Kostek
Mimo ze nie widac tam samolotu, rozpoznales, ze jest to Boeing B747.. po ksztalcie smugi??? Mysle, ze kazdy wywiad na swiecie chcialby miec takiego eksperta w swoich szeregach. Czlowieka, ktory potrafi rozpoznac samolot, ktorego nie widac.. po ksztalcie smugi! I to Wy sie ze mnie chcecie nabijac? W tym momencie to ja powinienem Ciebie wysmiac, wyszydzic, napisac to i owo o Twoim umysle i sobie ogolnie pouzywac, ale tego nie zrobie. Jest bowiem pewnien poziom, do ktorego nigdy sie nie znize.
Możesz śmiać, tylko wiedz ze zajmuje sie od lat obserwacja przelotówek i dla mnie rozpoznać model samolotu po smudze to żaden problem. Z reszta każdy spotter który sie interesuje przelotówkami jest wstanie zidentyfikować model samolotu po smudze.
Wiedz, ze smuga układa sie za danym modelem samolotu w specyficzny sposób, przez jego aerodynamikę, i dlatego za samolotem powstają rożne zawirowania powietrza. Boeing B747 ma inna aerodynamike, Airbus A340 ma inna, itd.
Na jednym z for lotniczych była nawet ściąga, na której jest przedstawione jak układają sie smugi za danym modelem maszyny. Poszukaj sobie.
Poszperalem i jest mnostwo nagran, na ktorych widzimy dziwne samoloty lub ich kompletny brak
Na 1 filmiku jest Airbus A340-300 linii Lufthansa
Na 2 filmiku nie widać nic po za zarysem samolotu, jakość jest taka ze.... no comments!
Na 3 jest kilka maszyn, w tym Airbus A340, oraz C17 Globemaster, lub C5-Galaxy.
Na 4 filmiku... jego właściwie szkoda komentować, jak gość filmował komórką, ale według mnie film jest zmontowany gdy samolot znika (wycięta klatka)
Rozumiem, ze kolega Kostek moze sie wypowiadac na temat samolotu, ktory rozpoznaje (jeszcze raz to napisze, bo nie wierze, ze cos takiego przeczytalem) po ksztalcie smugi, a ja nie moge na kazdy inny rownie absurdalny?
To uwierz, a najlepiej poszukaj sobie tej ściągi o której wspomniałem.
Najbardziej mnie śmieszy jak ludzie robią filmy, zdjęcia komórkami czy kompaktami samolotom na wysokości przelotowej. Do takiej zabawy potrzeba obiektywu min. 500mm - 1000mm, żeby było widać szczegóły.