Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Please log in to reply
7696 replies to this topic

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

dzustin.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dlatego zaznaczałem wiele razy, że na zaprezentowanym zdjęciu słońce świeci prawie w zenicie, co uniemożliwia powstanie aż tak długiego, ciągnącego się po horyzont, cienia. Po drugie poproszę jakikolwiek przykład, gdzie zakrzywiony obiekt rzuca cień jedynie swoją niezakrzywioną częścią. To jest przecież jakiś absurd.

Dołączona grafika

Słońca na zdjęciu nie widać. Nie można więc dokładnie określić gdzie jest słońce. Można jedynie po spekulować, i po długości cieni rzucanych przez samochody wydaje mi się iż słońce w zenicie nie jest, bo gdyby było to sądzę iż cienie by były zdecydowanie krótsze. Jak masz słońce nad głową to jaki jest Twój cień ? Zastanów się. Nawet widać jak samochody rzucają cień w prawo, czyli słońce jest z lewej strony. Jako że cień samochodów nie jest długi czyli jest dość wysoko na nieboskłonie, będąc mniej więcej na "wysokości" smugi. Wtedy właśnie cień smugi by był długi i zakrzywiona część miała by prawo nie zmieścić się na widocznym przez obserwatora chmurach.

Tak jak cień sylwetki odpowiednio oświetlonej od tyłu. Im słońce będzie bliżej horyzontu, tym Twój cień będzie dłuższy ponieważ będziesz oświetlony od tyłu, a przy długim cieniu postać cienia będzie mniej wyraźna tak że nawet nie będzie na nim rozróżniana okrągła głowa. To tak obrazowo mam nadzieję że rozumiesz.

I odnieś się jeszcze do tego czy smuga może być przed cieniem rzucanym na chmury nad smugą. Bo widzę pominąłeś to wyjaśnienie milczeniem.
  • 2

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

dzustin

i po długości cieni rzucanych przez samochody wydaje mi się iż słońce w zenicie nie jest, bo gdyby było to sądzę iż cienie by były zdecydowanie krótsze.

Dlatego napisałem, że słońce jest prawie w zenicie przesunięte w lewą stronę.

zakrzywiona część miała by prawo nie zmieścić się na widocznym przez obserwatora chmurach.

Nie, nie miała prawa. Słońce wyraźnie świeci wysunięte lekko w lewą stronę od zenitu. Cień smugi musiałby więc być krótki i powinniśmy widzieć jego krzywiznę, zgodną z krzywizną samej smugi. Po drugie cień musiałby gdzieś padać, a jak widzimy ciemna krecha jest jakby autonomicznym tworem, w niczym nie przypominającym cienia.

I odnieś się jeszcze do tego czy smuga może być przed cieniem rzucanym na chmury nad smugą. Bo widzę pominąłeś to wyjaśnienie milczeniem.

Teoretycznie jest to możliwe, jednak na naszym zdjęciu słońce świeci wyraźnie z góry.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 09.12.2011 - 15:29

• 0

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po drugie cień musiałby gdzieś padać, a jak widzimy ciemna krecha jest jakby autonomicznym tworem, w niczym nie przypominającym cienia.

Nie mam siły więcej Ci tego tłumaczyć. Ubzdurałeś sobie że to nie jest cień i koniec. Żebyś chociaż mógł wytłumaczyć co to jest i do czego ma służyć.

Teoretycznie jest to możliwe, jednak na naszym zdjęciu słońce świeci wyraźnie z góry.

Dołączona grafika

Nie mam bladego pojęcia jak możesz wywnioskować że, chociażby na tym zdjęciu, słońce świeci z góry smugi. Co jest na tym zdjęciu punktem orientacyjnym wg którego ustaliłeś położenie słońca ?

Nie, nie miała prawa. Słońce wyraźnie świeci wysunięte lekko w lewą stronę od zenitu. Cień smugi musiałby więc być krótki i powinniśmy widzieć jego krzywiznę, zgodną z krzywizną samej smugi.

Nie krótki tylko długi, słońce jest zaraz za smugą, równolegle do niej i cień jest długi, tak jak Twój cień gdy oświetla Ciebie z tyłu chociażby samochód.

Użytkownik dzustin edytował ten post 09.12.2011 - 16:26

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Panowie, myślę, że najlepszym wyjasnieniem tego, czy taki cień:

Dołączona grafika

może powstać czy też nie będzie próba odtworzenia takiej sytuacji. Niech ktoś przygotuje zakrzywiony element odpowiadający smudze, lekko zadymione pomieszczenie (przydałby się palacz), źródło światła no i aparat fotograficzny lub kamerę. Myślę, że przy odrobinie chęci dałoby się takie coś wykonać.
  • 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2725
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Nie wydaje mi się jednak, żeby Słońce świeciło z góry. Nie jest w zenicie, ani nawet prawie. Rysunek mój, machnięty na szybko, ale chyba wystarczająco widać, gdzie warto szukać Słońca? 
  • 0

Gmork.
  • Tematów: 5
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Pobawiłem się w blenderze, doszedłem do tego samego wniosku co @up. Cienie na ziemi wskazują, że mniej więcej słońce mieści się w granicach możliwości by świeciło od "dołu" na jakiekolwiek podłoże na górze, i znajdując się się na tyle "blisko" contrails by projekcja cienia odbywała się prawię w nieskończoność. I jeśli tak jest to zmiana lotu, jako że słońce jest "blisko" contrails, będzie widoczna jeśli w ogóle(bo ten kawałek może nie dać zbyt mocnego cienia) nie na tym kawałku nieba co ma możliwość widzieć obserwator.
  • 1

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nadal największą zagadką pozostaje fakt, że nie ma żadnego zdjęcia samolotu ze zwykłą, krótką smugą kondensacyjną, gdzie moglibyśmy zaobserwować podobny efekt. Takich zdjęć musi być przecież mnóstwo. Jak na razie nie znalazłem żadnego, a szukałem naprawdę intensywnie. Nadal bym chciał, żeby ktoś rozrysował sytuację na naszym zdjęciu, bo to co widzimy jest po prostu niesamowite i unikatowe. Widzieliście kiedyś, by zwykła chmura rzucała taki cień? W bok? Ludzie na całym świecie dziwią się i głowią, jak to jest możliwe.

znajdując się się na tyle "blisko" contrails by projekcja cienia odbywała się prawię w nieskończoność.

Słońce znajdujące się blisko contrails? Projekcja odbywająca się w nieskończoność? Ja wysiadam ;)

Jeżeli ktoś dobrze to rozrysuje, to jeszcze niech spróbuje z tym cieniem się zmierzyć.
Dołączona grafika

Jak znajdziecie zdjęcia z krótką smugą i takim efektem, to wrzućcie.

Znalazłem jeszcze takie ciekawe zdjęcie
Dołączona grafika
na którym widzimy nie jeden cień a trzy. Rozrysowanie tej sytuacji nie będzie chyba wielkim problemem.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 09.12.2011 - 22:06

• -1

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Znalazłem jeszcze takie ciekawe zdjęcie na którym widzimy nie jeden cień a trzy. Rozrysowanie tej sytuacji nie będzie chyba wielkim problemem.

Na stronie, z której pochodzi to zdjęcie jest tekstowe wyjaśnienie tej sytuacji. Na jego podstawie możesz sam sobie wszystko rozrysować.
  • 2

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

No i zrozumiałeś cokolwiek z tego tekstowego wytłumaczenia? Przecież to są kpiny, nawet dla średnio inteligentnej ekspedientki w warzywniaku.

In the second the contrail (or the photographer) has moved, and we are viewing the edge shadows from a slight angle which reveals they are made up of two or three segments, caused either by the plane turning slightly, or variations in upper level winds bending the contrail.

Idiotyczny poziom tłumaczenia tego fenomenu jest iście identyczny z tłumaczeniami w przypadku wydarzeń z 11 września i Smoleńska.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 10.12.2011 - 08:42

• -4

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Znalazłem jeszcze takie ciekawe zdjęcie
Dołączona grafika
na którym widzimy nie jeden cień a trzy. Rozrysowanie tej sytuacji nie będzie chyba wielkim problemem.

To jak taki cień jest rzucany zrozumie chyba nawet Krystyna z gazowni.
Te zdjęcia chyba dość jasno pokazują jak taki efekt jest uzyskiwany. I jak tego nie rozumiesz, to chyba żadne rozrysowywanie nie pomoże.

http://consci.s3.amazonaws.com//skitch/Shadow_in_the_sky_|_Flickr_-_Photo_Sharing!-20101107-101227.jpg

Ba można nawet zauważyć że na tym zdjęciu powyżej smuga jest stosunkowo krótka i rzuca długi cień.

http://contrailscien...0728-081824.jpg

I na tej stronie jest właśnie wyjaśnienie które sam przytoczyłem:

The most interesting type of contrail dark line is when the contrail is lined up with the sun. This produces a slice of shadow through the atmosphere that looks like a dark line when viewed edge-on. It is quite difficult to visualize what is going on since you have to think in three dimensions

I żeby te zdjęcia rozumieć to właśnie trzeba patrzeć na nie w trzech wymiarach.

Poniżej filmik ze strony z której pochodzą te zdjęcia. Po około 1:10 zaczyna się pojawiać cień za smugą utworzoną przez skręcający w lewo, w kierunku słońca, wahadłowiec.
http://www.youtube.com/watch?v=xsRuJ37kyZg

Chyba każdy po przeczytaniu artykułu na tej stronie zrozumie jak taki cień jest tworzony. Jeśli nie rozumie, to może sobie wytłumaczyć tajemniczym hologramem naprowadzającym pilotów nad strefę oprysku czy tam czymkolwiek. Wolna wola. Jak komuś bardziej pasuje do światopoglądu takie wyjaśnienie to proszę bardzo. Tylko przydało by się jakoś je udowodnić, bo poza stwierdzeniem "jaka dziwna kreska na niebie" i opowiadaniu o czymś "tajemniczym i niewiadomym", marnie z alternatywnym wytłumaczeniem.

Użytkownik Aquila edytował ten post 10.12.2011 - 18:25

• 6

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ja myślę, że Ty kompletnie tego nie rozumiesz, a zgrywasz tu jaśnie mądrego.

Wytłumacz wszystkim jak jedna smuga może rzucać trzy cienie.
Miałeś nam wytłumaczyć o co chodzi w tych wyjaśnieniach, bo jak widać Ty doskonale to rozumiesz.

In the second the contrail (or the photographer) has moved, and we are viewing the edge shadows from a slight angle which reveals they are made up of two or three segments, caused either by the plane turning slightly, or variations in upper level winds bending the contrail.

No i pokaż w końcu te samoloty zostawiające zwykłe, krótkie smugi kondensacyjne goniące ich cienie, pokrywające się z samą smugą.

I niech w końcu ktoś mi wytłumaczy jakim cudem na tym zdjęciu widoczny jest cień smugi. Myślę, że pan dzustin, który wszystko rozumie, wytłumaczy to bez problemu
Dołączona grafika
Mała podpowiedź autora tego zdjęcia

I took this photo yesterday
Location: (5 miles south of), Yreka CA United States of America
Date: 05/01/2003
Note: Taken about 11 AM PST. This photo shows the sun corona (upper left) and a black line next to the freshly laid white line. It cannot be a shadow, because it is on the sun side of the white line. I have seen these lines extend miles in front of the airplane, so that rules out the theory of the black line being a tunnel the plane made by passing through the haze. I have seen these lines in positions that do not seem to be on the shadow side away from the sun. I have seen them "instantly project" in front of a spray plane like a black beam was just turned on.

Cieszę się, że nie tracimy już czasu na dyskusję, czy to są smugi chemiczne, czy nie. Opracowań jak nie było tak nie ma i jak widać do wyjaśnienia pozostały jedynie nasze tajemnicze cienie.
http://www.youtube.com/watch?v=IsoQymMXkKQ&feature=related

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 10.12.2011 - 10:36

• -4

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Wiesz akurat mam ciekawsze rzeczy do roboty w weekend niż siedzieć i rozrysowywać, wyjaśniać zdjęcia osobie która i tak zignoruje te wyjaśnienia, będzie udawać że nie wie o co chodzi a na końcu stwierdzi:

Cieszę się, że nie tracimy już czasu na dyskusję, czy to są smugi chemiczne, czy nie. Opracowań jak nie było tak nie ma i jak widać do wyjaśnienia pozostały jedynie nasze tajemnicze cienie.

oświadczając buńczucznie wszem i wobec że właśnie została potwierdzona teoria chemtrails, pomimo że jak na razie nikogo specjalnie nie przekonał i więcej jest osób które się z nim nie zgadzają, a wszystkie twoje "dowody" są po kolei obalane, wyjaśniane a nawet wyśmiewane bo słysząc teorię hologramów i słynnych już latających zaawansowanych technologicznie kulek trudno o inną reakcję .

Powiedz szczerze czy przekonany zostaniesz jeśli komuś będzie się chciało i znajdzie i przedstawi Ci jakieś opracowania, że teoria chemtrails jest nieprawdziwa ?

Bo ja jestem pewny że i tak znajdziesz jakieś wytłumaczenie. A że tych opracowań za mało, że naukowcy zostali przekupieni, że to są artykuły które miały przygotować społeczeństwo na widok smug i oprysków, a że to zmanipulowane jest itp itd.

Jak już wcześniej powiedziałem.
Masz już pewien światopogląd ustanowiony i patrzysz na wszystkie zdarzenia właśnie przez ten pryzmat. I doszukujesz się zdradzieckich tajemniczych sił odpowiedzialnych za poszczególne wydarzenia. Nie jesteś człowiekiem który da się przekonać więc po co strzępić klawiaturę ?

Chyba tylko po to by umożliwić osobą zainteresowanym zagadnieniem bardziej logiczne spojrzenie na teorię i możliwość dojścia na podstawie argumentów i dowodów do własnego zdania. I jak sam stwierdziłeś na jeden Twój post jest dziesięć o odmiennym zdaniu. Podejrzewam że na to też masz swoje wytłumaczenie.

W sumie na tym forum są chyba jakieś debaty. Może zdecydujesz się na jakąś ? Można powiedzieć że jesteś ekspertem od spiskowej teorii wyjaśniającej chemtrails. Jest tutaj parę osób które mogą mieć czas, cierpliwość i wiedzę by wziąć w niej udział. Może wtedy będzie można zamknąć ten temat a debata będzie takim kompendium wiedzy na temat chemtrails i nieważne kto ją wygra.

Użytkownik dzustin edytował ten post 10.12.2011 - 13:24

• 5

xyz8472.
  • Tematów: 2
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Mieszkam sobie na warszawskim Bemowie. Codziennie za oknem widzę dziesiątki startujących i lądujących samolotów na wysokości zaledwie paruset metrów. Lecą niemal dokładnie nad moją głową. Pytanie: dlaczego NIGDY nie zostawiają one "smugi chemicznej"? A przecież to najlepszy moment na opryski, duży obszar zamieszkania, mała wysokość itd.

Mam nadzieję że Walczący znajdzie jakieś racjonalne (hehe) argumenty.
  • -1

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

dzustin
A widzisz, Ty kompletnie tego nie rozumiesz. Ja też tego nie rozumiem, ale dla mnie to co widzę na tych zdjęciach jest podejrzane i zastanawiające, a dla Ciebie nie.

xyz
No przekonałeś mnie stary! Cofam wszystko to co napisałem, przepraszam i wycofuję się z dyskusji. Jak mogłem nie pomyśleć o tym, że skoro lądujące i startujące samoloty nie rozpylają chemii, to cała teoria jest wyssana z palca. Dzięki wielkie. Od dzisiaj będę spał spokojnie.
  • -2

xyz8472.
  • Tematów: 2
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Uciekanie się do sarkazmu to rozumiem taka ostatnia deska ratunkowa?
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych