Proszę też zwrócić uwagę na stężenia aluminium w pospolitej herbacie.
Herbata z cytryną uchodziła zawsze za remedium na bóle gardła, czy inne pierwsze objawy przeziębienia. W herbacie naturalnie występuje aluminium, które nie jest dla nas groźne, ponieważ nie jest przez nas przyswajalne, jednak po dodaniu cytryny w trakcie parzenia i w obecności wysokiej temperatury powstaje z niego cytrynian glinu, który już jest przez nas przyswajalny. A taki związek glinu może być dla nas groźny. Cytrynian glinu odkłada się w mózgu i może powodować poważne pośledzenie funkcji umysłowych i psychicznych, a przy spożyciu nadmiernych ilości może prowadzić do choroby Alzheimera.
Tradycyjnie – herbata z cytryną podczas przeziębienia? – tak, ale cytrynę dodajemy dopiero, gdy napój nieco się schłodzi i nie wypłukuje glinu z liści (torebki) w trakcie parzenia. Jednak nie liczmy raczej na spektakularną poprawę zdrowia, bo taka ilość kwasu askorbinowego działa raczej jak efekt placebo.