Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chemtrails – coś wisi w powietrzu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7696 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Chemtrails – coś wisi w powietrzu ? (535 użytkowników oddało głos)

Chemtrails - rozpylana chemia na niebie, czy obalona teoria spiskowa ?

1. Głosowano Zostało wykazane, że Chemtrails to nie tylko teoria. To jest fakt. (137 głosów [25.61%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.61%

2. Głosowano Sceptycy zasiali lekką niepewność, ale ogólnie nie poradzilili sobie z tematem - skłaniam się ku wersji spiskowej. (57 głosów [10.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.65%

3. Głosowano Nie wiem. Obie strony dyskusji mają wiele mocnych argumentów i obie wersje są równie prawdopodobne. (64 głosów [11.96%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.96%

4. Głosowano W kilku kwestiach sceptycy nie potrafili czegoś wyjaśnić, ale raczej wykazali, że spisku nie ma. (42 głosów [7.85%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.85%

5. Głosowano Teoria o Chemtrails została obalona. (235 głosów [43.93%] - Zobacz)

Procent z głosów: 43.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Convers może zrozumienie Naszego uporu ułatwi Ci moja ostatnia obserwacja:

Otóż chciałem porównać wygląd smug kondensacyjnych losowych samolotów.Obserwację rozpocząłem w godzinach popołudniowych,gdy na niebie znajdowało się już kilka długich,stopniowo rozrastających się smug które ja identyfikuje jako Chemtrails:

13:45 - Nadlatuje 1 obiekt - po zbliżeniu rozpoznaję charakterystyczne dla liniowców Wizz Air malowanie.Smuga kondensacyjna relatywnie krótka,znikająca w niewielkiej odległości od ogona.Samolot przelatuje przez 3 wiszące od dłuższego czasu Chemtraile.Nie stwierdzam zmiany charakterystyki zostawianego przez niego contraila.

13:49 - Nadlatuje 2 obiekt - malowanie jest jasne,jednolite (typowe malowanie "tankerów" choć nie mogę wykluczyć też Lufthansy).Samolot zostawia za sobą długą i wyraźną smugę mimo tego,że przecina pod pewnym kątem tor lotu poprzedniej maszyny.Po kilku minutach contrail zaczyna stopniowo się rozrastać i upodabniać do innych wiszących już na niebie smug.

2 samoloty lecące w zbliżonych warunkach,w krótkim odstępie czasu i tak diametralna różnica?

Obserwację prowadziłem przez lornetkę Nikon Monarch.Nie jest to może sprzęt marzenie ale zapewnia naprawdę niezłe zbliżenie i ostrość ;)

Użytkownik Raven89 edytował ten post 09.10.2010 - 19:09

• 0

#1352 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

ehhh.. twoja obserwacja udowadnia tylko to, że oba samoloty leciały na innych pułapach. I spaliny jednego zostały rozwiane szybciej niż drugiego o.o"
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli to co mówi kamerzysta odnośnie daty jest prawdą to rzeczywiście nie wygląda to za ciekawie.
FILMIK

Myślę, że jak najbardziej mogło to się dziać nad Białymstokiem w niedzielne przedpołudnie 18 kwietnia. Akurat tego dnia nad północną Polską pojawiła się na niebie dziura wolna od wulkanicznego pyłu (pamiętam nawet, jak w czasie pogrzebu prezydenta redaktorzy telewizyjni próbowali temu faktowi nadać symboliczny wymiar). Tutaj mapka -> LINK

Samoloty tego dnia też latały na Europą. Może niewiele, nie wszędzie, ale latały. Widać to choćby na grafice pokazującej niebo nad Europą z 18 kwietnia (przed południem), którą sporządzono na podstawie danych uzyskanych z flightradar24.com -> LINK. W godzinach popołudniowych samolotów było już o wiele więcej. Tutaj filmik prezentujący sytuacje na przestrzeni kilku dni ->LINK
  • 2

#1354 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

ehhh.. twoja obserwacja udowadnia tylko to, że oba samoloty leciały na innych pułapach. I spaliny jednego zostały rozwiane szybciej niż drugiego o.o"

Co Ty bredzisz? A w jaki sposób wiatr działa na chmury? Szybciej je przesuwa, a smugi chemtrailsowe właśnie takie obłoki tworzą. Chmury znikają z powodu wiatru? Nie. Są przesuwane przez wiatr a nie rozwiewane.
  • -1

Rainbow Lizard.
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)Co Ty bredzisz? A w jaki sposób wiatr działa na chmury? Szybciej je przesuwa, a smugi chemtrailsowe właśnie takie obłoki tworzą. Chmury znikają z powodu wiatru? Nie. Są przesuwane przez wiatr a nie rozwiewane.

Może raczysz zatem wyjaśnić, w jaki konkretny sposób chmury zmieniają kształt? Przecież wystarczy, że w jednym miejscu chmury pojawi się podmuch, a w drugim będzie on słabszy - i już chmura może nieco się wydłużyć, jej fragment może się oderwać etc.

Jeśli chmura zostanie przesunięta w obszar, gdzie panuje mniejsza wilgotność powietrza, wiatr ją po prostu rozwieje - para wodna zostanie rozproszona po większym, suchym obszarze. Naprawdę, znikanie chmur nie jest niczym niezwykłym. To, że wiatr na nie oddziałuje, też nie. Wiedza na poziomie trzeciej klasy gimnazjum.

Użytkownik Tekeeus edytował ten post 11.10.2010 - 19:46

• 4

#1356 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Ta, i co jeszcze?
Może mi jeszcze powiesz, że za wszystkimi samolotami, które nie srają chemią, zapier... wiatr i dmucha im w cztery litery, by znikały one tuż za ogonem?? Ty to miglanc jesteś.

P.S: O zmianach kształtów chmur to mógłbyś sobie i nawet z moim 8 letnim chrześniakiem porozmawiać. Jeszcze mógłby Cię zawstydzić.
Tak, wiem i mam świadomość, że na chmury działa wiatr.
Teraz inna bajka. Daj mi jeden dowód z kamery, w którym będzie pokazane jak chmura zanika z powodu wpływu wiatru. Chcę to zobaczyć, bo jak żyję widziałem zmieniające się chmurki z zajączka w babcię Jagę, ale nigdy nie widziałem by wiatr w kilka 30 sekund rozwiewał chmury tak, aby zanikały całkowicie.

P.S: możesz się też posiłkować informacją taką, że chemtrailsy tworzą obłoki nawet w bardzo wietrzne dni.

Użytkownik Muhad edytował ten post 12.10.2010 - 15:25

• -2

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

twoja obserwacja udowadnia tylko to, że oba samoloty leciały na innych pułapach. I spaliny jednego zostały rozwiane szybciej niż drugiego

A nie udowadnia przypadkiem, że na poziomie lotu jednej z maszyn było mniejsze nasycenie powietrza parą wodną, wskutek czego smuga kondensacyjna mogła szybko wysublimować? ;->
  • 0

Rainbow Lizard.
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ta, i co jeszcze?
Może mi jeszcze powiesz, że za wszystkimi samolotami, które nie srają chemią, zapier... wiatr i dmucha im w cztery litery, by znikały one tuż za ogonem?? Ty to miglanc jesteś.

A było w tym temacie pisane tyle razy, pojawiało się w kilku postach... Dobra, jeszcze raz.

Jeśli za samolotem nie powstaje smuga kondensacyjna (biały ślad nazywany przez ciebie "chemtrail"), oznaczać to może, że:
1. samolot leci na niedostatecznie dużej wysokości, zatem nie ma odpowiednio niskiej temperatury, aby para wodna zamieniła się w kryształki lodu;
2. obszar, przez który leci samolot, ma bardzo niską wilgotność powietrza.
Przypominam, że warunki panujące kilka kilometrów nad ziemią dramatycznie różnią się od tych przy poziomie gruntu. Im wyżej, tym zimniej, a ponadto wraz z wysokością rośnie również prędkość wiatru. Jeśli zatem za samolotem powstanie niewielka smuga kondensacyjna, która niemal natychmiast znika, to po prostu jest ona rozwiewana przez wiatr, gdyż nie istnieją warunku pozwalające na utrzymanie się tej chmury (bo smuga kondensacyjna jest chmurą - para wodna/kryształki lodu unoszące się w atmosferze) - jest albo za ciepło, albo za sucho, albo i jedno, i drugie.

P.S: O zmianach kształtów chmur to mógłbyś sobie i nawet z moim 8 letnim chrześniakiem porozmawiać. Jeszcze mógłby Cię zawstydzić.
Tak, wiem i mam świadomość, że na chmury działa wiatr.

Na pewno masz świadomość? Przecież w poprzednim poście napisałeś:

(...)Co Ty bredzisz? A w jaki sposób wiatr działa na chmury? Szybciej je przesuwa, a smugi chemtrailsowe właśnie takie obłoki tworzą. Chmury znikają z powodu wiatru? Nie. Są przesuwane przez wiatr a nie rozwiewane.

Wspomniałeś tylko o przesuwaniu, wiatr oddziałuje na chmury także na inne sposoby (patrz wyżej).

Teraz inna bajka. Daj mi jeden dowód z kamery, w którym będzie pokazane jak chmura zanika z powodu wpływu wiatru. Chcę to zobaczyć, bo jak żyję widziałem zmieniające się chmurki z zajączka w babcię Jagę, ale nigdy nie widziałem by wiatr w kilka 30 sekund rozwiewał chmury tak, aby zanikały całkowicie.

Chmura, w przeciwieństwie do smugi kondensacyjnej, nie ulegnie rozproszeniu w przeciągu kilkudziesięciu sekund z dosyć prozaicznego powodu: jest po prostu większa. Można to porównać do, na przykład, faktu, że woda w jeziorze (bądź sporym basenie) nie wyparuje tak szybko, jak woda z pierwszej lepszej kałuży.

Skoro jednak chcesz - poniżej filmik, na którym widać kilka zanikających chmur, szczególnie w górnej części ekranu. W pierwszej sekundzie dosyć wyraźnie widać tam znikającą chmurę, zaś od 03 do 06 widać kolejny rozwiewany przez wiatr obłok. Całość naturalnie przyspieszona, ponieważ gigantyczna chmura nie da się rozwiać tak szybko, jak relatywnie malutka smuga kondensacyjna.
http://www.youtube.com/watch?v=MH5NDYvion8

P.S: możesz się też posiłkować informacją taką, że chemtrailsy tworzą obłoki nawet w bardzo wietrzne dni.

Ty natomiast mógłbyś wreszcie zrozumieć, że warunki atmosferyczne panujące przy ziemi nie odpowiadają temu, co się dzieje kilometry nad ziemią. Ponadto nawet, jeśli wiatr jest bardzo silny, to nadal pozostaje kwestia wilgotności powietrza i temperatury.

Użytkownik Tekeeus edytował ten post 12.10.2010 - 19:31

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad,znowu do Ciebie coś nie dotarło?Albo udajesz,albo nie kumasz.Nikt w tym wątku nie napisał,ze smugi kondensacyjne są rozwiewane przez wiatr tuz za d****iem samolotu.Nie napisał nikt również,ze chmury znikają w kilka sekund;smugi tak-chmury nie.Nie rozumiesz dlaczego?Cofnij się jakieś 250 postów,może zatrybisz,jak sobie więcej poczytasz.Odnoszę wrażenie,ze robisz tak tylko dla "upierdliwości",a nie po to,aby kogoś przekonać do swoich racji.Argumenty dawno Ci się skończyły,wiec teraz wyskrobujesz fusy z dna szklanki.

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Daj mi jeden dowód z kamery,

Muhadku kochany ty już sie z rok migasz od pokazania owych "tajemniczych " samolotów latających i robiących kratownice wiec nie bądź taki do przodu z tymi żądaniami.

Użytkownik Canaris edytował ten post 13.10.2010 - 04:27

• 0

cedol22.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dokładnie tak wyglądało to co widziałem już parękroć razy (swoja droga powoli robi się to nudne):

w niedziele było tego masa, ale wczoraj normalnie apogeum, przy około 50 samolotach przestałem liczyć bo nie miało to sensu, normalnie MASA samolotów (a wszystko obserwowałem może z godzinę od 15:30 dajmy do 16:30) później dodam parę zdjęć.

Użytkownik cedol22 edytował ten post 14.10.2010 - 12:42

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wspaniale wyglądają zwłaszcza te ostatnie sekwencje filmu,pokazujące chmury podświetlone zachodzącym słońcem.Jak rozumiem,chciałeś nam pokazać piękno zjawisk zachodzących w atmosferze.Tak odebrałem twoje intencje,bo chyba innych nie miałeś?

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Filmik bardzo fajny ale nie mam pojęcia jakim cudem ma on popierać teorie spiskową .

w niedziele było tego masa, ale wczoraj normalnie apogeum, przy około 50 samolotach przestałem liczyć bo nie miało to sensu, normalnie MASA samolotów (a wszystko obserwowałem może z godzinę od 15:30 dajmy do 16:30) później dodam parę zdjęć.

pics or it didn't happen .
  • 0

#1364 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

No sorry ale ty palmy masz w ogródku ?. oza tym to jest pomieszane z kilkunastu zdjec prawdopodobnie z kilkunastu różnych miejsc i w całkiem różnych porach roku .... Po 2 czy 3 slady po samolotach to w słoneczny dzień nie trudno zauważyć. A gdzie ty tu 50 widzisz na raz to ja za cholrere nie wiem ...
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie tak wyglądało to co widziałem już parękroć razy (swoja droga powoli robi się to nudne):

Widzialem, widzialem,... Nagram, nagram,... Pokaze, pokaze,... Tak rzeczywiscie robi sie to nudne...

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych