Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 replies to this topic

Bolbo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiem , że zacznę od offtopu ale obiecałem więc najpierw odpowiem PaZi'emu.

Na zwycięstwo Polaków w wojnie z bolszewikami miało wpływ wiele przyczyn. Większość z nich to przyczyny generalnie nie stricte militarne.
Po pierwsze faktem jest , że Rosjanie sami z sobą nie mogli się dogadać i dzięki ambicjom Stalina i Tuchaczewskiego sowieci popełnili poważny błąd taktyczny. Każdy z nich parł do sukcesu przed drugim co spowodowała nie załatanie luki między dwoma frontami (brak przekazania części wojsk przez Stalina Tuchaczewskiemu). Ale też Tuchaczewski szukał sukcesu i wiedząc o swoim krytycznym położeniu dalej parł na Warszawę.
Co by nie powiedzieć o Tuchaczewskim - wizjonerem był znakomitym wypzredzającym epokę , ba wyprzedzającym rozwiązania blitzkriegu , ale dowódcą to był marnym.

Drugą istotną rolę odegrało przejęcie - dość przpadkowe sowieckiej radiostacji pod Mławą przez armię Sikorskiego. Taka armia , która wielkiej krzywdy sama ruskim wyrządzić nie mogła ale dużo szumu robiła i odwracała uwagę.
Przejęcie radiostacji oraz dobra praca szyfrantów spowodowały dwie rzeczy. Polacy znali ruchy Rosjan , dodatkowo z Warszawy nadając armii Gheja (czy jak on tam się nazywał - armia próbująca obejść Warszawę od północy na linii marszu Mława (tam stracili jedną z dwóch radiostacji) - płock - Grodzisk).

Nadawanie muzyczki spowodowało , że armia północna straciła całkowicie kontakt z Tuchaczewskim czym osłabiła wydajnie jego północne skrzydło.
Południowe skrzydło było słabe z powodu wspomnianych niesnasek Tuchaczewski-Stalin. Widać teraz głupotę Tuchaczewskiego , który nie mając skrzydeł parł na ufortyfikowaną dobrze bronioną Warszawę. Poszła prosta kontra z flank i było pozamiatane.

Generalnie Polacy nie mieli niestety szans od samego początku wojny i głównie błedom sowietów zawdzięczają sukces. Szanse mieli Polacy gdyby zaatakowali - a mieli takie możliwości - za czasów wojen w samej osji między Wranglerem a sowietami.
Czyli wojen białych z czerwonymi.

Nastawienie białych niestety było jasne od samego początku , po wygraniu z czerwonymi upomna się o swoje (wschód Polski - może cały ich zabór).
Decyzja Piłsudskiego była dalekowzroczna i zmieniła bieg historii. Ocalił czerwonych. Może teraz wydawać się to czystym złem ale nie było by tu i teraz gdyby nie ta decyzja.
Państwo rządzone przez białych nie miało by aż tak wydolnego przemysłu narzuconego na siłę kosztem milionów istnień ludzkich. Wydawać by się to mogło lepsze dla Polski - słabszy militarnie i mniej szafujący materiałem ludzkim wróg na wschodzie. Ale do wojny w 1939 roku by doszło - i nawet nie chcem myśleć co by z Rosją zapewne 10 - krotnie słabszą w 1941 roku zrobili Niemcy. Mielibyśmy dziś zapewne hitlerowców u władzy w Europie (poza wyspai brytyjskimi).
Każda decyzja niesie za sobą zmianę biegu historii i późniejsze jakieś konsekwencje.

Ok koniec oftopu.
Teraz meritum , co by nie było , że offtopami spamuje :)

Chciałem się odnieść do tego kokpitu znalezionego na zdjęciach satelitarnych. Nie wiem czemu to znalezisko wzbudziło aż taką sensację. Nikt nigdy oficjalnie nic nie mówił o tym , że kokpit uległ całkowitej destrukcji , były to tylko domysły i spekulację , których źródła i początku teraz już nawet się nie znajdzie. Faktem jest , że postronni ludzie mieli najmniejsze szanse akurat dostać się w to miejsce ponieważ to co zostało z kokpitu znajdowało się najbliżej płyty lotniska przez co najszybciej tam właśnie znalazły się służby , które zapewne uniemożliwiły podejście.
  • 1

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dziewięciu pilotów 36. specpułku złożyło wymówienia

9 pilotów 36. specpułku złożyło wymówienia - informuje TVN24. Do pułku należał Tu-154, który rozbił się 10 kwietnia pod Smoleńskiem. 36. Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego odpowiada za transport polskich vipów. Początkowo podawano informację, że wymówienia złożyło 29 pilotów, co jednak zdementowało MON.
Jak tłumaczył Wiesław Grzegorzewski z departament informacji MON, piloci oparli swoje wnioski na nieprawdziwych doniesieniach prasowych na temat systemu odpraw dla żołnierzy przechodzących do rezerwy i na emeryturę. - Dzisiaj odbędzie się spotkanie z żołnierzami, po którym liczymy, że zmienią zdanie - mówił Grzegorzewski na antenie TVN24.

Pogłoski o ewentualnych zmianach, które uszczupliłyby świadczenia pilotów, krążyły w środowisku wojskowych od dłuższego czasu. Pojawiały się m.in. na wojskowych forach internetowych. W ostatnim czasie doniesienia na ten temat pojawiły się także w ogólnopolskich mediach. Resort obrony wielokrotnie je dementował.
REKLAMA
[CityDeal Onet.pl]

- W MON ani poza nim nie toczą się żadne prace dotyczące zmiany zasad i wysokości odpraw oraz wynagrodzeń przysługujących po zakończeniu służby wojskowej - deklarował kilkanaście dni temu szef MON Bogdan Klich. - Określam te doniesienia jako próbę zasiania niepokoju w Siłach Zbrojnych - mówił.

Jak poinformował ppłk Robert Kupracz, na środę zaplanowano spotkanie z kadrą 36. SPLT w celu wyjaśnienia powodów odejść i rozwiania wątpliwości dotyczących rzekomych zmian w systemie emerytalnym.

36. SPLT odpowiada m.in. za transport najważniejszych osób w państwie, służy w nim ok. 60 pilotów.

- W ciągu najbliższych kilku miesięcy będzie się musiała odbyć poważna dyskusja i będą musiały zostać podjęte ostateczne rozstrzygnięcia: albo 36 Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego zostanie, albo zostanie przekształcony, albo zostanie zlikwidowany. Na razie w ramach pozyskiwania samolotów dla VIP-ów idziemy w kierunku rozwiązania, dla którego 36 pułk jest niepotrzebny - tak o pułku mówił ponad miesiąc temu szef MON Bogdan Klich.

http://wiadomosci.on...ienia,item.html

Dla mnie jest to protest pilotów na fałszywe i ochydne oskarżenia ich przyjaciół, kolegów którzy już nie żyją. Wiem że media i inni ludzie będą się doszukiwać złej sytuacji w pułku, braku szkoleń, słabej kasy i złych maszyn, ale tam zawsze tak było. Kto w polsce nie narzeka na złe warunki pracy i małą kase. A oni rezygnują bo odbiera im się GODNOŚĆ, HONOR i sprawę jakiej chcieli służyć w tych padłych maszynach, za marne pieniądze to Ojczyzna i dobro Ojczyzny. Niech nikt nie mówi teraz rezygnują bo coś tam, mogli już dawno odejść a robią to dopiero gdy o śmierć obwinia się ich kolegów.
  • 0

Bolbo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla mnie jest to protest pilotów na fałszywe i ochydne oskarżenia ich przyjaciół, kolegów którzy już nie żyją. Wiem że media i inni ludzie będą się doszukiwać złej sytuacji w pułku, braku szkoleń, słabej kasy i złych maszyn, ale tam zawsze tak było. Kto w polsce nie narzeka na złe warunki pracy i małą kase. A oni rezygnują bo odbiera im się GODNOŚĆ, HONOR i sprawę jakiej chcieli służyć w tych padłych maszynach, za marne pieniądze to Ojczyzna i dobro Ojczyzny. Niech nikt nie mówi teraz rezygnują bo coś tam, mogli już dawno odejść a robią to dopiero gdy o śmierć obwinia się ich kolegów.

A dla mnie to typowe myślenie o przyszłości. Pojawiły się słuchy , że w ogóle ten 36 pułk mają zlikwidować , oprócz tego sami piloci narzekali , że brak jest w lotnictwie transportowym szans na awans a co za tym idzie większe pieniądze.
Twoja teoria jest dość mglista bo nie oparta na dowodach , ja podpieram się wypowiedziami części pilotów.
  • 2

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A dla mnie to typowe myślenie o przyszłości. Pojawiły się słuchy , że w ogóle ten 36 pułk mają zlikwidować , oprócz tego sami piloci narzekali , że brak jest w lotnictwie transportowym szans na awans a co za tym idzie większe pieniądze.
Twoja teoria jest dość mglista bo nie oparta na dowodach , ja podpieram się wypowiedziami części pilotów.

Chciał bym wiedzieć jakie to masz dowody, najlepsze będą wypowiedzi tych pilotów? jestem ciekaw co oni myślą o tym wszystkim i dlaczego od chodżą? Myślę ze dasz mi na nie odpowiedzi
  • 0

#1535 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.
  • Tematów: 0

Napisano

Dziewięciu pilotów 36. specpułku złożyło wymówienia

9 pilotów 36. specpułku złożyło wymówienia - informuje TVN24. Do pułku należał Tu-154, który rozbił się 10 kwietnia pod Smoleńskiem. 36. Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego odpowiada za transport polskich vipów. Początkowo podawano informację, że wymówienia złożyło 29 pilotów, co jednak zdementowało MON.
Jak tłumaczył Wiesław Grzegorzewski z departament informacji MON, piloci oparli swoje wnioski na nieprawdziwych doniesieniach prasowych na temat systemu odpraw dla żołnierzy przechodzących do rezerwy i na emeryturę. - Dzisiaj odbędzie się spotkanie z żołnierzami, po którym liczymy, że zmienią zdanie - mówił Grzegorzewski na antenie TVN24.

Pogłoski o ewentualnych zmianach, które uszczupliłyby świadczenia pilotów, krążyły w środowisku wojskowych od dłuższego czasu. Pojawiały się m.in. na wojskowych forach internetowych. W ostatnim czasie doniesienia na ten temat pojawiły się także w ogólnopolskich mediach. Resort obrony wielokrotnie je dementował.
REKLAMA
[CityDeal Onet.pl]

- W MON ani poza nim nie toczą się żadne prace dotyczące zmiany zasad i wysokości odpraw oraz wynagrodzeń przysługujących po zakończeniu służby wojskowej - deklarował kilkanaście dni temu szef MON Bogdan Klich. - Określam te doniesienia jako próbę zasiania niepokoju w Siłach Zbrojnych - mówił.

Jak poinformował ppłk Robert Kupracz, na środę zaplanowano spotkanie z kadrą 36. SPLT w celu wyjaśnienia powodów odejść i rozwiania wątpliwości dotyczących rzekomych zmian w systemie emerytalnym.

36. SPLT odpowiada m.in. za transport najważniejszych osób w państwie, służy w nim ok. 60 pilotów.

- W ciągu najbliższych kilku miesięcy będzie się musiała odbyć poważna dyskusja i będą musiały zostać podjęte ostateczne rozstrzygnięcia: albo 36 Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego zostanie, albo zostanie przekształcony, albo zostanie zlikwidowany. Na razie w ramach pozyskiwania samolotów dla VIP-ów idziemy w kierunku rozwiązania, dla którego 36 pułk jest niepotrzebny - tak o pułku mówił ponad miesiąc temu szef MON Bogdan Klich.

http://wiadomosci.on...ienia,item.html

Oni te wypowiedzenia ponoć w styczniu złożyli...

Materiały ze skrzynek mają być prawdopodobnie upublicznione tuż po posiedzeniu Rady.
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oni te wypowiedzenia ponoć w styczniu złożyli...

Materiały ze skrzynek mają być prawdopodobnie upublicznione tuż po posiedzeniu Rady.

Masz na to jakieś dowody ze wypowiedzenia złożyli w styczniu?

Materiały ze skrzynek!!! W dupie mam te materiały!!!, a czemu nie dostarczą całych skrzynek??? po co mi wycinki nagrań. Normalnie sam sobie przesłucham całość lotu, poświęcę swoje parę godzin , ale chce oryginały a nie wycinki z kopi. Tam był nasz Prezydent i Elita to nie jakaś zabawa i jaja, to być lub nie być dla POLSKI Suwerennym Niepodległym krajem z którym trzeba się liczyć. Ludzie czy wy chcecie następnego rozbioru? To po co nasi dziadkowie walczyli???

Dla mnie to zdrada i tych którzy dbają o te śledztwo powinno się powiesić za zdradę Ojczyzny. Tak mi dopomóż ......

To jest woja o twoją wolność czekam na PW.
  • 1

#1537 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Całość ma być udostępniona po zakończeniu śledztwa - pominąłeś tą informację wczoraj? Nie wiem czy udostępnią nagrania - do dziś, od katastrofy Kopernika i Kościuszki nie udostępniono opinii publicznej nagrań - są jedynie stenogramy, a to wszystko ze względu na rodziny.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ty masz jakieś dowody? Zacznij najpierw od siebie. Ja miałem lekcje PO z byłym pilotem pierwszej klasy na któymś z migów (nie pamiętam czy to 21 czy 29) i on zawsze nam powtarzał: "Jak żeś głupi, musisz umrzeć, bo w lotnictwie za błędy głupotę płaci się nie zdrowiem, ale życiem". Nikt nie wie jeszcze co było bezpośrednią przyczyną katastrofy. Z czarnych skrzynek wiemy że samolot był sprawny. COś mogło umnkąć śledczym, ale do tego dojdą. Jeśli piloci popełnili błąd, a popełnili przynajmnije jeden skoro zdecydowali się tam lądować, to dlaczego ich śmierć ma ich usprawiedliwiać?

A jak jakiś parkourowiec spadnie z 4 piętra bo się poślizgnął na murku z którego się wybijał to co, też mają się wszyscy streucerzy buntować za skandaliczną powierzchnię murka?

Pozdrawiam

EDIT do postów wyżej

Razor, to już jest teoria spiskowa. Wszędzie znajdą się tego typu ludzie którzy nikomu nie wierzą, nawet własnej matce. Zobacz, na początku był ryk i płacz, że nie ma skrzynek. Teraz jest rycz i płacz ze tylko wycinki i nie upublicznione. Oczywiście zignorowali wypowiedz premiera i postanowieniu upublicznienia tych nagrań. Potem będzie ryk i płacz, bo nagrania na pewno zostały zmanipulowane i wszystko będzie takie samo jak z 911. Czyli dorobione zostaną kolejne teorie spiskowe i znowu głąmby nie znające się na lotnictwie będą normalnych ludzi przekonywać, że to oni maja rację, a nie eksperci z wyższym wykształceniem w danej dziedzinie.

Użytkownik PaZi edytował ten post 01.06.2010 - 12:05

• 1

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ponoć za kilka godzin ma być wszystko upublicznione :) Koniec spekulacji i dobrze.
  • 0

#1540 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Ponoć za kilka godzin ma być wszystko upublicznione :) Koniec spekulacji i dobrze.

Obawiam się, że tak jak to PaZi zauważył, to będzie dopiero początek spekulacji :/
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wszedzie mówią/piszą o zapisach czarnych skrzyNEK i o stenogramach z ostatnich chwil załogi. Z tego co wiem to była jedna skrzynka od nagrywania rozmów, więc mam wnioskowac że mówiąc o kilku skrzynkach chca również upublicznić parametry lotu? W mediach mówia bezpośrednio o parametrach lotu, dlatego czy jest ktoś lepiej poinformowany który mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie?

Pozdrawiam
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Całość ma być udostępniona po zakończeniu śledztwa - pominąłeś tą informację wczoraj? Nie wiem czy udostępnią nagrania - do dziś, od katastrofy Kopernika i Kościuszki nie udostępniono opinii publicznej nagrań - są jedynie stenogramy, a to wszystko ze względu na rodziny.

Tak tylko jak byście słyszeli prawnika powołanego przez rodziny ofiar to: Rodziny chcą ujawnienia całości śledztwa nagrań też do opinii publicznej. Wiec kto się zasłania dobrem rodzin tylko i wyłącznie komisja Rosyjsko-Tuskowska.

A ty masz jakieś dowody? Zacznij najpierw od siebie. Ja miałem lekcje PO z byłym pilotem pierwszej klasy na któymś z migów (nie pamiętam czy to 21 czy 29) i on zawsze nam powtarzał: "Jak żeś głupi, musisz umrzeć, bo w lotnictwie za błędy głupotę płaci się nie zdrowiem, ale życiem". Nikt nie wie jeszcze co było bezpośrednią przyczyną katastrofy. Z czarnych skrzynek wiemy że samolot był sprawny. COś mogło umnkąć śledczym, ale do tego dojdą. Jeśli piloci popełnili błąd, a popełnili przynajmnije jeden skoro zdecydowali się tam lądować, to dlaczego ich śmierć ma ich usprawiedliwiać?

Właśnie popełnili tylko jeden błąd lecieli na uroczystość w której chcieli oddać hołd zamordowanym, sami się nie spodziewali że zostaną też zamordowani.

Pozdrawiam

EDIT do postów wyżej

Razor, to już jest teoria spiskowa. Wszędzie znajdą się tego typu ludzie którzy nikomu nie wierzą, nawet własnej matce. Zobacz, na początku był ryk i płacz, że nie ma skrzynek. Teraz jest rycz i płacz ze tylko wycinki i nie upublicznione. Oczywiście zignorowali wypowiedz premiera i postanowieniu upublicznienia tych nagrań. Potem będzie ryk i płacz, bo nagrania na pewno zostały zmanipulowane i wszystko będzie takie samo jak z 911. Czyli dorobione zostaną kolejne teorie spiskowe i znowu głąmby nie znające się na lotnictwie będą normalnych ludzi przekonywać, że to oni maja rację, a nie eksperci z wyższym wykształceniem w danej dziedzinie.

Dla mnie te śledztwo to kpina, sam bym to rzetelniej przeprowadził. Jestem tylko zwykłym Technikiem Bezpieczeństwa i Higieny Pracy który posiada certyfikaty do pracy w Unii Europejskiej. Uczyłem się ANALIZY I OCENY WYPADKÓW lub ANALIZA I PRZYCZYNA ZAGROŻEŃ. Są różne metody oceny wypadków i i przyczyn wypadków. Najczęściej używane to metody: MORT, MALWA, metoda TOL i RISK SCORE i wiele wiele innych. Godzinami w szkole i na studiach przeprowadza się badanie przyczyn wypadków, wybranymi metodami wiec nie mów im o ekspertach którzy robili kariery za KOMUNY. Bo są w Polsce ludzi którzy znają rzetelne podstawy i mają uprawnienia do prowadzenia śledztw a zrobili je w czasach po komunistycznych. Jeśli ma ktoś wątpliwości to mogę służyć pomocą i własną wiedzą lub starszych kolegów z branży którzy karierę robili 15-20 lat temu.

To dopiero będzie początek bo nikt się nie zgodzi na kawałki z kopii
  • 0

#1543 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

To nie będą kawałki, a całość - łącznie z rozmowami osób spoza załogi.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

MatoIto
W takim razie przedstaw się. Jak masz na imię, nazwisko, wiek, ukończone szkoły, certyfikaty i w jaki sposób można je potwierdzić. Dopiero wtedy możesz się nazywać ekspertem w czymkolwiek. Na razie jesteś zwykłym użytkownikiem forum, nie wyróżniającą się osobą z przerośniętym ego.

Nie ma znaczenia czy ktoś robił magistra za komuny czy teraz (kiedy ja wspominałem coś o ekspertach z komuny?). Wymagania były wysokie, a czasami nawet wyższe niż dzisiaj. Bo dzisiaj można mieć dyplom z odpowiednią opłatą w prywatnej uczelni. Dzisiaj nie tyle liczy się samo wykształcenie co umiejętność jego wykorzystania, a tobie niestety brak czegokolwiek. Lepiej zmień zawód, bo ocena wypadków polega na opracowaniu wytłumaczenia na podstawie dowodów, a ty nie g**** masz a już wiesz jak było i kto jest winny.

W dodatku nie znasz się zupełnie na lotnictwie. Grałeś kiedyś na jakims porzadnym symulatorze lotów jak FSX w czasie mgły z zerową widocznością? To tylko gra, z wieloma uproszczeniami a już w niej jest gigantyczny problem z lądowaniem na takim lotnisku jak w Smoleńsku, bo pilot nie ma zielonego pojęcia czy jest na dobrej ścieżce schodzenia.

Zabawne jest to że teorie spiskowe tworzą ludzie którzy nie dość, że nie mają żadnego wykształcenia w tym kierunki to nawet nie mieli żadnej styczności z lotnictwem przed stworzeniem teorii spiskowych.

Pozdrawiam

EDIT
Czyli tylko rozmowy będą upublicznione? Szkoda. Choć w sumie skoro samolot był cały czas sprawny to pozostałe czarne skrzynki też by nic nie pomogły.

Użytkownik PaZi edytował ten post 01.06.2010 - 13:27

• 0

FaceToFace.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Matalto z niektórymi nie ma sensu rozmawiać bo zawsze są w opozycji do wszystkiego co ma znamiona " wolnej myśli " od weźmy tego co twierdzi że nie ma Boga a w tym samym zdaniu ma do Niego pretensje że go stworzył takim nieudacznikiem i wygnał go z Edenu , drugi jest "pilotem" na maszynach wirtualnych i śmie ze swoich doświadczeń pilotażu oceniać poczynania mjr. Protasiuka kiedy ani nie był świadkiem zdarzenia ani nawet nigdy nie był w kabinie pilotów ... trzeci udaje historyka i za chwilę zacznie wmawiać innym że to pluton egzekucyjny SS rozstrzelał polskich oficerów i inteligencję .
Jeżeli w temacie jest wyraźnie napisane słowo " Tajemnice " to co wy tu robicie ? jak będę chciał posłuchać " waszego " zdania to sobie otworzę stronę TNV24 w internecie i poczytam (przynajmniej mniej błędów ortograficznych i jakoś tak bardziej przemyślanie napisane niż u PaZia )
  • 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych