Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Please log in to reply
7696 replies to this topic

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

koconius.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ktoś się tutaj zapędził w wyjaśnianiu problemu. Ktoś wcześniej napisał, że smugi są widoczne dlatego rano i wieczorem bo jest chłodniej. Wczoraj godz. 22,15 wyszedłem zapalić, leciał samolot jak się nie mylę z Pragi do Wrocławia smuga znikała od razu. Kwestia druga dlaczego nad moim miastem ostatni raz "spektakularne" smugi widziałem ponad rok temu później może maksymalnie dwa razy? Mniej więcej wtedy nakręciłem filmik który wkleiłem w tym poście. Inna kwestia to nie muszą być opryski chemiczne. Sceptycy nie biorą pod uwagę, że "obok" zwyczajnych smug kondensacyjnych mogą być rozpylane "inne" rzeczy przy tak zwanej "okazji". Nie neguję waszych materiałów na temat smug i wierzę, że takie smugi istnieją, jednak nie jest normalną rzeczą gdy samolot leci, następnie skręca, zawraca itd. tworząc kratownicę, piszę to z perspektywy obserwacji mojego miasta "Pamiętajcie, że najciemniej jest pod latarnią"
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Samoloty w standardzie nie wydalają oprysków, które powstają jako smugi, które się rozrzedzają i rozwiewają, tworząc obłoki i dziwne zawiesiny, którymi nazywacie Cirrusami

Trochę nie po polsku to zdanie, ale mniejsza z tym. Ja często widzę samoloty najróżniejszych linii lotniczych, które pozostawiają trwałe smugi, z których następnie powstają cirrusy. Dziś zrobiłem sobie kilkanaście minut rozrywki z FlightRadar24.com i trafiłem na przelot pięciu maszyn z persistent-spreading contrails. Konkretnie: D-ABBK Air Berlin, OE-LDC Austrian Airlines, YL-BBH Air Baltic, VP-BUM Aeroflot i 9M-MPR Malaysia Airlines. Jeśli warunki się utrzymają, może nawet porobię zdjęcia.
  • 1

koconius.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przed chwilą wracałem z pracy i widziałem smugi które tworzyły mniej więcej kształt litery Z, więc jeszcze raz napiszę, że ktoś się pomylił mówiąc o tym, że widać je dlatego rano i w nocy bo jest chłodniej, jest gorąco jak w piekle, więc jak to w końcu jest? Tworzą się rano i wieczorem gdy jest chłodno, czy też gdy gorąco?

Edit: "Ja często widzę samoloty najróżniejszych linii lotniczych, które pozostawiają trwałe smugi, z których następnie powstają cirrusy." I ja pewnie też widzę często takie samoloty które zostawiają trwałe smugi" - Nie neguję tego, mi chodzi o sytuację nietypowe czyli leci samolot (jeden), skręca, zawraca, smuga gdzieś się zaczyna i gdzieś urywa.... Następnie tworzy kratownicę. Szczególnie widoczne jest to w USA i napisze znowu nie chodzi mi tutaj o chemię tylko np. "odbijanie promieni" słonecznych.

Przepraszam za mały offtop ale
Odnośnie "najciemniej pod latarnią" czy znacie przykład dobrego przykładnego policjanta, który po wzorowej służbie idzie do domu i maltretuję swoją żonę? To taki mały przykład dający do myślenia.....

Pozdrawiam.

Użytkownik koconius edytował ten post 09.07.2010 - 15:46

• 0

#814 Gość_pokerek

Gość_pokerek.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja cały dzień widzę cirrusy. Wiesz koconius co to oznacza? Że tak w górze jest na tyle zimno, że utrzymują się chmury, które składają się z kryształków lodu. Ergo - są to idealne warunki do powstania długo utrzymujących się smug kondensacyjnych. Wcześniej było wyjaśniane na jakiej podstawie one powstają...
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tworzą się rano i wieczorem gdy jest chłodno, czy też gdy gorąco?

Mogą się tworzyć o każdej porze dnia i nocy, bo wpływ na nie mają warunki w górnej troposferze., a nie przy powierzchni ziemi.

Nie neguję tego, mi chodzi o sytuację nietypowe czyli leci samolot (jeden), skręca, zawraca, smuga gdzieś się zaczyna i gdzieś urywa....

Nigdy nie widziałem tak latającego samolotu, ani w 'realu', ani na jutubowych filmikach. Traktuję to jako urban legend, choć domyślam się, że w sytuacjach awaryjnych może dochodzić do takich nagłych zwrotów.

Użytkownik Lynx edytował ten post 09.07.2010 - 15:54

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przed chwilą wracałem z pracy i widziałem smugi które tworzyły mniej więcej kształt litery Z, więc jeszcze raz napiszę, że ktoś się pomylił mówiąc o tym, że widać je dlatego rano i w nocy bo jest chłodniej, jest gorąco jak w piekle, więc jak to w końcu jest?

Nie pomyliłem się, tylko Ty nieuważnie czytasz. Nie pisałem, że smugi widać tylko rano lub w nocy, ale że w tych porach tworzą się ŁATWIEJ. Będą takie dni, gdy smug wcale nie będzię widać, będą takie dni, gdy smugi będą pojawiać się tylko w chłodniejszych porach doby i będą takie dni, gdy będzie można je obserwować cały czas. Dzisiaj na ładne i długie smugi związane z niedużym, ciepłym frontem przemieszczającym się nad Bałtykiem jest spora szansa.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro zwolennicy teorii "chemtrailsów" twierdzą, że samoloty pasażerskie regularnych linii lotniczych pozostawiają tylko krótkie smugi, które znikają parę sekund po przelocie, to mam zdjęcie zjawiska, które według nich nie powinno istnieć ;-)

Dołączona grafika

Numer 1. to I-DISB Alitalia, ok. 10 minut po przelocie;
Numer 2. to HL7489 Korean Air, który leciał tuż za Alitalią, ale jakieś 600 metrów wyżej;
Numer 3. to TC-SNM Sun Express, ok. 20 minut po przelocie.
  • 3

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obecnie jesteśmy w centrum solidnego ośrodka wyżowego. Miałem dziś kilka okazji obserwować w pracy (gdzie nie mam możliwości fotografować) - wiele długich na 20-30 stopni, wąskich śladów, pozostawianych przez samoloty. Po południu możliwe było obserwowanie 3-5 równoczesnych przelotów na obustronnym kierunku NE-SW. Mimo napływu rzadkiej warstwy Cirrus, ślady za samolotami utrzymywały się krótko i zanikały. Uważam, że wszystkie tego rodzaju obserwacje, nie poparte materiałem zdjęciowym, maja nikłą wartość dowodową.
  • 0

Szczepan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ci co sieja tutaj dezinformacje, ktorzy otrzymuja za to pieniadze sa to sprzedajne dziwki tak ich nalezy nazwac.

5:00 minuta warto posluchac to co mowi Pan Marcinkiewicz

tyle w temacie.
Dobry temat trzeba o tym mowic niech ludzie przejrza na oczy.
Pozdrawiam.

edit Yawgmoth
Dołączona grafika
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Aż się pochwalę jakiego miałem farta :-)

Najpierw przez okno zobaczyłem coś lecącego z długą smugą. Lornetkę miałem wyciągniętą, więc od razu zerknąłem i zobaczyłem czterosilnikowca z czerwonym statecznikiem pionowym. Na jumbo-jeta nie wyglądał, więc uznałem, że to A340. Już miałem odejść do komputera, żeby sprawdzić co to za jeden, kiedy w polu widzenia przeleciał mi lecący bez smugi B737 Atlant-Soyuz, którego widywałem już parę razy i nie miałem wątpliwości co do malowania. Pierwszy raz trafiło mi się, żebym przez przypadek w małym polu widzenia lornetki trafił na mijankę :-) A najlepsze, że Altant po minięciu A340 trafił na wilgotniejszy obszar i zostawił krótki, ale trwały contrail. Pstryknąłem fotkę i dopiero potem sprawdziłem, że czterosilnikowcem był Turek.

Dołączona grafika
1. - TC-JDJ Turkish Airlines
2. - VQ-BDU Atlant-Soyuz

Ale to jeszcze nie koniec. Parę minut później znowu zobaczyłem coś za oknem. Zostawiało toto długą smugę, było małe (pierwsza myśl - A319), leciało prawie przez zenit, spód miało biały i dostrzegłem jedynie mały fragment pionowego statecznika z granatowym pasem. Na FlightRadar24 okazało się, że to A319 Air France z Kijowa do Paryża, który zazwyczaj lata trasą przesuniętą bardziej na południe. Ale to jeszcze nic. Radar pokazywał, że też niemal w zenicie, tylko po drugiej stronie mieszkania leci węgierski Malev. I tak pstryknąłem ładny węgiersko-francuski krzyżyk:.

Dołączona grafika
1. - F-GRHN Air France
2. - HA-LOD Malev

Po 10 minutach krzyżyk wyglądał tak:

Dołączona grafika

A po pół godzinie tak:

Dołączona grafika

Nie powiem, wciągająca zabawa ;-)

Użytkownik Lynx edytował ten post 09.07.2010 - 18:35

• 5

Szczepan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

edit Yawgmoth
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Niezbyt udany start na forum. Zapraszamy po weekendzie (3-dniowa blokada pisania).
  • -2

Gienek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Zaglądam sobie czasami na ta stronkę, czytałem również ten temat, ale myślałem ze to jakiś żart, ze to niemożliwe, ale dzisiaj zobaczyłem to na niebie i troche się załamałem. Smugi, które zawsze uwielbiałem oglądać, nigdy nie zostawały tak długo na niebie :( atutaj zostaja bardzo długo i jeszcze sie w obłoki zamieniaja! O co w tym chodzi? Wogole niebo jakies brudne jest ostatnio.
  • 3

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szczepan, z taką agresją raczej długo na tym forum nie zabawisz. Jeśli chcesz pogadać, to wypij jakieś ziółka na uspokojenie i zacznij pisać jak człowiek.

Gienek, właśnie przekonałeś się, że meteorologia nie jest żartem i że smugi kondensacyjne jednak mogą pozostawać na niebie przez długi czas :-)

Użytkownik Lynx edytował ten post 09.07.2010 - 18:48

• 1

Gienek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, nigdy czegos takiego nie widzialem. Dziwna sprawa. Te chmurki, sa jakies takie.. sam nie wiem. Wygladaly tak samo jak na filmiku muchada http://img696.images...3/wideo0038.mp4 takie mgiełki. Na geografii nie slyszałem o chmurach powstajacych ze smug, ale może nie uwaznie słuchalem

Użytkownik Gienek edytował ten post 09.07.2010 - 18:56

• 2

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na geografii nie slyszałem o chmurach powstajacych ze smug, ale może nie uwaznie słuchalem

Może. Jeśli cię to interesuje, to tutaj znajdziesz tekst o smugach napisany przez meteorologa z IMGW.

Użytkownik Lynx edytował ten post 09.07.2010 - 19:02

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych