Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7696 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Film ciekawy, jednak separacje są zachowane. Wskazuje na to choćby fakt, że zamontowany w samolocie obserwatora TCAS (system zapobiegający kolizjom w powietrzu) nie zgłasza komunikatów o niebezpieczeństwie. Skoro znalazło się tam miejsce dla samolotu z którego powstawał film, oznacza to, że wszystko było w porządku. Dodatkowo nie wiemy, czy mijane maszyny np. nie są w trakcie zmian wysokości czy kursu. Maszyna utrzymująca poziom może minąć maszynę wznoszącą się. Kontrola w przypadku takiego zagęszczenia ruchu cały czas utrzymuje kontakt z pilotami, a oni potwierdzają, że widzą się wzajemnie i znają swoje zamiary.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziś na Polską zalega wyż, ciśnienie jest wysokie, niebo czyste i błękitne, nasycone suchym i świeżym powietrzem z północy. Kilka samolotów które niedawno obserwowałem, ciągnęło za sobą krótkie, szybko zanikające smugi spalin. Jest dobra okazja do obserwacji, fotografowania i filmowania aż do zmierzchu. Ciekawe, czy podczas dzisiejszego dnia i w takich warunkach pogodowych pojawią się nad Polska jakieś lotnicze anomalie? Zachęcam do prowadzenia własnych obserwacji, najlepiej będąc uzbrojonym w aparat fotograficzny i lornetkę.

Odradzam patrzenia przez lornetkę bezpośrednio w słońce, bo to grozi nieodwracalnym uszkodzeniem wzroku!
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Racja PaZi - skrót myślowy . Poprawiam się - to cząsteczki lodu , powstałe z zamarzającej pary wodnej , będącej niejedynym składnikiem spalin tworzą chmury- smugi...

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Panowie nie wszyscy na Ravena89, chlopak zaczal zadawac pytania, a to sie chwali, nie kazdy wszystko musi wiedziec, wiec nie piszcie mu, ze jest taki i owaki bo w zwyklych smugach widzi chemtrails. Odpowiadajcie mu klarownie bez niepotrzebnych drwin. Niech sobie sam przeczyta, przemysli i wyciagnie wnioski. 

Takie dwa zdania pod rozwage sceptykow: Nim wiecej nas osob atakuje tym bardziej staramy sie bronic swojego stanowiska, nawet jesli wiemy, ze jest bledne. Mylic sie jest rzecza ludzka, a najtrudniejsza i godna pochwaly jest przyznanie sie do tego. 

Raven89, bardzo fajny filmik z tymi samolotami. Tak z wlasnego doswiadczenia, kiedys mialem okazje, lecac poznym lotem, zaobserwowac na niebie 24 samoloty w jednym czasie, tyle naliczylem migajacych kropeczek.  Ruch jak w mrowisku, a to byla tylko jedna strona samolotu.  
Ale wracajac do Twojego filmiku i zakladajac, ze te przelatujace samoloty cos rozpylaja, czy nie wydaje Ci sie dziwne, ze w sumie leca dosc blisko siebie? Jakbym ja cos rozpylal to odleglosci miedzy samolotami ustawil bym przynajmniej co 1-2 kilometry, a tak jeden nad drugim. Przemysl to.

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 05.06.2010 - 12:01

• 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Raven89 - sytuacja,którą przedstawiłeś w poście 454 ,dla mnie nie przedstawia lotu na tej samej wysokości.Ten z krótszym "ogonem " wznosi się,przecinając pułap tego z dłuższym "ogonem",gdzie warunki pozwalają na tworzenie się smugi dłuższej.

Ja nie mam 100% pewności że te samoloty lecą na tej samej wysokości po obróbce zdjęcia w programie graficznym,a ty jesteś w stanie od razu stwierdzić,że ten drugi się wznosi? Proszę cię...
  • 1

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie mam 100% pewności że te samoloty lecą na tej samej wysokości po obróbce zdjęcia w programie graficznym,a ty jesteś w stanie od razu stwierdzić,że ten drugi się wznosi? Proszę cię...

Wybacz, ale wszelkie "obrabianie w programie graficznym" to sobie możesz w przypadku tego zdjęcia podarować.
Żeby można było ocenić wzajemne położęnie tych samolotów potrzeba by jakiegokolwiek punktu odniesienia i trochę zabawy z geometrią wykreślną.
Raczej nikt nie jest w stanie określić na podstawie tak mało precyzyjnych zdjęć, obrazów wzajemnego położenia obiektów. Jedno jest pewne - POZORNE zbliżenie może wynosić nawet kiladziesiąt metrów, a RZECZYWISTE - kilkaset, a nawet ponad tysiąc.
Do przyjrzenia się bliżej jak to wygląda w rzeczywistości polecam http://www.flightradar24.com/ gdzie można zaobserwować samoloty lecące pozornie jeden koło drugiego, ale wystarczy wybrać po kolei te jednostki i z boku widać konkretne parametry lotu - pułap, prędkość itd. Wtedy widać, że odległości są co najmniej kilkusetmetrowe, a samoloty mogą się poruszać równolegle tym samym korytarzem powietrznym, lub być POZORNIE (optycznie) na kursie kolizyjnym, a jednak sytuacja jest w pełni bezpieczna i kontrolowana.
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Raven89 - sytuacja,którą przedstawiłeś w poście 454 ,dla mnie nie przedstawia lotu na tej samej wysokości.Ten z krótszym "ogonem " wznosi się,przecinając pułap tego z dłuższym "ogonem",gdzie warunki pozwalają na tworzenie się smugi dłuższej.

Ja tez takiej pewności nie mam , nie napisałem przecież , - ze jestem pewien , iż lecą na rożnych wysokościach ; cytuje sam siebie (tragedia ) : "...dla mnie nie przedstawia lotu na tej samej wysokości..."
Program graficzny tez Ci w tym nie pomoże . Masz może zdjęcia 3D ? Wtedy mógłbym powiedzieć , ze jestem czegoś pewien . Sorki za sarkazm , ale czytaj uważnie , nie daj się ponieść emocjom .

Arkadiusz.

Pilot in command

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze jako ciekawostka obok radaru na żywo: http://www.liveatc.net/ - tu można posłuchać komunikacji radiowej. Wystarczy wpisać kod ICAO danego lotniska na świecie. Jest możliwość podsłuchania częstotliwości Warszawa-Zbliżanie (EPWA) i Kraków-Zbliżanie oraz Kraków-Wieża (EPKK)
  • 0

#459 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

"

Pytania z Jasnej Góry. Czy powodzie w Polsce powodują tajemnicze samoloty?

Igranie z chmurami na polskim niebie? - to pytanie zadaje publicznie rzecznik Jasnej Góry ojciec Stanisław Tomoń. Swoje przemyślenia na temat ewentualnych przyczyn powodzi w Polsce opublikował na jasnogórskiej stronie internetowej.

- Z wielu rejonów Polski, a zwłaszcza z miejsc na terenach dotkniętych w ostatnim okresie ulewnymi deszczami i burzami, otrzymujemy od licznych osób niepokojące sygnały. Według tych - pokrywających się ze sobą informacji - wszystkie one mówią o pojawianiu się co pewien czas samolotów pozostawiających za sobą dziwne smugi na niebie. Według naocznych świadków samoloty te widoczne były w tych rejonach polskiej przestrzeni powietrznej, w których - wkrótce po ich przelocie - powstawały niespodziewanie potężne chmury deszczowe i niebawem występowały nadzwyczaj obfite opady - pisze na stronie internetowej biura prasowego Jasnej Góry o. Stanisław Tomoń,

- We wszystkich przypadkach obecność takich samolotów została odnotowana przez naocznych świadków jako szybko przemieszczających się, na dużych wysokościach, i w kolejnych sektorach powietrznych. Samoloty te zostały zauważone wielokrotnie, o różnych porach dnia, i przez wiele osób.(...) Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że owe "ślady" na niebie to normalne smugi kondensacyjne powstające po przelotach samolotów odrzutowych. Jednak obserwujący zauważyli, że wszystkie te długie na kilometry smugi, w przeciwieństwie do smug kondensacyjnych powstających po wielu innych przelatujących samolotach odrzutowych, ani - w takim samym czasie - nie znikają z nieba, ani nie wydają się być dla obserwujących takie same. Zdaniem oglądających smugi te swoim wyglądem różnią się od innych! Utrzymują się, stopniowo rozrastają i w widoczny sposób coraz bardziej rozpraszając się, wkrótce pokrywają sobą coraz większe połacie nieba - pisze paulin.

Według ojca Tomonia na zdjęciach wykonywanych w maksymalnych zbliżeniach przez teleobiektywy a nawet astroteleobiektyw widać, że "powstające smugi nie są normalnym efektem pracy działania silników samolotowych". Paulin domaga się od " kompetentnych służb państwowych" odpowiedzi: czyje to są samoloty i do kogo one należą? Kto za taki stan rzeczy ponosi odpowiedzialność? I jak to w ogóle możliwe, by ktoś latał w polskiej przestrzeni powietrznej i rozpowszechniał jakiekolwiek środki bez powszechnego i publicznego informowania o tym wszystkich mieszkańców na danym obszarze?

W końcu radzi: "Patrzmy więc w niebo! Warto częściej i z większą uwagą spoglądać... w niebo! I to nad własną głową! Zwłaszcza, że któregoś pięknego poranka lub popołudnia na własne oczy moglibyśmy na nim zaobserwować coś tak niewiarygodnie oczywistego jak np. sztuczne wywoływanie przy użyciu samolotów zmian pogodowych. Jak planowe wzbudzanie różnych zjawisk atmosferycznych o czasowo późniejszych - i jednak już możliwych do przewidzenia - skutkach. Zjawisk, o wywoływaniu których na tak szeroką skalę nie tylko, że dotąd mogliśmy nie mieć najmniejszego pojęcia, ale i o których wciąż nie możemy mieć prawie żadnej głębszej wiedzy". I ubolewa, że w mediach nie ma na ten temat żadnych informacji
"
Marek Mamoń. Częstochowa
2010-06-04

źródło
  • 2

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

radoslaw, gdybyś czasami czytał posty inne od własnych, to wiedziałbyś, że ten link już się tu pojawił.
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przyczynę powodzi wyjaśniłem kilka postów wcześniej, a redakcja GW mogłaby sobie darować publikacje słów człowieka, który jak widać nie ma cienia pojęcia ani o lotnictwie, ani tym bardziej o meteorologii. Powódź była przewidywana ok. tygodnia przed jej wystąpieniem, bo wtedy zaobserwowano tworzenie się niżu Jolanda i dogodną sytuację do jego zablokowania nad Polską.
  • 0

#462 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

radoslaw, gdybyś czasami czytał posty inne od własnych, to wiedziałbyś, że ten link już się tu pojawił.

Widzę że jakiś nowy bóg się pojawił na forum. Gratuluję dostępu do wszechwiedzy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A artykuł pokazuje że nie każdy jest ślepy w tym kraju, więc nawet zdublowany pasuje do tematu jak ulał.

Można jeszcze popatrzeć na analizę próbek:

http://www.youtube.com/watch?v=rFpF-c8Jgx0

pozdrawiam
  • 4

Zagaroth.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

- Z wielu rejonów Polski, a zwłaszcza z miejsc na terenach dotkniętych w ostatnim okresie ulewnymi deszczami i burzami, otrzymujemy od licznych osób niepokojące sygnały. Według tych - pokrywających się ze sobą informacji - wszystkie one mówią o pojawianiu się co pewien czas samolotów pozostawiających za sobą dziwne smugi na niebie. Według naocznych świadków samoloty te widoczne były w tych rejonach polskiej przestrzeni powietrznej, w których - wkrótce po ich przelocie - powstawały niespodziewanie potężne chmury deszczowe i niebawem występowały nadzwyczaj obfite opady - pisze na stronie internetowej biura prasowego Jasnej Góry o. Stanisław Tomoń,

- We wszystkich przypadkach obecność takich samolotów została odnotowana przez naocznych świadków jako szybko przemieszczających się, na dużych wysokościach, i w kolejnych sektorach powietrznych. Samoloty te zostały zauważone wielokrotnie, o różnych porach dnia, i przez wiele osób.(...) Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że owe "ślady" na niebie to normalne smugi kondensacyjne powstające po przelotach samolotów odrzutowych. Jednak obserwujący zauważyli, że wszystkie te długie na kilometry smugi, w przeciwieństwie do smug kondensacyjnych powstających po wielu innych przelatujących samolotach odrzutowych, ani - w takim samym czasie - nie znikają z nieba, ani nie wydają się być dla obserwujących takie same. Zdaniem oglądających smugi te swoim wyglądem różnią się od innych! Utrzymują się, stopniowo rozrastają i w widoczny sposób coraz bardziej rozpraszając się, wkrótce pokrywają sobą coraz większe połacie nieba - pisze paulin.

To jest dokladnie to, o czym probuje wam juz od dlugiego czasu powiedziec. Ja tez to widzialem. Jak wielu jeszcze świadków chcecie, by uwierzyc, ze to, o czym tu piszemy, naprawde sie dzieje?
  • 4

#464 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Przyczynę powodzi wyjaśniłem kilka postów wcześniej,

Drugi bóg spotkany dzisiaj na tym forum, w tym samym temacie.
Dużo Was tutaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Poczytaj sobie o "efekcie motyla", może zweryfikujesz ostrość logicną Swoich stwierdzeń.

pozdrawiam
  • 3

Arkadiusz.

Pilot in command

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sterowanie pogodą jest możliwe, jednak nie na taką skalę. Da się zmusić pojedynczą komórkę opadową do "wypadania się" nad danym obszarem (opryskując ją jodkiem srebra) Nie ma możliwości wytworzenia olbrzymiego ośrodka niskiego ciśnienia i zatrzymania go przez wyże, które też trzeba byłoby wygenerować. To nie jest obalanie teorii spiskowych, ale najzwyczajniejsza fizyka atmosfery. Wystarczy poczytać czym jest niż genueński (i niże o jego charakterystyce). Zjawisko występowało, występuje i będzie występowało nadal. Jest rzadkie, niebezpieczne, ale naturalne. Powie to każdy meteorolog, synoptyk czy ktokolwiek w jakiś sposób z obserwacjami pogody związany.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych