Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

Kaziu.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skończyła się żałoba narodowa, a w różnych zakątkach Polski grzebane są kolejne ofiary katastrofy prezydenckiego samolotu. Chwilom smutku i refleksji towarzyszy atmosfera pojednania z Rosją i wiara w poprawę jakości stosunków z naszym sąsiadem. W czasie, gdy politycy i przedstawiciele polskiej inteligencji wieszczą rewolucyjne zmiany na linii Warszawa-Moskwa, piszą listy z podziękowaniami i apelują o pojednanie, wielu zagranicznych komentatorów ma wątpliwości, co do czystości intencji Kremla. Mało tego - powątpiewają w nie czasami sami Rosjanie.

Słynny rosyjski pisarz Wiktor Suworow, który był niegdyś oficerem armii sowieckiej, a potem pracował dla sowieckiego wywiadu GRU, wkrótce po katastrofie pod Smoleńskiem wyraził swoje daleko idące obawy wypowiadając się na temat incydentu na łamach "Naszego Dziennika".

Rosjanin nie kryje swojego zaniepokojenia faktem, że zaraz po tragedii czarne skrzynki z Tupolewa trafiły w ręce rosyjskich służb. Jego zdaniem śledczy mieli coś do ukrycia albo wykazali się skrajną nieodpowiedzialnością. Suworow sugeruje też, że najwłaściwszym posunięciem byłoby zaangażowanie w śledztwo międzynarodowej komisji.

Pisarz starał się bardzo ostrożnie wypowiadać o katastrofie i nie ferować przedwczesnych wyroków, ale kiedy zobaczył film nakręcony w pierwszych chwilach po katastrofie, w którym słychać strzały, odpowiedział: "Ja rozumiem, że jest to kryminalny reżim, ale proszę Boga, żeby to był tylko wypadek. Chcę w to wierzyć, ponieważ wystarczy już tych tragedii pomiędzy naszymi krajami."

W trakcie swojej wypowiedzi dla "Naszego Dziennika" Suworow przypomniał najgłośniejsze w ostatnich latach sprawy, w których udział przypisuje się często rosyjskim władzom - otrucie Aleksandra Litwinienki oraz zabójstwo Anny Politkowskiej. "Chcę tylko powiedzieć, że Putin jest zdolny do wszystkiego." - powiedział dobitnie pisarz nazywając reżim urzędującego rosyjskiego premiera zbrodniczym.

Obawy Suworowa podzieliło już wielu internautów i zagranicznych komentatorów, którzy są zaskoczeni faktem, że polskie media poruszając temat katastrofy od początku zakładają, że mieliśmy do czynienia z nieszczęśliwym wypadkiem i wykluczają najbardziej kontrowersyjny wariant.

źródło: niewiarygodne.pl

Czy przez tą katastrofę spowodowaną przypuśćmy "zamachem" lub innym sposobem mogło by to doprowadzić do konfliktu?

Użytkownik Kaziu edytował ten post 21.04.2010 - 21:42

• 0

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powinni przeprowadzić sekcję zwłok i to w Polsce! Wszystko by było wtedy wiadome!!
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To byście wtedy mówi, że podmienili ciała w transporcie lub transport wcale nie przyjechał z rosji tylko z kostnic powybierali trochę ciał. Takie tłumacze jest śmiechu warte.

Jak to jest w końcu z tymi czarnymi skrzynkami? Wydawało mi się, że gdzieś czytałem że skrzynki zostały przetransportowane do Polski po tym jak Rosjanie zebrali z nich dane.

Pozdrawiam
  • 0

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Witam!

Nie wiem, czy wybrałem dobry wątek, przyznam szczerze, że nie mam zbyt czasu by dokładnie go przeszukiwać.

Mianowicie chodzi mi o filmik z miejsca katastrofy, na którym rzekomo widac i słychać ciekawe rzeczy...

Jako, że zawsze staram się sprawdzać osobiście różne teorię, postanowiłem i tym razem.

Faktycznie, słychać wyraźnie "Uspokój się" - słuchawki + noc = można usłyszeć (a nie wiedziałem co za słowa padają - więc sugestia odpada).

Dalej rzekoma osoba leżąca nad prawą krawędzią skrzydła. Ma podnosić rękę.

Przyznam, że nie mogłem za wiele zobaczyć na filmiku. Postanowiłem ręcznie zrzucać każdą klatkę w photoshopa, nakładać je warstwami na siebie, dopasowywać wycinek ekranu w celu redukcji drgań.

Wyszło bardzo amatorsko, ale prawdę mówiąc włos mi się zjeżył na głowie.

Efekt: http://img153.images...ekaanimacja.gif

Dzieląc ekran kreskami przypominającymi pole do gry w kółko i krzyżyk chodzi o punkt przecięcia linii w lewym górnym rogu. Białe coś.

Wygląda jak leżąca osoba i, kurczę, wygląda jakby faktycznie unosiła swoją prawą rękę (tu - po lewej).

Nie można stwierdzić w 100% co to takiego, ale definitywnie coś się tam rusza. Mimo złej jakości można to zauważyć, a jestem prawie że przekonany, iż nie jest to jakiś tzw. artefakt wynikający z kompresji obrazu.

IMO warte zainteresowania.

Pozdrawiam
  • 0

Dezinformator.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Osobiście przyznam, że chociaż usilnie starałem się tam ujrzeć cokolwiek przypominającego rękę albo częściowo człowieka to nic takiego nie zaobserwowałem. Faktycznie w centralnej części obrazu da się zaobserwować przejściowo jaśniejszy obiekt, ale dla mnie jakość obrazu jest po prostu zbyt słaba, żeby móc cokolwiek z pewnością ustalić.

Można to poczytać jako "ruch" czegoś, ale o stwierdzenie, że to człowiek bym się nie pokusił, chociaż to nie wykluczone. Zakładając, że autor nagrania, znajdował się na terenie katastrofy tuż po wypadku to widzę powodu, by ktoś z uczestników zdarzenia w stanie agonalnym był jeszcze przy życiu.

Co do słów wypowiedzianych "uspokój się" mogę potwierdzić, że również słyszałem je na nagraniu jeszcze zanim zapoznałem się z wątkiem, rzekomo wyjaśniającym co zawiera audio nagrania. Zatem i w moim przypadku mowy o autosugestii być nie może. Co najwyżej dodam tylko, że słowa te wydały mi się wypowiedziane w sposób jakby nienaturalnie odbiegający od ścieżki z nagrania, jakby ktoś je tam dołączył. Aczkolwiek powtarzam, że nie znam się na akustyce więc nie wiem jaki walor dowodowy przedstawia owo nagranie.

Wypadałoby się jedynie dowiedzieć, ilu polaków nie uczestniczących w katastrofie mogło się znajdować na terenie wypadku tuż po zdarzeniu. Całkiem prawdopodobne, że były to osoby, które zobaczywszy całe zajście pobiegły w kierunku, gdzie samolot zderzył się z ziemią i tam ujrzawszy ogrom tragedii, jedna do drugiej rzekła "uspokój się".
  • 0

Silencium.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na miejscu przecież byli również Polacy co dziwnego w słowach "Uspokój się", gdy naokoło widać szczątki samolotu prezydenckiego i Bóg wie co jeszcze? Ja też nic tam szczerze nie widzę. Pewnie zaraz mi ktoś zarzuci, że jestem ślepa i nie patrzę jak trzeba. Ale to czego na 100% nie da się usłyszeć w tym filmiku to "nie zabijajcie nas" :P. I jak ktoś sprzedaje taki kit to naprawdę lubi sobie dużo dośpiewać. Ścieżkę dźwiękową należy wysłuchać w wersji bez szumów i tyle, rozwieją się wątpliwości co do"nie zabijaj Lecha" i tym podobnych tłumaczeń ; ]. "Uspokój sie" też tam nie słyszałam. Ale może to akurat kwestia słabego głośnika, nie mam pojęcia. Mogło paść i nie świadczy o żadnym zamachu.
  • 0

gibon83.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wywiad z Lechem Wałesą

W jaki sposób? Przecież to był wypadek. Całkiem nieprawdopodobny i nie do przewidzenia.

Ale jest na przykład pytanie, które ja zadaję, czy można taki skład puścić jednym samolotem. Czy można jechać na prywatny wyjazd w takim składzie.

Jak to prywatny?

Są wyjazdy dyplomatyczne i są nieoficjalne. I ten właśnie był taki nieoficjalny, prywatny. Nieubezpieczony nawet. W każdym państwie jest tak, że są różne uzgodnienia zachowania. Jeśli pan jedzie ot tak, bez uzgodnień między państwami, to nikt pana nie wita itp. Oczywiście, przyjmą pana, ale inaczej, niżby pan jechał oficjalnie. Swoją drogą, dobrze by było też wiedzieć, czy ci, co lecieli z prezydentem Kaczyńskim, wiedzieli, że lecą na taki nieuzgodniony wyjazd.

Czy ktoś może się do tego odnieść? Tzn. jeśli wyjazd jest oficjalny, to na lotnisku jest grupa oficjeli witających, do tego zwiększone są środki ostrożności?
A jak nieoficjalny, to na zasadzie "lotnisko macie udostępnione i róbta co chceta"?

EDIT

Aha, i czy ten wyjazd był oficjalny czy nie?

Użytkownik gibon83 edytował ten post 22.04.2010 - 11:47

• 0

Stevie Wonder.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to powinien być jak najbardziej oficjalny.
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wstepna analiza wypadku
http://www.onet.tv
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy przez tą katastrofę spowodowaną przypuśćmy "zamachem" lub innym sposobem mogło by to doprowadzić do konfliktu?

Wiecie co mnie najbardziej gryzie? To, że być może w głowach osób na najwyższych stanowiskach w tym kraju pojawia się myśl o możliwym zamachu. Tylko, czy wyobrażacie sobie konsekwencje gdyby Donald Tusk przed kamerami przyznał: "Szanowni Państwo, mamy podejrzenia co do zamachu". Myślę, że tydzień, dwa i każdy z nas dostaje powołanie i karabin do ręki. Z pewnością wtedy nie byłaby to tylko nasza wojenka.

Dziś mówią w mediach, że dopiero mamy otrzymać czarne skrzynki lub tylko zapisy. Dopiero wtedy podejmiemy analizę fonoskopijną i dopiero wtedy prokurator uzna czy upublicznić zebrane informacje czy nie. Po katastrofie mówiono zupełnie co innego. To my mieliśmy przeprowadzać badania czarnych skrzynek u boku Rosjan w Rosji i owe nagrania miały zostać udostępnione opinii publicznej bez względu na treści (z pominięciem treści intymnych). Dojdzie do tego, że nawet nie otrzymamy owych skrzynek. Nad czym Rosjanie pracują tak długo? Ten lot trwał tylko 1,5h. Nie muszę mówić, że specjalistom modyfikacja danych czarnej skrzynki nie powinna sprawić wielkiego kłopotu. Nie chcę nikogo posądzać, ale gdyby to Prezydent Stanów Zjednoczonych zginął w takiej katastrofie to pierwszymi słowami jakie padłyby w mediach byłyby słowa "zamach" i "terroryzm". Zdaje się, że u nas w kraju wszyscy zostali udobruchani dwukrotną emisją filmu Katyń w rosyjskiej telewizji.
---

Ciekawy link: http://www.elektroonline.pl

Zatrzymanie pędzącego samochodu nie zabijając jednocześnie kierowcy i nie raniąc pasażerów tradycyjnymi środkami - kulami jest bardzo trudne często niemożliwe. Sprostać temu problemowi ma zamiar kanadyjska firma pracująca nad działkiem demo EMP (elektromagnetycznych impulsów, które skutecznie pozbawi samochód wszystkich elektronicznych systemów.

• 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiaj była konferencja prokuratorów zajmujących się tym śledztwem. Z 3 skrzynek my mamy jedną. Zacząłem oglądać trochę w środku tej wypowiedzi i wydaje mi się że chodzi o skrzynkę z nagraniem rozmów. Ta skrzynak badana jest w Polsce w towarzystwie przedstawiciela prokuratury rosyjskiej. Dokładniej tak samo jest z pozostałymi skrzynkami gdzie prokuratorzy poscy mają tylko nadzorować czy wszystko przeprowadzane jest prawdłowo. Podobno już niedługo rosja ma nam przekazać resztę skrzynek. Ta jedna została wysłana do Polski ponieważ była polskiej produkcji i uznano, że lepiej będzie dać ją do odczytania przez ludzi zaznajomionych z jej konstrukcją aniżeli Rosjanie mieliby próbować ją otworzyć/odczytać i coś uszkodzić.

Pozdrawiam
  • 0

flyjet.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://smolensk.ws/blog/170.html
Bardzo dokładna analiza (w 4 częściach) ostatnich sekund lotu samolotu. Są zdjęcia i schematy. Jeśli ktoś nie zna rosyjskiego, to polecam właśnie je obejrzeć.
  • 0

VodaaByk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobrze by było gdyby ktoś obcykany przeanalizował film z tego linku. Jest to film o znacznie lepszej jakości niż te które zostały tak szeroko rozpowszechnione w sieci.
Na filmie tym widać wyraźnie, że to co bierzecie za machanie osoby przy skrzydle to tylko gałąź. To samo dotyczy upadku osoby po strzałach.

Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu.

Użytkownik VodaaByk edytował ten post 22.04.2010 - 18:02

• 0

#554 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Wiecie co mnie najbardziej gryzie? To, że być może w głowach osób na najwyższych stanowiskach w tym kraju pojawia się myśl o możliwym zamachu. Tylko, czy wyobrażacie sobie konsekwencje gdyby Donald Tusk przed kamerami przyznał: "Szanowni Państwo, mamy podejrzenia co do zamachu". Myślę, że tydzień, dwa i każdy z nas dostaje powołanie i karabin do ręki. Z pewnością wtedy nie byłaby to tylko nasza wojenka.

Dziękuję, postoję...

Dojdzie do tego, że nawet nie otrzymamy owych skrzynek. Nad czym Rosjanie pracują tak długo? Ten lot trwał tylko 1,5h. Nie muszę mówić, że specjalistom modyfikacja danych czarnej skrzynki nie powinna sprawić wielkiego kłopotu. Nie chcę nikogo posądzać, ale gdyby to Prezydent Stanów Zjednoczonych zginął w takiej katastrofie to pierwszymi słowami jakie padłyby w mediach byłyby słowa "zamach" i "terroryzm". Zdaje się, że u nas w kraju wszyscy zostali udobruchani dwukrotną emisją filmu Katyń w rosyjskiej telewizji.

A ja tylko, przypominam, że SKW posiada również swoje dane tożsame z tym co było w czarnej skrzynce. Podejrzewam, że w razie czego są w stanie skonfrontować to co podeślą rosyjscy śledczy, z tym co sami nagrali

Zatrzymanie pędzącego samochodu nie zabijając jednocześnie kierowcy i nie raniąc pasażerów tradycyjnymi środkami - kulami jest bardzo trudne często niemożliwe. Sprostać temu problemowi ma zamiar kanadyjska firma pracująca nad działkiem demo EMP (elektromagnetycznych impulsów, które skutecznie pozbawi samochód wszystkich elektronicznych systemów.[/quote]

Pomijając to, że EMP na dzień dzisiejszy to jeszcze takie Sci-Fi. Zdajesz sobie sprawę jaką to pobiera energię? Chyba nie uważasz, że da się to odpalić przy pomocy dwóch 'paluszków'? Co w takim razie ze sprawną czarną skrzynką i z tym, że piloci mieli cały czas kontakt z wieżą?

Użytkownik Razor edytował ten post 22.04.2010 - 19:54

• 0

cycloneye.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A to KI DIABEŁ???
Coś biegnie od kokpitu w lewo! Zwierz jakiś?

Dołączona grafika

animacja KriSSnt:
http://img153.images...ekaanimacja.gif

Użytkownik cycloneye edytował ten post 22.04.2010 - 21:32

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych