Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 odpowiedzi w tym temacie

FaceToFace.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"wolę pro PiSowską TVP niż wszystkie media uwielbiające jedynie słuszną linię polityczną"

Sam sobie przeczysz. Gratuluję pomyślunku (sarkazm). Jeśli to są twoje podstawowe źródła informacji to cię wyśmiewam. Wielki mędrzec się znalazł który czerpie info z jednego źródła. Z tego co napisałeś wnioskuję, że ogladasz tylko tvp i czytasz te brednie ze stron spiskowych, więc sorry ale to nie jest poziom do dyskusji. Obejrzyj sobie chociaż wystąpienia pozostałych kandydatów na prezydenta na youtube i wtedy zobaczysz jak bardzo jesteś manipulowany. Korwin Mikke chyba najdobitniej to wykazał, więc polecam jego filmik o mediach.

Baza amerykańska niewątpliwie jest pewnym plusem, ale to że w obliczu zagrożenia oni się nie wycofają tylko ściągną posiłki to tylko niepisana umowa. Nie ma na to żadnych gwarancji, jak również nie ma ważnych wymiernych korzyści.

"jak nasze towary strumieniami szły na wschód heh aż się łezka w oku kręci na wspomnienie widoku półek sklepowych z samym octem"

I znów popadam w śmiech. Widocznie masz problem z kojarzeniem i rozumieniem tekstów pisanych w kontekście. Czy ja gdzieś napisałem coś o komunie? Nie. Więc po co w ogóle mówisz o tym okresie w tym kontekście? Widać że nie rozumiesz zasad ekonomii kapitalistycznej w demokracji dlatego głosisz takie bzdurne hasła. Embargo na nasze produkty przyniesie tylko nam straty, bo na pewno nie Rosji. Wytłumacz tym wszystkim eksporterom, że w imię twojego honorku polaczka idziesz na wojnę z rosją i tylko dupę pokażesz rosjanom i że nie będziesz wchodził z nimi w żadne układy.

Nasz kraj jest wypierdkiem w porównaniu do rosji, niemiec, i reszty zachodu dlatego trzeba z nimi utrzymywać dobre stosunki bo złe szkodzą tylko nam. To oni są bogatsi, a nie my.

Wtedy też byliśmy gospodarką UE więc dlaczego w ogóle założyli embargo?

Pozdrawiam

czytaj ze zrozumieniem , gdzie napisałem że jedynym źródłem informacji dla mnie jest TVP ?
wytłumaczę Tobie prościej bo widzę że sam na to nigdy nie wpadniesz otóż uważam że w obecnej sytuacji kiedy prywatne media są po jednej stronie ( czyt. nie są obiektywne ) to lepszym rozwiązaniem jest że publiczne media są w opozycji do tych mediów prywatnych , naprawdę chciałbyś żeby media w Polsce były tak ukierunkowane jak w FR , Chinach , Korei ( tylko mi nie pisz że nie widzisz analogii w tych krajach - bo Ciebie każdy wyśmieje ) nie widzisz w tym nic złego ?
co do moich źródeł informacji to nie jest TVP moim źródłem informacji , bo jak sam widzisz mam też internet , zamieszczam informacje z TVN24 czy anglojęzycznej Sky TV i BBC .
Co do spraw gospodarczych Polska jest w UE i czy się to Tobie podoba czy nie Rosja musi się z tym " tworem " liczyć i nie dlatego zniosła embargo na mięso bo PO jest u władzy tylko że do tego została zmuszona przez Parlament Europejski . Czytając Twoje argumenty w zasadzie nie powinienem się do nich odnosić z jednego prostego powodu jesteś ograniczonym gburem że głowa boli , śmiać mi się nie chce bo masz jak mniemam polskie obywatelstwo a to niestety grozi tym że zaczniesz się kopulować i w konsekwencji zaniży twój ród średnią intelektualną tego kraju .
i w przeciwieństwie do ciebie sfrustrowany człeku to co sądzisz o Tym Narodzie to jedynie twój kompleks nie rzeczywistość
ale tego już nie mam zamiaru tobie wyjaśniać bo i tak nie zrozumiesz Падение дома гражданина !
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Patrz lepiej na siebie. Nawet nie znasz zasad dzisiejszego świata, a chcesz pouczać innych. Media publiczne ustawowo powinny być BEZSTRONNE. Powinien być czas antenowy równy dla wszystkich stronnictw. W takim razie polecam jeszcze dowiedzieć się co to jest ustawa i mediach publicznych.

Napisałem tylko że wnioskuję. Wniosek był zły, mam zastrzeżenie tylko do tego co powyżej.

Najpierw piszesz:

"a merytorycznie : a uważasz dlaczego zniesiono embargo na polskie mięso ? odpowiem : bo jesteśmy gospodarką UE"

a tu sobie sam przeczysz:

"nie dlatego zniosła embargo na mięso bo PO jest u władzy tylko że do tego została zmuszona przez Parlament Europejski "

Embargo zostało założone z powodów politycznych, żadnych innych (co zostało dowiedzione). Kaczyńscy w imię ich honorku polaczka zabrali tysiące jeśli nie miliony złotych Polakom. W ekonomii nie ma miejsca na politykę. Z sąsiadami trzeba się układać. Z powodu pieniędzy jak również z tak oczywistej rzeczy jaką jest bezpieczeństwo.

Dziękuję bogu że tacy ludzie jak ty, z uprzedzeniami nie rządzą już Polską. Za czasów Kaczyńskich Polska była chyba jedynym krajem, w Europie w którym własną dumę stawiano ponad interes narodowy. Jest to niestety nasza cecha narodowa ale trzeba zachować trzeźwy umysł.

Coś dla ciebie - Aliudque cupido, mens aliud suadet !

To tyle ode mnie. Kwestie które poruszyłem w tym poście są zbyt oczywiste żeby je jeszcze wyjaśniać. Poczekam na ciekawszą merytorykę, a przede wszystkim na powrót do tematu.

Pozdrawiam
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Patrz lepiej na siebie. Nawet nie znasz zasad dzisiejszego świata, a chcesz pouczać innych. Media publiczne ustawowo powinny być BEZSTRONNE. Powinien być czas antenowy równy dla wszystkich stronnictw. W takim razie polecam jeszcze dowiedzieć się co to jest ustawa i mediach publicznych.

Napisałem tylko że wnioskuję. Wniosek był zły, mam zastrzeżenie tylko do tego co powyżej.

Najpierw piszesz:

"a merytorycznie : a uważasz dlaczego zniesiono embargo na polskie mięso ? odpowiem : bo jesteśmy gospodarką UE"

a tu sobie sam przeczysz:

"nie dlatego zniosła embargo na mięso bo PO jest u władzy tylko że do tego została zmuszona przez Parlament Europejski "

Embargo zostało założone z powodów politycznych, żadnych innych (co zostało dowiedzione). Kaczyńscy w imię ich honorku polaczka zabrali tysiące jeśli nie miliony złotych Polakom. W ekonomii nie ma miejsca na politykę. Z sąsiadami trzeba się układać. Z powodu pieniędzy jak również z tak oczywistej rzeczy jaką jest bezpieczeństwo.

Dziękuję bogu że tacy ludzie jak ty, z uprzedzeniami nie rządzą już Polską. Za czasów Kaczyńskich Polska była chyba jedynym krajem, w Europie w którym własną dumę stawiano ponad interes narodowy. Jest to niestety nasza cecha narodowa ale trzeba zachować trzeźwy umysł.

Coś dla ciebie - Aliudque cupido, mens aliud suadet !

To tyle ode mnie. Kwestie które poruszyłem w tym poście są zbyt oczywiste żeby je jeszcze wyjaśniać. Poczekam na ciekawszą merytorykę, a przede wszystkim na powrót do tematu.

Pozdrawiam

ty mi nie zarzucaj sprzeczności w tym co dwa razy zostało napisane przeze mnie w niemal identyczny sposób , oczywiście nawet nie wiesz że embargo zniesiono przed rządami PO i to nawet za czasów PiS- u a nałożono za rządów SLD ale to dowodzi że FR liczy się z Polską właśnie przez pryzmat UE . A jeżeli uważasz że w ekonomi nie ma miejsca na politykę to już wznosisz się na wyżyny niewiedzy by nie powiedzieć głupoty - a wiesz czym w ogóle jest nałożenie embarga ??? :o jest powiązaniem polityki z ekonomią w celu wymuszenia określonych postępowań przez inne państwo .
A jeszcze jedno w samej nauce o ekonomi jest szereg zagadnień z nazwą "polityka ' m.in. : polityka refinansowa , polityka dyskontowa itd. więc ty już lepiej się za ekonomię nie bierz bo sukcesów nie wróżę , lepiej zajmij się tym wystawianiem odwłoka albo liż "rowa " dalej Rosjanom , Niemcom ... a najlepiej stąd ( Polska ) wyp...

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 30.05.2010 - 16:56

• 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Boże, co za ludzie biorą się za dyskusję.

1. Napisałeś że embargo zostało zniesione bo jesteśmy gospadarką UE, a prawda jest taka że zostało zniesione, bo tego parlament europejski zażadał od rosji. Czyli Rosja nie zniosła embarga, ponieważ mamy dla niej znaczenie ekonomiczne jako gospodarka UE (bo wtedy by w ogóle go nie założyła).

2. Wyraźnie napisałem: "Embargo zostało założone z powodów politycznych, żadnych innych" więc naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem.

3. Nie, nie ma miejsca na politykę w gospodarce. Polityka moze tylko zepsuć ew. na nic nie wpłynąć. Właśnie z powodu ostrożnych działań ministra finansów jakoś przetrwaliśmy ten kryzys, bo mało było interwencjonizmu państwowego w tym okresie.

4. Dupę to ty sobie możesz lizać, nam wszystkim. Ja próbuję wtłoczyć do twojej pustej głowy, że bez dobrych stosunków z sąsiadami państwo normalnie funkcjonować NIE MOŻE. Jak ty w ogóle sobie to wyobrażasz? Że co mamy palec pokazać rosji i zamknąć dla nich nasze granice i jeszcze im naubliżać za to co nam zrobili? Tak spieszno ci do wojny? Bo tylko do tego takie postępowanie prowadzi. Jakoś Korea PŁN wszystkim naokoło wygraża i dobrze na tym nie wychodzi. Może tam się przeprowadź, bo tam robią dokładnie tak jak ty chcesz?

W ogóle co to ma być za temat w którym nie ma go ani odrobiny tylko sam OT. To jest temat o tym co się stało z samolotem a nie ogólnie o katastrofie. O ile pamiętam to były 2 tematy i tam takie pogaduchy powinny się znaleźć, a odkąd wróciłem do tego tematu do tylko polityka i komu powinniśmy co zrobić
Pozdrawiam
  • 1

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

[quote name='PaZi' date='30.05.2010 - 20:37' timestamp='1275248272' post='388049']

1. Napisałeś że embargo zostało zniesione bo jesteśmy gospadarką UE, a prawda jest taka że zostało zniesione, bo tego parlament europejski zażadał od rosji. Czyli Rosja nie zniosła embarga, ponieważ mamy dla niej znaczenie ekonomiczne jako gospodarka UE (bo wtedy by w ogóle go nie założyła).

2. Wyraźnie napisałem: "Embargo zostało założone z powodów politycznych, żadnych innych" więc naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem.

3. Nie, nie ma miejsca na politykę w gospodarce. Polityka moze tylko zepsuć ew. na nic nie wpłynąć. Właśnie z powodu ostrożnych działań ministra finansów jakoś przetrwaliśmy ten kryzys, bo mało było interwencjonizmu państwowego w tym okresie.

4. Dupę to ty sobie możesz lizać, nam wszystkim. Ja próbuję wtłoczyć do twojej pustej głowy, że bez dobrych stosunków z sąsiadami państwo normalnie funkcjonować NIE MOŻE. Jak ty w ogóle sobie to wyobrażasz? Że co mamy palec pokazać rosji i zamknąć dla nich nasze granice i jeszcze im naubliżać za to co nam zrobili? Tak spieszno ci do wojny? Bo tylko do tego takie postępowanie prowadzi. Jakoś Korea PŁN wszystkim naokoło wygraża i dobrze na tym nie wychodzi. Może tam się przeprowadź, bo tam robią dokładnie tak jak ty chcesz?

W ogóle co to ma być za temat w którym nie ma go ani odrobiny tylko sam OT. To jest temat o tym co się stało z samolotem a nie ogólnie o katastrofie. O ile pamiętam to były 2 tematy i tam takie pogaduchy powinny się znaleźć, a odkąd wróciłem do tego tematu do tylko polityka i komu powinniśmy co zrobić
Pozdrawiam
[/quote]

-[quote name='PaZi' date='30.05.2010 - 20:37' timestamp='1275248272' post='388049']

1. " Napisałeś że embargo zostało zniesione bo jesteśmy gospadarką UE, a prawda jest taka że zostało zniesione, bo tego parlament europejski zażadał od rosji. "
ty w ogóle wiesz co ty piszesz ? potwierdzasz to co mi zarzucasz !!! :lol

2. nigdy tego nie negowałem :lol

3. na pewno u ciebie wszystko w porządku pod czaszką ? :o
4. w zasadzie bez komentarza , ale jak najpierw wyzywasz Polaków od "polaczków " etc. a potem mi się każesz wynosić do KRLD zachowujesz się jak moffenmeiden :rotfl:
i mam nadzieję że na tym ta dyskusja się skończy bo i tak już pokazałeś jak jesteś " rozgarnięty "

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 30.05.2010 - 21:09

• 1

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Głupi nigdy nie zrozumie jak głupim jest.

1. Napisałeś, "bo należy do gospodarki ue" czym sugerujesz, że ekonomia jest głównym czynnikiem. Skoro to PE wymusił taką decyzję na rosji to znaczy że czynnikiem głównym była polityka.

2. Czyżby? "A jeżeli uważasz że w ekonomi nie ma miejsca na politykę to już wznosisz się na wyżyny niewiedzy by nie powiedzieć głupoty - a wiesz czym w ogóle jest nałożenie embarga ???

3. U mnie w porządku. Sprawdź u siebie bo widać że nie tylko brak ci intelektu ale i wiedzy. ŻADEN poważny autorytet w sprwach ekonomicznych nie powie ci że mieszanie polityki do ekonomi daje coś dobrego. Im dalej polityka jest od gospodarki państwa tym lepiej dla gospodarki.

4. Nie wyzywam nikogo od polaczków. Określam tylko takie bucowate zachowanie jakie ty prezentujesz, że my jesteśmy Polacy i nam się wszystko należy. Nie ma czegoś takiego. Od 400 lat nic nie znaczymy w Europie i nie mamy absolutnie żadnych podstaw aby cokolwiek od kogoś żadąć. I nie rozpaczaj tak co nam Rosja zrobiła, bo komunę i katyń to oni mieli u siebie i to jeszcze bardziej. To że solidarność w ogóle powstała świadczy o pewnym przymykaniu oka przez naszych komunistów, a w takich masowych rozsztrzeliwania to dzisiątki tysięcy żołnierzy rozstrzelano za samą stratę miasta Stalingrad na rzecz Niemców. A takich akcji było wiele, dlatego Rosja się nam dziwi, że opieramy całą nasza politykę na jej zachowanie w tej sprawie. Dla nich to jest śmieszna ilość ofiar. Jedyne co ja w tej kwestii zarzucam Rosjanom to to, że tak się opierają z wyjaśnieniem tej sprawy. Mogli to zrobić dawno i by nikt się tym specjalnie nie przejał a teraz cały świat się z telewizji dowiedział o co chodzi.

Czy ty w ogóle zrozumiałeś dlaczego sugerowałem ci przenosiny do Koreii PŁN? Czy nie rozumiesz co ja piszę? Tam masz totalny państwowy interwencjonizm, oprócz Chin to z wszystkimi by wojowali, a w imię swojej dumy poświęcili cała gospodarkę tak że co kilka lat jest masowe umieranie ludzi z głodu. A i oczywiście telewizja jest państwowa, która chwali państwo bo wszystkie inne telewizje (prywatne!!) je ostro krytykują, czyli co? Północnokoreańska telewizja jest bardziej warta oglądania od reszty tak jak ty sugerujesz?

Pozdrawiam
  • -3

Artus.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co to się stało, że słynny tandem, ten od skandalicznego tekstu „Katastrofa 36. pułku”, na który się mogła się potem powoływać „strona rosyjska”, odkrył nagle, że Rosjanie mogą być winni wielu zaniedbań w związku z tragedią smoleńską? Podejrzewam, że odpowiedź jest prosta – MAK i putinowskie służby specjalne nie panują nad wszystkimi wątkami śledztwa, wrzucane w niezwykłej obfitości dezy nie spełniają swego zadania (zbyt szybko są neutralizowane w niezależnych mediach) i zbyt wiele osób włączyło się w prowadzenie własnego dochodzenia (z rodzinami Ofiar włącznie), co skutkuje m.in. tym, że powstaje alternatywna w stosunku do oficjalnej (czyli moskiewsko-warszawskiej) wizja tego, co się wydarzyło 10 kwietnia. Z wizją tą coraz trudniej jest walczyć współczesnej „komisji Burdenki” z tego banalnego powodu, że środki przekazu nie są tak sterowalne jak za komunizmu. Wprawdzie akurat w neopeerelu ludzie reżimu starają się jak najszybciej dokonać „normalizacji sytuacji”, czyli doprowadzić do pluralizmu medialnego a la późny Gierek czy wczesny Jaruzel i dla niektórych szczytem marzeń byłoby gdyby „kadry” wykute właśnie w tych dwóch epokach, a które dziś „rządzą” na rynku medialnym, zawiadywały wszystkimi środkami przekazu – sprawy jednak nie idą tak gładko jak mogłyby iść, ponieważ nie ma zbyt wielu bagnetów, na których reżim mógłby się oprzeć, zaś kadra sowieckiej wojskówki i bezpieczniaków nieco została przerzedzona na przestrzeni czasu (co nie znaczy, że istotnie osłabła). W związku z tym rozmaici paranoicy z Sieci i spoza niej pchają się na współczesne agory i rozpowiadają z coraz większym przekonaniem o mataczeniu Rosjan i wzajemnym dezinformacyjnym rezonowaniu centrali moskiewskiej i agentury w Warszawie.

Reszka z Majewskim po ponad miesiącu (nie tylko blogerskich) debat na ten temat odkrywają, iż mogła szwankować radiolatarnia na lotnisku Siewiernoje. Czy nie za późno na to odkrycie? Ktoś powie: lepiej późno niż wcale. Problem jednak w tym, że tego odkrycia dokonuje się już po „oficjalnym” oskarżeniu i skazaniu załogi oraz śp. gen. Błasika, oskarżeniu, które najpierw „delikatnie” sformułowała Moskwa, potem powtarzano do upadłego u nas, a teraz – opierając się właśnie na tych powtórzeniach (tu E. Klich oraz T. Hypki wykazali się wyjątkową gorliwością) – rosyjskie media mogą wprost huczeć od oskarżeń formułowanych bez żadnych zahamowań, o czym już pisałem (http://freeyourmind....86,ruski-kociol). Ta kolejność zatem nie jest przypadkowa, ponieważ po „ustaleniu” winy w/w osób nawet wykazanie, iż podawanie błędnych danych przez wieżę, niesprawność sprzętu, niezamknięcie lotniska itd. będzie „przykrywane” twierdzeniem, iż te wszystkie dodatkowe okoliczności są bez znaczenia, ponieważ polska załoga i tak szarżowała. Przypomnę, że tego rodzaju głosy ekspertów „przykrywające” już się odzywały od pierwszych dni po katastrofie, kiedy tylko pojawiły się w Sieci słynne zdjęcia i wizualizacje S. Amielina. Czy za jakiś czas Reszka z kolegą „odkryją” Iła, tzn. zaczną drążyć jego temat? Dotrą do Koli? Zobaczymy.

Na tym reżimowo-dezinformacyjnym tle intrygująco prezentują się spostrzeżenia byłego doradcy Putina, A. Iłłarionowa, opublikowane także w „Rz”, który mówi: „Wbrew obietnicom śledztwo w sprawie katastrofy nie jest ani transparentne, ani dynamiczne. Polska strona nie ma pełnego i swobodnego dostępu do dokumentów i zgromadzonych dowodów. Polakom późno udostępnia się czarne skrzynki, choć niemal od razu było wiadomo, że są one w dobrym stanie i można odczytać ich zapis” i przypomina o przejściu kontrolera lotu na emeryturę oraz o wielu kłamstwach, jakie wrzucała do obiegu strona rosyjska. Nawiasem mówiąc, polscy śledczy nie przesłuchali jeszcze nikogo z pracowników wieży – no ale po co, skoro Rosjanie już wszystko wiedzą? Choćby z artykułów Reszki czy wypowiedzi Klicha.

Spostrzeżenia Iłłarionowa, list rosyjskich dysydentów to za mało w obecnej sytuacji, w której gabinet ciemniaków oraz gajowy Wiki Error Jamajka zwyczajnie bagatelizują wagę sprawy, jeśli nie sabotują śledztwa w subtelny sposób (np. nie dopuszczając do parlamentarnej dyskusji na jego temat). Powinna się wyłonić niezależna, obywatelska, komisja związana z prawnikami reprezentującymi rodziny ofiar i ekspertami krajowymi i międzynarodowymi (nie związanymi z promoskiewską agenturą, oczywiście).

źródło
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

jak widzisz gospodarka i polityka stanowią o sobie
i proszę cię nie pisz już nic do mnie bo i tak się nie zrozumiemy i tak
naprawdę to nie ma sensu
Dobrej nocy ! :lol
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Masz rację. Osioł też nie rozumie jak się do niego mówi. Tak czy siak dzięki za przyznanie mi racji.

Wracając wreszcie do tematu.

Większość powyższego cytatu do domniemania dlatego ominę tą część. Drażnią mnie 3 kwestie.

1. Czemu nagle część ludzi zaczęła uważać za coś niebywałego oskarżanie pilotów i gen Błaszka? W lotnictwie jest tak że często za błędy płaci się życiem, zatem skąd to zdziwienie czy wręcz oburzeni?

2. Co już wcześniej mówiłem, na tym lotnisku nie było żadnych urządzeń do naprowadzania samolotu na pas w pionie. Zatem żadna awaria radiolatarni nie mogła mieć wpływu na tą katastrofę. Nawet jakby zmyliła pilotów tak że wydawałoby im się że są gdzie indziej to nie dopusczalne jest żeby mimo to zniżyli się poniżej poziomu płyty lotniska. Nikt w ten sposób nie lata.

3. Czemu tak mało uwagi zwraca się na zdumiewającą złą decyzje o próbie lądowania w taką pogodę na takim lotnisku. Jest to najważniejszy dowód świadczący o naciskach lub błędowi załogi.

Wiemy od pierwszego dnia że kontroler lotów miał problemy z dogadaniem się. Nie tyle chodziło o sam język co o ogólny tok porozumiewania się. Podobno nasi pilocie nie porozumieli się w sprawie wysokości.

Pozdrawiam
  • 0

Bolbo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zakończmy tą jałową dyskusje nie na temat.

Na koniec dodam , że trzeba rozróżnić kilka rzeczy.

Czym innym jest ekonomia , czym innym polityka a czym innym duma narodowa.

Polityka czy ekonomia są narzędziami , którymi państwo powinno dbać o interes narodowy. Lecz interesu narodowego nie można łączyć z dumą narodową. Czasami idzie to w parze ale z reguły pod prąd. Nie ma nic złego w posiadaniu dumy narodowej to trzeba mieć , gorzej jest jak uzewnętrznia się tą dumę bo często działa ona przeciwko interesowi narodowemu. Tym między inymi różni się świat rozwiniętego zachodu od na przykład części świata islamu. Na rozwiniętym zachodzie już dawno bo po okresie średniowiecza doszli do wniosku , że długolalowe myślenie o interesie narodowym często zmusza do schowania dumy do kieszeni. I nie czują się w tym momencie upokorzeni , bo zdają sobie nadal sprawę z posiadania tak zwanej dumy narodowej ale wiedzą , że interes państwa i ludzi w danej sytuacji jest ważniejszy od tego. Dobrym przykładem są Niemcy. To jest najlepszy przykład jaki możemy w Europie znalazł. Niewątpliwym jest , że od wielu lat od czasu Prus (bądźmy szczerzy , Niemcy są spadkobiercą polityki Pruskiej) kraj ten przeżywał wzloty i upadki ale dumy nigdy się nie wyzbył. Ona może determinować politykę , ale tylko tyle. Nie może iść głośno wypowiadana w parze z polityką w pierwszym szeregu. Duma narodowa oczekuje reakcji tu i teraz. Polityka natomiast nie ma nic wspólnego generalnie z "tu i teraz". Polityka generalnie jest długofalowa. Czasem trzeba z czegoś zrezygnować by zyskać coś w nieokreślonej przyszłości.
Dlatego krzykacze np ze "Związku wypędzonych" gdyby nie ich ilość traktowani byli by z przymrużeniem oka w samych Niemczech , a dzięki ilości są po prostu towarem wykorzystywanym politycznie tak w polityce wewnętrznej jak i na arenie międzynarodowej. Nie robi się tego otwarcie bo Niemcy to typowy przykład , gdzie jeszcze na czasie jest pamięć o 2 wojnie.
Więc mamy w Niemczech dwoistość pewną stosunku do "Związku wypędzonych". Z jednej strony nie za bardzo władzom (jakiekolwiek by nie były) odpowiada ta zgraja oszołomów (powodowanych imho dumą narodową) z drugiej strony wykorzystuje ich się czasami politycznie.
Napisałem "władzom jakiekolwiek by były" bo to jest podstawowy element interesu narodowego i wielkości polityki państwowej. Ściśle określone cele długofalowe (nawet te niewypowiadane czy nie zapisane) bez względu na to kto jest w danym okresie u steru są realizowane. Może zmieniać się styl realizacji ale nie mogą zmieniać się podstawowe cele.
To , że Niemcy czy Rosja od lat prowadzą politykę imperialną (która jest właśnie takim celem) to fakt. To , że za 100 czy 200 lat mogą Niemcy upomnieć się o zachodnie ziemie (tym razem już oficjalnie) też jest w pewnym sensie prawdopodobne.
Ale to co odróżnia np Polskę od polityki Niemiec jest brak celu. I to obojętne czy to były rządy PiSu czy PO czy okres nawet międzywojenny. Kraje , które mają niezbywalne ściśle określone gługoterminowe cele potrafią pogodzić się z krótkoterminowymi nawet porażkami. Tak właściwie poza propagandą użyteczną dla własnych ciemnych mas , które muszą jakoś prowadzić nie przykładają wagi do drobnych porażek bo zdają sobie sprawę , że kiedyś upomną się o swoje. Polacy natomiast od samego początku swojego istnienia nie mają takich celów więc zadowalają się mniej lub bardziej wspaniałymi zwycięstwami lub rozpamiętują swoje klęski.

Węźmy dwa przykłady. Rosja po wojnie lat 20 bez jakiegoś zmrużenia oka oddała Polsce kawał ziemii , ba chciała nam wcisnąć cała Białoruś wraz z Mińskiem. Zbytnio się kawałkiem ziemii nie przejmowali wsadzając dla celów interesu swoją dumę narodową w kieszeń. Wiedzieli , że i tak oddają swoją strefę wpływów nad którą wcześniej czy później przejmą kontrolę.
Niemcy natomiast a raczej Prusy (bo jak napisałem Niemcy to spadkobierca polityki imperialnej Prus) potrafiły uznać panowanie obcych krajów , więdząc , że i tak prędzej czy później się usamodzielnią.
Polacy natomiast wszystko traktują jako albo kęski narodowe albo wspaniałe zwycięstwa przez co nigdy w historii nie posiadając też celu nie potrafili wykorzystywać i zwycięstw i klęsk na swoją korzyść. W Polsce nigdy nie istniało pojęcie długofalowej polityki , polityka była prowadzona na potrzeby tu i teraz , determinowana nie interesem narodowym tylko albo dumą narodową albo chęcia poprawy krótkoterminowej swoich słupków sądażowych (nawet w okresie RON słupki były lecz nie pisane).

Co do ekonomii to oczywistym jest , że jest ściśle powiązana z polityką. Ale to ekonomia determinuje politykę a nie odwrotnie. Polityka nie może mieć wpływu na ekonomię bo to by było działanie na szkodę państwa. No ale w tak dziecinnym naszym społeczeństwie zielonym w wielkiej polityce może wydawać się inaczej. Oczywiście państwo silne ekonoemicznie może wywierać naciski na słasbze państwo na przykład zakładając embargo. Ale takie embargo nie niesie za sobą złych skutków dla własnej gospodarki. Poza sprawą embarg nakładanych przez ONZ , embarga między dwoma państwami mają dwa końce jak każdy kij. Z jednej strony zyskuje się lub stara się wyzyskać jakis skutek , z drugiej strony traci się na wiarygodności co grozi w okresie krókoterminowym odpływem kapitału. Takie państwa o zaawansowanej polityce jak Rosja skutkami krótkoterminowymi z reguły się nie przejmuja jeśli nie są zbyt poważne. Natomiast celem większości embarg jest i tak wojna ekonomiczna a nie wywieranie nacisków politycznych. Rosja toczy bój o swoije wielkie interesy za naszymi granicami wschodnimi i polityka idzie tu w służbie ekonomii a nie odwrotnie.
Natomiast embarga snakocjonowane przez ONZ to zawsze jest zło konieczne i to jest całkiem co innego.
  • 0

Ciechan.
Reputacja

Napisano

1. Czemu nagle część ludzi zaczęła uważać za coś niebywałego oskarżanie pilotów i gen Błaszka? W lotnictwie jest tak że często za błędy płaci się życiem, zatem skąd to zdziwienie czy wręcz oburzeni?

Jeśli mylisz kluczowe nazwiska w sprawie to jak ma Ciebie ktoś poważnie traktować ?
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

warte obejrzenia

• 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mam nauczyciela, który tak się właśnie nazywa i zwyczajnie się pomyliłem. Ciebie i tak w tym momencie skreśliłem z listy poważnych rozmówców skoro całą opinie o kimś stawiasz na podstawie jednego wyrazu.

Bolbo dobrze opisał sytuację. Dlatego właśnie używam określenie "honorek polaczka", ponieważ ludzie których tak określam nie widzą nic poza czubkiem swojego nosa z przyklejoną karteczką "Polak". Sukcesów u nas mało, za to mnóstwo honorowych drobnych porażek z których jesteśmy najbardziej dumni. To jest po prostu żałosne. Rosja nigdy się z nami nie liczyła i jak zaistniała szansa na zdecydowaną poprawę stosunków to honorowe polaczki krzyczą, że oni tak nie chcą, Rosja jest zła i w ogóle. A szczytem zadufania w sobie jest mówienie że to my powinniśmy od początku prowadzić to śledztwo. Tak jakby się to nam należało, a nawet jeśli to na pewno zaraz potem rozniosło by się larum i ogólnopolskie oburzenie na Rosję, poniewąż do każej pierdoły, do każdego przesłuchania świadka trzeba pisać oficjalną prośbę i czekać kilka dni na przesłuchanie w obecności prokuratora rosyjskiego, bo przeciez tak sobie państwo nie odda obywatela na pastwę czjyegoś prokuratora.

Niestety fakt że polacy jednoczą się tylko w obliczu wspólnego wroga jest wciąż prawdziwy. Po zniknięciu zagrożenie i tak znów wszyscy będą mieli głęboko w tyłku swoją ojczyznę. Dobitnie to pokazał okres rządów sarmacji.

Pozdrawiam

EDIT do postu wyżej.

Autor tego filmiku już zaczął wysuwać wnioski i coś sugerować. Niestety jak zwykle w takim wypadku poszedł w złą stronę. Pomimo niewyraźnego filmu określił to coś jako element dźwigu - lina czy liny poruszane na wietrze będą się wyginać a to coś jest cały czas w tej samej pogiętej pozycji. Poza tym dziwne że przez sporą część czasu to coś znajduję się w tym samym obszarze ujecia kamery a jednocześnie operator nie skupił sie na tym elemencie.

Abstrakcyjność tezy autora filmiku jest tak duża, że trudno w ogóle brać je pod uwagę. Przy okazji jest to żywy przykład jak ludzie potrafią być głupi, stawiając tezy i udowadniając tym że nie ma dowodów na to że tak się nie stało. Śmieszni są ci pseudonaukowcy. Powstał internet w którym każdy może zamieścić byle śmieć intelektualny i część pseudonaukowców poczuła się do obowiązku analizować różne treści na podstawie "wiedzy z internetu". - jest to odniesienie do całej maści domorosłych internetowych śledczych.

Użytkownik PaZi edytował ten post 30.05.2010 - 23:40

• 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

http://wtemaciemaci....yjaciol-moskali
  • 0

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nasz kraj jest wypierdkiem w porównaniu do rosji, niemiec, i reszty zachodu dlatego trzeba z nimi utrzymywać dobre stosunki bo złe szkodzą tylko nam. To oni są bogatsi, a nie my.

I można tak myśleć dalej, a można przypomnieć sobie czasy gdy Polacy jako jedyna armia w historii zdobyli Moskwę i gdy Niemcy błagali króla Jana III Sobieskiego o ratowanie Europy przed Turkiem... :)
A fortuna kołem się toczy. I raz na wozie, raz pod wozem... Warto o tym pamiętać.
Źle, jeśli przyszłość Polski będzie zależała od ludzi mówiących że "jesteśmy wypierdkami" i dlatego mamy włazić w tyłek komu popadnie... To nie jest realpolitik - to wywieszanie białej flagi zanim doszło jeszcze do walki.
Nie tego wymagam od swojego rządu.
  • 3

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych