Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Please log in to reply
7697 replies to this topic

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Kostek.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Latające dziwnie samoloty, skręcające, zawracające itd. najczęściej widzimy w śliczną pogodę, kiedy nie ma żadnych burz. Zatem ustalmy kolejność - najpierw, tłumacząc dziwne, nie odnotowywane nigdzie trasy przelotów samolotów,

Dziwne jest to że tylko zwolennicy chemisrails widują takie ekstremalne manewry jakie opisujesz. A co ty myślisz samolot ma lecieć tylko prosto, ma nie skręcać ? buhahaha

Myślisz że samoloty omijają burze tylko nad tobą ? Piloci omijają komórki burzowe z dużej odległości i wcale nie musi to być w zasięgu wzroku. Jednak widzę że ty nie bardzo masz pojęcie co to jest komórka burzowa... Poczytaj sobie to:
http://pl.wikipedia....omĂłrka_burzowa

I przypomnij sobie jeszcze informacje na temat chmur, ze szczególnym naciskiem na chmury burzowe:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmura

I jeszcze jedno, kto ci nagadał bzdur że loty są "nie odnotowywane" ? W mojej wieloletniej karierze spottera, jeszcze mi się nie zdarzyło aby jakiś lot był nie odnotowany, nie zidentyfikowany, w szczególności przez kontrolera ATC.

Gdzie ty mieszkasz że takie dziwy u ciebie sie dzieją ?
  • 1

stupidkid.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ech, powtarzacie te same bzdury, które są logiczne i prawdziwe, ale nie mają odniesienia do tych konkretnych przypadków. Z jednej strony leci samolot, z drugiej mam te, wspomniane, smugi. Niebo jest idealnie czyste, wiatru na ziemi się nie odczuwa, więc pogoda jest, właściwie, idealna. Burze nie są zapowiadane przez meteorologów. Samolot z jednej strony przeleciał, ślad po nim po chwili zniknął, a z drugiej strony mam te smugi. Serio są kondensacyjne? Czyli, że jak - z jednej strony jest inna temperatura i wilgotność, niż kawałek dalej? Tak, jestem laikiem i się nie znam, ale to wygląda, co najmniej, dziwnie.
Do tego, są dowody na to (nie przytoczę ich, bo przeglądałam to jakiś czas temu, ale mogę się wysilić i poszukać), że po skraplaniu się tych 'chmur', można znaleźć w nich po przebadaniu ciężkie metale.

I jeszcze jedno, kto ci nagadał bzdur że loty są "nie odnotowywane" ? W mojej wieloletniej karierze spottera, jeszcze mi się nie zdarzyło aby jakiś lot był nie odnotowany, nie zidentyfikowany, w szczególności przez kontrolera ATC.

Weź pod uwagę, że jeśli chemtrails jest prawdą, masz do czynienia z rządem i - BYĆ MOŻE - technologią, która blokuje dostrzeżenie takiego lotu. Można poświęcić czas i gapić się na flightradar czy coś takiego (mówię o laiku, który ma dostęp tylko do tego, co w Internecie), rozkminiać niebo wokół siebie o obserwować czy ze stron tych lotów pojawiają się smugi. Gdyby tak nie było, to po prostu potwierdziłby się prosty fakt - jeśli coś jest robione z wyższego szczebla, przeciętny człowiek-pionek nie będzie miał tego jasno podanego.

W kwestii powielania tego, co jest oczywiste i negowane, a potwierdza teorię z któregoś filmiku o blokowaniu promieni słonecznych, jest ten post.
  • 1

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Serio są kondensacyjne? Czyli, że jak - z jednej strony jest inna temperatura i wilgotność, niż kawałek dalej? Tak, jestem laikiem i się nie znam, ale to wygląda, co najmniej, dziwnie.

Serio są kondensacyjne i serio atmosfera nie jest jednorodna, tylko ma różne parametry temperatury i wilgotności w różnych miejscach. Wyjrzyj za okno - jeśli nie mieszkasz na wschodzie Polski, to pewnie masz dziś ładną (choć wietrzną) pogodę z chmurami przypominającymi puchate baranki. Przypatrz się im: tam gdzie jest chmura, temperatura i wilgotność powietrza pozwalają na utrzymywanie się tworzących ją kropelek wody, a tuż obok, dosłownie na dystansie paru metrów, warunki zmieniają się na tyle, że chmury już nie ma. Jeśli cię to dziwi, to bardzo dobrze. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że zdziwienie towarzyszy każdemu odkryciu.

Do tego, są dowody na to (nie przytoczę ich, bo przeglądałam to jakiś czas temu, ale mogę się wysilić i poszukać), że po skraplaniu się tych 'chmur', można znaleźć w nich po przebadaniu ciężkie metale.

Będę wdzięczny, jeśli ich poszukasz. Przypuszczam, że skoro badanie dotyczyło chmur, to próbki pobierano przy użyciu aparatury umieszczonej na samolocie? I zapewne wyniki badań opublikowano w recenzowanym czasopiśmie naukowym?

W kwestii powielania tego, co jest oczywiste i negowane, a potwierdza teorię z któregoś filmiku o blokowaniu promieni słonecznych, jest ten post.

A wiesz, że ten post jest zwykłą manipulacją polegającą na przypisaniu komuś słów, których ten ktoś nie wypowiedział? I że zawiera dodatkowo stwierdzenia stojące w sprzeczności z obecną wiedzą naukową?

Użytkownik Lynx edytował ten post 17.05.2012 - 16:28

• 2

Kostek.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Weź pod uwagę, że jeśli chemtrails jest prawdą, masz do czynienia z rządem i - BYĆ MOŻE - technologią, która blokuje dostrzeżenie takiego lotu.

Tak jasne, już była tu mowa o "samolotach hologramach" i "kulkach opryskujących" :rotfl:

Można poświęcić czas i gapić się na flightradar czy coś takiego (mówię o laiku, który ma dostęp tylko do tego, co w Internecie), rozkminiać niebo wokół siebie o obserwować czy ze stron tych lotów pojawiają się smugi. Gdyby tak nie było, to po prostu potwierdziłby się prosty fakt - jeśli coś jest robione z wyższego szczebla, przeciętny człowiek-pionek nie będzie miał tego jasno podanego.

Widzisz, jakbyś się chciał naprawdę zainteresować tematem w którym się wypowiadasz (lotnictwo), to byś poświęcił masę czasu na to. Gwarantuję Ci że po 2 latach twardego "rozkminiania" (ahh co za wyrażenie), śmiałbyś się z tych głupot wypisywanych przez zwolenników chemtrails. Dobrze Ci poradzę, odstaw te wszystkie strony spiskowe i zainteresuj się forami spotterskimi. Wyjdzie Ci to z pewnością na lepsze, a przy okazji dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.

I jeszcze jedno... nikt Ci nie poda na tacy wszystkiego, chcesz się czegoś dowiedzieć to potrzeba chęci.

Jeszcze raz powtórzę, nie ma czegoś takiego jak "nierejestrowane loty". To że samolotu nie ma na Flightradar24, a widzisz go na niebie, wcale nie znaczy że to jest jakiś tajny i niezidentyfikowany lot. Każda maszyna bez wyjątku zgłasza się do kontrolera ATC, i to bez problemu możesz usłyszeć na własne uszy za pomocą skanera nasłuchowego.

Przestrzeń lotnicza to nie pastwisko!
  • 0

stupidkid.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Lynx, aktualnie za oknem widzę te 'chmury kondensacyjne', w tym samym miejscu (no, ciut wyżej), niż zwykłe chmury, są to wyraźnie smugi jakby po samolotach, ale te od samolotów znikają i nie poszerzają się w ten sposób. Nawet, jeśli to, co piszesz, to argumenty opierające się na nauce, to jednak nie wszystko mi się zgadza. 'Różnorodność atmosfery', okej, ale to jest minimalna różnica w wysokości. Czy naprawdę jest możliwe to, że zaraz nad zwykłym 'barankiem' tworzy się taka smuga? Jestem skłonna uwierzyć, że jest taka możliwość, ale potrzebuję konkretnego, dosadnego wyjaśnienia.

A wiesz, że ten post jest zwykłą manipulacją polegającą na przypisaniu komuś słów, których ten ktoś nie wypowiedział? I że zawiera dodatkowo stwierdzenia stojące w sprzeczności z obecną wiedzą naukową?

<ok> Prawda, nie jest to wiarygodne źródło. Bardziej 'wiarygodna' jest ta strona. Z góry uprzedzam, że nie uważam tego za jakieś świetne, bezbłędne (i tak dalej) źródło wiedzy, ale jest tu sporo rzeczy, które można uznać za jako takie 'dowody'. Jest to wytłumaczone równie logicznie jak i 'smugi kondensacyjne', 'niejednorodność atmosfery', itd.

Będę wdzięczny, jeśli ich poszukasz. Przypuszczam, że skoro badanie dotyczyło chmur, to próbki pobierano przy użyciu aparatury umieszczonej na samolocie? I zapewne wyniki badań opublikowano w recenzowanym czasopiśmie naukowym?

Dobra, są to 'dowody' zebrane przez ludzi z filmów. Żadnych bezpośrednich, tekstowych, sygnowanych nazwą instytutu, który zajął się badaniem czy nazwiskiem naukowca, raczej nie ma. Punkt dla Ciebie.

Tak jasne, już była tu mowa o "samolotach hologramach" i "kulkach opryskujących" :rotfl:

Zaznaczyłam, że 'być może', poza tym nie chodzi mi o 'samoloty hologramy' (wtf?) i 'kulki opryskujące', tylko najzwyklejsze urządzenie zagłuszające sygnał. Kiedy nadawało Radio Wolna Europa, np. dla Polski, komuniści też siedzieli, śledzili i zagłuszali sygnały. Więc jest opcja, prawda? I nie piszę tego jako świr i spiskowiec, ale człowiek, któremu takie informacje są zwyczajnie podrzucane przez (zakłamane) media czy podręczniki od historii.

Widzisz, jakbyś się chciał naprawdę zainteresować tematem w którym się wypowiadasz (lotnictwo), to byś poświęcił masę czasu na to. Gwarantuję Ci że po 2 latach twardego "rozkminiania" (ahh co za wyrażenie), śmiałbyś się z tych głupot wypisywanych przez zwolenników chemtrails. Dobrze Ci poradzę, odstaw te wszystkie strony spiskowe i zainteresuj się forami spotterskimi. Wyjdzie Ci to z pewnością na lepsze, a przy okazji dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.

I jeszcze jedno... nikt Ci nie poda na tacy wszystkiego, chcesz się czegoś dowiedzieć to potrzeba chęci.

Jeszcze raz powtórzę, nie ma czegoś takiego jak "nierejestrowane loty". To że samolotu nie ma na Flightradar24, a widzisz go na niebie, wcale nie znaczy że to jest jakiś tajny i niezidentyfikowany lot. Każda maszyna bez wyjątku zgłasza się do kontrolera ATC, i to bez problemu możesz usłyszeć na własne uszy za pomocą skanera nasłuchowego.

Przestrzeń lotnicza to nie pastwisko!

Poświęciłam na ten temat trochę czasu i przejrzałam posty na kilku forach lotniczych... I dalej nie widzę argumentu, który kompletnie obaliłby moją 'teorię'. Nie jestem też wielką zwolenniczką teorii spiskowych, więc po prostu staram się wyjaśnić to, co jasne nie jest. Potrzebuję naprawdę silnych faktów i dokumentacji (zarówno za, jak i przeciw, na razie wszystko jest szczątkowe). To nie polega na tym, że na siłę szukam sensacji. Po prostu się boję. To ludzkie, prawda? I nie uważam, że przestrzeń lotnicza to 'pastwisko'. Nie sądzę też, że np. samoloty szpiegowskie się zgłaszają i rejestrują swój lot.

+ Jeśli rodzą się wątpliwości, które ciężko rozwiać, coś jednak jest na rzeczy.
  • 2

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Stupidkid masz u mnie "+" za normalne podejście do swoich wątpliwości. W wolnej chwili przeczytaj ten wątek od początku... oprócz gigantycznej ilości spamu znajdują się tutaj wartościowe posty. Sama ocenisz co Cię przekonuje, a co nie.  
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oprócz tego, że nie grzeszysz wiedzą i nie przeczytałeś tego tematu nawet w 1/3 to jakie masz kompetencje do dyskusji?

O różnorodności atmosfery powtarzaliśmy niezliczoną ilość razy. Dziwne manewry też były wyjaśnione. Brak jest jakichkolwiek zdjęć samolotów opryskujących z widoczną instalacją do owego pryskania. Brak jest epidemii, która miała by nas wszystkich zabić. Nie ma żadnego wytłumaczenia jak ci spiskujący chronią się przed skażonym powietrzem.

Ja widzę tylko wątpliwości dotyczące teorii spiskowej i nic więcej.

Pozdrawiam
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

'Różnorodność atmosfery', okej, ale to jest minimalna różnica w wysokości. Czy naprawdę jest możliwe to, że zaraz nad zwykłym 'barankiem' tworzy się taka smuga? Jestem skłonna uwierzyć, że jest taka możliwość, ale potrzebuję konkretnego, dosadnego wyjaśnienia.

A w jaki sposób określiłaś wysokość, na której znajdują się smugi? Zrobiłaś pomiary teodolitowe w jednym momencie z dwóch oddalonych od siebie miejsc, czy podczepiłaś kamerkę do balonu z helem i wysłałaś ją w górę? Jeśli zmierzyłaś 'na oko', to obawiam się, że ze względu na brak punktów odniesienia na niebie twój pomiar może być obarczony ogromnym błędem. Być może pamiętasz ze szkoły lekcje, na których omawialiście chmury. Musiało wtedy paść zdanie, że wygląd chmury pozwala na zgrubną ocenę jej wysokości, a nie odwrotnie. Taka wiedza jest bardzo przydatna przy roztrząsaniu zawiłości spiskowej teorii "chemtrails". Polecam przejrzeć krótkie kompendium chmur i bardziej szczegółową klasyfikację z podziałem na piętra.

<ok> Prawda, nie jest to wiarygodne źródło. Bardziej 'wiarygodna' jest ta strona. Z góry uprzedzam, że nie uważam tego za jakieś świetne, bezbłędne (i tak dalej) źródło wiedzy, ale jest tu sporo rzeczy, które można uznać za jako takie 'dowody'. Jest to wytłumaczone równie logicznie jak i 'smugi kondensacyjne', 'niejednorodność atmosfery', itd.

Nie będę zaprzeczał, że wiele wyjaśnień związanych z "chemtrails" jest logicznych. Można wysnuć wiele logicznych hipotez tłumaczących dlaczego rozpyla się chemię w atmosferze i w jaki sposób się to robi. Sęk w tym, że wpierw trzeba zaakceptować tezę, że prawa fizyki nie pozwalają smugom kondensacyjnym utrzymywać się na niebie przez dłuższy czas. Takie założenie jest nielogiczne i łatwo to wykazać powołując się choćby na przykład chmur, które utrzymują się dowolnie długo i mają skład wręcz identyczny ze składem smug kondensacyjnych. Mówiąc krótko - logiczne wyjaśnienia tworzone w oparciu o nielogiczne założenie nie mają żadnej wartości dowodowej. Zgodzisz się z tym?

Dobra, są to 'dowody' zebrane przez ludzi z filmów. Żadnych bezpośrednich, tekstowych, sygnowanych nazwą instytutu, który zajął się badaniem czy nazwiskiem naukowca, raczej nie ma. Punkt dla Ciebie.

Żeby była jasność - nie wymagam koniecznie badań robionych przez placówki naukowe. Bardziej interesuje mnie przyjęta metodologia badań, a ta mocno kuleje w tych filmowych przykładach. Najczęściej bada się w nich deszczówkę, czasem wodę ze stawu lub wręcz muł z dna zbiornika i twierdzi przy tym, że jedynym źrodłem zanieczyszczeń mogą być chemiczne opryski. A pyły z obszarów przemysłowych, dróg czy nawet z wietrzenia skał? O tych źródłach autorzy badań zdają się nie pamiętać.
  • 1

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Może wróćmy do pytania, jak według naszych 'ekspertów od wszystkiego' wyglądałaby na niebie geoinżynieria wprowadzona w życie. Innymi słowy, jak według Was wyglądałoby na niebie rozpylane aluminium, bar i sront?

Wasz kolega napisał już wcześniej, że rozpylana chemia.... byłaby przeźroczysta! W ogóle byśmy tego na niebie nie widzieli!

Taka oto padła odpowiedź i nasi przyjemni koledzy przeszli nad tym do porządku dziennego i dalej zanudzają nas o atmosferze, w której warunki zmieniają się co kilka metrów i przeważnie dostrzegamy to przy okazji zostawiania na niebie przez tajemnicze samoloty od kilkunastu do kilkuset długich, białych linni poukładanych w kratownice i inne śliczne wzory, rozchodzących się w emulsyjną powłokę, nawet gdy nie warunków do powstawania chmur.

Chłopaku jeden z drugim. Bujać to my, a nie nas!!!

stupidkid

Po prostu się boję. To ludzkie, prawda?

ONI mają takie wytłumaczenie, że skoro nie przeczytaliśmy o tym w Gównie Wyborczym, nie trąbią o tym w Tusk Vision Network, czy chazarskim TVP, to możemy spać spokojnie. Skoro dziennikarze tego nie dostrzegają, skoro o tym milczą, to chyba nie mamy się czego obawiać? Co nie? Przecież w innych ważkich dla państwa tematach media stają na wysokości zadania - informują nas o tym, że Polska jest w stanie likwidacji, że wyprzedano prawie cały nasz majątek, że polskość jest tłamszona, gdzie tylko się da, że politycy w większości mają pozmieniane nazwiska i są zdrajcami, że polski Prezydent wraz z patriotyczną elitą zostali zlikwidowani, że włodarze Polski chcą zrzec się polskiej suwerenności. Skoro media informują nas o takich sprawach, a nie informują nas o chemtrails, to uczucie strachu wypada traktować w kategorii niewłaściwych objawów organizmu na nic nie znaczące wydarzenia. Śpijmy spokojnie, skoro nasi dzielni chłopcy zapewnieją nas, że temat jest zabawny, niepoważny, a my wszyscy mamy po prostu paranoję. Plan jest tak ślicznie realizowany, a tu nagle ktos wyskakuje z jakimiś wątpliwościami, pytaniami. Co za ludzie! Bydło nie chce byc bydłem! Goj nie chce być, jak typowy goj, głupi i nawiny, tylko zaczyna intelektualnie baraszkować i zadawać pytania! Skandal!

Użytkownik Walczący z Trollami edytował ten post 18.05.2012 - 13:21

• -5

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

że polski Prezydent wraz z patriotyczną elitą zostali zlikwidowani,

Chciałem ci odpowiedzieć, mądrze i rzeczowo. Ale jak to przeczytał to zrozumiałem że nie mamy doczyniena z człowiekiem który faktycznie chce nam coś udowodnić. Mamy doczenienia z PiSowskim fanatykiem, do którego nie docierają argumenty dopóki nie są dobre dla niego. Będzie nas ignorował, nazywał Żydami, oraz zdrajacami. Nie odpowiadajcie. To nie troll, tylko fanatyk. Nic mu nie udowodnicie.
  • 1

Walczący z Trollami.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nie popieram PiSu, ani żadnej innej partii. Uważam, że Kaczyńscy też musieli wydać zgodę na bezkarne, codzienne zatruwanie polskich obywateli i dlatego nie do końca są polskimi patriotami. Akurat w tej kwestii PiS zdradził nas tak samo jak inni przebierańcy i tak samo dostaną za to kiedyś tam ostro po d.....

Ulżyło Ci?
  • 1

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Panowie proponuje wrócić do wątku tego tematu.
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

... bar i sront? [/b][/color]

Podaj cel rozpylania tych metali.
Aluminium ma odbijać promienie słoneczne, tak? A reszta?

Kostek.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Taka oto padła odpowiedź i nasi przyjemni koledzy przeszli nad tym do porządku dziennego i dalej zanudzają nas o atmosferze, w której warunki zmieniają się co kilka metrów

Nie kilka, a kilkaset... Celowo prowokujesz i manipulujesz...

i przeważnie dostrzegamy to przy okazji zostawiania na niebie przez tajemnicze samoloty

Tajemnicze samoloty ? Masz jakieś zdjęcie ? Chętnie zobaczę ten "tajemniczy samolot"... Odkąd siedzę w temacie lotnictwa, nie spotkałem nigdy takiego "tajemniczego samolotu" ... Pokaż zdjęcie owego samolotu, bo inaczej będzie to odebrane od ciebie jako zwyczajne KŁAMSTWO !!!

od kilkunastu do kilkuset długich, białych linni poukładanych w kratownice i inne śliczne wzory

Widział pan mapę dróg lotniczych ? Po tym stwierdzeniu wnioskuję że nie. Wiesz po jakich punktach nawigacyjnych latają samoloty ? Skoro nie wiesz, to wypowiadasz się w dziedzinie o której nie masz pojęcia, a to podpada pod celowe KŁAMSTWO i MANIPULACJĘ !

@Walczący, ani żaden inny zwolennik chemtrails nie ustosunkował się do zdjęć z II WŚ na których widać wyraźnie długotrwałe smugi kondensacyjne wiszące bardzo długo...

@Walczący, ani żaden inny zwolennik chemtrails nie zaprezentował nam ani jednego zdjęcia "nieoznakowanej maszyny NATO" która by opryskiwała...

Nie wiem w czym tu problem zrobić takie zdjęcie, skoro twierdzą że tych maszyn lata setki dziennie !

I z czym ci zwolennicy chemtrails startują do ludzi ? Żal...
  • 0

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Walczący, ani żaden inny zwolennik chemtrails nie ustosunkował się do zdjęć z II WŚ na których widać wyraźnie długotrwałe smugi kondensacyjne wiszące bardzo długo...

Dołączona grafika
Skąd możecie wiedzieć jak długo smugi utrzymały się PO zrobieniu zdjęcia? Czary normlanie ^.^

Podaj cel rozpylania tych metali.

Po czytaniu tematu wnioskuję że w celu depopulacjii.

Ulżyło Ci?

Nie, bo niezmienia to faktu że cały czas mówisz iż jest rozpylanie. Jak uda mi się zrobić zdjęcie to pokaże ci tę twoje "emulsje".
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

Bing (1)