Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 replies to this topic

balas.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja jestem ciekaw jak się ma wersja "Naszego Dziennika" do zapisów z czarnych skrzynek parametrów lotu i rozmów załogi. Doszło do tak poważnej usterki, a piloci nie zająknęli się o tym ani słowem ?

Rejestrator FDR (Flight Data Recorder) został odczytany w pełni – on rejestruje wszystko o stanie technicznym. Został w Polsce odczytany rejestrator ATM-u, który też ma te dane – powiedział (Edmund Klich - przypis mój). Żadne z tych źródeł nie wskazywało na wystąpienie problemów technicznych. – Z opisu rozmów w kabinie nie wynika też, że załoga była zaniepokojona problemem technicznym – dodał

Źródło: lotniczapolska.pl

Użytkownik balas edytował ten post 28.05.2010 - 21:29

• 0

Ciechan.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hmm... To i tak nie wyjaśnia, dlaczego na przykład nie użyli trymera steru wysokości do kontroli opadania. No i próbują oni usprawiedliwiać pilotów z elementarnych błędów: jak można lecieć na lotnisko bez map? Gdyby wysiadł FMS, to byłaby wielka kaszana. Jak można wyłączać TAWS, tym samym pozbywając się jednego z kluczowych systemów bezpieczeństwa? No i ciekawe skąd takie dokładne wyliczenia nieistniejącej przecież wysokości decyzyjnej. No i ciekawe, w jakiej pozycji ewentualnie ten blok się zblokował. Autopilot kontroluje wznoszenie/zniżanie za pomocą trymu, więc ster jest w pozycji neutralnej. Przy klapach do lądowania, które zwiększają siłę nośną, samolot zwykle idzie w górę. Nawet gdyby nie było kontroli steru, to teoretycznie powinno ich pchać do góry. Chyba że autopilot wytrymował ster wysokości z wysuniętymi klapami. Gdybanie.

Chętnie chciałbym Ci odpowiedzieć na Twoje wątpliwości, ale nie jestem osobą kompetentną która posiada taką wiedzę. Wstawiłem to tutaj, ponieważ jest to wypowiedź człowieka, który podpisuje się pod tym swoim nazwiskiem więc nie jest to osoba anonimowa.

Użytkownik Ciechan edytował ten post 28.05.2010 - 21:52

• 1

FaceToFace.
  • Tematów: 4
Reputacja

Napisano

ktoś kiedyś poddawał racjonalność zamachu twierdząc że nie ma z tego tytułu PO żadnych korzyści tylko same kłopoty
minęło kilkadziesiąt dni a Tym którzy uważali że to nie miałoby sensu polecam zapoznanie się z materiałami na temat bezpieczeństwa energetycznego :
http://www.deon.pl/w...getycznego.html
końcem KRRiTV
http://news.money.pl...0,0,626186.html
a jeszcze jak się doda do tego temat Patriotów , "eksperci " już zaczęli negację sensu tych wyrzutni w Polsce a przecież wiadomo że zawsze media manipulując ludźmi robiły grunt pod politykę żeby zmienić o 180 st. poglądy szarej masy obywateli
na ten czy ów temat więc się nie zdziwię jak zamiast Patriotów w Polsce będzie mowa o Iskanderach

- to żal mi tych ludzi którzy wierzyli w Ten Kraj

jak bardzo trzeba mieć nasrane we łbie żeby będąc Polakiem nie dbać o interes Polski , żeby sprzedawać się za pieniądze
po tym wszystkim co przeżył , wycierpiał Ten Naród w swojej historii ... jakim trzeba być hipokrytom żeby tak jak Niesiołowski odwiedzając groby katyńskie mówić o ofiarach polskiej wolności .
Nie wiem może im wszystkim brakuje refleksji nad własnym życiem , może mają kisiel w gaciach na dźwięk szeleszczących banknotów i mózg przestaje funkcjonować
a to dla własnej refleksji nad słowem Polska

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 29.05.2010 - 11:04

• 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale co ma do Patriotów śmierć Kaczyńskiego i odrzucenie sprawozdania KRRiT? Byłoby dokładnie to samo, gdyby katastrofa smoleńska się nie wydarzyła.

Ciechan - jeżeli chodzi o nazwisko, to mogę podać via priv (na zasadzie wzajemności rzecz jasna).

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 29.05.2010 - 11:04

• 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

[quote name='Don Corleone' date='29.05.2010 - 11:03' timestamp='1275127392' post='387846']
Ale co ma do Patriotów śmierć Kaczyńskiego i odrzucenie sprawozdania KRRiT? Byłoby dokładnie to samo, gdyby katastrofa smoleńska się nie wydarzyła.

no widzisz tak się składa że gdyby Prezydent podpisał ów sprawozdanie to by nie było tematu , ale po Prezydenta nie podpisze a to oznacza koniec tej KRRITV
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

no widzisz tak się składa że gdyby Prezydent podpisał ów sprawozdanie to by nie było tematu , ale po Prezydenta nie podpisze a to oznacza koniec tej KRRITV

Jasneeee i z tego powodu 96 osob przenioslo sie do innego swiata. To co napisales to juz jest paranoia i doszukiwanie sie zaleznosci od kierunku wiatru...
A zdania typu: zal mi tych ludzi, ktorzy wierzyli w ten kraj to pozostaje mi tylko napisac spojrz w lustro i zacznij naprawiac ten kraj od tego kogo tam zobaczysz...
PS
Jesli chcesz podyskutowac na w/w temat to rozpocznij nowy watek cobysmy nie spamowali tego...

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 29.05.2010 - 14:47

• 2

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Znalezione na Onecie:
19.10.86 przy lądowaniu na terenie RPA rozbija się Tu-134 z komunistycznym prezydentem Mozambiku i 42 osobami- wszyscy giną! okoliczności lądowania bardzo POdobne do smoleńskich. Ustalenia komisji lotniczej RPA: 1- samolot był w pełni sprawny 2- wykluczono zamach, sabotaż 3- załoga nie przestrzegała procedur 4- pilot zignorował ostrzeżenie GWPS. rosjanie gwałtownie oprotestowali raport twierdząc że służby RPA zastosowały meaconong!! w styczniu 2003 były agent służb RPA Hans Louw przyznał że samolot rozbił się po zakłóceniu sygnału satelitarnego przez południowoafrykańskich agentów! warunek POdstawowy przeprowadzenia zamachu: akcja musi być na terenie zamachowca tak aby można było dostać się do czarnych skrzynek. tam zostają jedyne ślady potwierdzające użycie fałszywego sygnału. resztę doPOwiedzcie sobie sami.
  • 2

mamma.
Reputacja

Napisano

Tropiciel, potrop trochę i dowiedz się kiedy wprowadzono GPS do cywilnej eksploatacji. A kiedy juz to zrobisz, to wróć do swojego niezwykle "wiarygodnego" tekstu i spróbuj dodać dwa do dwóch.
  • 1

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"By 1985, ten more experimental Block-I satellites had been launched to validate the concept.

On February 14, 1989, the first modern Block-II satellite was launched."

"By December 1993, the GPS achieved initial operational capability."

To tyle jesli chodzi o GPS. Poza tym tekst wcale nie mówi o GPS tylko o zakłóceniu sygnału radiowego. Nie widzę związku katastrofy w Smoleńsku z tamtym incydentem. Nie ma żadnych dowodów na tak zwany meaconing. Nie ma tam zresztą miejsca na coś takiego, ponieważ lotnisko nie miało żadnego systemu podającego wysokość dla samolotów. Nasza tutka opierała się tylko na wskazaniach własnych wysokościomierzy. GPS też nie ma tu nic o rzeczy, ponieważ nie podaje on wysokości, a samolot była na osi pasa startowego tylko za nisko. Także meaconing można wyrzucić już do kosza.

@Face to Face
Według ciebie dobrze sie sprawuje obecna krrit? Jeśli powiesz mi że tvp jest w jakikolwiek sposób obiektywna i nie sugerująca 2 konkretnych partii to cię wyśmieje. PO jest tylko jednym z poszkodowanych.

Dyskusja o patriotach toczy się już od dawna. Może ty mi wyjaśnisz dlaczego są one nam tak bardzo potrzebne? Albo dlaczego wszystko co PO robi jest złe? JEDNA!!!! bateria patriotów nam nie zapewnie żadnej ochrony. Do obrony samej warszawy potrzeba minimum 3. W dodatku amerykanie sami będą je obsługiwać, więc nasi się niczego nie nauczą. Nie mamy również żadnego wroga w najbliższym sąsiedztwie jeśli jakiegokolwiek w ogóle. Te rakiety mogą tylko popsuć relacje z Rosją, bo na pewno niczego dobrego nie przyniosą. Jeśli zaś uważasz że rosja jest taka be że powinniśmy na nich dalej tyłek wystawiać i czekać aż znowu zamkną swoją granice na nasze towary to gratuluję pomyślunku.

A pamiętacie może co zdarzyło się w Mirosławcu? Wiecie że tam jedną z głównych przyczyn była niezgrana załoga? Może weźcie to pod uwagę kiedy następnym razem będziecie negować błąd ludzki.

Pozdrawiam
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Double post - do skasowania

Pozdrawiam

Użytkownik PaZi edytował ten post 30.05.2010 - 00:17

• 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Znalezione na Onecie:
19.10.86 przy lądowaniu na terenie RPA rozbija się Tu-134 z komunistycznym prezydentem Mozambiku i 42 osobami- wszyscy giną! okoliczności lądowania bardzo POdobne do smoleńskich. Ustalenia komisji lotniczej RPA: 1- samolot był w pełni sprawny  2- wykluczono zamach, sabotaż  3- załoga nie przestrzegała procedur  4- pilot zignorował ostrzeżenie GWPS.  rosjanie gwałtownie  oprotestowali raport twierdząc że  służby RPA zastosowały meaconong!! w styczniu 2003 były agent służb RPA Hans Louw  przyznał że samolot rozbił się po zakłóceniu  sygnału satelitarnego przez południowoafrykańskich agentów!  warunek POdstawowy przeprowadzenia zamachu: akcja musi być na terenie zamachowca tak aby można było dostać się do czarnych skrzynek. tam zostają jedyne ślady potwierdzające użycie  fałszywego sygnału. resztę doPOwiedzcie sobie sami.

Rozmawiamy o katastrofie samolotu w Smolensku czy o tym jak bardzo wg. Ciebie PO jest beee??? Podkreslanie w tekscie PO niby co ma sugerowac? Rozpocznij nowy watek pt: nienawidze partii PO, a nie przekazuj w tym temacie sympati/atypati politycznych. 

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 30.05.2010 - 00:52

• 2

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Te POdkreślenia :) nie są moje. Tak było w oryginalnej wypowiedzi na Onecie.
PO mnie ani ziębi ani grzeje, nigdy na nich nie głosowałem ani na PiS też, więc nie zarzucaj mi stronniczości.
Oczywiście z punktu widzenia walki o Wolną Polskę nikt nie ma wątpliwości gdzie jest miejsce zdrajców i złodziei, ale jeszcze raz POdkreślam :), że te POwiększenia :) liter PO pochodzą od autora oryginalnego POstu :) na forum dyskusyjnym Onetu. Moja wina, bo POwinienem :) dać cudzysłów.
Żeby nie POpadać :) w zbędne dygresje:
Bardzo ciekawy wywiad z Antonim Macierewiczem PO :) miesiącu od zamachu (pliki audio):
Cz. 1
Cz. 2
Antek PO :) licmajster bardzo się stara, by nie POwiedzieć ;) wszystkiego, co wie, a jednocześnie dać zdrajcom do zrozumienia, że Polacy patrzą im na ręce...

Użytkownik Tropiciel edytował ten post 30.05.2010 - 09:36

• 1

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Jasneeee i z tego powodu 96 osob przenioslo sie do innego swiata. To co napisales to juz jest paranoia i doszukiwanie sie zaleznosci od kierunku wiatru...
A zdania typu: zal mi tych ludzi, ktorzy wierzyli w ten kraj to pozostaje mi tylko napisac spojrz w lustro i zacznij naprawiac ten kraj od tego kogo tam zobaczysz...
PS
Jesli chcesz podyskutowac na w/w temat to rozpocznij nowy watek cobysmy nie spamowali tego...

a co Twoim zdaniem było by politycznie wart 96 ofiar ? motyw Dubrowki ?motyw Biesłanu ? a może Czeczenia ?
wujek Stalin mawiał że jedna śmierć to tragedia , milion to statystyka . I kto Tobie dał prawo zawężania tematu "Tajemnice Samolotu 101 " jedynie do błędu pilota i nacisku gen. Błasika ??? Co do patrzenia w lustro - mam nadzieję ( chociaż wątłą ) że Twoim jedynymi lustrami nie są te ITI i Agora

"By 1985, ten more experimental Block-I satellites had been launched to validate the concept.

On February 14, 1989, the first modern Block-II satellite was launched."

"By December 1993, the GPS achieved initial operational capability."

To tyle jesli chodzi o GPS. Poza tym tekst wcale nie mówi o GPS tylko o zakłóceniu sygnału radiowego. Nie widzę związku katastrofy w Smoleńsku z tamtym incydentem. Nie ma żadnych dowodów na tak zwany meaconing. Nie ma tam zresztą miejsca na coś takiego, ponieważ lotnisko nie miało żadnego systemu podającego wysokość dla samolotów. Nasza tutka opierała się tylko na wskazaniach własnych wysokościomierzy. GPS też nie ma tu nic o rzeczy, ponieważ nie podaje on wysokości, a samolot była na osi pasa startowego tylko za nisko. Także meaconing można wyrzucić już do kosza.

@Face to Face
Według ciebie dobrze sie sprawuje obecna krrit? Jeśli powiesz mi że tvp jest w jakikolwiek sposób obiektywna i nie sugerująca 2 konkretnych partii to cię wyśmieje. PO jest tylko jednym z poszkodowanych.

Dyskusja o patriotach toczy się już od dawna. Może ty mi wyjaśnisz dlaczego są one nam tak bardzo potrzebne? Albo dlaczego wszystko co PO robi jest złe? JEDNA!!!! bateria patriotów nam nie zapewnie żadnej ochrony. Do obrony samej warszawy potrzeba minimum 3. W dodatku amerykanie sami będą je obsługiwać, więc nasi się niczego nie nauczą. Nie mamy również żadnego wroga w najbliższym sąsiedztwie jeśli jakiegokolwiek w ogóle. Te rakiety mogą tylko popsuć relacje z Rosją, bo na pewno niczego dobrego nie przyniosą. Jeśli zaś uważasz że rosja jest taka be że powinniśmy na nich dalej tyłek wystawiać i czekać aż znowu zamkną swoją granice na nasze towary to gratuluję pomyślunku.

A pamiętacie może co zdarzyło się w Mirosławcu? Wiecie że tam jedną z głównych przyczyn była niezgrana załoga? Może weźcie to pod uwagę kiedy następnym razem będziecie negować błąd ludzki.

Pozdrawiam

Widzisz ja na TVP patrzę jako alternatywę dla np. TVN24, i jeżeli rzetelność mediów jest takie jakie jest w Polsce to wolę pro PiSowską TVP niż wszystkie media uwielbiające jedynie słuszną linię polityczną .
Co do Patriotów no właśnie dlaczego one są dla nas takie ważne ? To może dlaczego MSZ FR ma takie urojenia że czepia się tych nic nie znaczących wyrzutni rakiet ? może dlatego że armia FR atakując amerykańską bazę w Polsce atakuje USA ? cyt. " Jeśli zaś uważasz że rosja jest taka be że powinniśmy na nich dalej tyłek wystawiać i czekać aż znowu zamkną swoją granice na nasze towary to gratuluję pomyślunku. " nie no jasne ja uważam że błędem było w ogóle wyprowadzenie wojska CCCP z polski jacy byliśmy bezpieczni i jak nasze towary strumieniami szły na wschód heh aż się łezka w oku kręci na wspomnienie widoku półek sklepowych z samym octem ( sarkazm ! )
a merytorycznie : a uważasz dlaczego zniesiono embargo na polskie mięso ? odpowiem : bo jesteśmy gospodarką UE
  • 0

Ciechan.
Reputacja

Napisano

Ciechan - jeżeli chodzi o nazwisko, to mogę podać via priv (na zasadzie wzajemności rzecz jasna).

Don Corleone, ale powiedz mi co to ma niby dać i czemu ma to służyć, że podasz mi swoje nazwisko na privie? To ma Cię w jakiś sposób uwiarygodnić? Możesz mi podać nawet swoje prawdziwe nazwisko na privie, ale i tak w oczach forumowego grona pozostaniesz anonimowym człowiekiem, który lata na symulatorach...Podanie nazwiska na privie nie służy niczemu...Żeby było jasne, ja od Ciebie nie wymagam żebyś się podpisywał własnym nazwiskiem...
  • 2

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"wolę pro PiSowską TVP niż wszystkie media uwielbiające jedynie słuszną linię polityczną"

Sam sobie przeczysz. Gratuluję pomyślunku (sarkazm). Jeśli to są twoje podstawowe źródła informacji to cię wyśmiewam. Wielki mędrzec się znalazł który czerpie info z jednego źródła. Z tego co napisałeś wnioskuję, że ogladasz tylko tvp i czytasz te brednie ze stron spiskowych, więc sorry ale to nie jest poziom do dyskusji. Obejrzyj sobie chociaż wystąpienia pozostałych kandydatów na prezydenta na youtube i wtedy zobaczysz jak bardzo jesteś manipulowany. Korwin Mikke chyba najdobitniej to wykazał, więc polecam jego filmik o mediach.

Baza amerykańska niewątpliwie jest pewnym plusem, ale to że w obliczu zagrożenia oni się nie wycofają tylko ściągną posiłki to tylko niepisana umowa. Nie ma na to żadnych gwarancji, jak również nie ma ważnych wymiernych korzyści.

"jak nasze towary strumieniami szły na wschód heh aż się łezka w oku kręci na wspomnienie widoku półek sklepowych z samym octem"

I znów popadam w śmiech. Widocznie masz problem z kojarzeniem i rozumieniem tekstów pisanych w kontekście. Czy ja gdzieś napisałem coś o komunie? Nie. Więc po co w ogóle mówisz o tym okresie w tym kontekście? Widać że nie rozumiesz zasad ekonomii kapitalistycznej w demokracji dlatego głosisz takie bzdurne hasła. Embargo na nasze produkty przyniesie tylko nam straty, bo na pewno nie Rosji. Wytłumacz tym wszystkim eksporterom, że w imię twojego honorku polaczka idziesz na wojnę z rosją i tylko dupę pokażesz rosjanom i że nie będziesz wchodził z nimi w żadne układy.

Nasz kraj jest wypierdkiem w porównaniu do rosji, niemiec, i reszty zachodu dlatego trzeba z nimi utrzymywać dobre stosunki bo złe szkodzą tylko nam. To oni są bogatsi, a nie my.

Wtedy też byliśmy gospodarką UE więc dlaczego w ogóle założyli embargo?

Pozdrawiam
  • 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych