Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Please log in to reply
7696 replies to this topic

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Kostek.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Frank, nie ładnie tak zlewać sprawę, nie ładnie. Ponieważ ewidentnie ignorujesz moją prośbę, powtarzam ją. Uważam że to jest kluczowa sprawa, bo przecież pilot nie pryska sprejem przez okno :mrgreen:

Tylko garstka osob, w tym Ty ocenia te dowody, jako dwuznaczne. Dla mnie zdjecie prezentujace kilkanascie poukladanych w kratownice smug nie jest dwuznacznym dowodem, tak samo jak nagranie samolotu, ktory zostawia na niebie przerozne literki s, o itp. Jest to dowod, ze samolot wyposazony jest w instalacje opryskowa, za pomoca ktorej rozpyla substancje i tworzy na niebie napis.

Dowód, dowód i jeszcze raz dowód ? I daruj sobie zdjęcia omówione tu: http://depletedcrani...rail-planes-no/

Czy w końcu zaprezentujesz nam tu wszystkim dowód w postaci zdjęcia samolotu wyposażonego w instalacje do oprysku ? Czy nadal będziesz pisał ogólnikowo, że takich zdjęć są setki. Gdzie na kadłubie są zainstalowane dysze rozprowadzające te chemikalia? Skoro tyle wiesz na ten temat to podziel się tą wiedzą. Chyba nie za dużo wymagam ?
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ten film nie jest przekonujacy?

Film może i jest przekonujący, jednakże swego czasu prosiłem o wyjaśnienie mi, w jaki sposób tworzenie chemtrails jest możliwe z czysto technicznego i logistycznego punktu widzenia. Jak to ma być zorganizowane, że jest prowadzone na skalę masową i pozostaje niewykryte, nawet przez pasjonatów i znawców lotnictwa.
W odpowiedzi na to pytanie uzyskałem odpowiedź, że rozważania na ten temat są szaleństwem. Liczę, że może Ty masz więcej rozsądku i pokażesz "jak to jest zrobione".
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Imb
Wrzucilam tekst i nie widze zadnej analizy tego co jest w tresci, a tak wlasnie wyobrazam sobie dyskusje, a nie to co Wy robicie.
Kto podwazyl z forumowych ekspertow wiarygodnosc tekstu? Kto choc odniosl sie choc do jednego zdania w nim, oprocz tego, ze jest to anonim?
Akurat dla mnie jest to zrozumiale i gdybym ja byla mechanikiem, ktory cos wie, tez ukrylabym swoja tozsamosc, ze zwyklego ludzkiego strachu.
Wiec nie wychylaj sie z glupim tekstem:

czy rzeczywiście zostały zminusowane "bez powodu"?

Dyskutujemy, czy sie gonimy Imb?
Jesli prawdziwa dyskusja, uruchamiamy mozgi i rozpisujemy sie co w tym tekscie pachnie falszem. Jestem otwarta.

mag@
Ten tekst już tutaj wystąpił w poście #91. Ze swojej strony, jako kontrargument mogę polecić film z polskim inżynierem lotnictwa, który wypowiada się na temat możliwości takich oprysków, ew. instalacji itp. Łaskawie poświęć trochę czasu na przeszukanie tematu (wiem, to masakra). Skoro anonim jest dla Was wiarygodny, ja stawiam człowieka z krwi i kości, posiadającego nazwisko i mówiącego do kamery bez zasłaniania twarzy.

Jeżeli chodzi o pasjonatów lotnictwa, oni dawno dali sobie spokój z dyskusją na temat chemtrails, bo byliby pierwszymi, którzy by to zauważyli. Zrozum, w ich żyłach płynie paliwo lotnicze zamiast krwi. tak jak inni spędzają godziny przy kompie, oni w każdej wolnej chwili poświęcają się swojej pasji.

#2479 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.
  • Tematów: 0

Napisano

Moze co do budowy samolotow to sie wstrzymam, naogladalam sie tu:
http://pl.wikipedia....amolot_rolniczy
Ale zaciekawilo mnie w tej samej Wiki cos jeszcze, no prosze:
"Z chwilą powstania Zakładu Usług Agrolotniczych w 1972, polskie samoloty rolnicze zaczęły wykonywać liczne prace za granicą, zwłaszcza w Egipcie, Sudanie i Etiopii. W ramach WSK Okęcie i ZUA polskie samoloty i załogi wykonywały prace agrolotnicze w 20 krajach świata, w Europie (Finlandia, Austria, RFN, Czechosłowacja, NRD, Węgry i Bułgaria), Afryce (Egipt, Sudan, Etiopia, Libia, Tunezja, Algieria, Nigeria, Mali) i Azji (Wietnam, Indie, Iran, Syria, Pakistan). W Egipcie, Sudanie i Iranie założono własne bazy remontowe sprzętu.
Od 1975 roku w kolejnych latach również Zakład Eksploatacji Usług Śmigłowcowych wykonywał usługi agrolotnicze w Egipcie, Sudanie, Iranie, Nigerii, Kamerunie, Jugosławii, Czechosłowacji, NRD, Mali, jak również usługi w zakresie zwalczania pożarów leśnych Hiszpanii i Portugalii.
A co takiego tam rozpylalismy, moze ktos wie?
Muchozol? Na tse-tse? Pozary to rozumiem, a reszta? Szczepionki, nawozy?
  • 0

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ponoć nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi ale tym postem przegięłaś. :mrgreen:
  • 2

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rozpylaliśmy to, co zwykle rozpyla się nad uprawami - pestycydy oraz nawozy. Dziś w Polsce robi się to naprawdę rzadko, bo wtedy całość finansowało państwo. Obecnie wynajęcie samolotu rolniczego to spore koszta, rolnik woli wynająć "na czarno" grupkę ludzi z ręcznymi opryskiwaczami zamiast zapłacić firmie, która zrobi to w kilkanaście minut. Nie wiem jednak jaki związek z teorią mają samoloty rolnicze. Oprysk z takiego samolotu jest skuteczny, jeśli maszyna porusza się kilka metrów nad wierzchołkami uprawianych roślin, musi też robić to w miarę wolno. Dlatego właśnie jest to jeden z bardziej niebezpiecznych typów latania, bo pilot ma praktycznie zerowy zapas wysokości w przypadku problemów. Stworzono kiedyś w Polsce pierwszy na świecie odrzutowiec rolniczy (PZL M15 Belfegor), ale nie sprawdził się - po pierwsze samolot odrzutowy niezbyt sprawdza się jako maszyna rolnicza, bo charakterystyka latania odrzutowego jest zupełnie inna, po drugie bezpieczny także nie był - lot na minimalnej wysokości w przygodnym terenie to wprost proszenie się o wessanie ptaka do silnika. To, że kiedyś nad polami pryskało się na potęgę nie powinno dziwić. To był PRL. Nikt nie przejmował się szkodliwością, liczyła się produkcja, a tereny należące do PGRów były olbrzymie. Na tyle wielkie, że nie dało się ich "obrobić" ręcznie.

Jeśli zaś chodzi o tekst wklejony przez mag1-21 - jeśli założymy, że oprysk miałby być włączany i wyłączany bez wiedzy pilotów, to naprawdę takiego procederu nie da się ukryć. Dlaczego? Masa w lotnictwie to świętość. Przed każdym startem samolot jest konfigurowany właśnie ze względu na wagę - ustawienie klap, trymerów, ciągu silników - to wszystko jest uzależnione od masy samolotu. Pilot przed startem dostaje dokument zwany load sheet. W tym dokumencie uwzględnione jest wszystko, co do samolotu na danym lotnisku "włożono". Jest to waga pasażerów (linie lotnicze na postawie przepisów zewnętrznych przyjmują średnią wagę pasażera. W Europie dla maszyn powyżej 30 miejsc to odpowiednio 87 kg dorosły i 35 kg dziecko), waga paliwa, waga bagażu (znów przepisy: loty krajowe - 11 kg, europejskie - 13 kg i interkontynentalne 15 kg), a także wagi innych płynów (np. woda w instalacji sanitarnej). Wszystkie te masy (oprócz paliwa) to masy stałe, one nie zmieniają się one w trakcie lotu. Opróżnianie się jakiegoś dużego zbiornika (oprócz zbiorników paliwa) byłoby zauważone gołym okiem.
  • 0

#2482 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

No to wytlumacz blondynce, nie znam sie to pytam, moze ktos wie?
Przeczytales to, mnie to tylko zaciekawilo. Mnie wszystko ciekawi.
No i widzisz Goosfraba chociaz Arkadiusz cos mi wytlumaczyl, ale moja dociekliwosc jest duza. :mrgreen:
Po za tym wychodze z zalozenia, ze nie ten glupi co pyta, ale ten co udaje ze"wszystko wie".

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 25.06.2011 - 21:47

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Frank@
Chciałeś coś bardziej wiarygodnego niż "jakieś tam zdjęcia". Odsyłam Cie do postu #680. Pocztóweczki. Zwróć uwagę na ubiór.

Frank Drebin.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Film może i jest przekonujący, jednakże swego czasu prosiłem o wyjaśnienie mi, w jaki sposób tworzenie chemtrails jest możliwe z czysto technicznego i logistycznego punktu widzenia. Jak to ma być zorganizowane, że jest prowadzone na skalę masową i pozostaje niewykryte, nawet przez pasjonatów i znawców lotnictwa.

Film o tym, ze na calym swiecie rozpylane jest aluminium jest wedlug Ciebie przekonywujacy, a pytasz sie jak to wszystko jest zorganizowane? Twierdzisz, ze jest to niewykryte? Przeciez wszyscy o tym dyskutuja, w tym my na tym forum. Skoro przekonal Cie ten dokument to chyba w koncu uwierzyles, ze akcja jest przeprowadzana.

W odpowiedzi na to pytanie uzyskałem odpowiedź, że rozważania na ten temat są szaleństwem. Liczę, że może Ty masz więcej rozsądku i pokażesz "jak to jest zrobione".

Kto napisal, ze rozwazania na ten temat sa szalenstwem? Jak to jest zrobione? Lataja samoloty i rozpylaja aluminium i inne swinstwa, ukladaja smugi w kratownice, ktore zaminieja sie w chemiczne chmury. Politycy to akceptuja, dziennikarze poza kilkoma wyjatkami sie tym nie zajmuja, a z ludzmi na forach rozmawiaja osoby, ktore z jednej strony traktuja temat jak przezabawny wymysl nieukow, ktorych nie wpuszczaja do Media Markt, bo mieli tylko w-f, a z drugiej poswiecaja swoj cenny czas, by tej przezabawnej teorii zaprzeczac, a tych niedouczonych ludzi wysmiewac.

Mag1-21 tym postem o opryskach w Egipcie dajesz im niepotrzebnie pozywke. Nie wiem, czy robisz to specjalnie, czy nie, ale kompletnie niepotrzebnie odchodzimy od meritum dyskusji, a na tym im przeciez bardzo zalezy. Zebysmy zaczeli rozmawiac o jakichs smiesznych teoriach, niestworzonych historiach. Nie ulatwiaj im zadania.

Użytkownik Frank Drebin edytował ten post 25.06.2011 - 22:13

• 2

Ill.

Nawigator

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Film o tym, ze na calym swiecie rozpylane jest aluminium jest wedlug Ciebie przekonywujacy, a pytasz sie jak to wszystko jest zorganizowane? Twierdzisz, ze jest to niewykryte? Przeciez wszyscy o tym dyskutuja, w tym my na tym forum. Skoro przekonal Cie ten dokument to chyba w koncu uwierzyles, ze akcja jest przeprowadzana.

Wiara w chemtrails to moja osobista sprawa i nie ma tu nic do rzeczy.
Moje pytanie sformułowałem jasno, nie chcę wiedzieć czy, chcę wiedzieć jak.

Kto napisal, ze rozwazania na ten temat sa szalenstwem?

Ty.

Ill

Nie jestem pewien, czy w swoim życiu przeprowadziłeś jakieś większe przedsięwzięcie, ale weź sobie przeprowadź eksperyment myślowy i zaplanuj sobie operację rozpylania owej chemii dla np. 100 samolotów. Serio, weź kartkę, coś do pisania i to zaplanuj. Na początek kup od razu ryzę papieru i garść ołówków. Po takiej analizie może zauważysz jak ogromną ilość czynników trzeba brać pod uwagę, żeby w tych stu samolotach ta instalacja działała sprawnie, praktycznie na okrągło i jeszcze pozostając niewykrytą.

Naprawde zabawny z Ciebie człowiek ;) Ja mam wziac kartke, dlugopis i planowac? Bylbym szalencem, zeby cos takiego wymyslec i planowac, a juz z pewnoscia zbrodniarzem zeby cos takiego wprowadzac w zycie. Po drugie osoby, ktore to wymyslily i wdrozyly w zycie dysponuja takimi środkami i takim zapleczem naukowo-technicznym, ze zaplanowanie i zorganizowanie calej akcji nie bylo dla nich zadnym problemem. Mozemy się o tym przekonac codziennie obserwujac niebo.

Oczekuję konkretów, póki co znajduję co najwyżej poszlaki. I to wątpliwe.

Użytkownik Ill edytował ten post 25.06.2011 - 22:15

• 0

Frank Drebin.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Ill
Napisalem, ze bylbym szalencem, gdybym cos takiego planowal, a nie ze rozmowa o tym, jak to jest zorganizowane jest szalenstwem. Widzisz roznice? Sam jestem ciekaw, jak to wszystko jest zorganizowane, skad staruja samoloty, kto je obsluguje, czy piloci, czy zdalne, czy to sa w ogole wszystko samoloty, czy czesc z nich to wysokozaawansowane technologicznie sondy imitujace samoloty. Ostatnio trafilem na takie zdjecie chemicznego "samolotu"
Dołączona grafika
Przyznacie ze ciekawe zdjecie.

Pytan jest z pewnoscia wiecej niz odpowiedzi, ale ciagle Wasze zaprzeczanie ze cos na niebie jest rozpylane jest juz pozbawione sensu.
  • 1

Ill.

Nawigator

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Napisalem, ze bylbym szalencem, gdybym cos takiego planowal, a nie ze rozmowa o tym, jak to jest zorganizowane jest szalenstwem. Widzisz roznice?

Zmieniasz teraz kontekst. Wyraźnie sugerowałem Ci, byś samodzielnie spróbował zaprojektować taki system, żeby się przekonać jak bardzo jest to złożone.
Dowodem jest cytat, który wcześniej przytoczyłem.

Sam jestem ciekaw, jak to wszystko jest zorganizowane, skad staruja samoloty, kto je obsluguje, czy piloci, czy zdalne, czy to sa w ogole wszystko samoloty, czy czesc z nich to wysokozaawansowane technologicznie sondy imitujace samoloty.

Spróbuj zatem wymyślić jak to działa. Gwarantuję, że zaopatrzony w stosowną wiedzę techniczną, zrewidujesz wiele ze swoich poglądów.

Ostatnio trafilem na takie zdjecie chemicznego "samolotu"

Poproszę źródło tego zdjęcia.
Nie mam zielonego pojęcia co to zdjęcie przedstawia. Może to być nawet końcówka jakiegoś cienkiego, syntetycznego włókna. Miniaturowa pipeta nawet z kroplą cieczy na końcu.

Użytkownik Ill edytował ten post 25.06.2011 - 22:32

• 1

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niecałe dwanaście godzin temu napisałeś:

Dzisiaj mozemy dostrzec chemiczne smugi na naprawde wielu zdjeciach, ktore mozemy zweryfikowac odnosnie daty ich powstawania. Sa to zdjecia, na ktorych widzimy ludzi, jakies wydarzenia itp. Zdjecia ktore przedstawiles to w 99% zdjecia nieba ze smugami jedynie ze wskazaniem w jakim to niby roku byly robione. Przyznasz, ze jest to malo przekonywujace. Gdyby to zjawisko bylo powszechne juz od tak dlugiego czasu, to zdjec z jakimis przykladowo historycznymi wydarzeniami, imprezami, pamiatkowych na ktorych widzielibysmy dlugie pasy na niebie, byloby naprawde bardzo duzo.

Jak sam przyznałeś, samo zdjęcie kreski, tutaj akurat z czymś na końcu(kto wie, czy to nie Photoshop?) jest mało przekonujące. Zakładając, że nie było to upiększane zdjęcie, to po tym ziemniaczku na końcu swoim niedoświadczonym okiem wnoszę, że to meteoryt, ładnie uchwycony podczas "lądowania".

I tak przy okazji zauważę, że w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na pytanie, jak ci źli sterują tym opryskiem, a to jest jedna z kluczowych kwestii dla sprawy.
  • 0

Frank Drebin.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Zmieniasz teraz kontekst. Wyraźnie sugerowałem Ci, byś samodzielnie spróbował zaprojektować taki system, żeby się przekonać jak bardzo jest to złożone. Dowodem jest cytat, który wcześniej przytoczyłem.

Nikt nie pisal, ze zastanawianie sie nad tym jak to jest zorganizowane jest szalenstwem. Pisalem, ze gdybym cos takiego planowal bylbym szalencem. Zle to zrozumiales.

Spróbuj zatem wymyślić jak to działa. Gwarantuję, że zaopatrzony w stosowną wiedzę techniczną, zrewidujesz wiele ze swoich poglądów.

W Wielkiej Brytani przez kilkadziesiat lat rozpylali jakies swinstwo na ludzi i jakos to zorganizowali. Teraz tez im sie to udalo, bo widzimy to na niebie.

Poproszę źródło tego zdjęcia.Nie mam zielonego pojęcia co to zdjęcie przedstawia. Może to być nawet końcówka jakiegoś cienkiego, syntetycznego włókna. Miniaturowa pipeta nawet z kroplą cieczy na końcu.

http://www.carnicom....anomalies1.htm
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Oswiadczenie autora zdjec

"I saw this chemtrail forming to the west of Vail, Colorado on March 7, 2008 at 5:23PM. As I zoomed in full with a 70 to 300 lens on my D200 Nikon, there appeared to be no plane in front of the chemtrail - like it was forming out of thin air. After shooting several shots, there was another plane-less chemtrail rising to the west just before sunset. It was spooky. When I downloaded the pictures, there was a halo shape at the front of the chemtrail in some of the images and absolutely nothing visible in others.
The Air Force has had stealth aircraft that are invisible to radar for quite some time. Apparently they now also have aircraft that are invisible to cameras as well. Why would stealth aircraft be flying missions over ski country?(...)

• -1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No wlasnie te inne zrodla interesuja mnie najbardziej. Bo tak to teraz wyglada, ze na potrzeby planowanej akcji, wiedzac ze ludzie beda szukac informacji na temat dziwnych, dlugich trwalych smug, ktorych wczesniej nie widzieli, sporzadzona kilkadziesiat artykulow na ten temat i wszystkie umieszczono na jednej stronie AMS.

Bardzo ładnie. Ale może jakieś konkrety? Bo takim gdybaniem to można sobie wszystko "udowodnić".

Troche to dziwne ze tylko AMS zapragnelo opisac trwale smugi, bo przeciez samoloty lataja na calym swiecie i na calym swiecie sa instytucje, ktore moglyby i powinny opisac to niesamowite zjawisko. Nie sadzisz, ze wyglada to bardzo, bardzo dziwnie?
(...)
Ta sprzecznosc swiadczy, ze takich innych zrodel raczej nie ma, co potwierdza, ze wszystkie artykuly na ten temat popelnila garstka Amerykanow, tak by miec jakakolwiek podkladke (najlepiej naukowa, bo to malo osob zrozumie i zweryfikuje) pod wciskanie ludziom klamstw odnosnie zjawiska, ktorego nigdy wczesniej nie widzieli.

Widzę, że niespecjalnie się orientujesz.
AMS jako towarzystwo jest wydawcą różnych periodyków naukowych poświęconych meteorologii. Artykuły do nich piszą naukowcy z różnych instytutów, także zagranicznych. Gdybyś nie wykazywał się aż tak wielką ignorancją i lenistwem zauważyłbyś, że część z tych prac pochodzi od autorów pracujących w ośrodkach badawczych po drugiej stronie Atlantyku, np. w Niemczech, Francji czy Holandii. Posiłkując się ich personaliami można dzięki wyszukiwarce dość prosto trafić np. na strony ich macierzystych placówek, gdzie możemy przekonać się, że artykułów na temat smug kondensacyjnych tam także nie brakuje. Tylko trzeba chcieć.

Pierwsze lepsze:
Wyniki wyszukiwania na stronach DLR (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt e. V.), czyli Niemieckiego Centrum Lotnictwa i Lotów Kosmicznych:LINK

Dzisiaj mozemy dostrzec chemiczne smugi na naprawde wielu zdjeciach, ktore mozemy zweryfikowac odnosnie daty ich powstawania. Sa to zdjecia, na ktorych widzimy ludzi, jakies wydarzenia itp. Zdjecia ktore przedstawiles to w 99% zdjecia nieba ze smugami jedynie ze wskazaniem w jakim to niby roku byly robione. Przyznasz, ze jest to malo przekonywujace. Gdyby to zjawisko bylo powszechne juz od tak dlugiego czasu, to zdjec z jakimis przykladowo historycznymi wydarzeniami, imprezami, pamiatkowych na ktorych widzielibysmy dlugie pasy na niebie, byloby naprawde bardzo duzo.

Jeślii już bawisz się w porównania, pamiętaj o tym, że sięgając w przeszłość, musimy spodziewać się mniejszej liczby fotografii. W końcu ludzi było mniej, mniejszy procent ludzi posiadało aparaty fotograficzne, a owymi aparatami robiono mniej zdjęć (pozwalające na rozrzutność cyfrowe aparaty wkroczyły na rynek dopiero pod koniec lat 90-tych ub. wieku). No i mniej było do fotografowania, bo i samolotów, a zatem i smug było mniej.

A skoro filmy i zdjęcia z okresu II wojny światowej (to takie przykładowe historyczne wydarzenie) Cie nie przekonują, to raczej już nic Cię nie przekona. W końcu najwygodniej powiedzieć, że to wszystko fałszerstwo.

Tyle artykulow przez kilkadziesiat lat, a ich tresc nie znalazla sie w zadnym podreczniku? Przeciez to by bylo cos niesamowitego, zeby o tak waznym zjawisku, ktore ma wplyw na zachmurzenie, pogode, klimat, srodowisko nie napisal zaden autor podrecznika dla dzieci, czy studentow przed rokiem rozpoczecia przedsiewziecia.

A jaką liczbę starych podręczników sprawdziłeś pod kątem zawartości, że wydajesz tak ostateczne sądy? Ja przyznam, że nie miałem możliwości sprawdzić żadnego, więc wypowiadać się, póki co, w tej kwestii nie będę.

A tymczasem...
Może to nie podręcznik, ale coś bliskiego. Popularna encyklopedia chmur "Clouds of the World" z 1972 autorstwa R.S. Scorera dość szeroko opisuje trwałe smugi kondensacyjne. Jest tam też sporo zdjęć:
http://www.youtube.com/watch?v=B2ChFjtW1Cc
Jeśli nie dowierzasz filmikowi, zawsze możesz się osobiście o tym przekonać. Na Amazonie jest wystawionych siedem używanych egzemplarzy. Najtańszy wychodzi ok. 100 zł. Może warto trochę się poświęcić dla sprawy?

No i co z tą piosenką? Dlaczego ją zignorowałeś?
http://www.youtube.com/watch?v=iAb6Jgb41mo
To też fałszerstwo, a piosenkarka to agentka?

Tych artykułów musi być masa i to z wielu różnych źródeł.

Troche sprzeczne jest to co piszesz. Z jednej strony wskazales, ze innych zrodel nie sprawdzales, bo "nie masz specjalnie ochoty i czasu na zaspokajanie coraz bardziej wygórowanych zachcianek zwolenników teorii chemtraili", a z drugiej strony piszesz, ze jednak sa inne zrodla z artykulami o trwalych smugach zamieniajacych sie w chmury.

Mam prośbę. Nie wyrywaj moich słów z kontekstu i staraj się czytać ze zrozumieniem.

Przeczytaj poniższy fragment mojej wypowiedzi (a szczególną uwagę zwróć na pogrubiony fragment) i zastanów się jeszcze raz nad tokiem Twojego rozumowania:

Następnie sugerowaliście, że nie istnieją żadne opracowania naukowe sprzed 1997 dotyczące trwałych smug. Pokazaliśmy, że są i to niejedno. Teraz okazuje się, że to już też nie wystarczy. Tych artykułów musi być masa i to z wielu różnych źródeł.

To ciekawe, jak wytłumaczysz fakt, że naturalne chmury piętra wysokiego typu cirrus, cirrocumulus czy cirrostratus mogą na niebie wisieć długimi godzinami? Przecież też składają się z kryształków lodu.

Nigdy po prostu nie widzialem, by smuga kondensacyjna zostala na niebie, a juz z pewnoscia by zamienila sie w chmure. Stad moja pewnosc, ze zjawisko ktore obecnie obserwujemy nie jest naturalne, a wszystkie inne informacje tylko ta pewnosc poteguja.

Nie odpowiedziałeś na pytanie.
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych