Do tej pory jakoś nie mogę w to uwierzyć. Z początku myślałem, że ktoś sobie ponure jaja robi, jednak gdy usłyszałem wiadomość na "zetce", momentalnie wyrwałem się z magazynu i popędziłem do biura skorzystać z internetu. Muszę przyznać, że pierwsza myśl jaka mi przeszła przez głowę to "zamach" i porównywanie z analogicznymi sytuacjami historycznymi, które powodowały bardzo poważne komplikacje na arenie międzynarodowej. Jednak gdy ochłonąłem, postanowiłem mocniej poszperać i jedyne co mi i nam wszystkim pozostaje, to czekać na dalsze relacje w tej sprawie i liczyć na to, że żadnego spisku faktycznie nie było i łudzić się o rzetelność strony rosyjskiej, która dała się poznać na przestrzeni swoich dziejów jako manipulator. Lecz jest zbyt wiele wydarzeń, zbyt wiele powiązań, zbyt wiele przyczyn, by zanalizować to na przestrzeni paru godzin, aby tak do końca stwierdzić, czyja jest to naprawdę wina. Mentalność Polaka podpowiada o spisku, w końcu tyle razy po d*** dostawialiśmy. Jednakże... Wiele wskazuje na to, że faktycznie strona rosyjska za tym nie stała. Pożyjemy, poczytamy, pośledzimy i zobaczymy, chciałoby się rzec.
W każdym bądź razie bardzo mi szkoda tych ludzi i współczuję im rodzinom oraz bliskim. Jest to wielka tragedia, nie przypominam sobie jakiejkolwiek katastrofy, która była tak brzemienna w skutkach dla jakiegokolwiek państwa. Chociaż osobiście nie sympatyzowałem z PiSem, to w tym przypadku nie miejscu jest oceniać ich na podstawie poglądów-żałuję ich jako ludzi, Polaków, już nie wspominając o tym, że była to elita naszego kraju. Nie cierpiałem naszego rządu, ale nigdy nie życzyłem im śmierci... Nadal nie dociera to do mnie.
A Nam wszystkim tu zgromadzonym chciałbym życzyć, żebyśmy przestali w końcu się obrzucać błotem, skończyć podział na "lepszych" i "lepsiejszych" i w końcu zjednoczyli się, do cholery, czy nawet taka tragedia narodowa musi być przyczyną do konfliktów, kłótni? Historia Nas uczy, że to nie jest wyjście, przez niejednolitość Polska doczekała się rozbiorów, Rosja miała swoje rozdrobnienie feudalne i na długi czas byli pod niewolą tatarską. Przestańmy w końcu się obrzucać błotem i niech takie wydarzenia dadzą cokolwiek do przemyślenia Naszej typowo polskiej mentalności, czyli zawiści, zazdrości, mściwości, nienawiści do drugiego człowieka. Kiedyś Józef Piłsudski powiedział, że "Polacy są narodem debili" i wiecie co... Jak patrzę na niektórych, to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jak najbardziej 70% można tym oszczerstwem określić.
Pozdrawiam i życzę pomyślności. Ja tymczasem uciekam dalej pracować.
Użytkownik Niemrawy edytował ten post 10.04.2010 - 12:27