Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Please log in to reply
7697 replies to this topic

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#3646 Gość_scigany

Gość_scigany.
  • Tematów: 0

Napisano

TE Dziki Kurak.Jeśli to nie jest post związany z tematem :D to ja spadam z fotela ( właściwie już zaliczyłem panele :) )
Jeśli znasz temat jakikolwiek w co wątpię ,to wojny pogodowe maja dużo wspólnego ze smugami chemicznymi, zainteresuj się tematem, nie obchodzi mnie to że Ty i kilku kolesi, nie podzielają tematu i nie zgadza się z nim,ale są miliony ludzi którzy myślą całkiem inaczej.
Według „China Daily”, druga co do wielkości gospodarka na świecie planuje do roku 2015 rozpocząć program, który będzie sztucznie zwiększał opady na terytorium całego kraju.

Wszystkie kraje na świecie mają do czynienia z wahaniami temperatury i pogody, wymuszanymi przez zmieniający się klimat. Wraz z szybkim wzrostem populacji, urzędnicy w Chinach starają się zapewnić by popyt na żywność nie wyprzedził podaży. Zeszłoroczne susze zmniejszyły zapasy niezmiernie ważnych surowców, w tym ziarna, powodując wzrost cen. Chińscy urzędnicy mają nadzieję zapobiec kryzysom żywności w przyszłości, a jeśli program się powiedzie to inne kraje, które również walczą z kaprysami natury będą mogły wykorzystać go jako środek dla zwiększenia plonów.

„Popular Science” podał, że Chiny zaczynają cztery regionalne programy dla zwiększenia opadów w całym kraju o 10 procent do roku 2015. Chiny ujawniły nowy program, podczas publikacji nowego planu pięcioletniego, który ma m.in. na celu zapobieżenie problemom przed, którymi mogą stanąć Chiny podczas nadchodzących 5 lat.

Wraz z szybkim rozwojem gospodarczym, Chiny przyjęły rolę światowej fabryki. Firmy przenoszą się do tego azjatyckiego giganta w celu pobudowania zakładów produkcyjnych i skorzystania z jego taniej siły roboczej. Jednak urzędnicy muszą teraz zachęcić rozszerzającą się klasę średnią do zwiększenia konsumpcji. W krajach dojrzałych gospodarczo, wydatki konsumentów stają się coraz większym elementem PKB, a Chiny mają nadzieję wpłynąć na 1 miliard obywateli w celu zwiększenia ich konsumpcji i wydatków na życie.

Zgodnie z ekspertami program „ingerencji w pogodę” może pomóc w osiągnięciu tego rezultatu. W sumie urzędnicy powiedzieli że mają nadzieję, że program przyniesie dodatkowe 230 miliardów metrów sześciennych opadów rocznie. Chiny obecnie generują około 50 mld metrów sześciennych sztucznych opadów rocznie.

Ponadto urzędnicy mają nadzieję skorzystać z chmur zawierających około 3 bilionów metrów sześciennych wody, które każdego roku przechodzą nad całym terytorium kraju. Tylko 20 procent, tej wody dociera na ziemię, zgodnie z administracją meteorologiczną Chin (CMA), ale naukowcy są przekonani, że mogą znacznie zwiększyć tę liczbę przez wykorzystanie „skutecznych środków interwencji w pogodę.”

„Ponieważ chmury są nieograniczone, automatyka pogodowa jest nieograniczona. Pięć regionalnych programów kontroli pogody będzie koordynować zasoby na ziemi, takie jak rakiety i samoloty tworzące chmury, we wszystkich prowincjach aby zwiększyć liczbę opadów deszczu lub śniegu”, powiedział zastępca dyrektora do spraw kryzysowych CMA Zheng Jiangping.

Zheng stwierdził, że urzędnicy planują skupić swoje wysiłki na regionach gdzie uprawia się pszenicę w północno-wschodnich Chinach, które zostały dotknięte przez suszę i powodzie w ubiegłym roku. Według „China Daily”, Chiny również planują stworzyć do 2015 roku centrum dowodzenia interwencji pogodowej, w którym naukowcy będą pracować nad poprawą obecnych technik.

Chiny w przeszłości wykorzystywały technikę tzw. zasiewania chmur, aby usunąć zanieczyszczenia. W okresie przed otwarciem Igrzysk Olimpijskich 2008 w Pekinie, Chiny rozpyliły cząsteczki jodku srebra do atmosfery w celu zmniejszenia smogu w powietrzu i liczby patogenów. Zasiewanie chmur nie zawsze było udane i, jak twierdzą krytycy, w praktyce spowodowało niezamierzone śnieżyce i topnienie lodu. Naukowcy twierdzą, że techniki te są jedynie skuteczne na poziomie 20-procentowego zwiększania opadów, a mimo tego kraj rozwija potężny program.
Ogarnij się KURAKU więcej wiadomości nie zaszkodzi,tym krzywdy nikomu nie zrobisz,wręcz przeciwnie.
  • -3

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie podnoś się już z tych paneli. Na leżąco może będziesz lepiej myślał. Jeżeli chcesz sobie rozmawiać o zasiewaniu chmur, to załóż nowy temat. Jeżeli w tym nowym temacie wspomnisz o chemtrails, dostaniesz upomnienie, że nie piszesz na temat. Proste?
Macie w zwyczaju mieszać zagadnienia, udając, że są ze sobą powiązane. Jeszcze trochę, a okaże się, że katastrofa smoleńska to wynik chemtrails i zasiewania chmur w Moskwie na 1 maja.
I Ty wymagasz ogarnięcia? Ogarnij się młotkiem.

Dołączona grafika

Aquila

#3648 Gość_scigany

Gość_scigany.

Napisano

Nie podnoś się już z tych paneli. Na leżąco może będziesz lepiej myślał. Jeżeli chcesz sobie rozmawiać o zasiewaniu chmur, to załóż nowy temat. Jeżeli w tym nowym temacie wspomnisz o chemtrails, dostaniesz upomnienie, że nie piszesz na temat. Proste?
Macie w zwyczaju mieszać zagadnienia, udając, że są ze sobą powiązane. Jeszcze trochę, a okaże się, że katastrofa smoleńska to wynik chemtrails i zasiewania chmur w Moskwie na 1 maja.
I Ty wymagasz ogarnięcia? Ogarnij się młotkiem.

Mam nadzieje skromną że ta wypowiedz będzie zauważona przez jaśnie panujących modów w tym temacie.Człowiek nie wytrzymuje natłoku zdarzeń :) Ja nie piszę o temacie a On pisze o Smoleńsku i jest OK? Więcej skruchy młody człowieku dla tragedi która miała miejsce w Smoleńsku,wykorzystywać to ty możesz koleżankę a nie tragedię NARODOWĄ,Tp przykre .

Dołączona grafika

Aquila
  • -6

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mniemam, że masz co najmniej 48 lat, skoro nazywasz mnie młodym człowiekiem.
O temacie nie piszesz, skoro Jaśnie Panujący Mod zwrócił Ci uwagę. Przeczytaj zdanie jeszcze raz (to, które nazywasz "o Smoleńsku"). Naucz się nie wyrywać z kontekstu zdania fraz, aby pasowały do Twojego toku rozumowania.
Wątek z wykorzystywaniem koleżanek może nie pasować JP Modowi. Nie chcę prorokować...

edit:literki

Dołączona grafika

Aquila

Użytkownik Aquila edytował ten post 04.03.2012 - 20:46

Kostek.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Demaskuję kolejny "dowód" pseudo naukowców z "Uniwersytetu Youtube"...

Poniższy film został zmontowany przez "oświeconego inaczej" Tanker Enemy, natomiast do propagowania i celowego okłamywania społeczeństwa został zamieszczony na forum DI przez "oświeconego" tigeroo9:

Link do postu:
http://davidicke.pl/...87.html#p129687

Omawiany film:

A teraz dowód na kradzież, celową manipulację, oszustwo mające na celu wprowadzenie ludzi w błąd....

Film został zmontowany z tych dwóch filmów:

Wyścig A388 Emirates z A346 Etihad'em zarejestrowany w Słowacji w dniu 12 Lutego 2011

Oraz film wykonany nad Wschodnim Wybrzeżem Stanów Zjednoczonych z pokładu B777 American Airlines w locie z AA57 z Londynu do Miami, ukazujący wyścig z B777 Air France:

Zmanipulowany przez Tanker'a film, dodatkowo pokazuje wycinek z FR24. Prawdopodobnie film został w ten sposób zmontowany aby pokazać rzekome opryski z dwóch perspektyw (z powietrza, oraz z ziemi). Jednak jak wszyscy widzą to są zupełnie różne filmy nie mające nic wspólnego ze sobą. Prawdopodobnie chodzi o to że "oświeceni" i tak nie rozróżniają samolotów więc nie zwrócą na to uwagi.

Ewidentnie widać jak spiskowcy manipulują i oszukują !
  • 2

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najlepsze jest to, że na filmiku A380 i A340 zostawiają krótkie smugi, które nawet według zwolenników teorii "chemtrails" są zwykłymi smugami kondensacyjnymi :-D
  • 0

Kurdimol.
  • Tematów: 3
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Jestem pełen podziwu dla fachowości Kostka.
W tym co robisz widać pasję i wiedzę.Podziwiam Cię :)
Dobrze by było aby niejaki Wszystko wziął sobie do serca (pardon za wyrażenie) to że wyszukiwanie i szermowanie hasełkami to jeszcze nie jest wiedza.
Ucz się synek od Kostka (ale ty będziesz się pultał)

edit Yawgmoth
Kolejne wycieczki personalne w kierunku użytkownika Wszystko. Były już upomnienia, przyznaję ostrzeżenie i 7 dni blokady pisania.

• -1

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dysan-kostek? Szacun ze sie tam udzielasz. Wlasnie im napisales O fabryce w hamburgu to ci idioci juz cie obrazaja bO podales inne wyjasnienie niz chemtrails :)

Pozdrawiam
  • -1

dzustin.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kolejny pomysł na chemtrails :)

• 1

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kostek moim zdaniem tracisz czas piszac na DI. Nie ma sensu tam pisac bo bedziesz miał słabe argumenty - powiedzą ze jesteś trollem i nikt nie bedzie cie słuchał a tylko czas stracisz a bedziesz miał mocne to cie zbanują i po sprawie . Szkoda czasu i zachodu na kopanie sie z koniem .

Dzustin - filmik wymiata :D takich bzdur nie słyszałem już dawno . +1
  • -1

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny pomysł na chemtrails :)

No proszę. Jeśli już, już się wydaje że chemtrailowcy nic głupszego wymyślić nie mogą, pojawia się niezawodny Tanker Enemy (mistrz tłumaczenia z niemieckiego na angielski) i robi z pyłu diamentowego nanomaszynki.

Pył diamentowy pojawia się podczas niskich temperatur. W czasie lutowych mrozów można go było obserwować w wielu miastach Polski, ja niestety nie miałem okazji. A szkoda bo to śliczne zjawisko, często występujące w czasie bezchmurnej pogody.

http://en.wikipedia....ki/Diamond_dust
http://pl.wikipedia....Pył_diamentowy

http://haloreports.b...amond-dust.html

Dołączona grafika

Cała sprawa z tym pyłem diamentowym jest żenująca. Tanker Enemy prześciga samego siebie w szerzeniu kłamstw.
  • 1

#3657 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

No to pdjakow poczytamy troche Wiki, zenujace jest to ze trzeba Ci poczytac na glos.

"Słupki lodowe lub pył diamentowy - opad kryształków lodu w kształcie nierozgałęzionych w gwiazdki igiełek, słupków lub blaszek.
Często sprawiają wrażenie zawieszonych w powietrzu.
Padają z chmur, ale także mogą występować wskutek bezpośredniego wytrącania się z powietrza. Powodują powstanie zjawiska halo.
Słupki występują głównie w krajach polarnych i w obszarach górskich."

"Modyfikacja pogody.
Wiele z technik inżynierii klimatu było już uprzednio proponowanych w kontekście modyfikacji pogody w celu zmiany ilości opadów. Większość z tych metod opiera się na zasiewaniu chmur wodnych lub tworzeniu chmur lodowych."

""Tworzenie chmur
Istnieją sugestie, że chmury lodowe można tworzyć poprzez zasiewanie lodowymi jądrami nukleacji w czystym powietrzu. Jednak ten mechanizm miałby na celu raczej ogrzewanie powierzchni Ziemi, a więc zwiększeniu efektu cieplarnianego. Inną techniką na zwiększenie pokrywy wysokich chmur jest zwiększenie ilości smug kondensacyjnych. Inną techniką tworzenia chmur cirrus w czystym powietrzu może być zasiewanie pyłami piasku. Proponowano też[ zasiewanie chmur stratus jodkiem srebra w celu zmniejszenia pokrycia chmur i oziębienia temperatury powierzchni Ziemi - niskie chmury wpływają na oziębianie powierzchni Ziemi."

"Opcja Pinatubo"
Jedną z hipotez inżynierii klimatu jest wprowadzenie aerozoli siarczanów do stratosfery, które nie absorbują promieniowania słonecznego ale je odbijają. Technika ta została zaproponowana przez kilku autorów i rozważana przez Crutzena w kontekście globalnego ocieplenia. W tej hipotezie aerozole siarczanowe odgrywają podobną rolę do cząstek pyłów i aerozoli zawieszonych w stratosferze po wybuchu silnych wulkanów i powodują oziębianie Ziemi poprzez odbijanie promieniowania słonecznego. Crutzen sugeruje, że związki siarki powinny być wprowadzone we wstępującej części cyrkulacji stratosferyczne w atmosferze tropikalnej i ocenił, że około 1-2 milionów ton siarki na rok jest potrzebne, żeby zniwelować efekt ocieplania o 1.4 W/m². Tego typu zmiana spowoduje widoczne efekty w postaci zmiany koloru wschodu i zachodu słońca i zmniejszenie ilości ozonu
stratosferycznego."

"Aerozole atmosferyczne i mikrofizyka chmur

Aerozole atmosferyczne są prekursorem większości kropel chmurowych i kryształów lodu. W atmosferze kondensacja pary wodnej następuje przy przesyceniu w danej temperaturze (patrz zjawisko kondensacji i parowania), ale zarodkami kondensacji, a więc początkiem kropli i kryształów lodu, są zazwyczaj aerozole atmosferyczne. Ze względu na ich własności nukleacyjne (zdolność tworzenia cząstek chmurowych) można podzielić je na
jądra nukleacji kropli chmurowych (termin angielski ‘’cloud condensation nucleii’’),
jądra nukleacji kryształów (termin angielski ‘’ice condensation nucleii’’.)
Klasy aerozoli atmosferycznych będących prekursorami cząstek chmurowych zależą od ich własności. Siarczany i sól morska są powszechnie uważane za odpowiedzialne za tworzenie się kropli chmurowych. Natomiast pyły mineralne wpływają na nukleację lodu w atmosferze. To czy dana kategoria aerozolu atmosferycznego (siarczany, sól morska, sadza, pyły mineralne) może służyć jako zarodek nukleacji zależy też od uprzedniego oddziaływania aerozoli między sobą. Uważa się, że wiele pyłów zawieszonych jest w istocie pokrytych warstwą ciekłych związków siarki lub, dzięki zderzeniom, jest mieszaniną dwóch lub kilku klas aerozoli."

"Ostatnio w Polsce, zwłaszcza w dokumentach legislacyjnych, używa się terminu pyły zawieszone na określenie wszystkich typów aerozolu atmosferycznego włączając w to krople siarczanów, cząstki sadzy oraz aerozol soli morskiej. Jednak pyły atmosferyczne (ang. dust) w języku angielskim nie określają wszystkich aerozoli atmosferycznych. Pewien problem sprawia fakt, że w języku polskim aerozole są kojarzone z rozpylanymi kropelkami, a pyły są kojarzone w większości z cząstkami stałymi."

Prosze mi udowodnic, ze to piekne zjawisko pylu diamentowego jest w 100% naturalne, a nie wynikiem zasiewania siarki, czyli dzialalnosci innych aerozoli antropogenicznych.
Jesli pdjakow i Dzustin i inni, na oko potraficie to ze zdjecia okreslic , to powiem zescie klamcy i manipulatorzy.

Ps. Nie tak filmik wymiata jak te komentarze :mrgreen:

Proszę bez wzajemnych złośliwości.
Aquila

• -4

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to pdjakow poczytamy troche Wiki, zenujace jest to ze trzeba Ci poczytac na glos.

"Słupki lodowe lub pył diamentowy - opad kryształków lodu w kształcie nierozgałęzionych w gwiazdki igiełek, słupków lub blaszek.
Często sprawiają wrażenie zawieszonych w powietrzu.
Padają z chmur, ale także mogą występować wskutek bezpośredniego wytrącania się z powietrza. Powodują powstanie zjawiska halo.
Słupki występują głównie w krajach polarnych i w obszarach górskich."

Żenujący jest jedynie fakt, że kompletnie nie znając się na meteorologii próbujesz tu wciskać kit. Zacytuję tą samą wiki:

Pył diamentowy obserwuje się przy powierzchni Ziemi,w górnych warstwach troposfery oraz w polarnych chmurach stratosferycznych.

Powiedz mi mag, dlaczego zależało Ci na tym, by nie zacytować fragmentu o występowaniu przy powierzchni ziemi? Czy to ma tą samą genezę jak Twoja automagicznie pojawiająca się i znikająca astma? Przecież musiałaś przeczytać artykuł o pyle diamentowym.

Prosze mi udowodnic, ze to piekne zjawisko pylu diamentowego jest w 100% naturalne, a nie wynikiem zasiewania siarki, czyli dzialalnosci innych aerozoli antropogenicznych.

Chyba sobie żartujesz. To TY moja droga musisz mi udowodnić, że zjawisko które obserwowałem odkąd pamiętam (conajmniej od połowy lat 80-tych) jest sztuczne. To na TOBIE ciąży ciężar dowodu. Wiki pisze wyraźnie:

Pył diamentowy (słupki lodowe) – małe kryształki lodu, zazwyczaj unoszone w powietrzu, występujące w niskich temperaturach.

Kryształy lodu w pyle diamentowym mają często strukturę odbiegającą od typowej podstawy w formie sześciokątu i tworzą rzadkie zjawiska optyczne, np. łuk Kerna. Pył diamentowy obserwuje się przy powierzchni Ziemi,w górnych warstwach troposfery oraz w polarnych chmurach stratosferycznych.

W kodzie METAR pył diamentowy zapisywany jest jako IC. Pył diamentowy może mieć postać kryształów płatkowych o podstawie, sześciokątnej, prawie trójkątnej, lub prawie czworokątnej. Nazwa słupki lodowe, używana do określenia pyłu diamentowego, określa że kryształy stoją w powietrzu - bo są małe i wolno spadają. Natomiast ich geometryczny kształt może przypominać bardziej płatek niż słupek.

Skoro mogą występować przy powierzchni ziemi i mogą się wytrącać samoistnie, to teraz TY musisz udowodnić że są sztuczne.
Możesz się podniecać filmem który pokazuje opad pyłu diamentowego z nałożonym na to obrazem samolotu - nikt Ci tego nie broni. Ale musisz jednocześnie sobie zdawać sprawę, że powoli i nieubłaganie przekroczyłaś granice śmieszności.

Jesli pdjakow i Dzustin i inni, na oko potraficie to ze zdjecia okreslic , to powiem zescie klamcy i manipulatorzy.

Bądź łaskwa mnie nie obrażać. Nie moja wina że ktoś nie ogarnia podstawowych zjawisk meteorologicznych. Nie moja wina, że wskazanie pana Tanker Enemy jako prostego kłamcę wzbudza w Tobie takie emocje.

Co do kłamstwa i manipulatorstwa:

Na moja juz nie, ciekawe ze jednym astmatykom przechodzi a inni nadal biora leki jak moja corka. Ja nigdy zadnych dusznosci nie mialam, a mieszkam tu juz 8 lat.

Od okolo 4-ech miesiecy moja rodzina polsko-angielska cierpi na przedluzajace sie "przeziebienie". Bez goraczki, suchy meczacy kaszel. Wraz z dwu i pol latkiem jest nas 6 osob. Piecioro doroslych i dziecko. Czworo z nas bierze juz srodki przeciw-astmatyczne, w tym ja, poniewaz mamy duze klopoty z oddychaniem, oraz zawroty glowy.

Z niecierpliwością oczekuję aż napiszecie o toksyczności tęczy. Tęcza księżycowa się już w temacie przewijała, czy tego jeszcze nie przerabialiśmy?
  • 1

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mag1-21, temat jest od ponad 234 stron dość męczący. Kiedyś irytowało mnie to, że część ludzi nie rozumie że 2+2=4, potem sam się zastanawiałem czy może moje podejście nie pozwala mi dostrzec błędu w moim myśleniu... Teraz stwierdzam, że ludzie niestety są coraz bardziej łatwowierni i pozbawieni elementarnej wiedzy, proszę przeczytaj chociaż ostatnią stronę tego i powiedz mi co myślisz...
Powiem tak, jak dla mnie zamiast śmiać się z tych biednych ludzi, należy zastanowić się nad faktem co spowodowało u nich takie spustoszenie w głowie.
Najgorsze jest, że ja takich ludzi zaczynam się bać, bo tutaj niedaleka droga do fanatyzmu... 

• 4

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Nie wiesz, że udowodnienie czegokolwiek na 100% jest niemożliwe? Udowodnić coś można ponad wszelką wątpliwość.

Ten artykuł, na przykład, pozwala stwierdzić ponad wszelką wątpliwość, że diamentowy pył obserwowano na długo przed nastaniem "ery chemtrails". Stawia to pomysł Tankera w bardzo wątpliwym świetle.

Chciałbym się jeszcze odnieść do fragmentu twojej wypowiedzi z sąsiedniego wątku:

Na razie w temacie jest tak, ze nieprawda jest jakoby ktokolwiek nas trul, co jest baaardzo smieszne, podczas gdy wszyscy, sceptycy i nie, czytaja nowosci naukowe o milionach ton zrzucanych z gory, zwiazkach chemicznych, a chocby ta siara. Tego sie nie da podwazyc, nawet Wy sceptycy uznaliscie to za fakt.

Owszem, rozpylanie związków siarki w atmosferze jest faktem i na masową skalę trwa od połowy XIX w., kiedy rewolucja przemysłowa nabrała rozpędu. Jeśli uważasz, że jest to zamierzona akcja prowadzona w celu depopulacji, to zważ, że od tamtego czasu ludność świata zwiększyła się pięciokrotnie.

Chviałbym też nawiązać do naszej wcześniejszej dyskusji, tej o smugach. Chętnie bym się dowiedział, czy według ciebie można łatwo odróżnić chemiczny oprysk z samolotu od normalnej smugi kondensacyjnej. Jeśli tak, to w jaki sposób?

Użytkownik Lynx edytował ten post 09.03.2012 - 21:44

• 5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 12

0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych