14. Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego?
Pierwsza część jest skrajnym uproszczeniem sprawy. Wczoraj byłem na wykładzie ks.prof. Witczyka, który powiedział wprost, że myślenie o Jezusie jako o jedynie prostej " ofierze całopalnej " jest myśleniem pogańskim.. Co do drugiej części - stworzenie nie musi uciekać przed gniewem Boga. Bóg jest Miłością. Stworzenie przede wszystkim musi uciec przed sobą - właśnie do Miłosiernego Boga, który jest jego ostatecznym celem. Poza tym - " bardziej skutecznego " ? A skąd mniemanie, że Zbawienie jest " nieskuteczne " ?
15. Jeśli jesteśmy wszyscy dziećmi bożymi i nigdy nie widzieliśmy Boga, czy to czyni nas Jego bękartami? Nie wspominając już o tym, że moja matka nie poślubiła Boga.
Litości
16. Po 11 września wielu ludzi wznosiło dookoła okrzyki: “Boże, pobłogosław Amerykę” (God bless America). Dlaczego tak wciąż mówią? Z tego wynika, że Bóg nigdy niczego nie pobłogosławił. Jeśliby to uczynił to 11 września nie miałby nigdy miejsca.
Podkreśliłem zdanie, które jest całkowitym nieporozumieniem. 11 września nie wynikł z tego, że Bóg Ameryki nie pobłogosławił ( lub że ją pobłogosławił ), tylko z tego, że był sobie taki Bin Laden, który postanowił rozwalić parę budynków za pomocą samolotów. Tendencja do zwalania całkowicie banalnej winy człowieka na Boga, który " nie pobłogosławił " staje się coraz bardziej irytująca. Podobnie jest z pytaniem o to, gdzie był Bóg, gdy działo się Auschwitz. Odpowiedź - był w komorze gazowej razem z tymi, których cierpienie zbawił własnym cierpieniem krzyżowym. Właściwe pytanie brzmi natomiast - gdzie był wtedy człowiek..
17. Chrześcijanie mówią, że Bóg nie jest twórcą chaosu. A co powiesz na Wieżę Babel?
Sorry, ale o jakim my " chaosie " tu mówimy ? Opowiadanie o Wieży Babel nie mówi o chaosie, tylko o ludziach, którzy chcą być równi Bogu, i ma pouczać o tym, że człowiekowi nigdy się to nie uda za sprawą jego własnego uzurpanckiego działania.
18. Chrześcijanie twierdzą, że umierające dziecko idzie prosto do nieba. Dlaczego więc są tak przeciw aborcji?
Przede wszystkim - nie wiem skąd mniemanie, że chrześcijanie wypowiadają w tym względzie jakieś " pewne " stwierdzenia. Nie mamy pewności, mamy natomiast nadzieję. Przeciwni aborcji są natomiast dlatego, że to Bóg jest dawcą życia, a człowiek nie ma prawa nim dysponować. Nie mamy prawa decydować o sensie i celu życia człowieka ! Tak czyniły systemy totalitarne, i wszyscy wiemy, jak się to skończyło.
19. Dlaczego Bóg ma uczucia (zazdrość, złość, smutek, miłość, itp.) jeśli jest wszechmocny, wszechwiedzący i wszechobecny? Uczucia powstają w reakcji na coś, więc jak Bóg może na coś reagować skoro jest wszechwiedzący i ma przewidziany plan?
To już kolejne tego typu pytanie, najwyższy czas stwierdzić jasno - to Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, więc proszę, byśmy nie próbowali teraz stwarzać sobie Boga na swoje podobieństwo. Boże uczucia nie są takie same, ani tej samej natury co ludzkie. Jesteśmy tylko " podobni " do Boga - nie tacy sami ! O naturze Bożych uczuć niewiele możemy powiedzieć, bo wymagałoby to wglądu w Jego " życie wewnętrzne " - a do tego mamy bardzo ograniczony dostęp. Drugie zdanie jest trafne o tyle, że Bóg rzeczywiście " reaguje ". Skoro wchodzi z człowiekiem w relację, to musi " reagować " na to, co robi człowiek. Bożego planu nie można interpretować w ten sposób, że jesteśmy jakimiś robotami. Tego rodzaju " przeznaczenie " nie istnieje. Jesteśmy w relacji z Bogiem, i jest to relacja dynamiczna, po obu stronach.
20. Jeśli Jezus Chrystus jest rzekomo ciałem stworzonym przez wszechmocnego Boga… jak jest możliwe, że nie odziedziczył Grzechu Pierworodnego? Pamiętaj, jest rzekomo człowiekiem i jednocześnie Bogiem i jeżeli rzeczywiście był w pełni człowiekiem jak i Bogiem, musiał odziedziczyć Grzech Pierworodny. ???
A kto powiedział, że nie odziedziczył ? Jezus wziął na siebie zarówno grzech Adama, jak i wszystkie grzechy ludzkości. Św. Paweł pisze w drugim liście do Koryntian: " On to dla nas grzechem uczynił Tego, który nie znał grzechu, abyśmy się stali w Nim sprawiedliwością Bożą. "
( 2 Kor 5, 21).
21. Jeśli Bóg jest ojcem Jezusa, to jak wygląda jego DNA? Czy Bóg ma spermę? Jeśli nie, to skąd Maria wzięła DNA potrzebne do stworzenia Jezusa? To czyni Marię aseksualną, a Jezusa dziewczynką, gdyż nie było chromosomu Y.
Litości..
22. Nigdy nie dostałem zdalnie sterowanego autka, gdy byłem dzieckiem, chociaż tak bardzo się o nie modliłem.
Przepraszam wszystkich zawiedzionych, ale Bóg nie jest św. Mikołajem.
23. W Dniu Sądu Ostatecznego Jezus ma się pojawić w chmurach. Jak więc chrześcijanie po drugiej stronie globu go zobaczą? Czy będą miliony Jezusów? A co z ludźmi, którzy pracują pod ziemią?
To proste - wcześniej zejdą na Ziemię aniołowie, którzy wykupią najlepsze czasy antenowe we wszystkich telewizjach po drugiej stronie globu. Pisze o tym przecież jasno św. Walnięty w osiemnastym liście do Idiotów. Słyszałem zresztą, że w Polsce TVP i Polsat juz kłócą się o prawa do transmisji Sądu Ostatecznego.
Pytanie 24. jest nie do mnie.