Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Poza tym wejdź sobie na jakiś serwis info i poszperaj, jest wielu światków którzy twierdzą, że samolot był nisko z bardzo ostrym przechyłem na skrzydło, czy tak się ląduje? Muskając drzewa skrzydłem do ziemi? Wszystkie te objawy wskazują według mnie na awarie silnika w najgorszym momencie.

Raczej na spóźnioną decyzję o przerwaniu podejścia i wykonaniu kolejnej próby (go-around), kiedy samolot znajdował się już na zbyt niskiej wysokości lub leciał z prędkością przyziemienia. Reszta może być efektem próby wyjścia z tej sytuacji -- przepustnica do oporu, dziób w dół i może się uda.. nie udało sie. Można zrozumieć pilota, gdyby zastanowić się, jaka musiała na nim ciążyć presja, zważywszy na pasażerów i (jeśli to prawda) trzy kolejne, nieudane podejścia.
  • 0

Ostryy.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego... a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy" Nostradamus
  • 0

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Drodzy forumowiecze,
To nie czas i miejsce na spekulacje dotyczące sprawności samolotu czy kompetencji pilota.
Nie popierałem decyzji politycznych Prezydenta, jednak strata tak ważnej osobistości w takich okolicznościach poruszyła mnie jak wszystkich Polaków.
Dziś zginęło wielu wybitnych ludzi, niekoniecznie zgadzaliśmy się z Ich wizją Polski, jednak nie można zaprzeczyć, iż dobro Rzeczypospolitej było dla Nich najważniejsze.
Uczcijmy Ich pamięć, a szczegóły pozostawmy śledztwu, które niewątpliwie będzie miało miejsce.

• 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego... a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy" Nostradamus

Eh no nie ma ani kraju niezwyciężonego ani chaosu ani żałoby ani osób ważnych dla kraju...
  • 0

.?..

Medicus

• Tematów: 89
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy tak ciężko okazać wam szacunek ofiarom katastrofy... wszelkich spekulacji dopuścimy się jak emocje ucichną. Nie jesteśmy dzisiaj prawicowcami i lewicowcami, sceptykami i zwolennikami teorii konspiracyjnych... jesteśmy polakami, którzy winni być zsolidaryzowani w rozpaczy, żalu i zadumie z rodzinami, dla których świat przybrał dzisiaj czarno-białe barwy. Bo ojczyzna jest jak rodzina, a znani jej członkowie dzisiaj zginęli śmiercią tragiczną. Zachowajmy patos jakiego wymaga ta sytuacja. A tragedia ta odciśnie takie samo piętno na katoliku, prawosławnym czy też ateiście.
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Makbet dałeś się skontrolować mediom. Codziennie w wypadkach samochodowych w Polsce również ginie z 200 osób.
Żałoba narodowa jest dla mediów i instytucji rządowych, a nie dla szarych obywateli.
  • -1

Smok.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja bym prosił o zamknięcie tematu na 2-3 dni. Kto ma się żalić to może pogadać na SB, albo po prostu żal zostawić dla siebie i rodziny.
Po co rozstrząsać to teraz, skoro nic nowego póki co wiedzieć nie będziemy, a kolejne posty będą dotyczyły tego samego w koło.
  • 1

#173 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.
  • Tematów: 0

Napisano

Żeby zobaczyć co jest blisko (100-300 metrów) pod samolotem trzeba przechylić samolot.

Wiesz, w samolotach, kabinie pilotów, są wypukłe okna do wizualnej oceny sytuacji nie trzeba do tego pochylać samolotu. Poza tym poco pilot miałby to robić skoro wie, że pod nim jest las. Wszystko jest na mapie, cała trasa przelotu.

I jeśli to było już 4 podejście do lądowania być może pilot się zdenerwował (lub był poganiany) i wypatrując lotniska zbytnio przechylił samolot z zbyt małą prędkością.

Tak, czyli głupi błąd pilota zaraz po szkole, wiesz może jednak poczytasz relacje świadków? A co do tego, że ciążyła na nim presja to zgadzam się, uparcie chciał posadzić ten samolot, choć mógł gdzie indziej.

Raczej na spóźnioną decyzję o przerwaniu podejścia i wykonaniu kolejnej próby (go-around), kiedy samolot znajdował się już na zbyt niskiej wysokości lub leciał z prędkością przyziemienia. Reszta może być efektem próby wyjścia z tej sytuacji -- przepustnica do oporu, dziób w dół i może się uda.. nie udało sie. Można zrozumieć pilota, gdyby zastanowić się, jaka musiała na nim ciążyć presja, zważywszy na pasażerów i (jeśli to prawda) trzy kolejne, nieudane podejścia.

Wiesz, wydaje mi się jednak, że silnik padł, pilot wręcz go katował. Podejście do lądowania, potem wznoszenie… itd. Jeden z siników mógł paść, nie szkodzi, że samolot po remoncie, ileż to razy były wypadki maszyn bo generalnym serwisie?

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 10.04.2010 - 16:54

• 0

.?..

Medicus

• Tematów: 89
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Makbet dałeś się skontrolować mediom. Codziennie w wypadkach samochodowych w Polsce również ginie z 200 osób.
Żałoba narodowa jest dla mediów i instytucji rządowych, a nie dla szarych obywateli.

Pełnie swoje funkcje jako moderatora...

Rzadko oglądam telewizję, nie ufam ludziom często, więc nie powiesz mi czemu uległem a czemu nie, bazując tylko na moich postach, z którymi utożsamił by się przeciętny polak.
A śmierć tych ludzi, odbieram nie jako Makbet, cyniczny i wredny mizantrop... ale jako Polak, którego kraj doznał dużego uszczerbku poprzez śmierć części elity narodowej. Jednakże prosiłbym, by powstrzymać się dzisiaj od spekulacji nad przyczyną katastrofy.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja w sercu czuję ogromną żałobę, więc jest ona też dla mnie.

I również proszę o nie spekulowanie i nie dekretowanie o przyczynach/winnych katastrofy. Śledztwo wykaże.
  • 0

#176 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Eh no nie ma ani kraju niezwyciężonego ani chaosu ani żałoby ani osób ważnych dla kraju...

Nie ma też ani mózgu, ani taktu, ani szacunku, ani kultury.
  • 3

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Patriotą jest się na co dzień swoją postawą i życiem, więc prosiłbym niektórych o nieodstawianie cyrków i nie spinanie się tak strasznie raz do roku, bo to zakrawa o hipokryzję, niech każdy się wypowie jeżeli potrzebuje, nawet jeżeli to kontrowersyjne. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z nieposzanowaniem tej okropnej tragedii.
  • 0

#178 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Jednakże prosiłbym, by powstrzymać się dzisiaj od spekulacji nad przyczyną katastrofy.

Powstrzymuje się, nie czas i miejsce, na dobrą sprawę znam wypowiedzi paru świadków, poczekajmy, co powiedzą specjaliści i czarne skrzynki.

edycja cisz: nie mogłam wytrzymać. Błąd taki widzę już któryś raz brr

Głupi błąd. :)

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 10.04.2010 - 17:10

• 0

#179 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Śledztwo wykaże.

Powtarzacie to jak mantrę, a wielokrotnie w rożnych wątkach snujecie teorie spiskowe nie zgadzając się z oficjalnymi ustaleniami w danej sprawie.
Tak też zapewne będzie i w tej sprawie, więc chyba nie ma co się powoływać na to, że śledztwo wykaże.
Jestem za umiarem w spekulacjach, ale możemy chyba snuć swoje hipotezy, bo zawsze zostanie jakieś niedopowiedzenie.
Bo czemu ma służyć ten temat?
Stawianiu świeczek?

Użytkownik osiris edytował ten post 10.04.2010 - 17:12

• 1

redfive.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mamy pełne prawo wyciągać wnioski. Tragedia jest wydarzeniem duchowym, jednak każdy ma obowiązek zrobić wszystko, by takie sytuacje nie miały miejsca.
Większość mediów czepiła się tzw. paraliżu państwa, a w większości wypadków nie wiedzą, że lecące tym samolotem osoby miały bezpośredni wpływ na losy kontraktu na samoloty VIP. na dodatek te złośliwie czepianie się, że takie zakupy nie zostały by zakceptowane przez społeczeństwo.
jest to totalna bzdura mówiąca po raz kolejny jak dalekim oderwaniu od społeczeństwa są media.
Cały aparat rządowy robi w gacie ,by nie wydało się z jakich głupich powodów odwlekali zakup.
Mam nadzieję,że wreszcie wyjdzie na jaw impertynencja osób odpowiedzialnych za naszą przyszłość.
Wszędzie gdzie ingeruje państwo wszystko się wali. od bezpieczeństwa użytkowników dróg, po loty czołowych postaci państwa.
Wojskowi mogli polecieć Casą. Jestem w ogóle zdziwiony, że lecieli rządowym
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych