Wybacz, ale nie doszukałem się w filmiku żadnych nadzwyczajnych "chmur", każda z nich ma już przyporządkowaną sobie nazwę i charakterystykę.
Chmury warstwowe(widziałeś je rano), czyli stratusy:
Występują raczej nisko nad Ziemią, często pokrywają niebo prawie całkowicie. Dają opady deszczu.
Na filmie są też ukazujące efekt "piasku pustynnego" jak nazwał je autor, są to Altocumulusy:
Chmury te to białe, szare, albo zarówno białe i szare, kłębiaste albo rozmyte kłębki ułożone w długich rzędach. Zwykle posiadają ciemną, zacienioną podstawę. Chmura Altocumulus bez tego zacienienia może zostać czasami pomylona z chmurą Cirrocumulus. W przypadku wątpliwości, wyciągnij rękę i wyprostuj ją w ramieniu: jeśli kłębki są mniejsze niż szerokość palca, patrzysz na chmurę Cirrocumulus!
Ten tak zwany "efekt wody" to w moim mniemaniu chmura Altostratus:
Chmury Altostratus zbudowane są z kropelek wody i kryształów lodu. Pokrywają one całe niebo na obszarze o powierzchni kilkuset km2. Słońce jest widoczne jak gdyby za matowym szkłem: nie masz co szukać swojego cienia na ziemi, nie znajdziesz go! I nie zapomnij zabrać parasola. Chociaż chmury Altostratus same przynoszą bardzo małe opady, często zapowiadają nadchodzące opady, znacznie większe.
Bądź Cirrostratusy:
Chmury te, wyglądające jak jednolita, biaława i prawie przeźroczysta zasłona, tworzą się na wysokości ponad 6 km. Chmury Cirrostratus są tak cienkie, że można przez nie wyraźnie obserwować Słońce lub Księżyc. Gdy promienie Słońca albo światło Księżyca przechodzi przez kryształki lodu budujące chmurę Cirrostratus, ulega zagięciu, co można obserwować jako zjawisko halo, czyli barwne kręgi występujące wokół tarczy Słońca lub Księżyca. Chmury Cirrostratus często są zwiastunami nadchodzących opadów.
Zaś chmury, uważane za rozwiane "sztuczne/ chemiczne chmury", do złudzenia przypominają mi Cirrusy, o których już wspomniałem:
Chmury Cirrus mają kształt włókien lub ptasich piór i zwłaszcza w czasie przechodzenia frontu ciepłego często są pierwszymi chmurami, ukazującymi się na niebie. Kształt i kierunek poruszania się chmur Cirrus może być wskaźnikiem siły i kierunku wiatrów na dużych wysokościach.
Takie chmury nigdy nie dają opadów deszczu ani śniegu.
Wydaję mi się, że trochę na siłę starasz się doszukać w tych chmurach czegoś specjalnego.