Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nono słychac cos takiego w okolicy 48 sekundey 'dawaj gnaata' hmm, dziwne

Fajnie jakby ktoś znał ruski, żeby przetłumaczyć co on tam mówi w 48 sekundzie poza "dawaj gnata".

ja tam słysze "dawaj nazad" czyli jakby krzyczał do tych co filmują zeby wycofali się do tyłu
  • 0

artur_sz13.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Heh no tego to muszę przyznać nie jestem w stanie wyczaić:).. Jeśli możesz to wrzuć screena.

Nie no, ludzie! Popadacie w paranoję. Szukacie drugiego dna w prostej sprawie.

Jeśli my popadamy w paranoję to spójrz co robi tvn i jakiś rosyjski dziennik:

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Trochę dziennikarskiej nadgorliwości w sytuacji tak nadzwyczajnej i wyjątkowej nie powinno dziwić. Ja tam staram się doszukać w tym wszystkim pozytywów; na przykład brak jest reklam na TVN-ie, nie było Tańca z gwiazdami...
  • 0

adam0.
Reputacja

Napisano

Witam! Czy któryś z forumowiczów wie, z jaką mniej więcej prędkością samlot schodzi w dół, podczas podchodzenia do lądowania? Zakładając, że pilot otrzymał błędne wartości od kontrolera, to czy prędkość opadania była tak duża, że pilot nie miał szans odbić maszyny w górę gdy zorientował się że jest 400m nad ziemią? 400m ponieważ podobno taka była wysokość, ale według mnie mgła była mniejsza.
  • 0

rybak.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przyjrzyjcie się dokładnie ok. 66 sekundy filmu!!!!!!!!! W oddali, lekko w lewo od drugiego drzewa od prawej stojącego przed kamerą, na wysokości ok. 1 metra pnia. Słychać wystrzał i widać w dalszym tle rozmazaną sylwetkę oraz DYM z broni trzymanej na poziomie pasa - dym wystrzału oddanego w kierunku ziemi! Może by to ktoś oznaczył kółkiem lub strzałką w jakimś programie do edycji filmów?

Przestań dublować swoje posty! To jest ostrzeżenie - cisz
  • 0

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Acha. Czyli powiedzmy właśnie dobijam przedstawicieli wrogiego mi rządu, ba ! Samego może i prezydenta i jakiś lumpex z kamerką akurat mnie "złapał". Świadom powagi sytuacji i ewentualnych konsekwencji gdyby to wyszło na jaw rugam go, łajam i proszę żeby sobie stąd poszedł. Jasne...
Dopiszcie sobie +5 pkt do mantali xD
  • 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przyjrzyjcie się dokładnie ok. 66 sekundy filmu!!!!!!!!! W oddali, lekko w lewo od drugiego drzewa od prawej stojącego przed kamerą, na wysokości ok. 1 metra pnia. Słychać wystrzał i widać w dalszym tle rozmazaną sylwetkę oraz DYM z broni trzymanej na poziomie pasa - dym wystrzału oddanego w kierunku ziemi! Może by to ktoś oznaczył kółkiem lub strzałką w jakimś programie do edycji filmów?

Raczysz żartować? Faktycznie, widać tam jakąś sylwetkę (chyba), ale przy takiej rozdzielczości o broni, a tym bardziej dymie nie może być już mowy.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przyjrzyjcie się dokładnie ok. 66 sekundy filmu!!!!!!!!! W oddali, lekko w lewo od drugiego drzewa od prawej stojącego przed kamerą, na wysokości ok. 1 metra pnia. Słychać wystrzał i widać w dalszym tle rozmazaną sylwetkę oraz DYM z broni trzymanej na poziomie pasa - dym wystrzału oddanego w kierunku ziemi!

Ten dym to nie z broni, dokładnie w tym miejscu co opisujesz pali się i najwyraźniej w ogniu znajdował się jakiś pojemnik z gazem i to on eksplodował. W sumie mogło to być wszystko, nawet zwykły dezodorant. Myślę że dzięki Twojej spostrzegawczości rozwiązaliśmy zagadkę wystrzałów.
Choć jestem przekonana że słyszałam dwa strzały..
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy któryś z forumowiczów wie, z jaką mniej więcej prędkością samlot schodzi w dół, podczas podchodzenia do lądowania? Zakładając, że pilot otrzymał błędne wartości od kontrolera, to czy prędkość opadania była tak duża, że pilot nie miał szans odbić maszyny w górę gdy zorientował się że jest 400m nad ziemią

Ten model, myślę, że nie więcej jak 160 węzłów (prawie 300 km/h) utrzymywał na podejściu końcowym. Prędkość pionowa nie powinna być większa jak 500 stóp na minutę, optymalnie 300. Gdyby był 400 m nad ziemią, to mógłby odbić ze spokojem, ale podobno wartość ta była o wiele mniejsza (coś koło 40 m).
  • 0

artur_sz13.
Reputacja

Napisano

Trochę dziennikarskiej nadgorliwości w sytuacji tak nadzwyczajnej i wyjątkowej nie powinno dziwić. Ja tam staram się doszukać w tym wszystkim pozytywów; na przykład brak jest reklam na TVN-ie, nie było Tańca z gwiazdami...

Dobre i to tylko trochę cena za duża za nagłe oświecenie telewizji...

Miejmy nadzieje że kiedyś się to wyjaśni... Oby bez żadnych rewelacji, bo my się tu doszukujemy na tych filmach wg niektóych może głupich rzeczy ale wynika to z niewiedzy. Tak na prawdę wiemy że umarli a o przyczynach ze względu na śledztwo nic.. A nawet jak zostaną ogłoszone jego wyniki to i tak będzie dużo głosów: "Ruscy to sfabrykowali...". Nie chciałbym tylko żeby obwinili za to pilota, bo przecież byle komu nie dali latać takim samolotem i szkoda by było żeby na niego wszystko zwalić...

Przyjrzyjcie się dokładnie ok. 66 sekundy filmu!!!!!!!!! W oddali, lekko w lewo od drugiego drzewa od prawej stojącego przed kamerą, na wysokości ok. 1 metra pnia. Słychać wystrzał i widać w dalszym tle rozmazaną sylwetkę oraz DYM z broni trzymanej na poziomie pasa - dym wystrzału oddanego w kierunku ziemi!

Ten dym to nie z broni, dokładnie w tym miejscu co opisujesz pali się i najwyraźniej w ogniu znajdował się jakiś pojemnik z gazem i to on eksplodował. W sumie mogło to być wszystko, nawet zwykły dezodorant. Myślę że dzięki Twojej spostrzegawczości rozwiązaliśmy zagadkę wystrzałów.
Choć jestem przekonana że słyszałam dwa strzały..

Nie za daleko ten pojemnik??
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

- Bardziej prawdopodobne jest że to ochrona lotniska wypłasza gapiow, z terenu katastrofy, strzelając w powietrze, od zbadania tego są prokuratorzy, poza tym po ukazaniu się tego filmu pewnie nie tylko polskie służby włączą się w wyjaśnianie tych dziwnych odgłosów, dojdą do gościa co to wrzucił .. internet nie jest już anonimowy, przesłuchania odzyskiwania danych etc

- mało prawdopodobne, że ktoś wpada z gnatem i kosi ludzi którzy przeżyli, musiał by sie troche nabiegać bo szczątki były rozrzucone w znacznym promieniu... może na filmach fabularnych z USA. Szkoda nie mniej ludzi którzy tam zostawili życie ;(
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie chciałbym tylko żeby obwinili za to pilota, bo przecież byle komu nie dali latać takim samolotem i szkoda by było żeby na niego wszystko zwalić...

Niestety wszystko wskazuje właśnie na błąd ludzki, co przykre, bo można było łatwo uniknąć tragedii. Scenariusz jest identyczny, jak ten z Mirosławca sprzed dwóch lat. Złe warunki pogodowe, wojskowe lotnisko, wysocy rangą wojskowi na pokładzie. Rozmawiałem jeszcze w sobotę z kolegą, który na symulatorze wylatał w Tu-154 setki godzin. Powiedział mi właśnie tak: "Na 95% błąd pilota".

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 14.04.2010 - 17:35

• 0

adam0.
Reputacja

Napisano

Ten model, myślę, że nie więcej jak 160 węzłów (prawie 300 km/h) utrzymywał na podejściu końcowym. Prędkość pionowa nie powinna być większa jak 500 stóp na minutę, optymalnie 300. Gdyby był 400 m nad ziemią, to mógłby odbić ze spokojem, ale podobno wartość ta była o wiele mniejsza (coś koło 40 m).

Na filmach kręconych chwilę po katastrofie (rówinież ten z rzekomymi strzałami) widać, że mgła nie była silna. według mnie to na pewno nie jest 40 m.

Użytkownik adam091991 edytował ten post 14.04.2010 - 17:39

• 0

artur_sz13.
Reputacja

Napisano

Jak się to potwierdzi to oby się tylko nad nim nie pastwili... Znając życie Fakt walnie jego zdjęcie i podpisze to on zabił prezydenta:/... żeby ten kawałek skrzydła nie odpadł to może by wyciągnął
  • 0

Cato.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na filmach kręconych chwilę po katastrofie (rówinież ten z rzekomymi strzałami) widać, że mgła nie była silna. według mnie to na pewno nie jest 40 m.

Mgła mogła być wyżej, poza tym chyba jest taka możliwość, że przy spadaniu samolotu ta mgła się rozproszyła (nie znam się na tym, może ktoś się na tym lepiej zna i wyjaśni?)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych