Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 odpowiedzi w tym temacie

Parodysta.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Strasznie się to czyta. Szczątki się walają jak jakieś śmieci :( Co stało się z naszym narodem, że partia, która na to pozwoliła, na tak skandalicznie prowadzone śledztwo, ma jeszcze jakiekolwiek poparcie. Dzisiaj czytałem, że nad Platformą jest roztoczony medialny parasol ochronny. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Media praktycznie w ogóle nie im patrzą na ręce. Wygląda to jakby jedna grupa zmonopolizowała i 1 i 4 władzę w państwie. Strach pomyśleć w jaki sposób oni to wykorzystają. Ogólnie mam taką teorię, że oni komuną nas ogłupili, sprawili, że jesteśmy bardzo biedni, totalnie niedoinformowani, a teraz zgodziliśmy się za jakieś euro ochłapy oddać swoją suwerenność i pozwolić, aby inne kraje pluły nam w twarz. Tak jak Rosja z tym śledztwem. Taki Piłsudski, by och wszystkich pozabijał, albo do ciupy.
  • 1

#2072 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Strasznie się to czyta. Szczątki się walają jak jakieś śmieci :( Co stało się z naszym narodem, że partia, która na to pozwoliła, na tak skandalicznie prowadzone śledztwo, ma jeszcze jakiekolwiek poparcie. Dzisiaj czytałem, że nad Platformą jest roztoczony medialny parasol ochronny. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Media praktycznie w ogóle nie im patrzą na ręce. Wygląda to jakby jedna grupa zmonopolizowała i 1 i 4 władzę w państwie. Strach pomyśleć w jaki sposób oni to wykorzystają. Ogólnie mam taką teorię, że oni komuną nas ogłupili, sprawili, że jesteśmy bardzo biedni, totalnie niedoinformowani, a teraz zgodziliśmy się za jakieś euro ochłapy oddać swoją suwerenność i pozwolić, aby inne kraje pluły nam w twarz. Tak jak Rosja z tym śledztwem. Taki Piłsudski, by och wszystkich pozabijał, albo do ciupy.

Była już kiedyś o tym mowa, kiedy były pierwsze informacje o szczątkach... Samolot rozbił się na podmokłym terenie. Samolot leciał szybko, był ciężki i lądował na dachu. Samolot wreszcie przypier@$&*# w ziemię z prędkością 300km/h (?), co spowodowało, że bardzo wiele elementów wtopiło się w bagnistą glebę. I teraz uważaj - te części będą wypluwane z ziemi jeszcze kupę czasu! Czy wyobrażasz sobie, żeby dzień w dzień, od 5 miesięcy chodziły plutony żołnierzy i na nowo przeszukiwały teren?

Po katastrofie w Lesie Kabackim, też przez wiele lat odnajdywano jeszcze części i szczątki - to znaczy, że to też był zamach i wszyscy tuszowali tę sprawę?

edit:

Pisałem w kontekście terenu gdzie doszło do katastrofy, a nie o miejscu gdzie leży aktualnie Tu. Jeśli miałeś na myśli płytę lotniska, gdzie leży wrak to zgoda. Jeśli pisałeś o szczątkach ludzkich itd. znajdowanych na miejscu katastrofy - to j/w.

Użytkownik Razor edytował ten post 27.09.2010 - 11:24

• 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Masz za duże mniemanie o polakach tak jak wszyscy pseudo patrioci. Polacy nie są ani wielkim ani wpływowym narodem. Żeby to śledztwo zostało przeprowadzone naprawdę porzadnie to musielibyśmy je przeprowadzić naczym amerykanie tzn: dostać pzowolenie i przetransportować tam cały sprzęt potrzebny do wydobycia i zbadani wraku, otrzymać specjalny prawie sewerenny kawał ziemi pod bazę amerykańską, a przede wszystkim mieć specjalistów najwyższej klasy którzy się znają na tych samolotach lub je nawet projektowali. To rosjanie najwięcej wiedzą o budowie rosyjskich samolotów i największe doświadczenie w badaniu takich wypadków. Akurat sprawa ze szczątkami na płycie lotniska to jakiś biurokratyczny absurd. Burmistrz nie może ich zabezpieczyć bo nie ma kasy, kasa może iść z moskwy ale od tego potrzebne jest żądanie strony polskiej. Strona polska żadania nie wysłąła tylko niby tam jakoś zwróciła uwagę na ten problem. Dopiero jak w mediach zaszumiało to wpadli na pomysł żeby oficjalnie zarządać przykrycia szczątków namiotem.

Jeśli zaś chodzi co o samo miejsce katastrofy to nie wiem czy jest to niedbalstwo, że coś tam jeszcze zostało czy tak jak mówią to kwestia deszczów, które opłukały ziemię i ujawniły nowe szczątki.

Pozdrawiam
  • 0

Parodysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[Polacy nie są ani wielkim ani wpływowym narodem.]

Nie chcę być złośliwy, ale takie samo zdanie ma kilku moich znajomych. . . którzy są Jews :) Oni uważają, że wszyscy wybitni Polacy zginęli właśnie w Katyniu, a jedynymi wybitnymi ludźmi w Polsce są właśnie Jews. Strasznie mnie denerwują takie oceny, bo ja uważam, że jesteśmy wybitnym narodem, zamęczonym, rozpitym i lekko ogłupionym przez lata rozbiorów, wojen i komuny. To nie wina narodu, że był tyle lat tłamszony, a tych kogo ten naród wybierał do rządzenia. Tak jak teraz. Wierzycie w to, że PO to polska partia? Ja nie bardzo. Polak nie pozwoliłby aby szczątki samolotu leżały sobie jak na wysypisku i gniły sobie swobodnie na deszczu. Po prostu Polak by do tego nie dopuścił. Ale to szerszy problem. Polacy w Polsce niestety zaczynają być obywatelami drugiej kategorii. Politycy to w 90% wiadomo. Media należą w 90% do wiadomo kogo. A ci wiadomo kto chcą właśnie aby Polacy siebie nienawidzili, zwalczali, kłócili się między sobą. Ileż pogardy jest w mediach. Pamiętacie jak Jakub Wojewódzki wsadził naszą flagę w kupę? Czy Polak by tak zrobił? Nie pisze tu żeby być wielkim patriotą, ale wsadzić flagę w gówno? Niestety uważam, że jesteśmy na straconej pozycji. Ogłupieni, pozbawieni wpływu na polską politykę, atakowani telewizyjną beznadzieją, głupimi programami, serialami, teleturniejami, reklamami. Media promujące swoich - czyli PO, zupełnie ślepe na to co oni z nami wyprawiają. Zadłużyli nasze państwo, bardziej niż za Gierka, podnoszą podatki, praktycznie nic nie robią, a poparcie ponad 40% trzyma się paradoksalnie na stałym poziomie. Pytanie jak to możliwe? Odpowiedź masz media masz władze. Katastrofa w Smoleńsku to nie był przypadek, jednak co zrobimy, kiedy będą na to dowody? Niestety nic! I to jest smutne. Jedyne co Polacy mogą, to odsunąć raz na zawsze niePolaków od władzy. Zmienić system szkolenia, zmienić podręczniki od historii, sprawić by dzieci uczyły się prawdziwej historii a nie propagandowej. Tylko ogłupiony (nie głupi!) naród pozwoliłby takiej partii jak PO dalej sprawować władzę, a na to niestety się zanosi.
  • 2

#2075 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Zadłużyli nasze państwo, bardziej niż za Gierka,

To jest demagogia stosowana szeroko przez PiS - tobie naprawdę się wydaje, że to wina PO? A co by było, gdyby rząd posłuchał świetnych pomysłów PiSu odnośnie zwiększenia wydatków, żeby ruszyć gospodarkę? Masz pojęcie jakby to teraz wyglądało? Co takiego zrobił PiS za swoich rządów by powstrzymać niechybne brnięcie w długi? Co zrobiło SLD i AWS?
  • 0

Parodysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Odbiegasz od tematu i nie nawiązałeś do całej mojej wypowiedzi. Ja nie jestem ani za PO, ani za PiS SLD czy PSL. Dla mnie to wszyscy kłamcy i oszuści. Jest tyle kłamstwa w polskiej polityce, że musiałbym pisać z 10 godzin, by je wszystkie wymienić. Swoją wypowiedzią chciałem jedynie pokazać, że nasze wszystkie partie łączy jedna, ale szalenie niebezpieczna kwestia, jest tam bardzo mało Polaków. A kto ma dbać o nasze interesy, jak nie Polacy właśnie. Wiem, że nazwiska są polskie, ale nie jest żadną tajemnicą, jak ci politycy nazywają się naprawdę, albo jak nazywali się ich przodkowie. Dlatego też ci politycy dopuścili do takiego skandalu - do najgorszego śledztwa prowadzonego przez naszych odwiecznych wrogów, w najważniejszej, największej tragedii (pomijając wojny oczywiście) w naszej historii. Ci ludzie nie boją się, że osądzi ich historia, bo . . . oni piszą podręczniki od historii :) Taki absurd. Zobaczymy, jak nasi ^polscy^ politycy podejdą do kwestii zbliżającej się rewolucji Nowego światowego porządku, czipy i tym podobne sprawy. Gdzieś czytałem, że PO ma związek z tymi satanistycznymi elitami. Nie znam szczegółów, ale coś nie sądzę, by oni nas uchronili przed zniewoleniem. Oni mają obiecane wysokie stanowiska w przyszłym układzie sił, dlatego posłusznie wykonują polecenia swoich mocodawców. No bo chyba nie myślicie, że taki Tusk, czy Komorowski tak naprawdę o czymkolwiek decydują. Pioneczki wykonujące polecenia. Jednym z nich było nie wtrącać się w rosyjskie ^śledztwo^. Zagłuszyć, odwrócić uwagę krzyżem, zwalić winę na Kaczora i jego charakter. Polityka to tylko teatrzyk dla ludzi, za sznurki pociągają zupełnie inni ludzie niż ci których widzimy w świecących pudełkach. I to jest cała, największa, nasza tragedia.
  • 1

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o PiS to jedną rzecz powiem. Za swojej kadencji pisowcy obniżyli podatki i drastycznie zwiększyli wydatki, to ich całkowicie osmiesza w moich oczach i dla mnie to jest poprostu banda debili, którzy jedyne co potrafią to marudzić.

Nasz naród nie jest wielki bo ani nie jest nas bardzo wiele (choć dzięki tym 35 milionom coś jeszcze znaczymy), ani nie mamy wiele terenu, ani nie mamy wiele złóż ropy gazu itd. i przedewszystkim mamy powyższą bandę, które z niczego robi problemy, a jak nie robi to jest za głupia na wprowadzenie mądrych reform (PO przynajmniej się stara). Nie uważam że nasza utrata niepodległości w ostatnich wiekach to wielki powód do dumy. Niestety jako słowianie mamy inne predyspozycje niż germanie i reszta ludów europy. My jesteśmy bitni i potrzebujemy wspólnego wroga, tylko wtedy się jednoczymy. A jak nie ma tego wspólnego wroga w czasie pokoju to pojawiają się tacy ludzie jak jarosław Kaczyńskim którzy koneicznie chcą go znaleźć.

Podałeś przykład żydów. Akurat ja uważam że oni są naprawdę mądrym narodem. Dostali ziemie na środku pustyni po pastuchach arabskich i zamienili w najlepiej prosperujące i zaawansowane technologicznie kraj na bliskim wschodzie. Mnóstwo żydów zajmuje bardzo wpływowe stanowiska w rządach lub firmach i corporacjach bo oni mają zdolności do biznesu. Nie rozdają pieniędzy tylko biorą, dlatego ich nikt nie lubi.

Patriotyzm jest dobry, ale kiedy fanatyzm ala PiS wchodzi do gry to przestaje być już tak fajny. Trzeba umieć spojrzeć na swój naród krytycznie i w miarę obiektywnie i dążyć do dogonienia reszty cywilizowanych krajów, a nie mówić jacy my to wielcy nie jesteśmy i co nam się należy bo jesteśmy wielkim NARODEM POLSKIM (a reszta dużych krajów ma nas głęboko w dupie z całą naszą dumą).

Dzisiaj wszyscy są zaskoczeni że USA nam nie pomaga. Pomagałaby jakbyśmy wciąż byli w PRL, a teraz nie widzi ona żadnego wroga w nas więc ma nas gdzieś. W polityce nie wolno się kierować dumą, tylko twardo dyktować warunki gdy można coś ugrać i iść na kompromis gdy się coś traci.

Pozdrawiam
  • 0

#2078 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

x| x| x|

Przesrane masz życie :o Jak dostałeś pałę z matematyki, to też oskarżałeś nauczycielkę, że należy do NWO i jest żydowskiego pochodzenia? To takie paranoiczne troszkę ;)

Zagłuszyć, odwrócić uwagę krzyżem, zwalić winę na Kaczora i jego charakter.

No proszę Cię.... Jaro i wesoła gromada sama bez przerwy nadawała na tematy krzyża. Zresztą co by tu nie mówić o charakterze Wodza - wiadomo jedno. Jest fałszywy. Powód? Przeczytaj sobie dzisiejszy i zeszłotygodniowy jego wywiad o kampanii wyborczej.
  • 0

Parodysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pazi
[Jeśli chodzi o PiS to jedną rzecz powiem. Za swojej kadencji pisowcy obniżyli podatki i drastycznie zwiększyli wydatki, to ich całkowicie osmiesza w moich oczach i dla mnie to jest poprostu banda debili, którzy jedyne co potrafią to marudzić.]

Nigdy za nimi nie byłem, ale uważam, że gdy byli u władzy to w mediach była totalna na nich nagonka. Cokolwiek zrobili - tragedia dla Polaków. Powtórzę, masz media masz władzę. Polacy zaczęli oglądać pejsowy TVN i słuchać ich propagandy, te całe Fakty. . . Powtórzę również że nie ufam też Pisowi. Kaczyński (Kalkstein) też przecież był na usługach tych gangsterów z Juesej. Jednak Kaczyńscy, takie odnoszę wrażenia że Kaczyńscy coś tam jednak chcieli dla nas zrobić. Nie mam pewności, ale za coś jednak Leszka i jego otoczenie odstrzelili. Może to umowa gazowa, nie wiem.

[Nasz naród nie jest wielki bo ani nie jest nas bardzo wiele (choć dzięki tym 35 milionom coś jeszcze znaczymy), ani nie mamy wiele terenu, ani nie mamy wiele złóż ropy gazu itd.]

Ale twój naród, czy mój ? :) Mój naród jest wielki duchem, mieliśmy i mamy wielkich, światłych przedstawicieli, byliśmy zawsze bardzo pracowici, zorganizowani i waleczni. Byliśmy bardzo gościnni i z otwartymi rękami przyjmowaliśmy mordowanych braci starszej wiary. Gdybyśmy wtedy wiedzieli jak to się skończy . . . :P Nawet Illuminat Hitler miał o nas bardzo dobre zdanie.

[przedewszystkim mamy powyższą bandę, które z niczego robi problemy, a jak nie robi to jest za głupia na wprowadzenie mądrych reform (PO przynajmniej się stara).]

No chyba żartujesz. PO się stara? Co się stara, nic nie robić i świecić uzębieniem do kamer? Przecież to nieroby straszne. Gdyby media im tak bezgranicznie nie sprzyjały, mieliby góra 10% poparcia - przypomnę że każda u nas rządząca partia po dwóch latach rządzenia miała góra połowę początkowego poparcia. A tu taki cud, kadencja dobiega końca, a poparcie na poziomie 40%. Myślący Polacy wiedzą o co chodzi i widzą przekręt w całej okazałości.

[Niestety jako słowianie mamy inne predyspozycje niż germanie i reszta ludów europy. My jesteśmy bitni i potrzebujemy wspólnego wroga, tylko wtedy się jednoczymy. A jak nie ma tego wspólnego wroga w czasie pokoju to pojawiają się tacy ludzie jak jarosław Kaczyńskim którzy koneicznie chcą go znaleźć.]

Co za nieporozumienie. Chcesz mi wmówić, że Żydzi, Germanii (nie wiem czemu piszesz z małej literki) mają smykałkę do interesów, są mądrzy, inteligentni, a my tylko po prostu bitni i wszędzie szukamy wrogów. Jarosław Kaczyński - Kalkstein - nie jest tu najlepszym przykładem. Ja mu nie ufam, ale ma chłop w jednym rację : w Polsce mamy wrogów i to w samej rządzącej partii, w samych mediach, w sądach. To zorganizowana grupa ludzi dążąca do zrobienia z Polski Judeopolonii. Hasło ostatnio bardzo popularne.

[Podałeś przykład żydów. Akurat ja uważam że oni są naprawdę mądrym narodem. Dostali ziemie na środku pustyni po pastuchach arabskich i zamienili w najlepiej prosperujące i zaawansowane technologicznie kraj na bliskim wschodzie. Mnóstwo żydów zajmuje bardzo wpływowe stanowiska w rządach lub firmach i corporacjach bo oni mają zdolności do biznesu. Nie rozdają pieniędzy tylko biorą, dlatego ich nikt nie lubi.]

Ależ gdyby nie gruby szmal z Juesej to Izrael dawno by nie istniał. Prawdziwi semici Palestyńczycy wykurzyliby ich stamtąd raz, dwa. Przecież wiadomo, że Juesej też rządzą Żydzi. Kasa poszła to zbudowali państwo. Gdyby Polacy po wojnie dostali taką kasę na rozwój, dzisiaj bylibyśmy bogatym narodem. To nie jest tak że Żydów nikt nie lubi. Są dobrzy i źli Żydzi, tak samo jak są dobrzy i źli Polacy. Ja do nich nic nie mam. Religijni Żydzi są przeciwko państwu Izrael, są przeciwko mordowaniu Palestyńczyków i ja mam o nich myśleć, że są źli? No nie bardzo. Zakaz lichwy ustawił nas chrześcijan na straconej pozycji. To nie wina Żydów, że próbowali jak najlepiej wykorzystać, to że mogli pożyczać na procent. Przyczyniali się do rozwoju gospodarki, wzbogacali kulturę. Jednak pewna ich grupa zamarzyła w pewnym momencie o rządzeniu światem i dochodzeniu do tego celu wszelkimi sposobami. Efekty widzimy dzisiaj.

[Patriotyzm jest dobry, ale kiedy fanatyzm ala PiS wchodzi do gry to przestaje być już tak fajny. Trzeba umieć spojrzeć na swój naród krytycznie i w miarę obiektywnie i dążyć do dogonienia reszty cywilizowanych krajów, a nie mówić jacy my to wielcy nie jesteśmy i co nam się należy bo jesteśmy wielkim NARODEM POLSKIM (a reszta dużych krajów ma nas głęboko w dupie z całą naszą dumą).]

Ale jaki znowu fanatyzm PiS? Co oni takiego fanatycznego zrobili? Przyłapali Sawicką? Otworzyli choć trochę dostęp do zawodów prawniczych? Podpisali umowę o tarczy rakietowej? Podpisali Traktat Lizboński? W 70% robili to samo co robiłaby Platforma. Dla mnie jest inna ciekawa kwestia, ktoś postanowił że w Polsce będziemy mieć system dwu ew. trójpartyjny. I PO i PiS kłócą się ku swojej chwale, robią szopkę, a Polacy myślą że mają demokrację :) Chociaż to jak bardzo zwalczają ten PiS świadczy, moim zdaniem, że może rzeczywiście chcieli rozpirzyć jakiś diabelski układ, wytępić zarazę, dojść do prawdy o smoleńsku i tym podobne. Jakiś powód musi być. Atakujemy i straszymy Kaczyńskim i nic więcej nie musimy robić, na strachu przed nim dojedziemy śmiało do wyborów i wygramy je w cuglach.

Razor
[Przesrane masz życie :o Jak dostałeś pałę z matematyki, to też oskarżałeś nauczycielkę, że należy do NWO i jest żydowskiego pochodzenia? To takie paranoiczne troszkę]

Nie mam przesranego życia. Wiele po prostu wskazuje, że mityczne Enwuo zbliża się coraz większymi krokami, czipy w dowodach, reklamy czipów. A o czipach słyszałem już z 20 lat temu :/ że kiedyś będą je chcieli wszczepić wszystkim ludziom i to będzie początek zniewolenia. Będziesz niegrzeczny to ci czipa wyłączą i będziesz mógł sobie iść na polowanie, bo nic nie kupisz i praktycznie system ciebie wykluczy. A czemu politycy żydowskiego pochodzenia są w to zaangażowani? Już pisałem. Być może mają obiecane (naród wybrany :P ) że w przyszłym nowym rozdaniu będą mieć same asy i jokery, a my czyli nieoni będziemy dla nich pracować i im usługiwać.

Użytkownik Parodysta edytował ten post 27.09.2010 - 12:53

• 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Odbiegasz od tematu i nie nawiązałeś do całej mojej wypowiedzi. Ja nie jestem ani za PO, ani za PiS SLD czy PSL.[...]

Czyli za kim jestes??? Naprawde jestes taki naiwny zeby wierzyc, ze Pani z kiosku obok gdyby dostala sie do wladzy byla by inna? Polityka=klamstwo i to nie dlatego, ze politycy sa klamcami od urodzenia, sam narod tego oczekuje. Mowienie prawdy w polityce to samobojstwo - 0 poparcie. 

Dotyczy to zreszta wszystkich osob publicznych, my-narod oczekujemy od nich taplania sie w "ekstrementach".

politycy podejdą do kwestii zbliżającej się rewolucji Nowego światowego porządku, czipy i tym podobne sprawy. Gdzieś czytałem, że PO ma związek z tymi satanistycznymi elitami. Nie znam szczegółów, ale coś nie sądzę, by oni nas uchronili przed zniewoleniem. Oni mają obiecane wysokie stanowiska w przyszłym układzie sił, dlatego posłusznie wykonują polecenia swoich mocodawców. No bo chyba nie myślicie, że taki Tusk, czy Komorowski tak naprawdę o czymkolwiek decydują. Pioneczki wykonujące polecenia.

I oczywiscie wiesz kto tymi sznurkami pociaga... Kazdy pisze o NWO, a jak dochodzi do troszke dokladniejszej rozmowy to sie nagle okazuje, ze zamiast jednego rzadu ponadnarodowego mamy kilkanascie grupek pretendujacych do tego tytulu. 

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 27.09.2010 - 12:59

• 0

Parodysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ironmacko
[Czyli za kim jestes??? Naprawde jestes taki naiwny zeby wierzyc, ze Pani z kiosku obok gdyby dostala sie do wladzy byla by inna? Polityka=klamstwo i to nie dlatego, ze politycy sa klamcami od urodzenia, sam narod tego oczekuje. Mowienie prawdy w polityce to samobojstwo - 0 poparcie.]
Zawsze podobał mi się Korwin-Mikke, ale jemu też nie ufam. Są pewne kwestie, o których prawdziwy polityk powinien poinformować społeczeństwo. Chyba wiecie co mam na myśli - macie tutaj tematy o tych kwestiach. Nie informuje, czyli jest kłamcą i ma głęboko obywateli. To samo jest z katastrofą smoleńską, jest tyle nieścisłości, tyle zaniedbań, tyle niedomówieć, faktów wskazujących na to, że był to zamach, że politycy, którzy na ten temat milczą mają nas obywateli głęboko. Dlatego ja nikomu nie ufam. Kaczyński też milczy w pewnych kwestiach. A mógłby ujawniając prawdę rozpirzyć PO w drobny mak w pięć do dziesięciu minut.

[I oczywiscie wiesz kto tymi sznurkami pociaga... Kazdy pisze o NWO, a jak dochodzi do troszke dokladniejszej rozmowy to sie nagle okazuje, ze zamiast jednego rzadu ponadnarodowego mamy kilkanascie grupek pretendujacych do tego tytulu.]
Wiadomo kto pociąga za sznurki. Ale pisząc kto wyjdę na oszołoma zapewne :D
  • 0

Ironmacko.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

[...]faktów wskazujących na to, że był to zamach, [...]

Podzielisz sie tymi faktami... prosze.

Wiadomo kto pociąga za sznurki. Ale pisząc kto wyjdę na oszołoma zapewne :D

No widzisz ja sie uwazam za racjonalna osobe i do wszystkich nawet najbardziej odjechanych pomyslow podchodze normalnie (czyt: jesli ktos umie je uargumentowac) tak wiec na oszoloma nie wyjdziesz, a ja sie chetnie dowiem kto to jest...

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 27.09.2010 - 13:18

• 0

Parodysta.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do smoleńska, to naprawdę trzeba mocno zakryć oczęta, żeby nie dostrzec śladów zamachu. Nie chcę powielać argumentów rozsianych w wielu miejscach internetu. Nie czuję się na siłach, by o tym teraz dyskutować.

Co do tego kto pociąga za sznury, to może się kiedyś rozwinę, na razie wolałbym o tym nie pisać. Jedno jest pewne: The truth is stranger than fiction :)
  • 0

Ironmacko.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do smoleńska, to naprawdę trzeba mocno zakryć oczęta, żeby nie dostrzec śladów zamachu. Nie chcę powielać argumentów rozsianych w wielu miejscach internetu. Nie czuję się na siłach, by o tym teraz dyskutować.

Co do tego kto pociąga za sznury, to może się kiedyś rozwinę, na razie wolałbym o tym nie pisać. Jedno jest pewne: The truth is stranger than fiction :)

No prosze Cie zachowujesz sie jak przedszkolak (czyt: "chialem powiedziec wierszyk ale sie wstydze") potrzebujesz zeby Cie zachecic brawami??? <klap> <klap>

• 0

balas.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

E. Klich wylicza przyczyny katastrofy smoleńskiej

Błędy decyzji i naruszenia procedur, warunki atmosferyczne, czynniki psychologiczne, współpraca załogi, system szkolenia, organizacja lotu - to według akredytowanego przy MAK Edmunda Klicha część przyczyn katastrofy smoleńskiej.

Swoje spostrzeżenia, oparte na powszechnie dostępnych informacjach o katastrofie Klich przedstawił podczas promocji swej książki w Centrum Konferencyjnym PAP.

Polski akredytowany przy MAK podkreślał też, że nie otrzymał wszystkich informacji, jakie byłyby mu potrzebne do całościowej oceny katastrofy - m.in. dotyczących procedur rosyjskich. - MAK zapowiedział, że odniesie się do tego w projekcie raportu - mówił.

Pytany, czy fakt nieotrzymania przez niego żądanych dokumentów jest naruszeniem Konwencji Chicagowskiej, Klich odparł wprost, że tak, ale dodał, że od decyzji polskich władz będzie zależeć, czy o tym naruszeniu zawiadamiać ICAO (Międzynarodową Organizację Lotnictwa Cywilnego).

9 zespołów przyczyn

MAK (Międzypaństwowy Komitet Lotniczy) pracuje właśnie nad projektem końcowego raportu z badania katastrofy polskiego samolotu z 10 kwietnia. Polska będzie mogła wnieść do tego projektu swoje uwagi. Jak mówił Klich, spodziewa się, że nie będzie to tylko jego zadanie, bo będzie można do tego wykorzystać również wiedzę komisji pracującej pod kierunkiem szefa MSWiA Jerzego Millera.

Swoje spostrzeżenia o niektórych przyczynach katastrofy, oparte na powszechnie dostępnych materiałach, Klich przedstawił już w poniedziałek. Pogrupował je w dziewięć zespołów: działanie załogi, czynniki sprzyjające katastrofie po stronie środowiska naturalnego, sprzętu, natury psychologicznej, "zarządzania ryzykiem" w załodze, jej gotowości do lotu od strony organizacyjnej, kierowania lotem przez rosyjskich kontrolerów, niewłaściwego systemu szkolenia i względów organizacyjnych.

- Gdyby na lotnisko Siewiernyj w Smoleńsku przed 10 kwietnia, a nawet przed 7 kwietnia (gdy do Katynia leciał premier Donald Tusk) dotarła jakaś grupa rekonesansowa, to powinna uznać, że na tym lotnisku nie może lądować ani prezydent, ani premier - ocenił Klich. Dodał zarazem, że zła prognoza pogody była znana jeszcze przed wylotem prezydenckiego samolotu 10 kwietnia, zatem nie powinien on nawet wystartować.

20-letnie zaniedbania

Odnosząc się do wskazanych uchybień systemowych zaznaczył, że nie można przypisać ich konkretnej opcji czy rządowi, bo są one wynikiem 20-letnich zaniedbań. Jak mówił, do dziś formalnie kapitan samolotu nie jest odpowiedzialny za pasażerów takich jak prezydent czy premier - a powinien być. - Nie znowelizowano prawa lotniczego - podkreślił.

Jak mówił Klich, błędnymi decyzjami załogi 10 kwietnia było zejście do lądowania przy ponad dwukrotnie niższej od dopuszczalnej minimalnej podstawie chmur oraz widzialności, a także posługiwanie się przez załogę radiowysokościomierzem, który nie powinien być używany na tym lotnisku. Przyznał też, że "jaka by nie była, ale jakaś była" presja na załogę związana z obecnością w kokpicie Dowódcy Sił Powietrznych gen. Andrzeja Błasika. - Badali to dla MAK psychologowie - dodał.

Klich zwraca też uwagę na niewłaściwy poziom wyszkolenia załogi co do współpracy w zespole i oceny ryzyka. - Brak był zdecydowanej reakcji pozostałych członków załogi na zniżanie pilota lecącego poniżej wysokości decyzji - podkreślił. Dodał zarazem, że wiele katastrof wzięło się ze złej oceny ryzyka. - Z jednej strony uniknięcie spóźnienia, a z drugiej - ryzyko niewylądowania - wskazał,.

Brak szczegółowych danych o lotnisku

Kluczowym - w opinii Klicha - jest pytanie: jak można było być gotowym do lotu, nie mając szczegółowych danych lotniska w Smoleńsku? - Na nagraniach słychać jak ktoś z załogi proponuje: może zajdziemy od wschodu? A od wschodniej strony na tym lotnisku, odkąd je zamknięto, nie ma odpowiedniego sprzętu - dodał. Klich podkreśla, że mogłaby temu zaradzić obecność na pokładzie samolotu tzw. lidera, czyli rosyjskiego nawigatora.

- Zabrakło decyzji o skierowaniu polskiego samolotu na lotnisko zapasowe - mówił Klich, który uważa, że wyznaczone lotniska (Mińsk, Witebsk, Moskwa), w istocie były tylko "na papierze", bo nie zapewniono tam żadnego transportu dla VIP-ów.

Klich stwierdził też, że nie wyciągnięto systemowych wniosków z katastrof samolotu CASA w Mirosławcu i samolotu Su-22 z 2002 r., które w pewnych częściach uważa on za "bliźniaczo podobne" do katastrofy smoleńskiej.
  • 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych