Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7697 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Walczący z Trollami.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Sprostowałem, że chodziło mi o smugi aerodynamiczne, a Ty nadal będziesz bredził, że skłamałem i że możesz mnie nazywać burakiem. Poczekam na reakcję moderatorów, wtedy zobaczę, czy i ja mogę o Tobie parę słodkich słów napisać, jeśli moderacja da na takowe przyzwolenie. Swojego wielkiego babola z polskimi opracowaniami próbujecie teraz przykryć tym, że niby ja skłamałem. Tonący brzytwy się chwyta, ale w tym przypadku żałośnie to wygląda.

Zaskakujące jest, że Tobie najwyraźniej wydaje się, że skoro nie widzisz samolotów, to ich nie ma.

No tak, do 16.00 latają z włączoną technologią stealth, aż tu nagle po 16.00 ją wyłączają, zmieniają się nagle warunki pogodowe i samoloty te zaczynają produkować długie, trwałe smugi i układać je w kratownice :lol Gdzieś Ty się chłopie uchował z taką logiką, z takim rozumowaniem? Naprawdę bardzo ciekawy z Ciebie okaz :roll:

zarzucając kłamstwa największemu polskiemu fizykowi atmosfery dodatkowo rozwodząc się nad polskością jego nazwiska. To dopiero bezczelność najwyższych lotów.

A więc powtórzę to: Haman kłamie, ma braki w wiedzy odnośnie powstawania smug kondensacyjnych i mam poważne wątpliwości, czy jest Polakiem.

Staniq

A powyższe kto napisał, ja? Wychodzi na to, że dalej nie wiesz do czego służy aplet.
Pisząc o aplecie pogodowym (bo takie też istnieją), dawałem Ci do zrozumienia, że aplety takie jak ten od contrails, służą tylko i wyłącznie jako pomoc w zrozumieniu zjawiska, a nie jako dowody. Dlatego zapytałem Cie, czy aplet pogodowy jest dowodem.

Aplet pokazuje w jakich warunkach powstają smugi o danym czasie trwania. Pokazuje to, co jest zgodne z tym co mogliśmy obserwować na niebie do czasu rozpoczęcia akcji chemtrails - smugi, które w najbardziej sprzyjających warunkach zostają na niebie do minuty, a nie długie godziny. Jest dowód na to, że obecne długie, trwałe, zamieniające się w emulsyjną powłokę smugi są sztuczne, chemiczne i są wynikiem wprowadzonej w życie geoinżynierii. Widzę, że masz poważne problemy ze zrozumieniem najbardziej banalnych kwestii.

Na tym nagraniu mamy zaprezentowaną różnicę pomiędzy naturalnymi chmurami, a tymi chemicznymi, jak również samoloty zostawiające smugi chemiczne latające po bardzo ciekawych torach
http://www.youtube.com/watch?v=tlq5KdseYJQ&feature=player_embedded

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 25.12.2011 - 13:23

• -2

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A więc powtórzę to: Haman kłamie, ma braki w wiedzy odnośnie powstawania smug kondensacyjnych i mam poważne wątpliwości, czy jest Polakiem.

Takimi wypowiedziami dowodzisz jedynie swojej ignorancji, a nie tego, że trwałe smugi kondensacyjne są w rzeczywistości chemicznymi opryskami.
  • 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Staniq

A powyższe kto napisał, ja? Wychodzi na to, że dalej nie wiesz do czego służy aplet.
Pisząc o aplecie pogodowym (bo takie też istnieją), dawałem Ci do zrozumienia, że aplety takie jak ten od contrails, służą tylko i wyłącznie jako pomoc w zrozumieniu zjawiska, a nie jako dowody. Dlatego zapytałem Cie, czy aplet pogodowy jest dowodem.

Aplet pokazuje w jakich warunkach powstają smugi o danym czasie trwania. Pokazuje to, co jest zgodne z tym co mogliśmy obserwować na niebie do czasu rozpoczęcia akcji chemtrails - smugi, które w najbardziej sprzyjających warunkach zostają na niebie do minuty, a nie długie godziny. Jest dowód na to, że obecne długie, trwałe, zamieniające się w emulsyjną powłokę smugi są sztuczne, chemiczne i są wynikiem wprowadzonej w życie geoinżynierii. Widzę, że masz poważne problemy ze zrozumieniem najbardziej banalnych kwestii.

Na tym nagraniu mamy zaprezentowaną różnicę pomiędzy naturalnymi chmurami, a tymi chemicznymi, jak również samoloty zostawiające smugi chemiczne latające po bardzo ciekawych torach

Smugi pozostające długimi godzinami są dalej smugami. Mówiąc,że to chemtrails, zapewne posiadasz analizę próbek zebranych za lecącym samolotem. Jeżeli nie, jesteś kłamcą i manipulatorem.
No i określ w końcu od kiedy według Ciebie trwa "akcja".

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sprostowałem, że chodziło mi o smugi aerodynamiczne, a Ty nadal będziesz bredził, że skłamałem i że możesz mnie nazywać burakiem. Poczekam na reakcję moderatorów, wtedy zobaczę, czy i ja mogę o Tobie parę słodkich słów napisać, jeśli moderacja da na takowe przyzwolenie. Swojego wielkiego babola z polskimi opracowaniami próbujecie teraz przykryć tym, że niby ja skłamałem. Tonący brzytwy się chwyta, ale w tym przypadku żałośnie to wygląda.

Wskaż mi w którym miejscu zrobiłem jakiegoś babola z polskimi opracowaniami? Ja doskonale sobie zdaję sprawę, że takich opracowań będzie bardzo mało i wyjątkowo cieżko będzie je znaleźć. To zresztą nie jedyna rzecz z którą tak się dzieje.
Co do Twojego sprostowania to jesteś skrajnie bezczelny. Jedynym sprostowaniem, jakie umieściłeś było następujące:

"Fakt. Chodziło mi o zagraniczne opracowania. Jedno z nich sami zaprezentowaliście.
To, że contrails muszą się szybko rozejść na niebie udowadnia zaprezentowany przez Was aplet contrails, który załatwia sprawę. Dziwne, że sami przedstawiliście najdoskonalszy dowód na chemtrails."

Dzisiejszym sprostowaniem - wybacz, ale można się podetrzeć. Oznacza, że przez tyle czasu nie zauważyłeś o czym jest dyskusja, nie wiesz co napisałeś i nie wiesz co przedstawiały linki podesłane przez innych. To zaś oznacza, że masz w głębokim poważaniu zarówno całą dyskusję, jak i dyskutantów.

No tak, do 16.00 latają z włączoną technologią stealth, aż tu nagle po 16.00 ją wyłączają, zmieniają się nagle warunki pogodowe i samoloty te zaczynają produkować długie, trwałe smugi i układać je w kratownice :lol Gdzieś Ty się chłopie uchował z taką logiką, z takim rozumowaniem? Naprawdę bardzo ciekawy z Ciebie okaz :roll:

Zatem uważasz, że skoro samoloty nie rzucają Ci się w oczy, to znaczy że nie latają i cały ruch lotniczy ustał? Zadziwiające.

Właściwie Twoje wypociny już nawet nie podlegają pod regulamin forum, tylko nieco wyższe prawo.
  • 1

adam0.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Co do cienia, to myślę, że ma on gdzie padać, a nie pada.

Skoro znasz wysokości, na których znajdują się poszczególne chmury, to pochwal się jaką metodą to wyliczyłeś. Jeździłeś liniałem po monitorze czy tak na oko?

No tak, do 16.00 latają z włączoną technologią stealth

Samoloty z technologią stealth są niewidoczne dla radarów, nie dla oczu. Kolejny raz udowadniasz, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
  • 3

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Widać profesor Haman (jakie śliczne polskie nazwisko) jest bardzo zaangażowany w bujaniu ludzi w wielu niewygodnych dla elity tematach. Jakiż śliczny przypadek, że ów profesor o ślicznych polskich rysach twarzy (kasacja treści)
i ślicznym polskim nazwisku wyśmiał ojca Tomonia, jak i osoby, które dopuszczały możliwość, że smoleńska mgła 10 kwietnia 2010 roku mogła zostać sztucznie stworzona.

Po prostu pojechałeś teraz po bandzie. W zasadzie ta twoja wypowiedź jest wręcz rasistowska. Wytykanie komuś nazwiska i rysów twarzy i sugerowanie że nie jest "prawdziwym polakiem", zapewne również katolikiem, jest po prostu prostackie.
Ignorujesz pytania innych, żądasz odpowiedzi na swoje, kłamiesz a na dokładkę rzucasz jakieś dziwne insynuacje. Sprowadziłeś dyskusję na temat chemtrails do najniższego możliwego poziomu.
Przecież nawet nie ma sensu szukać i pokazywać Ci jakieś polskie opracowania na temat smug. Przecież jeśli nie będą Ci na rękę to skwitujesz to stwierdzeniem iż nie pisali tego prawdziwi Polacy i zapewne to są sprzedawczyki.

Po raz trzeci pytam się o Twój komentarz na temat zdjęć z magazynu Life ukazujące smugi na niebie 1944 roku. Widocznie nie jesteś tego wyjaśnić w sensowny sposób, a co za tym idzie jest dowodem iż smugi na niebie powstawały już dawno temu i całą teoria chemtrails opiera się na kłamstwie i manipulacji.

Co do tego zdjęcia:
Dołączona grafika
To był nie był tak do końca pewien gdzie to słońce jest. Kiedyś widziałem podobny efekt który uwieczniłem na zdjęciu:

Dołączona grafika
Chmura była oświetlona przez zachodzące słońce które było dużo niżej, prawie za horyzontem.

A na tym zdjęciu:
Dołączona grafika
To już w ogóle trudno powiedzieć gdzie jest słońce, to z lewej jest prawdopodobnie refleksem na soczewce lub szybie.

Użytkownik dzustin edytował ten post 25.12.2011 - 14:16

• 3

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Na tym nagraniu od 4 minuty 30 sekundy: co to są za samoloty i co one robią?

Tutaj tak samo. Czy to nie jest po prostu geoinżynieria wprowadzona w życie?

Jakie samoloty latają w ten sposób i dlaczego w ten sposób latają samoloty, które akurat zostawiają nienaturalne, trwałe smugi?

Nie będę polemizował z Panami powyżej, bo z osobami pozbawionymi osobistej kultury nie mam ochoty rozmawiać. Teraz będę pisał jedynie dla użytkowników zainteresowanych tym co wisi w powietrzu, czyli akcją chemtrails.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 25.12.2011 - 18:57

• -5

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na tym nagraniu od 4 minuty 30 sekundy: co to są za samoloty i co one robią?
http://www.youtube.com/watch?v=tlq5KdseYJQ&feature=player_embedded

Lecą, a konkretnie kołują, bo ktoś im z jakichś przyczyn zabronił w danym czasie wylądować.

Tutaj tak samo. Czy to nie jest po prostu geoinżynieria wprowadzona w życie?
http://www.youtube.com/watch?v=RT9TqWbyvvo&feature=related
Jakie samoloty latają w ten sposób i dlaczego w ten sposób latają samoloty, które akurat zostawiają nienaturalne, trwałe smugi?

Co w tych smugach jest nienaturalnego i konkretnie jakie prawo fizyczne zabrania powstawania takich smug?

Nie będę polemizował z Panami powyżej, bo z osobami pozbawionymi osobistej kultury nie mam ochoty rozmawiać. Teraz będę pisał jedynie dla użytkowników zainteresowanych tym co wisi w powietrzu, czyli akcją chemtrails.

Odezwał się mistrz kultury.
  • 0

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to jeśli nie potrafisz wyjaśnić zdjęć sprzed 1997 roku, dlaczego smugi na nich są, to nikogo tutaj nie przekonasz do swojego zdania. I w sumie jeśli masz już tylko zamiar rozmawiać z tymi którzy popierają Twoje argumenty, to niestety ale musisz chyba robić to na forum-którego-nazwy-nie-wymienie.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

:o Słońce jest po prawej stronie smugi? Ja myślę, że jednak po lewej stronie, co właśnie zdradza częściowo widoczne halo. Nadal kompletnie nie rozumiem, jak smuga może rzucać taki cień. Tak samo na drugim zdjęciu położenie cienia smugi jest kompletnie absurdalne. Słońce musiałoby być położone dużo, dużo znacznie bardziej po prawej stronie., by mógł powstać taki cień, a nie jest.

Moim zdaniem Słońce jest jednak po prawej:
Dołączona grafika

Na drugim zdjęciu zaznaczyłem położenie Słońca oraz kilka promieni. Niebieskim kropkami zaznaczyłem odpowiadające sobie punkty smugi i jej cienia:
Dołączona grafika

Z tego co wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi, zastanawia Cię brak cienia rzucanego przez początkowy odcinek smugi. Takiego, jaki w jednym ze swoich postów przedstawił adam0:

Dołączona grafika

Takie coś widzielibyśmy, gdyby chmury po prawej stronie zdjęcia znajdowały się na identycznej wysokości, jak cirrocumulus na którym cień jest widoczny. A tak niemal na pewno nie jest. Owe chmury są zupełnie oddzielnymi obiektami i raczej znajdują się na innej wysokości. Niestety, oszacowanie na podstawie zdjęcia, jak daleko i jak wysoko dana chmura się znajduje jest zwykle bardzo trudne. Czasem jest wręcz niemożliwe do zrobienia.

Nie mam zamiaru mówić o trzech warstwach cirrusów.
Widzę dwa możliwe wyjaśnienia występowania owych niejednorodności cienia. Smuga rzucająca cień mogła ulec częściowej degeneracji i
a) w niektórych miejscach mogła częściowo lub całkowicie zaniknąć (występowanie przerw)

Smuga uległa degeneracji, częściowo lub całkowicie zaniknęła i zamieniła się w trzy równoległe smugi, rzucające trzy równoległe cienie? :rotfl:

b) ruch powietrza mógł spowodować jej częściowe zniekształcenie lub rozmycie (odchylenie od prostoliniowego kształtu)

:o Smuga uległa degeneracji i ruch powietrza zniekształcił/rozmył ją i zamieniła się w trzy równoległe smugi, rzucające trzy równoległe cienie? :rotfl:

Jakie znowu równoległe smugi???
Mówiąc o degeneracji miałem na myśli coś takiego:
Dołączona grafika
Także a) i b) łącznie.

O rozłażących się po niebie też pisano naukowe opracowania - także wiele lat temu. Starczy w Google wpisać kilka kluczowych słów takich jak" contrail" spreading" "pdf". Wybór jest dość spory.

Walczący z Trollami ok, mówisz że smugi aerodynamiczne na wysokości przelotowej nie mogą przybierać takiej formy jaka przedstawiona jest na zdjęciach. Prosimy więc o odpowiedź na krótkie pytanie: dlaczego?. Mówisz "kłamliwe opracowania". Nie mów tego nam. Idź na Politechnikę Rzeszowską, do Instytutu Techniki Lotniczej Politechniki Warszawszkiej, albo do Dęblina i powiedz ludziom, którzy na lotnictwie zjedli zęby, że są kłamcami, oszustami, że to co piszą w swoich opracowaniach to bzdury. I wiesz co? Oni nie będą z Tobą prowadzili dyskusji. Oni zadadzą to samo pytanie: dlaczego? W mojej opinii każdy ma prawo podważyć stwierdzenia wynikające z jakiegoś opracowania naukowego, ale takie podważanie ma moc tylko wtedy, kiedy faktycznie potrafi się logicznie udowodnić, że ktoś się myli. W innym przypadku nie ma dyskusji.

Po pierwsze:
Pytałeś o opracowania dotyczące rozłażących się po niebie smug kondensacyjnych. Pokazałem Ci, że można takie znaleźć. Ty natomiast w odpowiedzi wklejasz mi wypowiedź Arkadiusza, w której sugeruje on, iż istnieją polskie opracowania naukowe omawiające zagadnienie trwałych smug aerodynamicznych. Co jedno z drugim ma wspólnego? Zupełny brak logiki...

Po drugie:
Wypominasz mi tu stwierdzenia Arkadiusza, jakby były one moimi własnymi. Czego oczekujesz? Mam się za niego tłumaczyć? Bo na to mi wygląda. Wybacz, ale nie mam zamiaru. Zresztą, to byłoby niedorzeczne. Skoro Arkadiusz coś napisał, niech on się z tego tłumaczy.

Po trzecie:
Zacznę może od tego, że brak dowodu na coś, nie jest dowodem na coś przeciwnego. Zatem także ewentualny brak polskich publikacji nt. trwałych smug aerodynamicznych niczego nie dowodzi. Tak samo jak nie będzie tego dowodził brak publikacji kambodżańskich, mozambickich, tongijskich czy np. boliwijskich. Jeśli rozważany problem związany jest z wąskim zakresem wiedzy specjalistycznej oczywistym jest, że będzie zajmować się nim względnie równie wąskie grono specjalistów. Gdybym miał obstawić, z których krajów przede wszystkim będą spece od smug pochodzić, pomógłbym sobie np. takim zestawieniem. Mam nadzieję, że nie muszę wyjaśniać dlaczego.

Oczywistym jest, że jeśli ktoś kiedyś już przedstawił rozwiązanie jakiegoś problemu, które przez społeczność naukową zostało zaakceptowane, nie ma sensu, aby tego rozwiązania szukać po raz drugi. Także naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej tego robić nie muszą. Mają pełny dostęp do globalnej wiedzy naukowej zawartej w recenzowanych (ale nie tylko) periodykach naukowych. Zawsze mogą z efektami pracy innych się zapoznać oraz je przeanalizować. Mogą np. zapoznać się z tym wspomnianym już przeze mnie opracowaniem.

Po czwarte:
Szerzej zakrojone badania nad trwałymi smugami aerodynamicznymi prowadzi się względnie od niedawna. I nie jest to spowodowane wcale tym, że takich smug wcześniej nie było. Były, tylko ostatnimi wzrosło zainteresowanie nimi w kontekście pomijanego wcześniej ich wpływu na zmiany klimatyczne. O tym, że zjawisko powstawania trwałych smug znano już od dawna, można przeczytać w tym dokumencie z 1942 roku. Zawiera on dość wyczerpujący opis różnego rodzaju smug: kondensacyjnych (exhaust trails), konwekcyjnych (convection trails) i aerodynamicznych (aerodynamic trails). W przypadku tych ostatnich rozróżniono dwa typy: powstające na skrzydłach (wing trails) i powstające końcówkach skrzydeł (wingtip trails).
  • 8

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nawet nie wiecie, jak miło przeczytać rzeczowy post kulturalnego człowieka, jakim niewątpliwie jest Pan Mariush.
Pisałem wcześniej, że cienie rzucane przez długie smugi kondensacyjne nie są, moim zdaniem, składową częścią teorii chemtrails, a jedynie ciekawostką.

Moim zdaniem Słońce jest jednak po prawej:

Twój rysunek, przyznam, że jest przekonywujący i jestem w stanie wyobrazić sobie jak ten cień powstaje. Przyczepiłbym się jedynie do jego długości, ale zakładam, że "nie ma on na co padać". Chociaż po dłuższym namyślę stwierdzam, że nie jesteśmy w stanie określić, czy ów cień znajduje się poniżej smugi, czy też z boku po jej lewej stronie. Autor tego zdjęcia podał, że cień był z boku, ale mógł odnieść mylne wrażenie.

Na drugim zdjęciu zaznaczyłem położenie Słońca oraz kilka promieni. Niebieskim kropkami zaznaczyłem odpowiadające sobie punkty smugi i jej cienia:
Z tego co wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi, zastanawia Cię brak cienia rzucanego przez początkowy odcinek smugi. Takiego, jaki w jednym ze swoich postów. Takie coś widzielibyśmy, gdyby chmury po prawej stronie zdjęcia znajdowały się na identycznej wysokości, jak cirrocumulus na którym cień jest widoczny. A tak niemal na pewno nie jest. Owe chmury są zupełnie oddzielnymi obiektami i raczej znajdują się na innej wysokości. Niestety, oszacowanie na podstawie zdjęcia, jak daleko i jak wysoko dana chmura się znajduje jest bardzo trudne. Czasem jest wręcz niemożliwe do zrobienia.

W tym zdjęciu najbardziej zastanawia mnie właściwość tego cienia, gdyż odnoszę wrażenie, że jest on tworem materialnym, który rozdziela chmury. Mogę się jednak mylić. Dziwne jest również nagłe urwanie się cienia, ale przyjmuję Twoje wytłumaczenie i w tym przypadku również mogę zrozumieć, że ów cień jest realnym cieniem smugi. Chociaż i w tym przypadku nie jesteśmy w stanie określić, czy ów cień znajduje się poniżej smugi, czy też z boku po jej lewej stronie (co tłumaczyłoby to, że cień jest krótszy niż smuga).

Jakie znowu równoległe smugi???
Mówiąc o degeneracji miałem na myśli coś takiego:
Dołączona grafika
Także a) i b) łącznie.

Tutaj niestety nadal zupełnie nie rozumiem, jak mogły powstać trzy cienie jednej smugi, jeden pokrywający się z samą smugą i dwa do niej równoległe. Twoja grafika niestety, ale niczego nie wyjaśnia.

Pytałeś o opracowania dotyczące rozłażących się po niebie smug kondensacyjnych. Pokazałem Ci, że można takie znaleźć. Ty natomiast w odpowiedzi wklejasz mi wypowiedź Arkadiusza, w której sugeruje, iż istnieją polskie opracowania naukowe omawiające zagadnienie trwałych smug aerodynamicznych. Co jedno z drugim ma wspólnego? Zupełny brak logiki.

Polskie, pytałem o polskie opracowania naukowe dotyczące rozchodzących się smug kondensacyjnych oraz aerodynamicznych o tak niesamowitych właściwościach jakie wcześniej opisywaliśmy. Ogólnie moje prośby przedstawienia polskich opracowań naukowych rozpoczęły się od wypowiedzi Pana Arkadiusza, który zapewniał, że takowe istnieją i sugerował, że zapoznał się z ich treścią. Moim argumentem było to, że autorzy akcji chemtrails nie zadbali, by w literaturze naukowej danego kraju powstałej przed rozpoczęciem geoinżynierii, powstały jakiekolwiek opracowania naukowe mogące wytłumaczyć ten obecnie obserwowany na niebie fenomen. Przedstawiane przez Ciebie anglojęzyczne opracowania zagraniczne niczego nie dowodzą. Tutaj autorzy akcji chemtrails spisali się na medal, ale mając na uwadze fałszerstwo omawianego wcześniej atlasu chmur, również i te opracowania, w mojej ocenie podają nieprawdę i opatrzone zostały datą sugerującą ich wcześniejsze powstanie.

Po drugie:
Wypominasz mi tu stwierdzenia Arkadiusza, jakby były one moimi własnymi. Czego oczekujesz? Mam się za niego tłumaczyć? Bo na to mi wygląda. Wybacz, ale nie mam zamiaru. Zresztą, to byłoby niedorzeczne. Skoro Arkadiusz coś napisał, niech on się z tego tłumaczy.

Cały czas na to czekam. Na tłumaczenia Arkadiusza albo na danie mu ostrzeżenia za umyślne wprowadzenie innych użytkowników w błąd.

Po trzecie:
Zacznę może od tego, że brak dowodu na coś, nie jest dowodem na coś przeciwnego.
Zatem także ewentualny brak polskich publikacji nt. trwałych smug aerodynamicznych niczego nie dowodzi. Tak samo jak nie będzie tego dowodził brak publikacji kambodżańskich, mozambickich, tongijskich czy np. boliwijskich. Jeśli rozważany problem związany jest z wąskim zakresem wiedzy specjalistycznej oczywistym jest, że będzie zajmować się nim względnie równie wąskie grono specjalistów. Gdybym miał obstawić, z których krajów przede wszystkim będą spece od smug pochodzić, pomógłbym sobie np. takim zestawieniem. Mam nadzieję, że nie muszę wyjaśniać dlaczego.

Jeżeli ktoś twierdzi, że na terenie danego kraju, w przypadku Polski kraju około 40 milionowej populacji, występuje od przeszło 60 lat dane zjawisko, a tego zjawiska nie opisano w żadnych pracach naukowych, do tego tego zjawiska nikt nie widział, nikt nie pamięta, nikt nigdy nie miał z nim żadnych problemów, to ja twierdzę, że mając na uwadze obecne ogólnoświatowe poruszenie, setki artykułów, reportaży, dokumentów, oficjalnych programów i świadectwo setek tysięcy ludzi, zjawisko to jest nowe i sztuczne. Nie da się tego twierdzenia obalić prostymi stwierdzeniami "to bzdura", "to niemożliwe, "idź się leczyć", "wróć do szkoły", "masz braki w wiedzy". Ogrom dowodów potwierdza, że niestety piszecie nieprawdę. Dlaczego to robicie? Nie wiem i nie chce wiedzieć. Macie swoje powody.

Oczywistym jest, że jeśli ktoś kiedyś już przedstawił rozwiązanie jakiegoś problemu, które przez społeczność naukową zostało zaakceptowane, nie ma sensu, aby tego rozwiązania szukać po raz drugi. Także naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej tego robić nie muszą. Mają pełny dostęp do globalnej wiedzy naukowej zawartej w recenzowanych (ale nie tylko) periodykach naukowych. Zawsze mogą z efektami pracy innych się zapoznać oraz je przeanalizować. Mogą np. zapoznać się z tym wspomnianym już przeze mnie opracowaniem.

I przez przeszło 60 lat żaden polski naukowiec nie popełnił żadnej pracy naukowej na temat trwałych smug kondensacyjnych i aerodynamicznych? Jest to po prostu niemożliwe. W końcu znajdziemy jakieś opracowanie i wtedy wspólnie pochylimy się nad jego treścią.

Po czwarte:
Szerzej zakrojone badania nad trwałymi smugami aerodynamicznymi prowadzi się względnie od niedawna. I nie jest to spowodowane wcale tym, że takich smug wcześniej nie było. Były, tylko ostatnimi wzrosło zainteresowanie nimi w kontekście pomijanego wcześniej ich wpływu na zmiany klimatyczne. O tym, że zjawisko powstawania trwałych smug znano już od dawna, można przeczytać w tym dokumencie z 1942 roku. Zawiera on dość wyczerpujący opis różnego rodzaju smug: kondensacyjnych (exhaust trails), konwekcyjnych (convection trails) i aerodynamicznych (aerodynamic trails). W przypadku tych ostatnich rozróżniono dwa typy: powstające na skrzydłach (wing trails) i powstające końcówkach skrzydeł (wingtip trails).

Przytaczając zagraniczne opracowania dotyczące trwałych smug narażasz się na posądzenie o ich małą wręcz zerową wiarygodność. Przyjmując, że do dzisiaj nie mówi się ludziom prawdy o 11 września, że odnośnie tego wydarzenia spreparowano tonę dowodów i przyjmując, że za 11 września i za chemtrails odpowiadają ci sami ludzie, musimy niestety uznać, że wszystkie naukowe opracowania udowadniające, że smugi kondensacyjne, jak i aerodynamiczne mogą na niebie pozostać godzinami, zostały spreparowane i głoszą nieprawdę.

Dowodów na teraźniejsze opryski jest po prostu za dużo i są zbyt moce, by choć na chwilkę uwierzyć ludziom, którzy twierdzą, że chemtrails to fikcja.

Jak Twoim zdaniem Mariushu wyglądałaby w praktyce wprowadzona w życie geoinżynieria. Używając swojej całej wiedzy, odpowiedz nam na pytanie: jak na niebie my zwykli ludzie widzielibyśmy efekt wprowadzonej w życie, opisanej w wielu oficjalnych dokumentach i programach geoinżynierii? Jak by to Twoim zdaniem wyglądało?

Odnośnie cieni to są one ciekawe, gdyż od lat, obserwując zwykłe, krótkie smugi kondensacyjne zarówno ja, jak i zapewne Wy wszyscy nigdy nie widzieliśmy podobnych cieni rzucanych przez zwykłe, krótkie smugi kondensacyjne, pokrywające się z samymi smugami, jak i wyprzedzające samolot, który by je gonił.
Ponowię zatem pytanie do kulturalnego Pana Mariusha: czy powstanie takich cieni jest możliwe w przypadku zwykłych, krótkich smug kondensacyjnych?

Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=nbeFOURKDvI&feature=related
Wyobraźcie sobie, że jesteście pasażerami tych samolotów i piloci wykonują takie akrobacje, tłumacząc, że jest to... kołowanie nad lotniskiem :rotfl: Myślę, że żaden pilot nie opuściłby samolotu bez obitej facjaty. Jeden z pilotów wykonuje nawet zwrot o 180 stopni! Jeżeli tak wygląda kołowanie nad lotniskiem, to ja już nigdy nie wsiądę do żadnego samolotu. :o

do Pana poniżej: zakończyłem z Tobą dyskusję na "buraku". Żegnam.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 26.12.2011 - 09:38

• -7

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja mam w związku z powyższym do WzT pytania:

1)
Skąd wiesz, że brakuje polskich opracowań na temat "dziwnych smug"? Jest ich mało, ciężko je znaleźć, ale mimo to są.
Ciekawe co miał na myśli Parczewski publikując to zdjęcie

Dołączona grafika

Źródło:
http://archiwumalleg...-599947765.html

Teraz trzeba się udać do biblioteki i poszukać tego wydawnictwa z przed 61 lat, bo najwyraźniej nikomu się nie chciało robić z tego pdf-a. Trzeba tez przekopać inne książki traktujące o meteorologii lotniczej.

2)
Jakie konkretnie zjawisko fizyczne wyklucza istnienie trwałych smug?

3)
Dlaczego smugi mają szybko zanikać, skoro chmury cirrus, cirrostratus nie zanikają przez wiele godzin?
  • 2

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Coś ostatnio często na niebie dostrzec możemy jakieś dziwne smugi. Tym razem obserwacja z Kołobrzegu z 8 grudnia br. Może jakaś kulka się popsuła i zaczęła walić chemię w szlaczki ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fH8Y0Xf3rR8
(hd 720 p)

Pdjakow: idź do warzywniaka porozmawiać z innymi burakami. Brak ostrzeżenia oznacza, że od teraz możemy po sobie jeździć i obrażać. Także ludzie, nie krępujcie się.

2. Jak Litwin zarzuci komuś, że nie jest Litwinem a np. Hiszpanem, bo na Hiszpana wygląda, to jest rasistą?

3. Niestabilność Crowe - zapewne kolejny termin do ogłupiania ludzi, pod który podciąga się smugi o niesamowitych kształtach, których nikt nigdy wcześniej nie widział. Jedyny ślad tej niestabilności to hasło w Wikipedii i praca tego Pana, w której widzimy lekko pofalowane smugi kondensacyjne, a nie zygzaki i smugi w kształcie DNA.
+ Poszukałem i rzeczywiście w wielu opracowaniach naukowych jest mowa o niestabilności typu Crow, ale jestem przekonany, że zygzaki na niebie w Kołobrzegu to nie efekt tej niestabilności. Zastanawiające jest również to, że nigdy na niebie nie widziałem wcześniej takiego efektu. Moim zdaniem zwykła smuga nie jest w stanie tak się zachować, chemiczna już tak.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 26.12.2011 - 11:19

• -3

pdjakow.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coś ostatnio często na niebie dostrzec możemy jakieś dziwne smugi. Tym razem obserwacja z Kołobrzegu z 8 grudnia br. może jakaś kulka się popsuła i zaczęła walić chemię w szlaczki ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fH8Y0Xf3rR8
(hd 720 p)

Wygląda na dość skrajny przypadek niestabilności Crowa.
A na pytania odpowiesz, czy Ci się nie chce?

Pdjakow: idź do warzywniaka porozmawiać z innymi burakami. Brak ostrzeżenia oznacza, że od teraz możemy po sobie jeździć i obrażać. Także ludzie, nie krępujcie się.

Brak ostrzeżenia oznacza, że moderatorzy najprawdopodobniej mają świeta, a nie że nie zareagują. Twój brak odpowiedzi za to definitywnie wyjaśnia, że tzw. chemtraile zwyczajnie nie istnieją, a Ty wygłaszając bezczelne i rasistowskie uwagi w stosunku do prof. Hamana nie dość że wpisujesz się doskonale w prawo Godwina, to jeszcze dyskredytujesz wszystkich tych, którzy wierzą w chemtrails i potrafią prowadzić dyskusję bez niepotrzebnych wtrętów na temat czyjegoś pochodzenia, czy rysów twarzy. Generalnie do tej pory nie wiem co Ci się w rysach twarzy prof. Hamana nie podoba - za mało aryjskie?

2. Jak Litwin zarzuci komuś, że nie jest Litwinem a np. Hiszpanem, bo na Hiszpana wygląda, to jest rasistą?

Jeśli robi to tylko po to, by zdyskredytować jego argumenty to tak i to, że tego nie rozumiesz jest bardzo smutne. Dodatkowo jest szczególnie przykre, że sprowadzasz dyskusję do tego kto jest Polakiem bardziej. A robisz to tylko po to by dostać bana, lub by zamknięto temat. Wtedy z lekkim serduszkiem będziesz mógł założyć kolejne konto i miauczeć że zamykają Ci usta, a temat został zamknięty przez wraże (i o nie polskich rysach twarzy) siły.

3. Niestabilność Crowe - zapewne kolejny termin wymyślony do ogłupiania ludzi, pod który podciąga się smugi o niesamowitych kształtach, których nikt nigdy wcześniej nie widział. Jedyny ślad tej niestabilności to hasło w Wikipedii i praca tego Pana, w której widzimy lekko pofalowane smugi kondensacyjne, a nie zygzaki i smugi w kształcie DNA.

Nie wiem kto Ciebie ogłupia i w jakim celu, ale niestabilność Crowa to akurat dość prosty efekt.

Poszukałem i w wielu opracowaniach naukowych jest mowa o niestabilności typu Crow, ale jestem przekonany, że zygzaki na niebie w Kołobrzegu to nie efekt tej niestabilności. Zastanawiające jest również to, że nigdy na niebie nie widziałem wcześniej takiego efektu. Moim zdaniem zwykła smuga nie jest w stanie tak się zachować, chemiczna już tak.

Dlaczego zwykła smuga nie, a chemiczna tak? Wyjaśnij.

Użytkownik pdjakow edytował ten post 26.12.2011 - 11:18

• 2

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawy materiał. Ludzie przedstawiają wyniki badań swojej krwi - drastycznie zwiększony poziom baru we krwi, aluminum w wodzie... Ludzie wyglądają jak chodzące zombi, problemy z sercem itd. Ludzie zaczynają się nieźle wku...ć. Gorąco polecam.

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 26.12.2011 - 11:38

• -4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 12

0 użytkowników, 12 gości oraz 0 użytkowników anonimowych