Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Please log in to reply
743 replies to this topic

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

49-50 sekunda: "Nie zabijajcie nas", 53-54 - "żyje" - to drugie słychać wyraźniej. Potem padają strzały. Bardzo ciekawe, mam nadzieję, że ktoś to dokładnie zanalizuje.
  • 0

#452 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Piszecie o takich rzeczach, że się w pale nie mieści.
Gdyby to wszystko było prawdą to nie wierzą, że osoba filmująca to by przeżyła a tak jak teraz film trafił na Youtube.
Chodzili i dobijali żyjących a facet który to filmował spacerowym krokiem odszedł sobie?
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz pewnie rację :) Z drugiej strony, kto mógł się go tam spodziewać z kamerą.

Jest jeszcze taka kwestia, że to co słyszymy to najpewniej rosyjskie zdania, które brzmią podobnie do znanych nam słów.
  • 0

Teusz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Ludzie, błagam. Gdyby była to przygotowana akcja,to teren już dużo wcześniej byłby dokładnie oczyszczony z gapiów, a na filmie widać przynajmniej jedną przypadkową osobę. Po drugie, myślicie że akcję od której zależą ich stosunki z całym zachodnim światem powierzono by idiocie które na cały regulator drze się "dawaj gnata !" Akcja byłaby o wiele cichsza, profesjonalna. Po trzecie, ludzie. Żyjemy w 2010r. Technologia tłumików na pistolety jest już znana od lat, nawet Rosjanom. Nie ryzykowaliby tego że ktoś ich usłyszy strzelając bez tłumika.Moim zdaniem służby bezpieczeństwa odganiają gapiów, tak samo jak syrena. Wszystko się pali, w każdej chwili może wybuchnąć, myślicie że pozwolono by im zostać ?

"Nie zabijajcie nas" - to przecież może krzyczeć którykolwiek z gapiów. Co byście krzyknęli widząc biegnących, uzbrojonych w "gnaty" żołnierzy strzelających w powietrze na odstraszenie was ? Przecież chyba nie "Cześć, dasz mi swój numer ?"

Użytkownik Teusz edytował ten post 16.04.2010 - 07:36

• 6

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

regulator drze się "dawaj gnata !" Akcja byłaby o wiele cichsza, profesjonalna. Po trzecie, ludzie. Żyjemy w 2010r. Technologia tłumików na pistolety jest już znana od lat, nawet Rosjanom. Nie ryzykowaliby tego że ktoś ich usłyszy strzelając bez tłumika.Moim zdaniem służby bezpieczeństwa

Tylko w Hollywood broń z tłumikiem jest prawie niesłyszalna. W rzeczywistości nawet strzały oddawane ze zwykłego pistoletu kaliber 9 mm z tłumikiem byłyby słyszalne z dużej odległości i możliwe do uchwycenia na filmie takim, jak ten z Youtube, nie wspominając już o jakiejś potężniejszej broni. Żeby dyskretnie rozwiązać taką kłopotliwą sprawę, to trzeba użyć broni pneumatycznej, kuszy, albo staroświeckiego noża...
Ale może jednak wrócić na ziemię i skupić się na czymś bardziej realistycznym? :)

• 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dorzucę jeszce jeden taki drobiazg - dobijanie ofiar...? Po sprowadzeniu ciał, rodzina ma pełne prawo zarządać dodatkowej obdukcji. Jakiekolwiek rany postrzałowe każdy patolog zidentyfikuje natychmiast.
Jak dla mnie w ogóle chora hipoteza, bez najmniejszego uzasadnienia.
  • 1

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sprawa dotyczy sensacyjnego filmu nagranego zaraz po katastrofie. Dyskusja dotyczy rzekomych osób/faktów które niektórzy widzą. Ja jednak bardziej chcę skierować zainteresowanie na głosy w tle. Oto trzy stenogramy sporządzone przez internautów (zamieszczone w artykule i postach pod nim na niezależna.pl):

1.

00:43 (do kolegi) Кругом давай, кругом! Он уходит! - Okrążaj go, okrążaj! On ucieka!

00:48-00:49 (do kogoś) Давай сюда, паскуда! - Chodź tu, kanalio! (dosłownie: "dawaj tu, paskudo!" Użyte w tonie rozkazującym)

00:50 - Убегай сюда! - Tu uciekaj (inny głos, tak jak by krzyczał do uciekającego kumpla [tu nie jestem pewien, duże prawdopodobieństwo, że przez syrenę nie usłyszałem wyraźnie, ale coś jakby])

00:54 (do kogoś) Стоять!!! - Stać!!!

00:57 [słychać pierwszy strzał]

1:00-1:02 (filmujący do siebie) Нихуя себе?! - O k..., ja pier...!

1:06 [słychać drugi strzał]

1:12-1:13 (do gapiów) Все назад, быстро! - Wszyscy do tyłu, natychmiast!

1:13 [słychać trzeci strzał]

1:15 [słychać czwarty strzał]

1:18-1:21 (do dziadka) Отец уходи, всё, уходим. - Ojciec, odejdź. Już, idźcie. (Słowo "ojciec" w tym kontekście jest zwrotem grzecznościowym do starszego człowieka, który jest w wieku zbliżonym do wieku ojca osoby posługującej się tym terminem. Rosjanie używają bardzo często takich zwrotów, zwłaszcza do starszych osób)

1:21 (filmujący do siebie) Нихуя себе?! - O k..., ja pier...!

2.

00:12 słychac po polsku stanowczym tonem"uspokój sie";

00:16 "patrz mu w oczy";

00:21 jeden jeszcze raz tym razem bardzie proszacym tonem "uspokój sie";

00:23 pusty trzask jakby uderzenie i potem chyba "ała";

00:29 po polsku"idziesz (to znak by sygnał puscili);

00:22 cos niewyraznie po rosyjsku "zjob";

00:47 po rosyjsku "dawaj tuda paskuda" ;

00:50 "ubijaj tuda";

00:53 streljaj";

00:55 przeładowanie broni słychac;

00:57 strzał;

01:00 autor filmu "ni chuja sybir";

01:06 strzał;

01:07 smiechy;

01:13 "gdie! na zad!;

01:22 strzał;

01:23 dziadek "a gdie wchodisz tu... kola";

01:23" ni huja siebie";

3.

00:12s USPOKÓJ SIĘ
00:16s PATRZ MU W OCZY
00:21s USPOKÓJ SIĘ
00:23s O BOŻE
00:28s TA PANI TU ŻYJE ( w oddali )
00:28s WIELKI JEZU - westchnięcie
00:30s UBIJA CIEBIE – UBIJA CIEPIER
00:31s UWIJAJCIE SIĘ
00:43s do 44s NIKAGDA UCHODA
00:47s UCHADZI TUDA
00:50s UBIJAJ TUDA
00:51s BOŻE MÓJ BOŻE – zawołanie
00:53s STRELAJ
00:54s CO JEST? – głos starszego mężczyzny
00:55s słychać przeładowanie broni
00:57s strzał
01:00s NI CHUJA SIBIR – kamerzysta
01:07s strzał – słychać śmiechy
01:10s CHODŹCIE NA….. – zawołanie z oddali nie mogę odczytać.
01:12s-13s NIE MA ŻALU PÓŚĆ LECHA
01:14s strzał
01:16s strzał
01:19s do 21s A GDZIE UCHADZISZ…KOLA
01:21s do 22s NIE CHUJA SIEBIE- kamerzysta

za: http://borish.salon24.pl
  • 2

#458 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Wg mnie strzelano aby odgonić postronne osoby oraz szabrowników, których "faktycznie" widać na filmie.
  • 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Piszecie o takich rzeczach, że się w pale nie mieści.
Gdyby to wszystko było prawdą to nie wierzą, że osoba filmująca to by przeżyła a tak jak teraz film trafił na Youtube.
Chodzili i dobijali żyjących a facet który to filmował spacerowym krokiem odszedł sobie?

mogli nie zauważyć że filmuje,
a gapiów było więcej
pozatym zauważ że zaczyna zwiewać w pewnym momencie

Jest jeszcze taka kwestia, że to co słyszymy to najpewniej rosyjskie zdania, które brzmią podobnie do znanych nam słów.

zgadzam się , może tak być ale "żyję" słychać wyrażnie chociaż ciszej niż reszte i kilka innych słów na 100% po polsku

Ludzie, błagam. Gdyby była to przygotowana akcja,to teren już dużo wcześniej byłby dokładnie oczyszczony z gapiów, a na filmie widać przynajmniej jedną przypadkową osobę. Po drugie, myślicie że akcję od której zależą ich stosunki z całym zachodnim światem powierzono by idiocie które na cały regulator drze się "dawaj gnata !" Akcja byłaby o wiele cichsza, profesjonalna. Po trzecie, ludzie. Żyjemy w 2010r. Technologia tłumików na pistolety jest już znana od lat, nawet Rosjanom. Nie ryzykowaliby tego że ktoś ich usłyszy strzelając bez tłumika.Moim zdaniem służby bezpieczeństwa odganiają gapiów, tak samo jak syrena. Wszystko się pali, w każdej chwili może wybuchnąć, myślicie że pozwolono by im zostać ?

"Nie zabijajcie nas" - to przecież może krzyczeć którykolwiek z gapiów. Co byście krzyknęli widząc biegnących, uzbrojonych w "gnaty" żołnierzy strzelających w powietrze na odstraszenie was ? Przecież chyba nie "Cześć, dasz mi swój numer ?"

a jak było z WTC to też poszło gładko i "oczyścili" teren ?
nie takie rzeczy się zdarzają

Dorzucę jeszce jeden taki drobiazg - dobijanie ofiar...? Po sprowadzeniu ciał, rodzina ma pełne prawo zarządać dodatkowej obdukcji. Jakiekolwiek rany postrzałowe każdy patolog zidentyfikuje natychmiast.
Jak dla mnie w ogóle chora hipoteza, bez najmniejszego uzasadnienia.

to masz uzasadneinie - 6 ciał niby nie znaleziono ...
a jak już niby znajdą to mogą je poszatkować że będą niekompletne

Użytkownik rolpiek edytował ten post 16.04.2010 - 09:01

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już tyle jest wersji tego tłumaczenia, że już nie ma co czytać... Trzeba znać rosyjski i samemu sobie przetłumaczyć... Bo większość tak się od siebie różni, że za każdym razem wychodzi co innego... Może jedno z nich jest poprawne, ale jest prawdą, że ludzie słyszą i widzą co chcą, jeśli naprawdę w to wierzą... Tutaj trzeba osoby która po pierwsze, nie bawi się w robienie sensacji, po drugie, zna naprawdę rosyjski, a nie tak jak niektórzy pseudo tłumacze... A ta wersja z Lechem jest najmniej wiarygodnia...
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Znam rosyjski na tyle, aby uznać że pierwsza wersja jest najbliższa prawdy. Słuchałem nagrania, jednocześnie czytałem zapis rosyjski i słyszę właśnie to, co jest napisane, nic więcej. Widać, że ktoś kogoś z tego miejsca odganiał, najpewniej milicja lub wojsko szabrowników lub osoby postronne. Mamy dwa filmy - jeden nakręcony przez Polaka, drugi przez Rosjanina. Nie wiemy, kto był w tym miejscu poza nimi. Świadków katastrofy było dużo, inni mogli za bardzo zbliżyć się do wraku, a milicjanci albo żołnierze w Rosji działają "nieco inaczej". Strzał w powietrze jest jednym z najłagodniejszych środków prewencyjnych w kraju Puszkina.
  • 0

#462 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Strzał w powietrze jest jednym z najłagodniejszych środków prewencyjnych w kraju Puszkina.

Tym bardziej, że jak oni tam na okrągło chodzą na bani (bo bez sztakana nie rozpoczynają dnia) to potem możemy mieć takie niedorzeczne dyskusje między interweniującą milicją a postronnymi osobami.
Przykład: strzał i śmiech.

Użytkownik osiris edytował ten post 16.04.2010 - 10:47

• 0

Mattiex.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli któryś z polaków to nakręcał ?? No nie wiem czy na miejscu katastrofy było na tyle ich aby któryś mógł nakręcać, tym bardziej że po słowa " Nie zabijaj nas " były akcentem polskim ( po rosyjsku było by ne - bynajmniej tak koleżanka z Rosji mówiła na skype :P ), po drugie ten z kamerą uciekał a pod koniec się zatrzymał ( i czy uciekł dalej tego to już chyba nikt nie wie ). Zresztą komisja to bada, w ciągu miesiąca wszystkiego się dowiemy.

Co do tego że ciała były sprawdzane przez rodzinę i by na pewno zobaczyli kule itd. moim zdaniem dla nich to nie problem wyjąć kulę i coś za nią włożyć, tym bardziej że słuchać te strzały, a jak by chcieli nastraszyć ludzi to by raz strzelili po co więcej ?

Użytkownik Mattiex edytował ten post 16.04.2010 - 12:48

• 0

Kozakiewicz.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czy tak trudno przyjąć niektórym do głowy, że likwidowali niedobitki? Rosja właściwie powinna mieć nazwę kraju - Mafia. Tam się strzela, nikt nikogo o nic nie pyta. Ludzie są zastraszani, czasem znikają. Były głośne sprawy, wystarczy pogrzebać i to w czasach współczesnych. Tam cel uświęca środki.
  • -1

Horvath.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio odpisywałem na ten filmik i te niby strzały na stronach typu tvn24...
Do kogo oni mieli by niby strzelać? Ciała są trudne do identyfikacji z powodu rozczłonkowania, pokaleczone, niektóre nawet 2 metry pod ziemią. Do zwłok raczej by nie strzelali, jedynie do osób które przeżyły katastrofę a co za tym idzie nie miały by zbyt rozległych ran, co za tym idzie dokładniej w ich sytuacji byłby zbadany powód śmierci. Zwłoki poza tym identyfikują rodziny, są badane przez Polskich i Rosyjskich lekarzy, a nad wszystkim czuwa minister zdrowia Ewa Kopacz, więc z pewnością dopatrzyli by się bardzo charakterystycznych śladów po postrzałach. Wystrzały to mogły być jak i pistolety pracowników BOR(wysoka temperatura, proch się zapala i pocisk w pistolecie czy chociażby same pociski w magazynku same wypalają, a także wybuch innych przedmiotów, czy chociażby od przeciążeń materiałów spowodowanych wygięciem, temperaturą... Są również teorie, że to wojskowi strzelali w powietrze, aby przepędzić gapiów chociażby z powodu nie zacierania śladów miejsca katastrofy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych