Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 odpowiedzi w tym temacie

balas.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niestety, błędne dane wysokościomierzy, które zmylił głęboki jar tuż przed lotniskiem spowodowały, że zamiast na wysokości 100 m, znajdowali się ok. 60 m niżej i wyprowadzenie samolotu okazało się już niemożliwe.

Nie sądzę, aby było niemożliwe, gdyż przeczy temu pokaz zaprezentowany na tym filmie, z którego wynika, że w przypadku Tu-154 jest możliwy tzw. Low Pass

http://www.youtube.com/watch?v=NamTtfWc9CE

Chyba nie rozumiesz o co tu chodzi. Każdym samolotem można zrobić low-pas jak się do niego załoga odpowiednio przygotuję. W Smoleńsku kwestia jest taka w jakim czasie szybko zniżający się Tu-154 mógł wyrównać lot więc nijak się to ma do sytuacji z pokazów.
  • 0

shiny_toy_gun.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

"Chyba nie rozumiesz o co tu chodzi. Każdym samolotem można zrobić low-pas jak się do niego załoga odpowiednio przygotuję. W Smoleńsku kwestia jest taka w jakim czasie szybko zniżający się Tu-154 mógł wyrównać lot więc nijak się to ma do sytuacji z pokazów."

Kolejny 'pilot'.
Mam pytanie - latałes samolotem? - 'ekspercie'
  • -5

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A czy musiał latać samolotem, żeby napisać tę całkiem sensowną tezę?

Jeśli samolot obniżał lot zbyt szybko, to oczywiste jest, że nawet jak zrobi się wszystko, by znów go poderwać w górę, samolot przez czas jakiś (i wysokość) będzie nadal spadał.

Mimo, że jego przód będzie skierowany w górę. Przecież to nie jakieś super rosyjskie myśliwce zawracające w miejscu niemalże...
  • 3

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pojęcie na dziś - bezwładność.
  • 2

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kolego shiny_toy_gun, aby robić dobre zdjęcia nie trzeba nazywać się Wantuch albo Saudek, a żeby mieć jakieś pojęcie o lotnictwie nie trzeba nazywać się Maryniak. Teza jest sensowna i prawdą jest to, co pisze KriSSnt - tak po prostu działa bezwładność. Lepszy taki argument (zresztą zgodny z prawami fizyki), niż opowieści o hipersilnym magnesie, bombie superduperciśnieniowej, albo tajemniczych falach, które zahipnotyzowały załogę...
  • 0

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Możliwe nie możliwe... LEMINGÓW nie przekonasz wyłączyli myślenie i jeśli ktoś wnosi do sprawy konkretny dowód to dostaje minusa .
W sumie dobrze że jest ta ocena postów. Widać nawet tutaj , że nie wszystkim , wersja inna od katastrofy i błędów polskich pilotów, pijanych (bo jak dowódca był pijany to reszta też) nie przychodzi na myśl .
Brak obiektywizmu i zdroworozsądkowego myślenia. Nie żyjemy w idealnym świecie przykre ale prawdziwe.Zmanipulować można wszystko a oddanie czarnych skrzynek
przekreśla dla mnie ich zawartość .
Pamiętajcie kto raz was oszuka , szczerze nie przeprosi i nie zrobi nic by się zmienić , będzie to robił cały czas.
Rosja tyle lat nas oszukiwała, że jej władzom nie wierzę !

Jest takie rosyjskie przysłowie " Pierwsze słowo jest droższe od drugiego słowa " .
Co powiedzieli pierwsze słyszeliśmy wszyscy . Czy to jest prawda wg mnie nie jest !

Zastanawiam się dzieje w naszym kraju naiwność albo zdrada ?

Użytkownik GuardAngel edytował ten post 17.01.2011 - 16:14

• 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zmanipulować można wszystko a oddanie czarnych skrzynek

Na podstawie tej tezy uważasz się za człowieka ze zdrowym rozsądkiem? Mam nadzieję, że zdjesz sobie sprawę, że skrzynki były otworzone w Polsce i zapewne skopiowane?

Nikomu nie podoba się ten raport MAK-u, bo chamsko całkowicie pomija błędy Rosjan. Niestety dla spiskowców, jedyne błędy jakie popełnili Rosjanie to polityczne wymuszenie zezwolenia na lądowanie i niekompletne wyposażenie lotniska (słynne zdjęcia, na których ruscy wkręcają żarówki, i tyle. Nie ma tu gdzie szukać sensacji. Co więcej, z kolejnymi miesiącami dowiadujemy się coraz to nowych rzeczy, które tworzą spójny obraz katastrofy. Niestety tak jak z jedenastym września tak tutaj superwszechwiedzący i eksperci od wszystkiego spiskowcy na siłę próbują dopasować fakty do ich tezy. Dla mnie to jest debilne, a żeby nie być gołosłownym: jeszcze się nie spotkałem na tym forum (choć miałem kilka przerw w śledzeniu tematów) żeby któryś z tych jaśnie oświeconych ekspertów udowodnił, że to co podają media jest N-I-E-M-O-Ż-L-I-W-E. Żaden nie wykazał, że po utracie skrzydła samolot nie mógł wylądawać jak wylądował, żaden też nie zaprzeczył że lądowanie na takim lotnisku (zamkniętym, wojskowy, bez wyposażenia i bez informacji w cywilnych mapach lotniczych) było skrajnie trudne. Wszędzie tylko próbują wcisnąć: "aaa to mogło być inaczej". Panowie z Loose Change najpierw "wykazali" dlaczego te zdarzenie nie mogły mieć miejsca, a u nas w Polsce cała dyskusja opiera się na twierdzeniach: "To mogło się wydarzyć w ten sposób, to był zamach", "Niee to nie był zamach, nic na to nie wskazuje. Wytłumaczenia oficjalne są logiczne", "Oni kłamią, są w zmowie. Skąd masz taką pewność, że to nie był zamach? W końcu jeśli oni go zorganizowali to teraz po ukrywali ślady."

Ot i cały sens teorii spiskowych. I jeszcze takie spostrzeżenie: najwięcej teorii spiskowych produkują amerykanie, znani z "dziwnych" zachowań. Podstawą teorii spiskowych jest zdradzenie obywateli przez elity rządzące. Czy was drodzy Spiskowcy nie nurtuje drobny fakt, że wzorujecie się często na dokonaniach truth movement jednocześnie, wiedząc że amerykański rząd nigdy nie działał na szkodę państwa na rzecz zagranicznego mocarstwa, a pomimo tych wszystkich oskarżeń o elitaryzm i tajemne kręgi finansowe to właśnie w tym kraju obywatele mają najwięcej swobód i żyją na najwyższym poziomie?

Pozdrawiam
  • 1

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

jedyne błędy jakie popełnili Rosjanie to polityczne wymuszenie zezwolenia na lądowanie

Nie było zezwolenia na lądowanie. Było coś w stylu naszego "Kontynuuj podejście, spodziewaj się później zgody"/"Continue approach, expect late clearance".

amerykański rząd nigdy nie działał na szkodę państwa na rzecz zagranicznego mocarstwa, a pomimo tych wszystkich oskarżeń o elitaryzm i tajemne kręgi finansowe to właśnie w tym kraju obywatele mają najwięcej swobód i żyją na najwyższym poziomie?

Żart, sarkazm czy inna ironia? Wiesz, że po 11.09 NSA ma nieograniczony dostęp do rozmów telefonicznych swoich (ba, nawet nie swoich) obywateli?

http://en.wikipedia....nce_controversy
  • 1

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie było zezwolenia na lądowanie. Było coś w stylu naszego "Kontynuuj podejście, spodziewaj się później zgody"/"Continue approach, expect late clearance".

Pan Klich powiedział, że kontroler lotu za nic w świecie nie chciał zezwolić na lądowanie, a jednak decyzja zapadła.

Żart, sarkazm czy inna ironia? Wiesz, że po 11.09 NSA ma nieograniczony dostęp do rozmów telefonicznych swoich (ba, nawet nie swoich) obywateli?

W jaki sposób szkodzi to USA i czy przez to amerykanom żyje się gorzej? Minęło już prawie 10 lat a wciąż nie widać w użyciu obozów koncentracyjnych, a producenci Loose Change jeszcze żyją. Zapisy prawne, które wprowadzono po zamachach na pewno są kontrowersyjne, ale w jaki to inny sposób można wyłapać i namierzyć terrorystów? Oczywiście mogą one służyć złym celom jak w roku 1984 Orwella, jednak znowu nie widziałem głosów, że Patriot Act jest całkowicie bezskuteczny? Znowu ta samo spiewka, że ta sama rzecz może służyć złym celom, więc na pewno zostanie użyta. Może według was zdecydowanie bardziej chroniące wolność człowieka będą metody Hitlera, tzn łapanka na ileś osób i do odstrzału, bo a nóż jeden z nich to partyzant?
Pozdrawiam
  • 1

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pan Klich powiedział, że kontroler lotu za nic w świecie nie chciał zezwolić na lądowanie, a jednak decyzja zapadła.

Podejście a lądowanie to dwie różne rzeczy.
  • 1

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To znaczy, że według ciebie zejście na 40 metrów to już nie było lądowanie skoro z tej wysokości samolotu się nie wyciągnie?

Pozdrawiam
  • 0

GuardAngel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zmanipulować można wszystko a oddanie czarnych skrzynek

Na podstawie tej tezy uważasz się za człowieka ze zdrowym rozsądkiem? Mam nadzieję, że zdjesz sobie sprawę, że skrzynki były otworzone w Polsce i zapewne skopiowane?

Stenogramy rozmów zostały przekazane 31 maja 2010 roku ... STENOGRAMY !!!

A 11 kwietnia Komitet śledczy przy prokuraturze Generalne Federacji Rosyjskiej podał do wiadomości , że wyklucza awarię jako przyczynę katastrofy. Świadczyły o tym wyniki zapisów czarnych skrzynek .

Zdajesz sobie sprawę że skrzynki nie były ani otworzone ani skopiowane w kraju . Rosjanie zrobili to pierwsi .
O mój zdrowy rozsądek jestem spokojny .Piszesz że to teorie spiskowe na jakim świecie żyjesz ? , to są fakty .

Więc o co Tobie KAMAN ???

Pozdrawiam
  • 0

#2218 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.
  • Tematów: 0

Napisano

A 11 kwietnia Komitet śledczy przy prokuraturze Generalne Federacji Rosyjskiej podał do wiadomości , że wyklucza awarię jako przyczynę katastrofy. Świadczyły o tym wyniki zapisów czarnych skrzynek .

Zdajesz sobie sprawę że skrzynki nie były ani otworzone ani skopiowane w kraju . Rosjanie zrobili to pierwsi .
O mój zdrowy rozsądek jestem spokojny .Piszesz że to teorie spiskowe na jakim świecie żyjesz ? , to są fakty .

Pozdrawiam

SKW i AW na bieżąco monitorowały co się działo w samolocie - wiedzieli i słyszeli wszystko na długo przed tym jak ruscy to odszyfrowali...
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To znaczy, że według ciebie zejście na 40 metrów to już nie było lądowanie skoro z tej wysokości samolotu się nie wyciągnie?

Nie ważne. Ważne na co mieli zgodę.
  • 0

GuardAngel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pozdrawiam

SKW i AW na bieżąco monitorowały co się działo w samolocie - wiedzieli i słyszeli wszystko na długo przed tym jak ruscy to odszyfrowali...

Tak SKW monitorowała parametry lotu prędkość , wysokość , położenie.... dlaczego ? bo to była maszyna wojskowa .
Podobno mają też nagrania z kabiny pilotów ale siedzą cicho , bo to tajne informacje .
Co nie zmienia faktu o czarnych skrzynkach ... w konsekwencji raporcie MAK .
  • 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych