Skocz do zawartości

Katastrofa samolotu prezydenta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
743 odpowiedzi w tym temacie

Artus.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Publikuję ciekawy post znaleziony na Onecie, który poddaje w wątpliwość ciekawostkę Ironmacko:

Nieprawda - EGPWS był wyłączony

Jak widać na publikowanych zdjęciach samolot miał wypuszczone podwozie = podchodził do lądowania = ostrzeżenie było wyłaczone.

Na logikę niech autorzy wezmą - po co podczas lądowania system miał by krzyczeć "pull up" ?

Użytkownik Artus edytował ten post 27.04.2010 - 18:49

• 0

#662 Gość_Nestor

Gość_Nestor.
  • Tematów: 0

Napisano

Silencium, osobiście nigdy nie zakładałem, że ten człowiek żyje, czy nie żyje. Sam nie potrafię i nie mogę tego stwierdzić. I przepraszam, jeśli nie do końca jasno to napisałem. Chodziło mi jedynie o odniesienie się do wcześniejszych pogłosek jakoby miał zostać zabity.

Skoro jednak już piszesz, że informacje o tym najpierw pojawiły się na polskich serwisach, to zakładam, że to wnikliwie sprawdzałeś, a nie jedynie "najpierw informacja wpadła mi w oko na paru polskich stronach, a dopiero później innych" (bo podchodząc w taki sposób mógłbym powiedzieć, że ja po raz pierwszy o tym przeczytałem na zagranicznych serwisach - co mimo wszystko jest prawdą). A może przez przypadek zapisałeś nieco analizowanych linków i jesteś w stanie przedstawić proces dochodzenia do tego? Fajnie jakbyśmy tą sprawę wyjaśnili raz na dobre.

Użytkownik Nestor edytował ten post 27.04.2010 - 19:01

• 0

Silencium.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kiedy pojawiła się informacja z imieniem i nazwiskiem owego "autora" wpisałam je w google. Wszystkie strony jakie się wyświetliły, były stronami polskimi i nikt nie umiał podać źródła. Jakiś czas później znalazłam tą samą informację przetłumaczoną z polskiego na rosyjski na forum (rosyjskiego dobrze nie znam, to nie wiem o czym toczyła się dyskusja, widziałam tylko na górze polski post i pod spodem zapewne tłumaczenie), a dalej ktoś tutaj podał link z duuużo późniejszą datą niż pierwsze informacje jako źródło. I owy link był zagraniczny. Aczkolwiek informacje te, przynajmniej z tego co ja zdążyłam się zorientować, pojawiły się najpierw jedynie na stronach polskich. Oczywiście może nie żyć ;). Oczywiście mogli zabić go Rosjanie, źli, źli Rosjanie, którzy dźgnęli go trzy razy, żeby wszystko było widać jak na ręce, zamiast to jakoś skutecznie zatuszować, albo odłączyć po prostu aparaturę. Oczywiście mozęmy zakładać, że są aż tak głupi. Oczywiście.

P.s. Nie ręczę za to głową i oczywiście mogę się mylić, jednak informacje i strony do których ja dotarłam, wskazują na to, że owa plotka ma źródło u nas.

Użytkownik Silencium edytował ten post 27.04.2010 - 19:05

• 1

#664 Gość_Nestor

Gość_Nestor.

Napisano

Dzięki. Sam też trafiłem właśnie na niepotwierdzoną informację jakoby ktoś z redakcji WM dowiedział się przez smoleńskie forum internetowe, że ten człowiek faktycznie żyje. Nie znam jednak rosyjskiego, więc tego nie sprawdzę.
http://wolnemedia.net/?p=21311

Serwis news.google.com też nie publikuje żadnych informacji, które mogłyby świadczyć, że było inaczej.
  • 0

#665 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Dla mnie jawny skandal

Poraziła mnie ta wypowiedź TUSKA:

- Chcę uspokoić państwa, jeśli chodzi o tego typu sprzęt, jak laptopy czy telefony komórkowe, nasze służby specjalne, w porozumieniu z Rosjanami i za ich pomocą, są w dyspozycji tego sprzętu. Cały drogą dyplomatyczną został przez stronę rosyjską przekazany i jest w Polsce także do dyspozycji prokuratury, łącznie z telefonem komórkowym prezydenta - powiedział premier.

Czyli jest dowód na to, że żadne nasze służby nie pobiegły zabezpieczyć sprzęt (co niby rzekomo zrobiły zaraz po katastrofie), tylko dopiero łaskawie służby specjalne Rosji nam to przekazały.
Miały więc spokojny dostęp do danych tam zawartych a Premier p.............. trzy po trzy że nie ma się czym martwić.
Robi sobie wesele z pogrzebu.
Przecież jest jawny skandal a on się tym jeszcze chwali.
Przekopiowali co chcieli i łaskawie nam przekazali.
  • 0

mamma.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A jakie służby miały biec i zabezpieczać? Mamy jakąś bazę kontrwywiadu pod Smoleńskiem, czy może mieliśmy wysłać komandosów?
O ile wiem istnieje zakaz wywożenia tajnych dokumentów poza granice Polski, czyżbyś więc sugerował, że prezydent i jego otocznie nie przestrzegali obiwiązującego prawa?
  • 1

#667 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

A jakie służby miały biec i zabezpieczać? Mamy jakąś bazę kontrwywiadu pod Smoleńskiem, czy może mieliśmy wysłać komandosów?

Jak byś się wykazał bystrością umysłu, to wiedział byś o tym , co podała kilka dni wcześniej TVN24, iż zaraz po katastrofie czekający na lotnisku na prezydenta BOR zabezpieczył te precjoza. Nie trzeba tam żadnej naszej bazy na terytorium Rosji.

Użytkownik osiris edytował ten post 29.04.2010 - 08:37

• 0

mamma.
Reputacja

Napisano

No niestety nie jestem taki bystry jak Ty, ale wydaje mi się, że Borowcy na terenie obcego państwa mogą sobie kupić pocztówki, bo nie mają żadnej podstawy prawnej do wykonywania działań policyjnych. A to, co mówią w takiej czy innej telewizji albo gazecie, to naprawdę nie ma nic do rzeczy, bo oni już od dawna nie podają żadnych informacji w żadnej sprawie.
  • 0

#669 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

@mamma
O ile wiem istnieje zakaz wywożenia tajnych dokumentów poza granice Polski, czyżbyś więc sugerował, że prezydent i jego otocznie nie przestrzegali obiwiązującego prawa?

Zgadzam się całkowicie.
Mojej znajomej kiedyś dmuchnęli w tramwaju portfel. Miała tam kartę do bankomatu. Nic by nie było gdyby nie fakt, że w sąsiedniej przegródce była kartka z zapisanym...numerem PIN.
Skrajny debilizm?
A co takiego odczytali z komórki Prezydenta? Numery telefonów do tych, których komórki znaleźli obok tej Prezydenta? Kompromitujące sms-y?
Jeżeli było tam coś więcej, co nie miało prawa się tam znaleźć, to o czym by to świadczyło?
  • 1

#670 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

No niestety nie jestem taki bystry jak Ty, ale wydaje mi się, że Borowcy na terenie obcego państwa mogą sobie kupić pocztówki, bo nie mają żadnej podstawy prawnej do wykonywania działań policyjnych. A to, co mówią w takiej czy innej telewizji albo gazecie, to naprawdę nie ma nic do rzeczy, bo oni już od dawna nie podają żadnych informacji w żadnej sprawie.

Sprytnie to sobie wymyśliłeś, tylko proszę na przyszłość nie powoływać się na media skoro to stek bzdur.
W świetle tego powinniśmy zamknąć wszystkie wątki, bo prawie w 100% opierają się one na "faktach medialnych"
  • 0

mamma.
Reputacja

Napisano

To teraz Ty sobie równie sprytnie wymyśl odpowiedzi na proste pyatania:
1. czy prezydent lub jego otoczenie, wbrew prawu mieli przy sobie tajne materiały?
2. czy istnieje podstawa prawna dająca polskiemu BOR-owi możliwość prowadzenia działań policyjnych na terenie obcego państwa?
3. czy premier RP w swoich odpowiedziach na pytania dziennikarzy ma się kierować własną wiedzą, czy tym, co podała jakaś stacja telewizyjna?
  • 0

#672 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

1. Jeżeli twierdzisz , że mieli coś wbrew prawu to przywołaj przepis o tym stanowiący (mówiący). Ja Ci nie odpowiem, bo nie znam tego przepisu oraz co posiadały w danym momencie te osoby.
2. Nie wiem co znaczy w Twoich ustach słowo "działania policyjne" Dostosuj ten zwrot do jakiegoś konkretnego przepisu. Jeżeli BOR ma prawo poruszać się po terytorium jakiegoś kraju jako obstawa, to zapewne ma jakieś prawa do zabezpieczenia miejsca wypadku osób które chroni, ale jaki zakres nie ma pojęcia, a tym bardziej TY.
3. Premier nie ma żadnej własnej wiedzy bo się o nią nie stara a podaje to co mu łaskawie podstawią pod nos służby rosyjskie na tacy, czyli gada co gada.
  • 0

Bart76.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. Jeżeli twierdzisz , że mieli coś wbrew prawu to przywołaj przepis o tym stanowiący (mówiący). Ja Ci nie odpowiem, bo nie znam tego przepisu oraz co posiadały w danym momencie te osoby.
2. Nie wiem co znaczy w Twoich ustach słowo "działania policyjne" Dostosuj ten zwrot do jakiegoś konkretnego przepisu. Jeżeli BOR ma prawo poruszać się po terytorium jakiegoś kraju jako obstawa, to zapewne ma jakieś prawa do zabezpieczenia miejsca wypadku osób które chroni, ale jaki zakres nie ma pojęcia, a tym bardziej TY.
3. Premier nie ma żadnej własnej wiedzy bo się o nią nie stara a podaje to co mu łaskawie podstawią pod nos służby rosyjskie na tacy, czyli gada co gada.

Do poczytanie odnośnie USTAWA O OCHRONIE INFORMACJI NIEJAWNYCH

z dnia 22 stycznia 1999 r.

Tekst ujednolicony po zmianie z 15 kwietnia 2005 r.

http://www.iniejawna...ski/ustawa.html

Jeżeli wyjdzie w śledztwie, że mieli takowe dokumenty to:
1. po co im były potrzebne na uroczystość (msza),
2. wskazuje na totalną głupotę,
3. chcieli nimi pohandlować z wywiadem.

Użytkownik Bart76 edytował ten post 29.04.2010 - 15:19

• 0

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A dla jasności, czy to w końcu była oficjalna wizyta czy nie ?
Bo to determinuję i ilość obsługi (chociażby BOR-owików) jak i to co na pokładzie mogło być przewożone.
  • 0

#675 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

@ up

Słyszałem, że była nieoficjalna. Nie chce mi się głębiej szukać, ale to pewnie można potwierdzić w innych źródłach. Póki co, artykuł z WP.
Marian Janicki w wywiadzie z Moniką Olejnik:

Wizyta prezydenta Lecha Kaczyńskiego nie była oficjalna. Ochroniarzy BOR było dwóch, to standard. Ale my opracowaliśmy z Rosjanami taki standard przygotowań, wszystko było tak dopracowane, jakby to była oficjalna wizyta państwowa - powiedział "Gość Radia Zet" szef BOR Marian Janicki.

źródło

Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Dwóch ludzi zabezpieczało “tyły”.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych