Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Najdziwniejsze jest w tym to, że tak szybko zdołali prawie wszystkich zidentyfikować.

Z tego co się orientuję na razie zidentyfikowano tylko 25 ciał...

te informacje kto zginął wzięły się z listy osób które weszły na pokład tego samolotu a nie z listy tych których faktycznie zidentyfikowano...

Użytkownik Palmaero edytował ten post 12.04.2010 - 20:59

• 0

oski_10.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciało Pierwszej Damy z tego co mi wiadomo zidentyfikowano po obrączce ,która miała szczególny napis

I z tego co w TV dzisiaj mówiono nie odnaleziono jeszcze 9 ciał

Użytkownik oski_10 edytował ten post 12.04.2010 - 21:01

• 0

sebacyw.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W takim wypadku nie ma wątpliwości, że największą siłę odebrał sam kadłub i podczas zetknięcia z ziemią został doszczętnie poturbowany.
  • 0

mamma.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT):

Czy naprawdę tak trudno przed podaniem tego rodzaju "informacji" sprawdzić, czy na Politechnice Szczecińskiej istnieje takie laboratorium? Wystarczy minuta, aby dowiedzieć się, że takiej jednostki na tej uczelni nie ma, a pan Drozdowicz zajmuje sie konstrukcjami betonowymi.

I druga, ale istotniejsza rzecz: drodzy "spiskowcy", czy nie wydaje się Wam, że z prostego szacunku dla ludzkiej śmierci moglibyście powstrzymać pracę Waszej wyobraźni przynajmniej do czasu, kiedy ofiary katastrofy zostaną pochowane?
  • 5

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zidentyfikowano 40 ciał ofiar katastrofy prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem. Jutro mają one zostać przetransportowane do kraju razem z ciałem prezydentowej Marii Kaczyńskiej - poinformował prokurator generalny Andrzej Seremet.

W tej chwili zidentyfikowano 40 osób i te 40 trumien jest przygotowanych do wyjazdu, jeżeli nie będzie żadnych przeszkód jutro zostaną one wyekspediowane do kraju, w tym trumna ze zwłokami pani prezydentowej - powiedział Seremet.

• 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To sobie zobacz to co o czym wcześniej pisałem, nie mam zamiaru ciągle się powtarzać. Są przynajmniej dwie relacje, z samolotem lecącym nisko z skrzydłem do ziemi, i dziwnym dźwiękiem silnika. Jena to relacja dziennikarza TVP a druga to świadków na serwisie TVN.  Zobacz posty wcześniej.

Ja też nie mam zamiaru się ciągle powtarzać tłumacząc, że to nie świadczy o problemach z silnikiem.

samolot zaczęło by znosić na bok w myśl zasad fizyki i pilot musiał by się bawić, by wszystko wyrównać, jak ma czas. Niestety nasz pilot nie miał, prawdopodobnie nawet nie miał czasu zameldować wierzy o tym, że spada, liczyły się sekundy.

Bzdura wielokrotnie powtarzana nie stanie się przez to prawdą. Pierwszą i najważniejszą czynnością, jaką wykonuje załoga samolotu w momencie wystąpienia poważnej awarii jest poinformowanie o tym fakcie wieży kontrolnej. Choćby z tego nieprawdopodobnego dla niektórych powodu, żeby kontrola lotów zdążyła postawić w stan gotowości naziemne służby ratunkowe. Wystarczy odrobina chęci, żeby się o tym przekonać.

Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT):

Podajesz w wątpliwość wiarygodność Wikipedii i Gazety Wyborczej, a jednocześnie zamieszczasz artykuł pochodzący z Naszego Dziennika. Jak to skomentować? 

Pan Drozdowicz opiera się na tych samych przesłankach, co my, przy czym jego teoria ładnie brzmi i znakomicie wkomponowywuje się w linię programową gazety, ale niestety nie wyjaśnia wszystkich znanych zachowań samolotu i jest sprzeczna ze znanymi już teraz szczegółami dotyczącymi zachowania załogi. Krótko mówiąc - nadaje się do śmieci. 

Eeee, nie, aktualnie mieli problem z samolotem, ale tego nie podasz bo po co, lepiej nakłamać i napisać bzdury, to z tobą dyskusja niema sensu, przyczepiłem się bo zwyczajnie zmyślasz, bez żadnych dowodów na poparcie swych tez, a jak je masz to są wątpliwej jakości, jak Gazeta Wyborcza, skorzystaj jeszcze z Wiki największego śmietnika gdzie jest błąd na błędzie.

Nie wiem, skąd bierzesz te swoje rewelacje, ale proponuję Ci zmienić źródło informacji. To, co wypisujesz, mija się z prawdą. Całkowitą bzdurą jest stwierdzenie, że lot 571 miał problemy techniczne, bo nie miał żadnych. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie nie dyskutuję opierając się o filmy telewizyjne i fikcyjne scenariusze, ale o suche i oficjalne dane. 

Aviation Safety Network

Oficjalna strona lotu 571

Airdisaster

Opowieści o rzekomej awarii silnika, czy silników są po prostu niedorzeczne.

Dysponujesz jeszcze jakimiś równie porażającymi argumentam, czy zakończymy tą bezowocną dyskusję? 
  • 0

mpiwowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Awarie nie wchodzę w grę. W grę wchodzi raczej w 90% jak dla mnie tylko wcześniejszy wybuch. W powietrzu był wybuch rozrzucają niektóre elementy samolotu po okolicy potem jeszcze trochę przeleciał i runął na ziemie. Niektóre elementy, które były obok siebie umiejscowione w samolocie teraz leżą naprawę setki metrów od siebie, wiec raczej odpada, że uderzył samolotem od razu w ziemie. To musiał być wcześniejszy wybuch w powietrzu, którzy świadkowie potwierdzają. Po prostu rozrzuciło trochę części już wcześniej. Są 2 wersje. Wybuch paliwa w jakiś sposób lub bomba :D nie zamierzam rozstrzygać która byłaby prawdą. Dowiemy się z czasem.

PS: To tylko moja wersja, nie bierzcie jej zbytnio na serio :D

Użytkownik mpiwowski edytował ten post 12.04.2010 - 21:50

• 0

Palmæro.

Anty-lewak

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

eeeee..... który świadek potwierdził wybuch w powietrzu? cytat prosze...
  • 0

mpiwowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może nie tak. Nie tyle świadek potwierdza wybuch w powietrzu. Co powiedział, że był huk (mówili, że stłumiony), potem cisza i znowu huk.

Proszę bardzo: LINK

Użytkownik mpiwowski edytował ten post 12.04.2010 - 21:59

• 0

sebacyw.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Są 3 silniki.
Pomyśl, że mógł najpierw eksplodować pierwszy, później drugi, albo najpierw jakiś/jakieś silniki, a następnie reszta paliwa. (wszystko po zetknięciu z ziemią)
Co do onet-u to tam mogą być skłonni wypisywać nawet to, że za tym wszystkim stoi UFO.

Użytkownik sebacyw edytował ten post 12.04.2010 - 22:02

• 0

mpiwowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie, i tak zaczynają się spekulacje. Za dużo możliwości. Tak jak mówiłem, to jest moja wstępna wersja tylko, nie bierzcie jej do siebie za bardzo :D
  • 0

Palmæro.

Anty-lewak

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

[...] doszło do dwóch eksplozji, gdy samolot uderzył w ziemię[...]

a to nic dziwnego, że doszło do eksplozji gdy samolot uderzył w ziemię... zwłaszcza biorąc pod uwagę to że miał na swoim pokładzie jeszcze sporo paliwa (z tego co się orientuję pilot dopuszczał możliwość udania się na inne lotnisko - musiał mieć więc wystarczająco paliwa)
  • 0

mpiwowski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ups, mój błąd. skasujcie ten post :D (numer 340)

Użytkownik mpiwowski edytował ten post 12.04.2010 - 22:09

• 0

#329 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja też nie mam zamiaru się ciągle powtarzać tłumacząc, że to nie świadczy o problemach z silnikiem.

No to się nie powtarzaj bo nie masz racji.

Bzdura wielokrotnie powtarzana nie stanie się przez to prawdą. Pierwszą i najważniejszą czynnością, jaką wykonuje załoga samolotu w momencie wystąpienia poważnej awarii jest poinformowanie o tym fakcie wieży kontrolnej. Choćby z tego nieprawdopodobnego dla niektórych powodu, żeby kontrola lotów zdążyła postawić w stan gotowości naziemne służby ratunkowe. Wystarczy odrobina chęci, żeby się o tym przekonać.

Piszesz takie bzdury, że się włosy na głowie jeżą. Chciałbym ciebie zobaczyć w takiej sytuacji, nagle ci się samolot wymyka z pod kontroli i masz powiedzmy z 30 sekund do spotkania z ziemią, wątpię, żebyś traciła ten czas na nawiązywanie kontaktu z kontrolą lotów! Przykro mi, że do ciebie to nie dociera.

Podajesz w wątpliwość wiarygodność Wikipedii i Gazety Wyborczej, a jednocześnie zamieszczasz artykuł pochodzący z Naszego Dziennika. Jak to skomentować?

A tak, że ten tekst znajduje się i w poważniejszych serwisach.

Nie wiem, skąd bierzesz te swoje rewelacje, ale proponuję Ci zmienić źródło informacji. To, co wypisujesz, mija się z prawdą. Całkowitą bzdurą jest stwierdzenie, że lot 571 miał problemy techniczne, bo nie miał żadnych. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie nie dyskutuję opierając się o filmy telewizyjne i fikcyjne scenariusze, ale o suche i oficjalne dane.

W przeciwieństwie do mnie, ty zmyślasz, dopiero potem szukasz jakiś tam źródeł (jak się przyczepię)które na siłę upychasz, byle by było. O dziwo teraz nie mam zastrzeżeń do tych 3. O ile mi wiadomo, samolotem tym, zaczęło dziwnie trząść, to w górę to w dół, nieco inaczej niż normalna turbulencja która potem, rzeczywiście się zdarzyła i doprowadziła do katastrofy. Przyczyny tego trzęsienia, wielorakie, niesprawne lotki, silniki… . Awaria nie koniecznie musiała być zasygnalizowana, wystarczy, że coś nawaliło.

Dysponujesz jeszcze jakimiś równie porażającymi argumentam, czy zakończymy tą bezowocną dyskusję?

Aktualnie, zakończyłem dyskusję post wcześniej, bo z nie da się rozmawiać z kimś kto postępuje w myśl zasady „bo moja racja jest większa niż twoja”.

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 12.04.2010 - 23:28

• 0

cycloneye.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak zeby wspomóc wyobtaźnię

Użytkownik cycloneye edytował ten post 12.04.2010 - 23:09

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych