Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7696 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1816 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Mieszkam w łódzkim i zdążyłem już poprzez obserwacje nauczyć się odróżniać naturalne twory od tych smugowych. Próba wyjaśnienia,że wiatr rozmywa smugi jest według mnie absurdalna. Naturalne chmury wiatr po prostu gna, a nie rozwiewa. Do tego dajmy fakt, że istnienie chmur danego dnia świadczy o warunkach, które umożliwiają im trwanie.Skoro smugi podlegają tym samym prawom, to widać tu spore sprzeczności. Brak chmur jest wytyczną ku temu, że takich warunków nie ma, bo brak jest wilgotności w powietrzu. Więc dla mnie podpieranie się wyjaśnieniami w sprawie smug o warunki pogodowe jest niewłaściwe. Dzisiaj niebo wygląda tak, że da się zaobserwować kilka normalnych chmur. Gdyby nie zawiesiny po smugach miałbym nad głową śliczne słoneczko i piękny dzionek, a tak mam mgłę na niebie, która dominuje w ostatnich latach. Nawet latem nie ma już typowo czystego nieba, bo słońce niemal każdego dnia jest przykryte tymi zawiesinami. Niektórzy próbują to wytłumaczyć większym ruchem samolotów. Zdecydowanie większy ruch jest w USA i w bardziej rozwiniętych państwach a ja nie widzę jakoś różnicy w niebie, a odbyłem w swoim życiu kilkadziesiąt lotów i odwiedzałem najrozmaitsze kraje, o których wielu ludzi może tylko zobaczyć w internecie. Mamy tak samo zaniedbane niebo, jak oni, chociaż ruch zdecydowanie mniejszy. Przykład? Lublinek; średnio jeden samolot na godzinę. Katowice ile mają odlotów i przylotów? Zaledwie kilka w ciągu jednej godziny. Warszawa ma ich odrobinę więcej, ale to nie jest przytłaczająca ilość. Ile natomiast widać smug i tych obłoków na niebie?? Wielokrotnie większą od ilości kursów, jakie rzeczywiście pokrywają się z informacjami z lotnisk.

Ten film jaśniej Ci wyjaśni jak je odróżniać.
http://www.youtube.com/watch?v=tAQjB298hZ4

Przeanalizujmy ją. Od zachodu do Polski bardzo powoli wchodzi front atmosferyczny z wilgotnym powietrzem. Front to właśnie to długi pas chmur przy naszej zachodniej granicy. Tymczasem na wschodzie, nad Rosją znajduje się potężny niż - gruba i skręcona warstwa chmur. Niż ten zasysa powietrze z okolic frontu, a że jest to już powietrze wilgotne, obserwujemy cirrusy i cirrostratusy układające się w pasma, doskonale widoczne nad obszarem naszego kraju. Pasma te przechodzą nad Polską w osi północny zachód - południowy wschód, aby zaraz za naszą południowo-wschodnią granicą zostać wciągnięte w wir niżu rosyjskiego.

Spójrz Arkadiuszu jak szybko Twoje słowa się zmieniają. Najpierw piszesz, że jest za sucho, a gdy pokazałem Ci osobiście niebo, pod którym mieszkam zaczynasz pisać, że to wilgotniejszy front wchodzi. Takie mleko to ja mam codziennie nad głową, czy jest sucho czy nie.
  • 1

.?..

Medicus

• Tematów: 89
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wybacz, ale nie doszukałem się w filmiku żadnych nadzwyczajnych "chmur", każda z nich ma już przyporządkowaną sobie nazwę i charakterystykę.

Chmury warstwowe(widziałeś je rano), czyli stratusy:

Dołączona grafika

Występują raczej nisko nad Ziemią, często pokrywają niebo prawie całkowicie. Dają opady deszczu.

Na filmie są też ukazujące efekt "piasku pustynnego" jak nazwał je autor, są to Altocumulusy:

Dołączona grafika

Chmury te to białe, szare, albo zarówno białe i szare, kłębiaste albo rozmyte kłębki ułożone w długich rzędach. Zwykle posiadają ciemną, zacienioną podstawę. Chmura Altocumulus bez tego zacienienia może zostać czasami pomylona z chmurą Cirrocumulus. W przypadku wątpliwości, wyciągnij rękę i wyprostuj ją w ramieniu: jeśli kłębki są mniejsze niż szerokość palca, patrzysz na chmurę Cirrocumulus!

Ten tak zwany "efekt wody" to w moim mniemaniu chmura Altostratus:

Dołączona grafika

Chmury Altostratus zbudowane są z kropelek wody i kryształów lodu. Pokrywają one całe niebo na obszarze o powierzchni kilkuset km2. Słońce jest widoczne jak gdyby za matowym szkłem: nie masz co szukać swojego cienia na ziemi, nie znajdziesz go! I nie zapomnij zabrać parasola. Chociaż chmury Altostratus same przynoszą bardzo małe opady, często zapowiadają nadchodzące opady, znacznie większe.

Bądź Cirrostratusy:

Dołączona grafika

Chmury te, wyglądające jak jednolita, biaława i prawie przeźroczysta zasłona, tworzą się na wysokości ponad 6 km. Chmury Cirrostratus są tak cienkie, że można przez nie wyraźnie obserwować Słońce lub Księżyc. Gdy promienie Słońca albo światło Księżyca przechodzi przez kryształki lodu budujące chmurę Cirrostratus, ulega zagięciu, co można obserwować jako zjawisko halo, czyli barwne kręgi występujące wokół tarczy Słońca lub Księżyca. Chmury Cirrostratus często są zwiastunami nadchodzących opadów.

Zaś chmury, uważane za rozwiane "sztuczne/ chemiczne chmury", do złudzenia przypominają mi Cirrusy, o których już wspomniałem:

Dołączona grafika

Chmury Cirrus mają kształt włókien lub ptasich piór i zwłaszcza w czasie przechodzenia frontu ciepłego często są pierwszymi chmurami, ukazującymi się na niebie. Kształt i kierunek poruszania się chmur Cirrus może być wskaźnikiem siły i kierunku wiatrów na dużych wysokościach.

Takie chmury nigdy nie dają opadów deszczu ani śniegu.

Wydaję mi się, że trochę na siłę starasz się doszukać w tych chmurach czegoś specjalnego.
  • 0

#1818 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

W porządku Makbecie. Masz prawo do takich wniosków i argumentacji, więc nie będę Cię zbywał ani tego negował, ani na siłę starał się Tobie udowodnić, że nie masz racji. Jedynie co chcę napisać, to że widziałem dziś kilka smug, które się rozrzedziły tworząc takie zawiesiny. Może to właśnie ma tak wyglądać, aby było mylone z cirrusami. Jeśli kiedyś uda mi się nagrać cały przebieg lub chociaż częściowy przebieg transformacji smugi w chmurę, to możesz być pewny że umieszczę tu na forum, jeśli tylko czas mi na to pozwoli. Trzymajcie się chłopaki. Cześć.

P.S: Dzisiaj nie było na moim niebie warstwowych chmur. Umiem je odróżnić.

Użytkownik Muhad edytował ten post 14.02.2011 - 13:07

• 0

KILLER.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Lublinek; średnio jeden samolot na godzinę. Katowice ile mają odlotów i przylotów? Zaledwie kilka w ciągu jednej godziny. Warszawa ma ich odrobinę więcej, ale to nie jest przytłaczająca ilość. Ile natomiast widać smug i tych obłoków na niebie?? Wielokrotnie większą od ilości kursów, jakie rzeczywiście pokrywają się z informacjami z lotnisk.

Zapomniałeś o dziesiątkach a nawet setkach lotów tranzytowych nad PL każdego dnia. Włącz sobie flightradar i poobserwuj cały ruch tranzytowy.
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zapomniałeś o dziesiątkach a nawet setkach lotów tranzytowych nad PL każdego dnia. Włącz sobie flightradar i poobserwuj cały ruch tranzytowy.

No tak ale o tym mówiliśmy już dawno temu. Muhadzie, czy świadomowie pomijasz ten fakt czy po prostu zapomniałeś?

Próba wyjaśnienia,że wiatr rozmywa smugi jest według mnie absurdalna. Naturalne chmury wiatr po prostu gna, a nie rozwiewa.

Czy dysponujesz odpowiednimi argumentami, by udowodnić że tak się właśnie dzieje? W ogólno dostępnych źródłach jest napisane, że chmury są rozwiewane.

które się rozrzedziły tworząc takie zawiesiny. Może to właśnie ma tak wyglądać, aby było mylone z cirrusami. Jeśli kiedyś uda mi się nagrać cały przebieg lub chociaż częściowy przebieg transformacji smugi w chmurę,

Smugi kondensacyjne to zwyczajne cirrusy, które początkowo mają kształt linii na niebie, a potem pod wpływem wiatru, tak jak to robią cirrusy, zmieniają swój kształt bądź nie. Akurat zamiana smugi w chmurę jest jak najbardziej normalne. Dokładniej rzecz ujmując to sama smuga jest chmurą, więc nie może się zmienić w siebie, czyli w chmurę. Jeśli zaś uważasz, że chemtrails ma wyglądać jak cirrusy to albo musisz podać jakąkolwiek różnicę pomiędzy nimi, żeby można było je odróżnić albo odrzucić tą argumentację, bo nie jesteś w stanie za jej pomocą odróżnić chemtrails od contrails, bo to wszystko wygląda tak samo.

Pozdrawiam
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Spójrz Arkadiuszu jak szybko Twoje słowa się zmieniają. Najpierw piszesz, że jest za sucho, a gdy pokazałem Ci osobiście niebo, pod którym mieszkam zaczynasz pisać, że to wilgotniejszy front wchodzi. Takie mleko to ja mam codziennie nad głową, czy jest sucho czy nie.

Omawiana sytuacja zmieniała się z godziny na godzinę. Najpierw wtargnęło powietrze zimne i dość suche. Przy jego wejściu nad obszar Polski dały się we znaki wichury. Powietrze takiego typu przebywało nad naszym krajem kilka godzin. Właśnie w odniesieniu do tego okresu pisałem o suchej masie. Następnie za jakiś czas nad obszar Polski zaczął wchodzić front z wilgocią. Wtedy właśnie obserwowaliśmy pasiaste cirrostratusy i cirrusy - aktywny niż rosyjski zaciągał wilgoć. Front wchodził powoli i wygląda na to, że jego wejście zostało opóźnione lub wstrzymane, bo od północy znów napływa do nas suche powietrze, które sprowadza rozbudowany wyż. Na większym obszarze Polski działa właśnie klasyczny zimowy (mroźny i suchy) wyż, który skutecznie blokuje zmiany. Jak długo da radę - zobaczymy. Przyznam Ci rację, moje słowa zmieniły się - mniej więcej tak szybko jak dynamicznie zmieniała się w tym czasie pogoda. Pamiętajmy o jednej ważnej rzeczy: napływ masy suchego powietrza nie oznacza, że powietrze jest całkowicie pozbawione wilgoci. Przy początku tego napływu nadal mogą zdarzać się "bańki" wilgotniejsze, jednak im napływ silniejszy tym szybciej one ustępują.
  • 0

KILLER.
Reputacja

Napisano

Tu jest znakomity dowód na to że smugi kondensacyjne mogą tworzyć się nawet na ziemi gdy temperatura jest odpowiednia... w tym wypadku wystarczyło -39 stopni !

http://www.airliners...-Adv/1865339/L/

A tutaj dwa filmiki na których widać jak się smugi kondensacyjne tworzą na ziemi i to w dodatku z silników turbośmigłowych !

I co zwolennicy... jakieś pytania ? ! :P
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie jestem znawcą tematu chemtrails i nie traktujcie mojego posta jako prowokację ale wyłącznie jako chęć zaspokojenia ciekawości.
A mianowicie,jakim cudem mozliwe jest to co uchwycono na poniższym filmie,bo zachodzę w głowę...

• 0

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobijają mnie te filmy.

"very advanced technology"... raczej "no brain".

Jeśli jesteś ciekaw, przeglądnij ten temat kilka stron wstecz, nie tak dawno było - na pewno znajdziesz wyjaśnienie.

Pozdrawiam
  • 0

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właśnie przed wrzuceniem przeglądałem i żadnego nie-tendencyjnego wyjasnienia nie znalazłem,ani ze strony zwolenników ani przeciwników...
...i dalej nie mam pojęcia jak mozliwe jest to co widzę na filmie,według autora nagranym dwa dni temu zresztą.

Natomiast obrażanie poprzez nazywanie ich "no brainami" ludzi uważam za oznakę całkowitego braku profesjonalizmu.
  • -1

KILLER.
Reputacja

Napisano

Mehitabel, było już to omawiane i to przeze mnie. Ale skoro Ci się nie chce szukać do powiem w skrócie... na filmiku jest uchwycona eskorta maszyny. Po bokach lecą dwie maszyny wojskowe bardzo wysoko, a w środku znacznie niżej leci maszyna eskortowana.

Co do drugiej części filmu nie wypowiadam się.

I jeszcze jedno... Wiecie co mnie zastanawia? Ostatnio często jest tak że żaden ze zwolenników nie odpowiada na moje posty w których przedstawiam realne dowody. Zawsze po moim poście ktoś ze zwolenników szybko wkleja jakiś filmik czy zdjęcie które już było kilka razy wklejane. Mam wrażenie że to robione jest tylko po to aby uniknąć sytuacji. Wyraźnie to widać po ostatnim moim poście w którym przedstawiłem znakomite zdjęcie i dwa filmiki na których widać jak potrafi sie smuga kondensacyjna wytworzyć na ziemi.... I co się stało... oczywiście jeden ze zwolenników przedstawia znowu filmik który był już omawiany... no i mój post zaraz zniknie....

Widać celowe zagrania zwolenników... to ich broń...
  • 1

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A mógłbyś wkleic jakis film ze smugami kondensacyjnymi tworzącymi się na ziemi-ale nie nad wybitnie podatnym na jakiekolwiek ruchy powietrza podłożem jakim jest śnieg?

Nad betonowym pasem startowym powiedzmy.
  • 0

KriSSnt.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pewnie nie bardzo, ponieważ smugi tworzą się w konkretnych warunkach = temp. x wilgotność. Na biegunie warunki takie mogą występować tuż przy ziemi, gdzie indziej - niestety tylko wysoooko nad naszymi głowami.

Co do "no brain" - nie było moim celem obrażanie nikogo, równie dobrze mogłem tam wpisać "miś puchatek". Po prostu te podpisy są straszne, jutro nagram wschód słońca, dołożę trzymającą w napięciu muzykę i podobne teksty "UFO" "ARMAGEDDON" itd... Bez żadnego w ogóle "śledztwa", prób wyjaśnienia czy czegokolwiek. Sam filmik był tu już dawno temu, więc na pewno 2 dni temu nagrywany nie był...
  • 0

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie niektórych kwestii-a co do reszty sam poszperam...

Jedno co mnie jeszcze ciekawi w kwestii filmu który wrzuciłem to fakt równie nagłego rozpoczęcia wypuszczania con/chem(?)trailsów przez eskortujące maszyny a potem nagły zanik smug za jedną z nich,jakby odciety nożem.Ale cóż,czego sam nie sprawdzisz w literaturze fachowej...
  • 0

KriSSnt.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Na pewno pływałeś kiedyś w jeziorze, można trafić na obszar cieplutkiej wody, jak i na strasznie zimny prąd, w momencie kiedy metr obok jest o wiele cieplej. Także na większą skalę mamy przecież ciepłe i zimne prądy morskie, stałe, okresowe...

Podobnie z powietrzem ;) W danym miejscu mogą zaistnieć warunki do wystąpienia smugi kondensacyjnej ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych