Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Please log in to reply
743 replies to this topic

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wewnętrzna częsć tu-154. Ostatnia rzecz do zastanowienia się to grunt w miejscu katastrofy. Powiedziano, że jest to teren podmokły, czyli "miękki". Ja się nie znam, może wypowiedzą się tutaj ludzie, którzy się na takich zagadnieniach znaja. Ale czy taki teren nie osłabiłby siły uderzenia samolotu w ziemię? Jeszcze nie zidentyfikowanio wszystkich ciał, więc siły działające w momencie katastrofy musiały być bardzo duże. Przeciez tu-154 był w locie poziomym i nisko nad ziemią, więc składowa tego ruchu pionowa była mała. To dlaczego są takie zniszczenia? Sądząc, po filmach i zdjęciach, jak widać podwozie samolotu leżące na ziemi "do góry" kołami, można pokusić się o wniosek, że z chwilą upadku samolot był przechylony, i już w dalszym ciągu przechylał się, bo w przeciwnym razie golenie podwozia zostałyby urwane.  Golenie podwozia wraz z fragmentami środkowej części kadłuba są blisko siebie. A gdzie są widoczne szczątki kadłuba?

Grunt podmokły może oczywiście osłabić siłę uderzenia, jednak na pewno nie w stopniu istotnym na tyle, by wpłynąć znacząco na szansę przeżycia pasażerów. Nie trzeba być tutaj ekspertem w tej kwestii, bowiem gołym okiem widać, że powierzchnia styku samolotu z podłożem podczas katastrofy jest na tyle mała, że energia po prostu nie ma się gdzie rozproszyć. Widać to doskonale chociażby przy upadku samolotu do morza -- niby to tylko woda, a w większości przypadków zniszczenia są całkowite.
Drugą sprawą jest to, że podmokły grunt może mieć znaczny wpływ na pożar powstały wskutek katastrofy (ściślej jego brak lub niewielkie zarzewie w stosunku do rozmiarów samolotu) oraz zagrzebanie sporej liczby szczątków w ziemi. Doskonały przykład to lot 592 linii ValueJet, samolot wbił się w ziemię, na powierzchni została plama paliwa i pojedynczne drobne szczątki.
Rozproszenie szczątków w wypadku prezydenckiego Tu-154 pozwala podejrzewać, że samolot uderzył w ziemię ze sporą prędkością pionową, znacznie większą, niż stosowaną podczas podejścia do lądowania oraz podaje w wątpliwość teorie spiskowe związane z eksplozją na pokładzie.

• 0

artur_sz13.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Eh już na portalach internetowych (nie wiem czy można tu nazwy podawać?) ostra rozkmina.. że osoba z 40 sekundy ma ręce w górze (to uważam za nieprawdę aczkolwiek to że jest ona w białęj koszuli i jakby w spodniach garniturowych aż się prosi że może być kojarzone że ktoś to przeżył wtedy) albo że 4 ciała do tej pory są nieodnalezione= 4 strzały... Chyba to to też ostra przesada ale jako że coś takiego zauważyłem pragnę przekazać jako ocenę innych osób
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Fajnie jakby ktoś znał ruski, żeby przetłumaczyć co on tam mówi w 48 sekundzie poza "dawaj gnata".
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Słyszał ktoś może taka teorie że wysokościomierz był źle skonfigurowany ? Ponieważ wysokościomerz ciała podobno w ten sposób że lotnisko podaje własna wartość ciśnienia, a pilot dzięki temu jest w stanie skalibrować. Słyszałem gdzieś że cały świat podaje ciśnienie zredukowane do poziomu morza, a Rosja do płyty lotniska.

Altimetr działa na zasadzie ciśnieniomierza. Kluczowe jest tu pojęcie Transition Altitude. W Polsce TA wynosi 6500 stóp. Cały myk polega na tym, że poniżej tej wysokości ustawiamy ciśnienie lotniska, które jest podane w depeszy pogodowej METAR oraz przez kontrolera. Wartość tego jest zmienna i zależy od aktualnych warunków pogodowych na lotnisku. Powyżej TA ustawia się magiczną wartość ciśnienia nad średnim poziomem morza, która to wynosi na całym świecie 1013.25 mb/29.92 inHg. Przy błędnym ustawieniu wartości, rzecz jasna, pojawiają się przekłamania. Żeby zabawa była przednia, pewni ludzie wpadli na pomysł, żeby wprowadzić pojęcie ciśnienia QFE. Przy ustawieniu na wysokościomierzu tego ciśnienia, odczyt na płycie powinien wynosić 0 ft. Przy QNH będzie inny.

Przykładowa korespondencja wygląda tak:
- "Warszawa Wieża, LOT123, ustabilizowani na ILS do pasa 33."
- "LOT123, Wieża, przyjąłem. Macie zgodę na lądowanie na pasie 33, QNH 1025, wiatr 270, 5 węzłów."
- "Mamy zgodę na lądowanie. QNH 1025. LOT123."

Pilot oczywiście już wcześniej musiał znać ciśnienie. W Smoleńsku nie wiemy jak to wszystko wyglądało.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 14.04.2010 - 16:32

• 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I co do filmiku zwróćcie uwagę na 48 sekundę? Czy tam aby nie słychać: Dawaj gnata!

Moim zdaniem słychać. Od 17 do 21 sekundy za kołami coś się porusza - wygląda na sylwetkę człowieka. Kapitalny materiał. Ciągle zastanawia mnie jednak dlaczego nikt nie podbiegał do kadłuba, nie próbował ratować ludzi. Rozumiem, że istniała obawa przed wybuchem, jednak zwykle w takich sytuacjach pojawia się adrenalina, ludzie podejmują się różnych nieodpowiedzialnych zachowań, tutaj tego nie było. Bardzo szybko podano, że nikt nie przeżył. Skąd ta pewność? Sprawdzano każde ciało? W takich sytuacjach najpierw wzywa się karetki, a dopiero potem sprawdza czy jest kogo ratować...
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Skąd ta pewność? Sprawdzano każde ciało? W takich sytuacjach najpierw wzywa się karetki, a dopiero potem sprawdza czy jest kogo ratować...

Wbrew jakimś dziwnym medialnym plotkom, nie wiemy przecież naprawdę, czy wezwano karetki. Po pobieżnych oględzinach wraku można łatwo określić, czy ktoś zdołał się uratować. Służby ratownicze z pewnością mają w tym doświadczenie, to ich zawód.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hmm..na filmiku słychać strzały, ale raczej strzelano po to by odstraszyć nadciągających ludzi.

I co do filmiku zwróćcie uwagę na 48 sekundę? Czy tam aby nie słychać: Dawaj gnata!

Co do wypowiadanych słów to słyszę chodźcie tutaj i nie wolno wchodzić.

Ciągle zastanawia mnie jednak dlaczego nikt nie podbiegał do kadłuba, nie próbował ratować ludzi.

Może trudno było się do niego dostać i może panowie z kałachami byli pierwsi.
  • 0

#398 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja natomiast usłyszałem na amatorskim nagraniu - "Teraz ludzie będą tak interpretować moje słowa, że prawda znajdzie się na ostatnim miejscu".
  • 2

artur_sz13.
Reputacja

Napisano

Może i tak... W sumie może się dałem w te teorie spiskowe wciągnąć i się słyszy to co się chce słyszeć jak się słyszy że strzały były.

Ale co do 40 sekundy t otu już ewidentnie widać kolesia jakiegoś i wydaje się że to jest ważniejsze.. Jak na gapia to chyba za blisko podszedł...
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale co do 40 sekundy t otu już ewidentnie widać kolesia jakiegoś i wydaje się że to jest ważniejsze.. Jak na gapia to chyba za blisko podszedł...

Może jakiś milicjant, strażak, członek służb lotniskowych... Podobno bardzo szybko dotarli na miejsce katastrofy.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na onecie podchwycono temat: Link

Jak nieoficjalnie dowiedziało się Radio ZET wojskowa prokuratura zbada film, który pokazuje szczątki prezydenckiego samolotu tuż po katastrofie pod Smoleńskiem. Pod koniec nagrania, które znalazło się w internecie słychać strzały.
- Nie możemy zbagatelizować tego filmu - powiedział Radiu ZET pułkownik Jerzy Artymiak z naczelnej Prokuratury Wojskowej. Dodał również, że zapadła decyzja o zbadaniu przez biegłych pochodzenia, zawartości oraz autentyczności tego nagrania.

Analizie fonoskopijnej poddane zostanie także tło dźwiękowe filmu. Wyniki mają być znane za 2 dni.

Na nagraniu widać, jak nieznany operator przedziera się przez las w kierunku wraku samolotu. Po chwili w oddali słychać wyjąca syrenę, póżniej krzyki po rosyjsku. Operator wycofuje się za drzewa i wtedy słychać cztery odgłosy przypominające strzały. Słychać także jak ktoś krzyczy po rosyjsku "uciekajcie stąd".

• 0

bonifacy_krak.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hej ja też słyszałem "dawaj gnata" a to chyba okreslenie na broń po rosyjsku? czy sie mylę?

Jak tak to do czego strzelali. Raczej odstraszanie ludzi strzałem to raczej niezbyt dobra metoda!

Poza tym w pierwszych 5sek widać jak coś się pali, lub raczej chyba ktoś... a potem upada na ziemie.
  • 0

artur_sz13.
Reputacja

Napisano

Może jakiś milicjant, strażak, członek służb lotniskowych... Podobno bardzo szybko dotarli na miejsce katastrofy.

W białej koszuli? Oni zielone chyba mają tak jak nasi niebieskie...
  • 0

rybak.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przyjrzyjcie się dokładnie ok. 66 sekundy filmu!!!!!!!!! W oddali, lekko w lewo od drugiego drzewa od prawej stojącego przed kamerą, na wysokości ok. 1 metra pnia. Słychać wystrzał i widać w dalszym tle rozmazaną sylwetkę oraz DYM z broni trzymanej na poziomie pasa - dym wystrzału oddanego w kierunku ziemi! Może by to ktoś oznaczył kółkiem lub strzałką w jakimś programie do edycji filmów?

Użytkownik rybak edytował ten post 14.04.2010 - 17:10

• 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie no, ludzie! Popadacie w paranoję. Szukacie drugiego dna w prostej sprawie.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 14.04.2010 - 17:11

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych