Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Już wiadomo, że maszyna była sprawna, przynajmniej pilot niezgłaszał usterek. Pilot nie podał swojej wysokości, kontrola lotów podaje w tedy odległość samolotu od pasa. Pilot może w tedy "opracować" swoje lądowanie. Pilot nie odpowiedział kontrolerowi, był nawet z nim wywiad.
Jutro przedstawiciel komisji poda więcej informacji. Zapisy z czarnych skrzynek są zadowalające więc po deszyfracji dowiemy się raczej dużo, właściwie to jedyny klucz.
Przypominam, że było to lotnisko wojskowe, z starym systemem naprowadzania radiowego z lat 50-60. We mgle napewno nie było łatwo nawet jeśli przyjmiemy, że ten stary system działa. Przed Tu 154 lądował Jak 40, ale on był mniejszy od Tupolewa, który jest trudny do wymanewrowania...
Osobiście dziwi mnie reakcja ROsjan i Putina... Przyleciał na 20 minut specjalnie z Moskwy więc jednak go to obchodzi... A jeden z Rosjan na blogu napisał coś w stylu "przepraszam, że znowu przez nas cierpicie do 22 tyś ofiar doszedło 100... Polacy znów będą patrzeć na nas krzywym okiem" Ti sytuacja bez precedensu. Cieszył bym się gdyby mówiono o Polsce na całym świecie, ale nie w takich okolicznościach...
Z dnia na dzień dowiadujemy się coraz więcej, w tym przypadku Rosjanie nie zatają niczego mam nadzieje jak 70 lat temu bo i czemu.
Dowiedziałem się właśnie, że konieczna będzie metoda DNA do identyfikacji zwłok... Ciężka sprawa... Teraz już wiadomo, że Komorowski właściwie nie ma większych rywali, 2 przecież poległo.
Mnie osobiście nie jest żal bo zmarł prezydent, pamiętajmy o pilocie, załodze, przedstawicielach rodzin katyńskich, Borowcach... Razem z Prezydentem zginęli na służbie. To patrioci...
  • 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystko to jakieś dziwne... Na filmikach widać jak straż gasi ogień który wygląda jakby tam wylała się butelka rozpuszczalnika a nie miała miejsce katastrofa samolotu poza tym co poniektórzy pisali, że nie wysłano nawet żadnych karetek tak gdyby wiadomo było!? że nikt nie przeżył... Common ponad 90 osób i nikt nie pomyślał, że być może ktoś się uratował ? Chyba, że karetki były od razu na miejscu wypadku to przepraszam, widocznie ktoś wprowadził mnie w błąd...

Widziałeś film nakręcony tuż po wypadku? Zwróciłeś uwagę na błoto zalegające w rejonie katastrofy? Nie było mowy o tym, żeby jakaś karetka dotarła tam w kilka sekund po zdarzeniu.

• 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- Nie było wielkiego ognia. Od razu przyjechała jedna straż, ale miernie im to szło. Ale nawet nie było widać, że ktoś zginął. Więc początkowo myślałem, że to był pusty samolot. Była taka potworna cisza jak po katastrofie – dodał. - To jednak nie był taki widok jak po zwykłym wypadku lotniczym. Byłem świadkiem wydarzeń w Kabatach, to wyglądało inaczej. Tu nie było widać ciał – mówił Wiśniewski.

Prawdopodobnie ciała były nadal w kadłubie, ale mogę się mylić. Trochę to dziwne, że nikogo nie wyrzuciło na zewnątrz. Dość szybko, zaraz po katastrofie, jeszcze przed 10 podano komunikat, że zginęło 89 osób.
  • 0

olo7070.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy ktoś z Was może "rzucić okiem" na to:

i potem opisać swe odczucia.
  • 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"I słyszę głos silnika, tylko ten dźwięk był trochę inny – relacjonował w TVP Info Wiśniewski.

- Patrzę w mgle i widzę, że idzie samolot bardzo nisko, lewym skrzydłem prawie w dół."

Kolejna relacja świadka która przekonuje mnie, że za wypadkiem stoi awaria silnika. Zobaczmy co powiedzą czarne skrzynki, by mieć pewność.

że co ? a co miałaby awaria do przechyłu ? w tupolewie siliniki nie są na skrzydłach tylko z tyłu

bardziej prawdopodobne że przechył był właśnie spowodowany uderzeniem w tą antene
  • 0

Patrolinho.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No spoko rozumiem, ale straż się pojawiła więc halo jak dla mnie pierwsze co po straży są karetki i służby które szukają kogokolwiek żywego... A nie, że nagle po kilkudziesięciu minutach albo ile to było po wypadku jest wiadomość, że wszyscy zginęli... A co do tego błota to mam pytanie do ekspertów lotniczych na tym forum :) Z rozmowy z kontrolerem wynikało, że mają wystarczająco paliwa na jeszcze jedną próbę lądowania a w razie niepowodzenia mogą polecieć na lotnisko zastępcze... Czy taka ilość paliwa przy wybuchu powoduje jakiś większy pożar ? Oczywiście biorę pod uwagę to, że było tam wilgotno...

Poza tym jeszcze dziwnym przypadkiem akurat ciało Ś.P. Prezydenta znaleziono w stanie do identyfikacji przez bliskie osoby... Ciekawe... Nie żebym konspirował, ale ;)

Użytkownik Patrolinho edytował ten post 11.04.2010 - 21:34

• 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Poza tym jeszcze dziwnym przypadkiem akurat ciało Ś.P. Prezydenta znaleziono w stanie do identyfikacji przez bliskie osoby... Ciekawe... Nie żebym konspirował, ale ;)

Może w tym przypadku znaczenie ma gdzie kto siedział, loża prezydencka była chyba z przodu przed skrzydłami , reszta chyba w 2 części za skrzydłami, wybuch i ogień zrobił swoje ;(, aż ciarki przechodzą jak sobie pomyśle jak ci ludzie mogli się męczyć w czasie wybuchu - zderzenia ;(
  • 0

olo7070.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy ktoś z Was może "rzucić okiem" na to:

http://www.youtube.c...layer_embedded#

i potem opisać swe odczucia.
  • 0

Ferdynand.
  • Tematów: 38
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może w tym przypadku znaczenie ma gdzie kto siedział, loża prezydencka była chyba z przodu przed skrzydłami , reszta chyba w 2 części za skrzydłami, wybuch i ogień zrobił swoje ;(, aż ciarki przechodzą jak sobie pomyśle jak ci ludzie mogli się męczyć w czasie wybuchu - zderzenia ;(

Mnie ciarki przechodzą, jak sobie pomyśle, co tam się działo kilka sekund przed katastrofą. Cierpieć raczej nie cierpieli. Nagła śmierć.

Użytkownik ahcum edytował ten post 11.04.2010 - 21:52

• 0

Patrolinho.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mhm hubiii p, a Ś.P. Pani Prezydentowa to do teraz jest niezidentyfikowana... pomijając już sam fakt, że na pokładzie stosunek mężczyzn do kobiet był jaki był...

Użytkownik Patrolinho edytował ten post 11.04.2010 - 22:01

• 0

#296 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Czytaj uważniej. Albo nie rób tak kuriozalnych błędów ortograficznych.

Czytam uważnie i nadal nie rozumiem o co ci biega w tym zdaniu, raz piszesz, że znalezienie relacji świadków jest nie możliwe a potem, że banalnie proste, to w końcu k* co? I nie czepiaj się o błędy bo to jest naprawdę denne (zwłaszcza że ich niema) i świadczy o stopniu zawansowania twojego wieku.

Nie interesuje mnie Twoja teoria o wyolbrzymianiu faktów przez dzieci, ani opinia o rzetelności Gazety Wyborczej..

Masz do tego prawo.

Fakt pozostaje faktem -- nigdzie, w żadnym momencie relacji dowolnego ze świadków nie pojawia się choćby cień aluzji o nieprawidłowym zachowaniu się silników..

Tak to jest jak jest się osobą która postępuje w myśl zasady bo moja racja jest większa niż twoja. Dodam z klapkami na oczach jak koń i korkami w uszach.

, bo może być wynikiem po prostu maksymalnie otwartej przepustnicy. Silniki Tu-154M według opinii znalezionych w internecie są bardzo hałaśliwe i wydają szereg dziwnych dźwięków podczas normalnej pracy. Jeśli ta opinia jest prawdziwa, to wspomniana wzmianka przestaje być istotna.

I znów zmyślasz, i założę się, że kolejny raz nie dostane informacji źródłowych.

, Lot z przechyłem mógł być spowodowany uszkodzeniem skrzydła wskutek wcześniejszego uderzenia w maszt. Utrata siły nośnej jednego ze skrzydeł daje dokładnie taki właśnie efekt. Niski lot? Powodów może być milion, nie zapominaj, że lot odbywał się we mgle, zapewne bez pomocy ze strony systemów nawigacyjnych. Nie tacy już doświadczeni piloci rozbijali maszyny w podobnych warunkach. Wystarczy zagapienie się, niedostrojenie instrumentów pokładowych itp..

Dokładnie taki sam efekt również daje utrata silnika, łącznie z obniżeniem pułapu lotu. Dlatego uważam, że silnik mógł paść bo to dla mnie teoria która naprawdę trzyma się kupy. Co do masztu, raczej nie uwierzę, że pilot nie wiedział gdzie jest skoro wszystkie dane ma w przyrządach. Mógł w niego wlecieć walcząc z awarią silnika, a jeżeli to tak było to tylko pogorszyło to sprawę.

, Uważasz jednak, że jest to niedostrzegalne dla kogoś, kto na codzień słyszy tego typu samoloty podczas startów i lądowań?

Nie było, dymu i ognia z silnika więc nie wiem po co to piszesz, chyba po to, żeby mnie zdezinformować, nie uda ci się. Zapoznaj się z terminem ZAGŁUSZENIE.

,
Daruj sobie te impertynecje, zamiast tego spróbuj prześledzić zapisy rozmów prowadzonych przez pilotów z wieżą kontroli lotów podczas różnego rodzaju katastrof. Nie pomylę się chyba w znaczący sposób, jeśli stwierdzę, że w 100% przypadków jakikolwiek poważny problem z samolotem jest natychmiast zgłaszany kontrolerom. 

Mylisz się w znaczący sposób, polecam film dramat w Andach na faktach autentycznych, jako przykład.

, NIE I NIE

Pierwsza odpowiedź dobrze, druga źle, poza tym założę się, że nawet nie szukałaś tych filmów co sugerowałem, co również jest zrozumiałe gdyż bronisz swoich domniemań.

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 11.04.2010 - 22:05

• 0

hubiii p.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mhm hubiii p, a Ś.P. Pani Prezydentowa to do teraz jest niezidentyfikowana... pomijając już sam fakt, że na pokładzie stosunek mężczyzn do kobiet był jaki był...

Najprawdopodobniej nie miała tyle szczęścia, też się nad tym zastanawiałem i wiesz nie chce głębiej wnikać co się komu stało i dobrze że media nie pokazują tego, bo znalazły by się świry, które w necie sobie z tego żarty będą robić. Ludzi wole zapamiętać jakimi byli przed niż jak wyglądali po katastrofie.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To rzeczywiście ciekawe, że akurat ciało prezydenta zdołali zidentyfikować a co do jego żony podają raz po raz sprzeczne informacje : wczoraj dwa razy było, że zidentyfikowali oboje (raz około 14 a drugi raz jak Jarosław tam poleciał), dziś natomiast wszyscy uparcie twierdzą, że zidentyfikowany został tylko prezydent. Więc jak?
Szczerze powiedziawszy nie zdziwiłabym się specjalnie gdyby w trumnie było niezidentyfikowane ciało kogokolwiek przywiezione tylko po to by uspokoić ludzi "prezydent na 100% nie żyje, zidentyfikowano ciało","ciało prezydenta jest już w kraju" (klamka zapadła, dość niepewności i złudnych nadziei). Taki zabieg mający pomóc ludziom powrócić do normalnego funkcjonowania bardziej niż gdyby mieli zastanawiać się "A co jeżeli ...?".

Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi. GDZIE SĄ CIAŁA???

Absolutnie nic nie widać, żadnych szczątków, żadnych śladów ludzkiej obecności, buta, torebki, czegokolwiek. Na żadnym nagraniu nie widać wyciągania czy przenoszenia ciał (jak to pokazywali np. w przypadku zawalenia się hali w Katowicach więc wątpię by media miały na uwadze naszą wrażliwość psychiczną czy zmysł estetyczny). Jedynym śladem wskazującym na jakiekolwiek ofiary są zamknięte trumny - które zawsze mogą być puste (btw. rzuciło mi się w oczy, że na którymś zdjęciu/filmie kilka trumien już załadowanych do transportu ustawionych było niemal pionowo - tak się robi z ciałami zmarłych?).

Zastanawiam się tylko po co ewentualnie insynuować śmierć tak dużej liczby wysokich rangą ludzi. To by było bez sensu. Bardziej prawdopodobne, że po prostu ktoś zadecydował by ciał nie pokazywać np. ze względu na szacunek do zmarłych.

Oglądając po raz pierwszy zdjęcia wraku miałam wrażenie ze to wszystko jest wyreżyserowane. Fragmenty skrzydeł wyglądały jak z plastiku a sam kadłub wydawał się okropnie malutki. Może wysokości i szerokości dorosłego człowieka - gdzie miejsce na fotele i cokolwiek innego?
Ale to można tłumaczyć jakością nagrania i brakiem właściwego punktu odniesienia.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 11.04.2010 - 22:50

• 0

hubiii p.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

tvn24
Tu widac jak kogos wkładają, jednak jakość jest nie szczególna ;(
Film

edit
tak jeszcze patrze : tvn24
załoga

"Nawigatorem pokładowym był urodzony w 1978 roku porucznik Artur Ziętek (wylatał 1069 lotu). W 2001 roku ukończył Wyższą Szkołę Oficerka Sił Powietrznych (inżynier dowódca). Od 2007 roku służył w 36. specjalnym pułku lotnictwa transportowego jako starszy pilot. Na pokładzie był również urodzony w 1973 r. chorąży Andrzej Michalak (od 1996 r. służył w 36. specjalnym pułku lotnictwa, odznaczony Brązowym Medalem za Zasługi dla Obronności Kraju). Miał wylatane 329 godzin.

W katastrofie zginęły również trzy pracownice cywilne 36 specjalnego pułku lotnictwa transportowego. Urodzona w 1987 r. Natalia Januszko (studentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego), 25-letnia Justyna Moniuszko (studentka Politechniki Warszawskiej Wydziału Mechanicznego, Energetyki i Lotnictwa na kierunku lotnictwo) oraz 29-letnia Barbara Maciejczyk (absolwentka Studium Zarządzania Zasobami Ludzkimi)."

strasznie młoda załoga była tego samolotu, aż trochę nie dowierzam że tacy młodzi piloci mieli na swych barkach odpowiedzialność za tak ważne osoby.

Użytkownik hubiii p edytował ten post 11.04.2010 - 22:48

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

up^

Nie trudno zrozumieć.
Powiedziałam tylko, że by mnie to specjalnie nie zdziwiło a nie ,że tak uważam.

Zastanawiam się jednak skąd te niejasności z Marią Kaczyńską. Ktoś nam przekazuje błędne informacje.

No tak, oczywiście.
Media jak zwykle kłapią co im ślina na język przyniesie a później udają, że nic takiego nie powiedzieli albo informacje były niepotwierdzone. Wszystko jasne.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 11.04.2010 - 22:57

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych