Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

Bart76.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Policzm jakiemu przeciazeniu mogli byc poddani pasazerowie feralnego samolotu. Do obliczen przyjmujemy:
V-250km/h (to jest chyba wartosc zanizona, samolot przyspieszal)
S-3metry (pomijam w obliczeniach sily dodatkowe i przesuniecia wzgledem terenu (czyt: rozsmarowanie samolotu na Ziemi) wplyw tych sil ma znaczenie dla kazdego pasazera siedzacego dalej niz miejsce styku samolotu z Ziemia. Czyli moje obliczenia dotycza np. pilotow:
Wzor

a=v^2/2s

Czyli mamy okolo 80G

Dobrze policzyłeś, ale trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że samolot rozleciał się na kawałki. Zatem nie jest powiedziane, że droga "hamowania" każdego z pasażerów była taka sama. Poza tym samolot nie trafił w ziemię pionowo, ale pod kątem i musiał wytracić energię. Moim zdaniem jest pewne prawdopodobieństwo, że cześć pasażerów "wyhamowała" z mniejszym przyspieszeniem, właśnie dlatego, że samolot, jak napisałeś, rozsmarował się po ziemi. Teoretycznie wystarczyło by 12-15 metrów, choć te obliczenia nie są w ogóle miarodajne, a jedynie szacunkowe, bo liczymy wartość średnią.

Trzeba wziąć pod uwagę, na jakim odcinku dany pasażer napotkał przeszkodę.
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ehh, nie mam sił do was...

Wielu ekspertów lotniczych wypowiadało się, że wszyscy zginęli praktycznie od razu przy uderzeniu - fizyki i jej praw nie oszukasz.

Rozumiem, że tam byłeś, widziałeś i wszystkim nam oficjalnie donosisz. Tyle zostało z samochodu Macieja Zientarskiego:

Dołączona grafika

Nie wspomnę o tym, że według świadków kabina pilotów była najmniej uszkodzona - tym samym piloci mieli największe szanse na przeżycie (to dlatego m.in Lech Kaczyński, który siedział w przedniej części mógł zostać szybko zidentyfikowany), natomiast ich ciała zidentyfikowano na samym końcu. A może jednak szybko zabrano je z miejsca katastrofy z wiadomych powodów?

Oczywiscie ze przezycie Zietarskiego to tez byl niezly zbieg, dla niego, korzystnych wydarzen. Tylko, ze fakty sa takie ze Z. jechal okolo 150km/h to po pierwsze, a predkosc ma kolosalne znaczenie, po drugie nie porownuj masy samochodu do masy samolotu bo to tez dwie rozne sprawy, trzy uderzenie w slup a uderzenie w sciane (czyt: ziemie) nawet pod katem, tez ma znaczenie. I mozna by tak dalej tylko po co??? To jak porownanie, zderzenia resorakow do prawdzwiego wypadku (no moze troche przesadzilem;) )

Kabina pilotow byla najmniej uszkodzona ??? Jakies dowody??? poza swiadkami??? nawet nasi eksperci forumowi myla ogon samolotu z kokpitem...

Wczoraj zniknęły bardziej drastyczne zdjęcia z katastrofy, a dzisiaj już nie ma ani jednego: Link.

Część fotografii jest jeszcze dostępna na tym serwerze pod linkiem: Link

To mnie akurat nie dziwi, poziom dyskusji nad tymi fotografiami mamy nawet tutaj na forum. Dla nie kumatych: jest ponizej wszelkiego poziomu dla zachowania szacunku dla dramatu uchwyconego na zdjeciach.
Tak ze ja sie ciesze, ze je usunieto...

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 23.04.2010 - 18:48

• -1

Bart76.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ehh, nie mam sił do was...

Wielu ekspertów lotniczych wypowiadało się, że wszyscy zginęli praktycznie od razu przy uderzeniu - fizyki i jej praw nie oszukasz.

Rozumiem, że tam byłeś, widziałeś i wszystkim nam oficjalnie donosisz. Tyle zostało z samochodu Macieja Zientarskiego:

Dołączona grafika

Nie wspomnę o tym, że według świadków kabina pilotów była najmniej uszkodzona - tym samym piloci mieli największe szanse na przeżycie (to dlatego m.in Lech Kaczyński, który siedział w przedniej części mógł zostać szybko zidentyfikowany), natomiast ich ciała zidentyfikowano na samym końcu. A może jednak szybko zabrano je z miejsca katastrofy z wiadomych powodów?

Oczywiscie ze przezycie Zietarskiego to tez byl niezly zbieg, dla niego, korzystnych wydarzen. Tylko, ze fakty sa takie ze Z. jechal okolo 150km/h to po pierwsze, a predkosc ma kolosalne znaczenie, po drugie nie porownuj masy samochodu do masy samolotu bo to tez dwie rozne sprawy, trzy uderzenie w slup a uderzenie w sciane (czyt: ziemie) nawet pod katem, tez ma znaczenie. I mozna by tak dalej tylko po co??? To jak porownanie, zderzenia resorakow do prawdzwiego wypadku (no moze troche przesadzilem;) )

Kabina pilotow byla najmniej uszkodzona ??? Jakies dowody??? poza swiadkami??? nawet nasi eksperci forumowi myla ogon samolotu z kokpitem...

Wczoraj zniknęły bardziej drastyczne zdjęcia z katastrofy, a dzisiaj już nie ma ani jednego: Link.

Część fotografii jest jeszcze dostępna na tym serwerze pod linkiem: Link

To mnie akurat nie dziwi, poziom dyskusji nad tymi fotografiami mamy nawet tutaj na forum. Dla nie kumatych: jest ponizej wszelkiego poziomu dla zachowania szacunku dla dramatu uchwyconego na zdjeciach.
Tak ze ja sie ciesze, ze je usunieto...

Dlatego TV nie pokazywała reportaży z miejsca wypadku, co spowodowało snuciem teorii o braku ciał.
Rodziny oraz większość telewidzów nie życzyłaby sobie takich przekazów.

Policzm jakiemu przeciazeniu mogli byc poddani pasazerowie feralnego samolotu. Do obliczen przyjmujemy:
V-250km/h (to jest chyba wartosc zanizona, samolot przyspieszal)
S-3metry (pomijam w obliczeniach sily dodatkowe i przesuniecia wzgledem terenu (czyt: rozsmarowanie samolotu na Ziemi) wplyw tych sil ma znaczenie dla kazdego pasazera siedzacego dalej niz miejsce styku samolotu z Ziemia. Czyli moje obliczenia dotycza np. pilotow:
Wzor

a=v^2/2s

Czyli mamy okolo 80G

Dobrze policzyłeś, ale trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że samolot rozleciał się na kawałki. Zatem nie jest powiedziane, że droga "hamowania" każdego z pasażerów była taka sama. Poza tym samolot nie trafił w ziemię pionowo, ale pod kątem i musiał wytracić energię. Moim zdaniem jest pewne prawdopodobieństwo, że cześć pasażerów "wyhamowała" z mniejszym przyspieszeniem, właśnie dlatego, że samolot, jak napisałeś, rozsmarował się po ziemi. Teoretycznie wystarczyło by 12-15 metrów, choć te obliczenia nie są w ogóle miarodajne, a jedynie szacunkowe, bo liczymy wartość średnią.

1. Oczywiscie ze sie rozlecial na kawałki ale w przypadku takiej masy to raczej dziala na minus pasazerow, a nie na plus.
2. Droga kazdego z pasazerow jest inna, co przeciez napisalem, ze "obiczenia" dla pilotow.
3. Obliczenia sa baaaardzo szacunkowe, bo nie zawieraja z miliona zmiennych, ktore w takiej sytuacji wystapisly.
4. Co do samych obliczen to wcale nie jestem pewny ze sa poprawne... to chyba powinien byc wzor uwzgledniajacy czas zdarzenia, a nie tylko jego droge.

Edit: Do tego komentarza na dole, oczywisice ze przeciazenie bylo dla kazdego inne ale to jest oczywiste, wiec po co to pisac...?

Pisaliśmy w tym samym czasie.
  • 0

Flopstar.
  • Tematów: 5
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No cóż,skoro jeszcze niektóre zdjęcia z katastrofy są nadal do wglądu,podzielę się jednym spostrzeżeniem.
Mam wrażenie,że na tym zdjęciu (lewy górny róg) leży ciało prezydenta Kaczyńskiego.Nad głową widać również dłoń.
Wiem,że mogę się mylić ale przy powiększeniu zdjęcia można doszukać się pewnych podobieństw.
Wszakże prawdopodobieństwo,że jest to ciało Kaczyńskiego jest jak 1 do 96,no może jednak większe bo raczej można wyeliminować kobiety (bo jest to ewidentnie ciało mężczyzny i to jak można dostrzec,dość tęgiego) nie można tej opcji wykluczyć!
Podkreślam że jest to tylko moje subiektywne odczucie. Za tym,iż są to zwłoki prezydenta mógłby świadczyć taki fakt,że znaleziono go jako jedną z pierwszych ofiar(ciało leży na widoku),Adam Bielan również zidentyfikował go bez najmniejszego trudu (twarz dobrze zachowana).Co prawda opowiadał w wywiadzie,że twarz jak i ciało nosiły znamiona okrutnego wypadku ale podczas identyfikacji rozpoznał Kaczyńskiego natychmiast.

To tyle z mojej strony,ciekawe co by powiedzieli na to zdjęcie specjaliści od programów graficznych i obróbki fotografii.
Jestem przekonany,że można w jakimś dobrym programie graficznym poprawić jakość tego zdjęcia,na tyle aby rzeczywiście się przekonać albo obalić tezę,że jest to ciało Lecha Kaczyńskiego.
  • 0

Bart76.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Katastrofę trzeba analizować na dwóch płaszczyznach.
Pierwsza to powiązania osób, którzy brali udział w feralnym locie. Kto i komu mógł zaszkodzić i kto zyskał na ich śmierci. Dlatego powinien powstać wg. mnie temat "osobistości, ludzie etc." z podziałem na grupy: władza, wojsko, duchowieństwo, organizacje pozarządowe, obsługa lotu. Będzie wiele hipotez.

Drugi temat to "sprzęt" czyli co mogło zawinić: samolot, obsługa lotniska, pogoda, topografia terenu, zamach z powietrza, ziemi, z wewnątrz etc.

Piszę ogólnikowo, bo nie mam dziś głowy, żeby to rozpisać bo tego będzie sporo.
Może to spowoduje porządek na forum a nie wszystko do jednego worka.

Użytkownik Bart76 edytował ten post 23.04.2010 - 19:50

• 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Strażacy i inni dowiedzieli się że nastąpiła katastrofa dopiero o godzinie 8:56 gdy zaczęły wyć syreny, nie rozumiesz? 15 minut samolot leżał !!! Przecież syreny powinny zawyć 15 minut wcześniej.

Akcja ratunkowa ruszyła z 15-minutowym opóźnieniem

Na słynnym filmiku ze strzałami słychać syreny i "strzałach ostrzegawczych" czyli milicjantów zabezpieczających miejsce. Być może syreny nie raz wyły. Nie mamy żadnych dowodów żeby stwierdzić, że nic się nie działo wcześniej.

Pozdrawiam
  • 0

Bart76.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Strażacy i inni dowiedzieli się że nastąpiła katastrofa dopiero o godzinie 8:56 gdy zaczęły wyć syreny, nie rozumiesz? 15 minut samolot leżał !!! Przecież syreny powinny zawyć 15 minut wcześniej.

Akcja ratunkowa ruszyła z 15-minutowym opóźnieniem

Na słynnym filmiku ze strzałami słychać syreny i "strzałach ostrzegawczych" czyli milicjantów zabezpieczających miejsce. Być może syreny nie raz wyły. Nie mamy żadnych dowodów żeby stwierdzić, że nic się nie działo wcześniej.

Pozdrawiam

mam dziwne wrażenie, że te filmiki skupiły na wszystkich swoją uwagę, aby odwrócić spojrzenie na istotniejsze sprawy. Wszyscy zdarzenia powypadkowe podporządkowują tym kilkuminutowym ujęciom, bo w sumie nie ma innych. Tylko pytanie gdzie się podziali dziennikarze tropiący sensacje. Nie pojechali na miejsce, nie przepytali okolicznych postronnych świadków, strażaków, milicjantów, lekarzy z karetek i szpitali etc. Ktoś zawsze coś więcej powie, albo nieświadomie doda nową poszlakę.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tutaj reportaż Superwizjera. Chaotyczny trochę, ale pokazuje właśnie owo przepytywanie świadków, służb medycznych. Brzmi to dość szczerze.

Niestety sama ulegam ostatnio podatności na teorie spiskowe i nie wszystkiemu potrafię dowierzać. To silniejsze ode mnie.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Już nawet ruscy zaczęli własne amatorskie dokumenty video robić. Przecież to Rosja na totalnym zadupiu. Dziennikarzy tam mało było bo wszyscy pojechali do katynia. Co mieli robić na lotnisku skoro po prezydenta i resztę przyjechały samochody i zapewne jeszcze z płyty lotniska ich zabrały. Trudno powiedzieć, w którym momencie pojawiły się media. Moża tylko wnioskowac że stało się to po owych kilkuminutowych nagraniach.

Pozdrawiam
  • 0

goska48.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Naczytałam się i już prawie uwierzyłam w spisek. Najbardziej poruszyły mnie relacje, które mówiły o braku ciał. Kto i po co wymyśla takie horrory?
Te zdięcia, choć są makabryczne, nie wymagają komentarza. Czy był to przypadek, wypadek, czy celowe działanie - tego na razie nie wiem.
Mam nadzieję, że Polskie władze dogłębnie to sprawdzą.
  • 0

Kamyk..
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tragiczne zdjęcie:
Ale myślę, że warte uwagi.

Edit Admin:
Taka analiza niczego nie zmienia, dlatego przez wzgląd na szacunek do zmarłych jak i ich rodzin, proszę tego typu zdjęć tutaj nie zamieszczać

• 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To na bank Gosiewski bo ma krótkie ręce. Jednak o ile pamiętam mieliśmy nie umieszczać tu takiej analizy zdjęć przez szacunek dla ofiar. Niech moderator zdecyduje czy post wyżej (i ten) powinny znajdować się na forum.

Pozdrawiam
  • 0

Stevie Wonder.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziś w radio słyszałam, że Polacy i Rosjanie współpracują i obu stronom zależy na szybkim rozwiązaniu tej sprawy, ze względu na różne teorie i spekulacje narosłe wokół tematu. Spiker powiedział, że wszystkie ewentualności są brane pod uwagę.

Od siebie jeszcze dodam, że o ile zarzucamy rosyjskiej stronie milczenie, to o polskiej nie można też powiedzieć, żeby jakoś szalała z przekazywaniem informacji. Obie strony na razie milczą.

Ja tam uważam, że to mądrze, że media się powstrzymały od otwartych komentarzy na ten temat.

Użytkownik YourSweetValentine edytował ten post 24.04.2010 - 12:06

• 0

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dla zainteresowanych symulacja lądowania we mgle w warunkach podobnych przy katastrofie.

Użytkownik Alexi Arduscoini edytował ten post 24.04.2010 - 18:01

• 2

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W katastrofie, w której zginął polski prezydent, dowództwo armii, szefowie najważniejszych instytucji, parlamentarzyści, jesteśmy zdani wyłącznie na to co nam poda do wierzenia strona rosyjska. I wcale nie dlatego, że jakoś specjalnie się przed nami broni, nic z tych rzeczy. My po prostu od niej niczego nie oczekujemy, niczego nie żądamy, weźmiemy co nam dadzą i żadnych pretensji nie będziemy zgłaszać. Bo przecież ważniejsze od prawdy jest to, że Putin przytulił Tuska i wyglądał na zmartwionego, a Miedwiediew przyjechał na pogrzeb. Nam to wystarcza, dwa puste gesty to cena za jaką można kupić nasz brak zainteresowania tym co się naprawdę stało na rosyjskiej ziemi z naszym prezydentem i kawałkiem elity naszego kraju.

Kapitalny tekst, warto przeczytać w całości: Link
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych