Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Please log in to reply
743 replies to this topic

Tekla.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie dociera to do mnie... Nie dociera...

Nie mogę jednak też zrozumieć:
1. Jak mogli wsadzić do jednego samolotu najważniejsze osoby w rządzie?
2. Jakim cudem doświadczony pilot aż 4 razy próbował lądować we mgle?
3. Jak to się stało, że on w ogóle się odważył, przecież nie wiózł worków z ziemniakami i doskonale wiedział jakim złomem leci.
Po pierwszej próbie powinien już wiedzieć na czym stoi, skoro nie udało się tego ocenić wcześniej.

Gdzie tu profilaktyka i zachowane wszelkie środki ostrożności?! To są pierwsze pytania jakie się narodziły w mojej głowie, zanim miałam dostęp do mediów...
Straszne! Tyle ludzi! Takie osobistości, najważniejsi przedstawiciele kraju.

Z nimi na czele nasze państwo sobie nie dawało zupełnie rady (nie oszukujmy się), a teraz? Jacy jesteśmy osłabieni...
Bardzo ciężko będzie się podnieść, bardzo. A nasza gospodarka? Ekonomia? Wojsko... Straszne... Te wszystkie stanowiska zajmą nowe osoby i przyznam szczerze, że się tego obawiam- takie zmiany!
Biedna ta Polska. Że też tak dostajemy w dupę wciąż...

Użytkownik Tekla edytował ten post 10.04.2010 - 14:17

• 2

Marok.
  • Tematów: 12
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Uszanujmy tą tragedię w sposób właściwy i godny. Porzućmy teorie spiskowe, przepowiednie, jasnowidzenia i preferencje polityczne. Pokłońmy się nad tragedią rodzin tragicznie zmarłych w katastrofie. Ja nie przechodzę obok tej tragedii obok albo do porządku dziennego. Moje sumienie jest teraz na gruntownym przeglądzie. Potem przyjdzie czas na wyciągnięcie wniosków. Bądźmy teraz silni zintensyfikujmy swoje działania aby pokazać, że jesteśmy silnym i dumnym narodem który potrafi się podnieść po takiej stracie.
  • 1

#138 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

1. Akurat chyba nikt z rządu nie leciał
2. Możliwe że mu kazał Prezydent bo podobna sytuacja miała miejsce jak lecieli do Gruzji.
3. j.w.

Z ostatniej chwili!
Tusk powiedział:

Za chwilę lecę do Smoleńska. Są tam już polscy prokuratorzy. Nie wykluczam, że dzisiaj po powrocie odbędzie się drugie posiedzenie Rady Ministrów - oświadczył.

Ciekawi mnie czym on poleci?

Użytkownik osiris edytował ten post 10.04.2010 - 14:24

• 0

Kozakiewicz.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Fajnie zagrane - sugerowanie nie wyciagania wnioskow prowadzi do wyciaganaia wnioskow - Twoja wypowiedz jednoznacznie zmierza do stwierdzenia "komuch Jaruzeliski zostal ostrzezony" tak? No wiec NIE. Jaruzeliski mial leciec do rosji ale chyba 8 maja na obchody zwyciestwa nad nazistami a nie z powodu zbrodni katynskiej. Czyli mial leciec na calkiem inna uroczystosc.

To masz złe informacje. U mnie w redakcji rozmawialiśmy o tym, że miał lecieć także do Katynia. A majowy wypad to inna historia. Z jakichś przyczyn tego nie zrobił. Póki co nie wnikam w to na chwilę obecną ani nie wyciągam wniosków.

EDIT: Przypominam także, że w niedalekiej przyszłości na Kaczyńskiego był zamach i strzelano do niego poza granicami kraju. Myślę, że przypominać tego wydarzenia nikomu nie muszę. Tym czasem w tym samolocie byli arcyważni ludzie z polityki, jak i z sił zbrojnych. To jest cios dla Polski, ogromny, krwawy, mentalny przede wszystkim.

EDIT2: Mgła nie ma większego wpływu na lądowania samolotów. Pilot kieruje się przede wszystkim wysokościomierzem i pomiarami określającymi pozycję.

Ja na dziś odpuszczam sobie ten temat. Pozdrawiam wszystkich. Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień nie będzie początkiem czegoś złego w Naszym kraju. Jednak martwię się.

Użytkownik Kozakiewicz edytował ten post 10.04.2010 - 14:31

• 0

mad_Angela.
  • Tematów: 16
  • Artykułów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dowiedziałam się dosłownie niecałą godzinę temu... po prostu nie mogę w to uwierzyć. Jakoś nie może to do mnie dotrzeć... miałam nadzieję, że to jakiś głupi żart, ale gdzie nie wejdę, wszędzie ta sama wiadomość. Prezydent nie żyje. A z nim zginęła cała masa ludzi, ważnych ludzi. Najważniejsze osoby w kraju, wszyscy zginęli i to w ciągu jednej chwili...

Takie rzeczy to chyba tylko w Polsce.

Rosyjska agencja Interfax mówi o 96 ofiarach. To łączna liczba członków delegacji i załogi maszyny.

Bardzo szkoda mi tych ludzi, a jeszcze bardziej ich rodzin :(

Co z tą Polską teraz będzie...

@Marok - popieram jak najbardziej. Weźcie chociaż na czas żałoby dajcie spokój z szukaniem spisków i teorii, bo to nie czas i nie miejsce. To nie tania sensacja, ale ludzka tragedia.

Użytkownik mad_Angela edytował ten post 10.04.2010 - 14:30

• 0

spa10.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tusk powiedział:

Za chwilę lecę do Smoleńska. Są tam już polscy prokuratorzy. Nie wykluczam, że dzisiaj po powrocie odbędzie się drugie posiedzenie Rady Ministrów - oświadczył.

Ciekawi mnie czym on poleci?

Helikopterem, przynajmniej tak w tv mówili..
  • 0

Tekla.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. Akurat chyba nikt z rządu nie leciał

Przepraszam, mój błąd językowy, nie to miałam na myśli.
Zwracam honor, emocje wzięły górę i nie pomyślałam.

2. Możliwe że mu kazał Prezydent bo podobna sytuacja miała miejsce jak lecieli do Gruzji.

Masz rację, silna presja i świadomość, że można stracić posadę po tym, jak się sprzeciwiło.
Tylko cholera... Kto jest ekspertem podczas lotu? Kto jest od oceniania warunków lotu i kto trzyma ster?
Wydawało mi się, że w takich sytuacjach ostateczne zdanie ma pilot, ale może się mylę...

Teraz to i tak w niczym nie pomoże.
Mądrzy Polacy po szkodzie.
  • 0

#143 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Helikopterem, przynajmniej tak w tv mówili..

Coś mi się wydaje, że jest Premier bardziej potrzebny tu na miejscu a nie tam.
Po co ryzykuje i leci na łęb na szyję kiedy nic tego nie wymaga? Nieprzygotowany wyjazd może też zakończyć się tragicznie.
Rodziny ofiar są tutaj a nie tam a nikt nie przeżył, więc nie ma kogo odwiedzać w szpitalu.
  • 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lista pasażerów (skan)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 2

maly94.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

EDIT2: Mgła nie ma większego wpływu na lądowania samolotów. Pilot kieruje się przede wszystkim wysokościomierzem i pomiarami określającymi pozycję.

Nie wiem, czy wiesz o czym mówisz. Podczas takiej mgły widoczność jest ekstremalnie słaba. Te samoloty nie są wyposażone w tak dokładne urządzenia pomiarowe, żeby lecieć, nie widząc pasa. Lądowanie w takich warunkach możliwe jest, gdy lotnisko wyposażone jest w ILS (Instrumental Landing System), które naprowadza radiowo samolot na pas, a lotnisko w Smoleńsku takiego systemu nie posiada.

Użytkownik maly94 edytował ten post 10.04.2010 - 15:03

• 0

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tragedia jakich mało. Fakt do obecnego Rządu miałem, mam wiele do zarzucenia. Bądź co bądź zginęli ludzie. Nie którzy znani , inni mniej. Współczuję rodzinom ofiar.
Sam jestem zszokowany, w owej katastrofie zginął mój znajomy, pan Krzysztof Putra.
  • 0

zygix.
  • Tematów: 20
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chcę jeszcze dodać to, że to lotnisko zastępcze (wojskowe) nie jest przystosowane do lądowań dla takich samolotów, jakim leciał Prezydent z załogą a tam przecież byli odesłani.

Bzdura!Jakoś Putin lądował samolotem Ił-96 .Pilotom zaproponowano lądowanie w Mińsku lub w Moskwie ze względu na fatalne warunki atmosferyczne tak dzieje się na całym świecie.Lotnisko w Smoleńsku jest wyposażone w ILS pierwszej kategorii więc do lądowania potrzeba minimum 600m widoczności.Decyzja o lądowaniu należała do pilotów.

Tu-154 miały być już wymieniane kilka lat temu... ale nie, zamiast kupić chociaż ERJ-145 to woleli latać rzęchem, żeby zaoszczędzić...

Chodzi o to,że Tu-154 zostały wyprodukowane dla nas w 1990r.Więc są stosunkowo młode jak na maszyny powietrzne.Ponad 30-letnie są u nas samoloty Jak-40 i je należałoby wymienić.ERJ-145 nie jest przystosowany do lotów długodystansowych więc mógłby zastąpić Jaki ale nie Tupolewy.Rozbity 101 był świeżo po remoncie.

Tekla
Ad.1 Prezydent i Premier muszą latać oddzielnie.Reszty to nie dotyczy.
Ad.2 4 razy?Dane nie potwierdzone!
Ad.3 Powtórka z Gruzji!?

Lądowanie w takich warunkach możliwe jest, gdy lotnisko wyposażone jest w ILS (Instrumental Landing System), które naprowadza radiowo samolot na pas, a lotnisko w Smoleńsku takiego systemu nie posiada.

Zdaje się, że na lotnisku jest SP-50, tyle, że warunki były poniżej jego minimum (60/600). Ale to już decyzja załogi o kontynuowaniu prób lądowania, kontrola na trasie jak i zbliżanie (co już wiadomo) proponowało Mińsk .

Użytkownik zygix edytował ten post 10.04.2010 - 15:09

• 0

#148 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Całkiem niedawno się dowiedziałem od mojej matki, straszne, koszmar, przypominacie sobie lot samolotu „Kopernik” przy tym co się dziś wydarzyło ta katastrofa to nic. Zginęły same najważniejsze osoby w Państwie, łącznie z Prezydentem i jego małżonką. Na początku niedowierzałem, myślałem, że mama żartuje, ale gdy odpaliłem komputer wszystko stało się jasne. Coś strasznego, Polska otrzymała potężny cios, i u długo się będzie z niego podnosić. O ile śmierć prezydenckiej pary przeżyłem łatwiej, w sumie to nie umie opisać dlaczego, może dlatego, że nie przepadałem za nimi? To o tyle trudniej jest mi znieść stratę całej tej elity, generałów, całego dowództwa Wojska Polskiego, ci ludzie byli niezastąpieni. Przepraszam, wszyscy byli nie zastąpieni!

Wieczne Odpoczywanie

„Wieczny odpoczynek racz im dać Panie, a światłość wiekuista niechaj im świeci, na wieki wieków. Amen.”

P.S. U mnie na balkonie wywiesiłem flagę z żałobnym kirem, tak trzeba. Podobnie uczyniłem gdy zmarł nasz papież.
Proszę o powstrzymanie się z wymyślaniem idiotycznych komentarzy typu , NWO, itp..bo to nie czas i miejsce na takie idiotyzmy.
  • 0

maly94.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chodzi o to,że Tu-154 zostały wyprodukowane dla nas w 1990r.Więc są stosunkowo młode jak na maszyny powietrzne.

Wyprodukowane w 1990 roku, ale konstrukcja i technologia w tych samolotach jest z 1970 roku.

Użytkownik maly94 edytował ten post 10.04.2010 - 15:02

• 0

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie mogę jednak też zrozumieć:
1. Jak mogli wsadzić do jednego samolotu najważniejsze osoby w rządzie?

Tutaj masz rację. W RMFie niedawno była o tym dłuższa rozmowa. Okazało się że istnieje przepis, który ZABRANIA latania jednym samolotem tylu ważnych mężów państwowych. Tylko ten przepis okazało się był notorycznie łamany.

Rano, gdy się dowiedziałem o tej tragedii..... Tego się nie da opisać. Tyle ludzi... ważnych ludzi. Dla mnie to wydarzenie jest o tyle smutniejsze, że te wszystkie osoby leciały złożyć hołd ofiarom katyńskim. M.in. mojemu pradziadkowi zamordowanemu przez NKWD....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych