.2012 - 08:40

• 0

Piotrekblue.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak to jest w tym OOBE? Wizualizuje sobie coś i nagle czuje mrowienie i itp. ale co dalej?
Mam się skupiać na tym uczuciu? Nie?
Dalej wizualizować?

Użytkownik Piotrekblue edytował ten post 19.01.2012 - 16:49

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych