Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 replies to this topic

krzlew.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do filmiku i dżwięków na nim...poprosiłem pewną Gruzinke z facebooka o pomoc która zna j.rosyjski... odpisała mi tak:

Many of my friends shared and listened to the video. I have listened to it quite a lot of times too. After the train's signal you can hear one shot, then some voices. Then you can hear clearly "Davai matai atsuda" in Russian, that can be translated as "Now get out of here" , then one shot again, then some foul language in Russian followed by one more shot, then "nazad", "Vse nazad", "Atsec, ukhadi atsuda", "Ukhadi, vsio" in Russian that means "Get back", "Everybody get back", "Old man, get out of here", "Go away, that's all". And one last word is either "Kolia" or "volia" I cannot say for sure. The most interesting is that they say "Vsio" - "That's all", "That's over"... what is over? This is the question.

Kto może niech przetłumaczy bo jestem tak zmęczony, że nawet nie wiem co piszę. Po prostu skopiowałem co odpisała mi na ten filmik, poprosiłem by wyjaśniła co słyszy...
  • 1

Tropiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oglądam w kółko ten filmik... krążą na YT różnej jakości kopie.
Ta jest jedna z najprzyzwoitszych moim zdaniem.

Post wyżej macie stopklatkę postaci w białej koszuli.
Obejrzyjcie ten filmik dokładnie. Zatrzymujcie klatki już od 30 sekundy. W pewnym momencie widać dokładnie ręce i głowę i rzeczywiście widać w 42/43s jak ta postać łapie się za głowę i pada na plecy.
Tam ktoś jeszcze żył! Ciarki mi chodzą po plecach... :(
Potem autor filmu wystraszony jakimś widokiem ucieka i chowa się za drzewem. Słychać pierwszy strzał! Facet zaczyna już wcześniej przeklinać, jest wyraźnie w szoku. Kolejne 3 strzały połączone z nawoływaniem się żołnierzy(?) dochodzą od części ogonowej kadłuba. Facet zza drzewa usiłuje filmować tą scenę. Na stopklatce widać gałąź ;) z wyciągnietą ręką, gałąź ;) jest ubrana w długi wojskowy płaszcz. Gość mamrocze swoje "ni ch***" a dziadek z teczką, nauczony w sowietach długoletnim doświadczeniem, że pewnych rzeczy lepiej nie widzieć, odwraca się od widoku na część ogonową i się oddala czym prędzej. Czy to normalne zachowanie świadka katastrofy lotniczej? Nie zostanie popatrzeć choć z ciekawości? Nie zostanie, bo mu życie miłe!
Głosów dokładnie nie mogę zanalizować bo mój komputerek ma marne głośniczki. Ale zaraz nałożę dobre słuchawki i spróbuję.
Oryginalnie film na YT wstawił jakiś Rosjanin - może i sam autor? Może ktoś z jego rodziny, znajomych?
Nigdy się nie dowiemy bo oryginał zniknął z YT (a osoba która go wstawiła zapewne jest już na Łubiance...).
Dla mnie ten film ma dużą wartość mimo niskiej jakości.
Pamiętajmy, że zgodnie z pierwszym doniesieniem agencji Reuters karetki (ktoś je tu widzi??? albo na innych filmach???) zabrały do szpitali 3 ciężko rannych. Teraz może się okazać że z ranami postrzałowymi... :(
Trzeba będzie zobaczyć ilu ciał na miejscu katastrofy śledczy się nie doliczą, porównać to z doniesieniem agencyjnym i z ilością oddanych strzałów.
TERAZ WAŻNA SPRAWA: CZY SĄ NA TYM FORUM FACHOWCY OD POWIĘKSZANIA FRAGMENTÓW I ZWIĘKSZANIA ROZDZIELCZOŚCI FILMU, ŻEBY ZOBACZYĆ DOKŁADNIEJ TĄ POSTAĆ W BIAŁYM UBRANIU http://img175.images...880/czowiek.jpg I "STRZELAJĄCĄ GAŁĄŹ" http://img10.imagesh...1/71970273y.png Z OKOLICY CZĘŚCI OGONOWEJ?
Ja jestem laik w tych sprawach, niestety, ale może ktoś to potrafi? Dla fachowca od filmików to chyba nie jest wielki problem?

Co do filmiku i dżwięków na nim...poprosiłem pewną Gruzinke z facebooka o pomoc która zna j.rosyjski... odpisała mi tak:

Many of my friends shared and listened to the video. I have listened to it quite a lot of times too. After the train's signal you can hear one shot, then some voices. Then you can hear clearly "Davai matai atsuda" in Russian, that can be translated as "Now get out of here" , then one shot again, then some foul language in Russian followed by one more shot, then "nazad", "Vse nazad", "Atsec, ukhadi atsuda", "Ukhadi, vsio" in Russian that means "Get back", "Everybody get back", "Old man, get out of here", "Go away, that's all". And one last word is either "Kolia" or "volia" I cannot say for sure. The most interesting is that they say "Vsio" - "That's all", "That's over"... what is over? This is the question.

Kto może niech przetłumaczy bo jestem tak zmęczony, że nawet nie wiem co piszę. Po prostu skopiowałem co odpisała mi na ten filmik, poprosiłem by wyjaśniła co słyszy...

Tłumaczę: wielu moich przyjaciół postowało/publikowało i słuchało tego video. Ja również słuchałam go wielokrotnie.
Po sygnale pociągu możesz usłyszeć jeden strzał potem jakieś głosy. Potem możesz usłyszeć wyraźnie "Davai matai atsuda" po rosyjsku co może być przetłumaczone jako "wynoś się stad" (MOIM ZDANIEM NALEZY TO TŁUMACZYĆ: "NO JUŻ! WYNOŚ SIĘ STĄD! - Tropiciel), potem jeszcze jeden strzał, potem kilka brzydkich wyrazów po rosyjsku z następującym po nich jeszcze jednym strzałem, , potem "nazad", "Vse nazad", "Atsec, ukhadi atsuda", "Ukhadi, vsio" po rosyjsku, co oznacza "wycofać się/wycofujemy się", "wycofać się wszyscy", "tato(?)/staruszku(?) uciekaj stąd", "uciekaj, to wszystko". I jedno ostatnie słowo to "Kolia" or "volia", nie potrafię powiedzieć z całą pewnością. Najbardziej interesujące że oni mówią "Vsio" - "to wszystko", "to koniec"... co się skończyło? Oto jest pytanie.

Jejkuuu - ten film to dynamit. :( Już się nie dziwię że autor zniknął. Film analizuje wojskowa prokuratura w Warszawie ale może my będziemy szybsi?
Ponawiam prośbę o powiększenia interesujących fragmentów, zwiększenie rozdzielczości i antialiasing (jeśli się da).

Użytkownik Tropiciel edytował ten post 15.04.2010 - 02:00

• 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wideo zostało udostępnione i widziało je wielu moich przyjaciół. Ja również słuchałam wiele razy. Po sygnale pociągu, można usłyszeć jeden strzał, potem jakieś głosy. Potem słychać wyraźnie "Davai matai atsuda" po rosyjsku co można przetłumaczyć jako "wynoście się stąd", potem znowu jeden strzał, potem przekleństwa po rosyjsku i kolejny strzał, potem "nazad", "Vse nazad", "Atsec, ukhadi atsuda", "Ukhadi, vsio" po rosyjsku to znaczy "cofnąć się", "wszyscy się cofnąć", "stary człowieku wynoś się stamtąd", "odejdź/odejdźcie, to wszystko". I ostatnie słowo coś w stylu "Kolia" lub "yolia". Nie wiem na pewno. Najbardziej interesujące jest, że mówią "Vsio" - "to wszystko", "to koniec" ... jaki koniec? Oto jest pytanie.
  • 1

prometeusz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Drodzy koledzy
Ja na tym filmie słyszę nie tylko język rosyjski ale i polski! Wyraźnie w 1:13 słychać "zmiana planów, ku**wa "!!!!
A wcześniej w 28 sekundzie słychać dość słabp "Jezusie , Jak możecie"

Szczena mi opadła!!! BOR dobijał rannych????
Masakra - to już wychodzi na to że BOR współpracował z Rosjanami !!!!
  • 1

sqallpl.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Drodzy koledzy
Ja na tym filmie słyszę nie tylko język rosyjski ale i polski! Wyraźnie w 1:13 słychać "zmiana planów, ku**wa "!!!!
A wcześniej w 28 sekundzie słychać dość słabp "Jezusie , Jak możecie"

Szczena mi opadła!!! BOR dobijał rannych????
Masakra - to już wychodzi na to że BOR współpracował z Rosjanami !!!!

Sugerujesz ze oficerowie BOR sa niesmiertelni i przezyli katastrofe? Czy moze czekali tam, bo Schetyna z Donaldem uknuli taki plan?

Tez doszukuje sie roznych szczegolow ale bez przesady.
  • 0

Niedowiarek.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z onetu artukuł już usunięty. Nie chcę nic mówić, ale mogą być tutaj nieciekawe rzeczy utajniane. Bardzo nieciekawe!!
  • 1

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przesłuchałem na dobrych słuchawkach.
"Jezusa" w 28 sek. nie udało mi się usłyszeć ;), a ta "zmiana planów k***" to jest coś po rosyjsku (nie wiem co), tylko my tak to odbieramy. To jest ten sam głos spoza kadru który potem mówi "atiec uciekaj stąd", chyba syn kamerzysty???
Często zdarza mi się, gdy słyszę 2 osoby rozmawiające w obcym języku słyszeć polskie słowa a nawet całe zdania :) i to jest tego typu złudzenie. Strzały nie są złudzeniami natomiast. :(
I reakcja kamerzysty który chowa się za drzewami by obserwować wszystko z oddali, i jego szok po pierwszym strzale.
Wstrząsające aż ciary chodzą. Nie trzeba doszukiwać się "Jezusa" i "zmiany planów" żeby zacząć naprawdę się bać.
CO TU SIĘ K*** DZIEJE??? :(
  • 0

:::P:::i:::S:::.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja osobiście widzę różne ale niczego nie jestem pewien
Jeśli chodzi o dźwięki to mamy strzały (jak twierdzi kolega na 100% z broni używanej obecnie przez Rosyjskie służby - czyli broń typu Macarov), mamy różne niepokojące odgłosy w języku polskim i rosyjskim.
Pytanie dlaczego media to bagatelizują.
Dziś w TVP pokazali ten film i mówili ze te strzały to wybuchy amunicji BOR'u.
Kolejny raz media mówią coś czego pewnym być nie mozna a teorii spiskowych nikt nie porusza
To jest najgorsze że od razu było wiadomo że to wina pilota itd a takie rzeczy bada się długi czas.
Więc dlaczego media niektórych rzeczy jest pewna skoro niczego nie mozna byc pewnym.
Jak to jest że w takim ogromnym kraju 38-milionowym nikt nie mówi o zamachu, ani nikt nie mówi ze możliwość zamachu jest wykluczona?
Zapewne było wiele wywiadów, w których Polacy mówili o zamachu, ale nie zostały one wyemitowane.
Dzisiaj w TVP jakiś gość płącząc mówił że boi się że to nie był przypadek ta katastrofa. Wywiad był na żywo więc dla mediów Zonk. Dziennikarka się zmieszała i tyle. Ciekawe czy kiedyś jeszcze pokażą ten wywiad. Myślę, że nie
To że samolot uderzył w 2 obiekty oddalone od siebie o 50 metrów mając zasięg skrzydeł 37-38 metrów jest też bardzo dziwne.
Dlaczego w mediach mówi się o dyskusjach internetowych na temat protestu w Krakowie czy nadaniu stadionowi imienia L.Kaczyńskiego a nie mówi się o setkach tamatach na forum takich jak ten?
Dlaczego nikt nie zrobi protestu w Warszawie przed kamerami w związku z tym że media kłamia?
  • 0

Niedowiarek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego w mediach mówi się o dyskusjach internetowych na temat protestu w Krakowie czy nadaniu stadionowi imienia L.Kaczyńskiego a nie mówi się o setkach tamatach na forum takich jak ten?

jest dość obszerny artykuł na wp o teoriach spiskowych, jednak ma on formę prześmiewczą. A czemu media nie poruszają tego tematu? Bo być może nie rosjanie byli inicjatorami ewentualnego zamachu...

Użytkownik Niedowiarek edytował ten post 15.04.2010 - 02:36

• 0

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Teraz w TVN24 trwa dyskusja odnośnie niedzielnego pogżebu.
Rozważają czy Polska będzie przygotowana, aby obronić sie przed zamachem terrorystycznym na któregoś z prezydentów (Obamę, Miedwiediewa itd)

Czyli w Rosji, gdy nikt się tego nie spodziewał nie mogło dojść do zamachu bo to Rosja, bardzo fajny i przyjazny kraj. Zamach terrorystyczny nie wchodzi w ogóle w grę itd Leci sobie nad terytorium Rosji samolot rosyjski remontowany w Rosji, samolot na pokładzie którego jest wiele ludzi denerwujących lekko mówiąc "komunistyczną" Rosję i co się okazuje? Zamach? Nieee, Putinowi jest przykro, jego smutek na pewno jest szczery. To Władimir Putin, człowiek tęskniący za czasami Związku Sowieckiego mordującego 25 mln ludzi, on sobie tylko marzy o czasach Stalina, sa inne czasy, on nie mógłby chcieć krzywdy innych...

W Polsce tydzień później nagle może dojść do zamachu i trzeba się oczywiście zabezpieczyć przed tym.
  • 0

Niedowiarek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzisz, jeśli to był faktycznie zamach, to już władze polsko-rosyjskie wiedzą jak wyostrzyć uwagę na ewentualny zamach w niedzielę, a powiedzmy sobie szczerze, Platformie Obywatelskiej bardzo nie jest na rękę ukazanie prawdy o wypadku... Oni są już całkowicie przy wladzy i o to chodziło...
  • 0

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

/.../
/.../

To są setki takich tematów? Ale ja i paranormalne.pl byliśmy pierwsi, zawsze proszę o tym pamiętać! :)
Ponad 13 tys wejść... to jest lawina, nie zatrzymają tego.
Jutro będziemy popularniejsi od Dody! :)
A na poważnie to rzuć adresy jakieś, chętnie poczytam teorie innych.
Dużo dostaję korespondencji na priv, niektóre listy są bardzo inspirujące, są nowe cenne tropy i poszlaki, ale jeszcze nie chcę o tym pisać.
Trzy sprawy są pewne:
1/ W Smoleńsku coś się stało. Coś strasznego, nie do wyobrażenia. I to nie był przypadek. Za dużo jest niejasności, sprzeczności, znaków zapytania. Za dużo rzeczy ukryto lub starano się ukryć. Nie wiadomo co jeszcze wypłynie, skoro wypłynął ten filmik.
2/ Oficjalne media mają blokadę informacyjną na słowo "zamach". Słowo "zamach" jest tabu, unika się go jak ognia. Powiedzcie: w jakim normalnym kraju, po takiej hekatombie ludzi najwyższej władzy nie bierze się pod uwagę opcji zamachu i dopiero PO JEJ WYKLUCZENIU szuka się innych przyczyn?
3/ Dokładna analiza zachowania np. Tusk Vision Network pokazuje, że ktoś STERUJE tonem informacji. Nie ma mowy o wolnych mediach i NIEZALEŻNYCH dziennikarzach. To są bajki. Ci ludzie twardo realizują PLAN. Początkowo ANI JEDNEGO ZŁEGO SŁOWA o zabitym Prezydencie, a dziś już judzili aż miło. Widzieliście Szkło Kontaktowe? Słyszeliście pytania które zadawała Olejnik w sprawie Wawelu? W końcu biedna może odreagować to co ją spotkało ze strony ludzi pod Pałacem Prezydenckim... Widać jak się niesamowicie stare wygi pilnują, jak cedzą, jak ważą każde słowo, żeby "krwi upuścić a dziurki nie zrobić"... Chodzi oczywiście o upuszczenie krwi Yaro przed zbliżającymi się wyborami. A więc dowiedzieliśmy się dziś że to megalomania Yaro umieściła ciało brata na Wawelu i że cała Polska protestuje. W tle jakaś gej parada z jednym transparentem (już się mogli sponsorzy szarpnąć na lepszej jakości gadżety) i histeryczne nienawistne baby... Ale rekord obrzydliwosci pobił TVN pokazując Strasznego Dziadunia. Dziad miał czelność pluć się dziś, jakoby PREZYDENT WARSZAWY (powtórzone 2x!!!) nie miał nic wspólnego z Krakowem. Jakim trzeba być bydlakiem, by nie zauważyć iż LK piastował w chwili śmierci już od kilku lat nieco inne stanowisko i że Kraków leży raczej wewnątrz granic Polski? Strasznego Dziadunia za takie słowa po śmierci polska ziemia wypluje. To pewne. Czy osoba selekcjonująca materiały na wizję jest choć odrobinkę odpowiedzialna? Owszem - jest! To najwyższej klasy propagandowy spec. I nic tu nie jest przypadkiem.
Jedynym wolnym medium w tej sytuacji pozostaje internet, bo wolnej prasy w Polsce nie ma już od 10 lat.

I jedna rzecz jest niepewna, wiąże się z nowymi tropami, które podesłano mi na priv., sprawa może być jeszcze większa niż myślimy... dokładnie obserwujcie pogrzeb LK! Słuchajcie wiadomości w jak największej liczbie różnych stacji. Chodzi o wychwycenie momentu
- spotkania w 4 oczy Miedwiediewa (marionetka Putina) z Obamą
lub też
- ci dwaj wyżej plus premier Tusk lub/i OMC Prezydent Camorrowski.
Śledźcie każdy krok Miedwiediewa i Obamy. Jeśli dojdzie do takiego spotkania w składzie jw. to jest gorzej niż myślałem. Jeśli nie dojdzie, to moją teorię spiskową będę wciąż lansował w oryginalnej formie.

/,,,/
Dlaczego nikt nie zrobi protestu w Warszawie przed kamerami w związku z tym że media kłamia?
/.../

A kto ma niby to zrobić? Wszyscy albo stoją w kolejce pod Pałacem Prezydenckim, albo są na gej paradzie na Franciszkańskiej w Krakowie. Już nie jesteśmy razem. I dobrze, bo rzygać się od tego fałszu chciało.

Użytkownik Tropiciel edytował ten post 15.04.2010 - 02:46

• 1

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

jest dość obszerny artykuł na wp o teoriach spiskowych, jednak ma on formę prześmiewczą. A czemu media nie poruszają tego tematu? Bo być może nie rosjanie byli inicjatorami ewentualnego zamachu...

ale ch** w to kto dokonał zamachu
Czy to Putin, czy Bin Laden czy Phenian, czy Tusk, czy USA, czy Żydzi, czy murzyni, czy ojciec Rydzyk, czy moja lub twoja babcia, czy może Buka z Muminków
Ważne jest to żeby podjąć temat, żeby mówić o zamachu nie podejrzewając nikogo ale o tym zamachu mówić
a tu nic, zero, nul...
Można mówić o zamachu nie wskazując winnego? Chyba można!
  • 0

Niedowiarek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale ch** w to kto dokonał zamachu
Czy to Putin, czy Bin Laden czy Phenian, czy Tusk, czy USA, czy Żydzi, czy murzyni, czy ojciec Rydzyk, czy moja lub twoja babcia, czy może Buka z Muminków
Ważne jest to żeby podjąć temat, żeby mówić o zamachu nie podejrzewając nikogo ale o tym zamachu mówić
a tu nic, zero, nul...
Można mówić o zamachu nie wskazując winnego? Chyba można!

Media to władza, a więc niewygodne informacje nie mogą przejść przez to sito. Jeśli zaczęlo by się mówić o zamachu to mogłoby to wprowadzić pewien chaos wśród ludzi lub domysły kto? dlaczego?, a w sytuacji jaka jest teraz, bardzo łatwo wysterować motłoch na dobry kierunek i wypromować wspaniałych bohaterów, opłakujących zmarłych.
  • 0

#225 Gość_Ξ

Gość_Ξ.
  • Tematów: 0

Napisano

Przesadzacie. Natomiast ja myślę, że w tym przypadku po prostu głupota zrobiła swoje i zadziałała najzwyklejsza selekcja naturalna, o czym najprawdopodobniej nigdy się nie dowiemy, ale z innej racji niż spisek... raczej by chronić coś, co nazywa się "dobre imię narodu Polskiego" <-- by go już nie pogrążać bardziej na arenie międzynarodowej lub polskich polityków, wojska etc.

Co do strzałów, to co złego gdyby Rosjanie strzelali w powietrze? To miejsce katastrofy lotniczej, nie ma miejsca na gapiów, a to najlepsza forma na przeganianie z miejsca katastrofy (na pewno dla Rosjan ;) ), a nie, że później coś zginie i trafiają do sieci np. zdjęcia zwłok rozczłonkowanego prezydenta i jego małżonki.

Wtedy to dopiero byłby skandal, gdyby takie materiały zaczęły krążyć po sieci.

A "uciekajcie i wynoście się stąd" idealnie pasuje do tej teorii.

Ogólnie te wasze dywagacje, jakoby ktoś miał przeżyć tę katastrofę są śmieszne! ;)

BOR ich dobijał - hahaha... nie no... ciekawe kogo, oni już byli Panie i Panowi dobicie wystarczająco mocno po zderzeniu z prawami fizyki! ;)
  • 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych