Niestety nic nie zrozumiałeś. Ale postaram się to opisać jeszcze prostszym językiem.
trwałe smugi kondensacyjne, z których mogą powstać chmury cirrus, możemy obserwować już od II wś, a zatem od grubo ponad 60 lat.
Brawo Quintusie, tak właśnie jest. Cieszę się, że zapamiętałeś. Ale ale. Piszesz po chwili, że
W tym czasie wykonano jedynie kilkanaście fotek trwałych smug - kilka w czasie II wś i kilka w latach 70, 80 i 90.
I tu widać, jak bardzo jesteś w błędzie, mam nadzieję, że nie jest to świadome kłamstwo, bo bym ci tego nie wybaczył. Jest jedno, proste rozwiązanie tego o czym napisałeś, mianowicie: nie znasz wszystkich zdjęć, jakie zrobione zostały na świecie. I nie poznasz ich, to jest po prostu niemożliwe. Musisz pogodzić się z myślą, że nie wszystko to, co stworzył lub powołał do życia człowiek, w taki lub inny sposób, trafia automatycznie do internetu. Wiele, a nawet większość zdjęć z okresu, o którym mówisz, nie dostanie się nigdy w ręce twoje, ani moje, ani nikogo innego. Możesz nawet nie wiedzieć o ich istnieniu. Ale oczywiście może być i tak, że więcej zdjęć nie zrobiono, że oszukuje się ludzi i każdy oprócz ciebie i ludzi tobie podobnych jest w błędzie i manipuluje.
Jest to dowód na to, że trwałe smugi kondensacyjne to współczesny wynalazek związany z opryskiwaniem ludzi chemią.
I tu pojawia się twoja niewiedza, lub świadome działanie na szkodę logicznemu myśleniu zainteresowanych tematem. Opisałem to już wcześniej, nie będę więc marnował twojego czasu na czytanie powtórnie tego samego.
I nagle nastaje rok 2009 - przychodzą jacyś anonimowi panowie i piszą nam, że trwałe smugi kondensacyjne, które dostrzegają ludzie na całym świecie, to całkiem normalna sprawa, którą możemy obserwować już od II wś, a jeśli tego wcześniej nie widzieliśmy to mamy wielki problem natury psychicznej.
Ależ tak, jest dokładnie tak jak piszesz! Cieszę się, że się zgadzamy. Smugi kondensacyjne, które dostrzegają ludzie na całym świecie to całkiem normalna sprawa i zgadzam się w tym z tobą w całej rozciągłości. Każdy samolot, który przelatuje pozostawić może smugę kondensacyjną, jeśli tylko będą na to pozwalały warunki atmosferyczne. O niezbędnych warunkach, które potrzebne są, by powstała smuga kondensacyjna pisaliśmy już wcześniej, ty także masz dostęp Quintusie do tych materiałów. W specjalnym programie możemy nawet sami się przekonać, jak zachowa się powietrze po przelocie samolotu, w zależności od temperatury powietrza i wilgotności.
Ale jak to mawiali starożytni Indianie "tonący brzytwy się chwyta".
Tu niestety się mylisz, ale to zrzucić mogę na twoją niewiedzę, która wynika z braku zainteresowania tematem. Otóż brzytwę do Ameryki Północnej przywiózł Kolumb, więc starożytni Indianie nie mogli jej znać. Zapamiętaj to, żeby na przyszłość nie popełnić takiej gafy!