Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 odpowiedzi w tym temacie

MaciekGKS.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po co te uszczypliwości? Nie rozumiem zastosowania terminu "ekspertów". Po to pytamy żeby się dowiedzieć, zweryfikować swoje laickie przemyślenia i nie widzę przeciwwskazań do prostego zadawania pytań. Mimo wszystko sądzę, że wybuchy w katastrofach lotniczych zabiją ludzi, którzy mieli szczęście przeżyć moment uderzenia w ziemie i dokonują dzieła...
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.youtube.com/watch?v=DaoU2Of2n5M&feature=player_embedded

• 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ludzi zabija wzrost ciśnienia i silne przeciążenie. Narządy wewnętrzne uderzają w klatkę piersiową, czaszkę, ścianę brzucha. Podobnie jak w wypadkach samochodowych.
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po co te uszczypliwości? Nie rozumiem zastosowania terminu "ekspertów". Po to pytamy żeby się dowiedzieć, zweryfikować swoje laickie przemyślenia i nie widzę przeciwwskazań do prostego zadawania pytań. Mimo wszystko sądzę, że wybuchy w katastrofach lotniczych zabiją ludzi, którzy mieli szczęście przeżyć moment uderzenia w ziemie i dokonują dzieła...

To nie sa uszczypliwosci, wiele osob na tym forum uwaza, ze wlasnie odkrywaja spisek, a nie maja bladego pojecia o np. mozliwosciach ludzkiego ciala. Nie bez powodu testy zderzeniowe samochodow wykonuje sie przy predkosci ~64km/h.
Przy predkosci ponad 200km/h, pasy lotnicze sa w stanie przecinac ludzi... Prawdopodobienstwo przezycia jest nazywane: cudem. Tak wiec dywagacje czy pozar/wybuch odegral znaczaca role w zabijaniu ludzi jest po prostu naiwne.
  • 0

MaciekGKS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale na tym filmie gdzie samolot wleciał w drzewa chyba nie doszło do jakichś ogromnych przeciążeń. Samolot właściwie lądował na płasko. Dostrzegam jednak znaczącą różnice między takim lądowaniem, a uderzeniem czołowym w ścianę przy prędkości nawet 80 km/h. W takich właśnie wypadkach ew. wybuch w moim przekonaniu dokonuje zdecydowanie większych szkód aniżeli zdarzenia poprzedzające. Ale to tylko moje przemyślenia nie poparte absolutnie żadną wiedzą praktyczną w danym zakresie.

Użytkownik MaciekGKS edytował ten post 16.04.2010 - 15:20

• 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@ PaZi

no widzisz właśnie myślę i staram się wyciągać wnioski na podstawie tego co widzę ...

widziałeś film z katastrofy w Kabatach? poszukaj to zobaczysz jak to wygląda ...

i nie chodzi mi o zmasakrowane ciała ... nie ma nic - butów, bagaży i innych różności ...

popatrz na zdjęcia innych katastrof!

no i z kolei Twój przykład samolotu z 9/11 .... to jest dopiero genialny przykład! Do tej pory pół świata się dziwi jak to było możliwe

@ osiris - dzięki za wyjaśnienia - możliwe, że to właśnie dlatego nie ma tych pozostałości ...
no i przed chwila słyszałam, że wydłubują jakieś elementy wbite w ziemię na 70 cm!! i to jest pewnie właściwe wytłumaczenie

że wydłubują jakieś elementy wbite w ziemię na 70 cm!!

@Bliss
Tak myślisz, że nie myślisz. Właśnie to była ta analogia w przytoczonym przykładzie, gdzie samolot uderzył prawie pionowo w ziemię i praktycznie cały się wbił wgłąb gruntu, przez co na powierzchni zostały tylko drobne szczątki poszycia.

-----------

Zgadzam sie z ironmacko. Ludzie którzy węszą wszędzie spiskowe teorie myślą o sobie jako o ekspertach, którzy na podstawie kilku zdjęć i nagrań i szczątkowej wiedzy potrafią poprawnie ocenić sytuację. Nie zdają sobie sprawy że powód dla którego na takich forach nie ma prawdziwych ekspertów to poziom dyskusji. Człowiek wykształcony w danej dziedzinie będzie się śmiał z tych teorii, przemyśleń i wątpliwości które tu wypisujecie. Najlepszy przykładem jest temat o zamchu na pogrzebie, kiedy mysz nie będzie mogła się przecisnąć przez szczeglną ochronę. Rozmawiać na temat jak powinna być zorganizowana obrona można, ale należałoby się powstrzymać w osądach że oto właśnie odkryłem lukę w ochronie, ponieważ specjaliści wiedzą o tym od dawna i 10 razy zabezpieczyli się przed taką możliwością.

Odpuście sobie te teorie spiskowe, które opieracie na zdjęciach i filmach bo nie macie ŻADNEGO pojęcia co tam się stało i jak wyglądało miejsce katastrofy. Można się zastanawiać kto by mógł za tym stać, kto ma z takiego obrotu sprawy korzyści, ale szczytem głupoty jest tworzenie spisków na podstawie chaosu informacyjnego i marnej jakości nagrania z telefonu kom.

Pozdrawiam
  • 0

BadBoy.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam.. rzeczywiście są różne niedomówienia, moim skromnym zdaniem jest to sabotaż ale, żeby być w pełni obiektywnym muszę powiedzieć, że jak narazie wszystko wskazuje poprostu na wypadek, ale z drugiej strony nie należy zapominać, że jeśli jest to ukartowana akcja to ma właśnie wyglądać na wypadek. Dla mnie jedyne pole manewru jeśli chodzi o spisek jest to wprowadzenie w błąd pilota lub zakłócenie działania przyrządów pokładowych.. Rzeczywiście dziwić może brak porozrzucanych ciał tak jak widać to np na filmie z katastrofy w lesie Kabackim, tam od razu rzucają się w oczy pourywane kończyny czy leżące ciała, ale trudno jest porównywać oba wypadki, ponieważ tutaj ewidentnie samolot spadł na plecy a więc pasażerowie zostali delikatnie mówiąc rozsmarowani razem z kadłubem na długości kilkuset metrów.. analizując miejsce katastrofy widać, że piloci chcieli poderwać samolot gdy zorientowali się w jakiej pozycji się znajdują, odczyty z czarnych skrzynek również potwierdzają, że w ostatnich chwilach lotu piloci włączyli system pełnego ciągu silników, co w połączeniu z przechyłem samolotu na skutek urwania kawałka skrzydła spowodowało, że samolot zrobił obrót w powietrzu. Samolot nabierał wysokości o czym świadczą coraz wyżej ścinane drzewa w okolicy drogi, nad którą przeleciał. Połączenie pełnego ciągu i utraty stabilności na lewo spowodowały, że samolot nabierając wysokości obrócił się na grzbiet i spadł. Tak to niestety wygląda w mojej ocenie ale mimo wszystko dalej uważam, że ktoś w tym maczał palce chociaż nie ma na to najmniejszych dowodów.. pozdrawiam
  • 0

rudnickir.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ PaZi

no widzisz właśnie myślę i staram się wyciągać wnioski na podstawie tego co widzę ...

widziałeś film z katastrofy w Kabatach? poszukaj to zobaczysz jak to wygląda ...

i nie chodzi mi o zmasakrowane ciała ... nie ma nic - butów, bagaży i innych różności ...

popatrz na zdjęcia innych katastrof!

no i z kolei Twój przykład samolotu z 9/11 .... to jest dopiero genialny przykład! Do tej pory pół świata się dziwi jak to było możliwe

@ osiris - dzięki za wyjaśnienia - możliwe, że to właśnie dlatego nie ma tych pozostałości ...
no i przed chwila słyszałam, że wydłubują jakieś elementy wbite w ziemię na 70 cm!! i to jest pewnie właściwe wytłumaczenie

że wydłubują jakieś elementy wbite w ziemię na 70 cm!!

@Bliss
Tak myślisz, że nie myślisz. Właśnie to była ta analogia w przytoczonym przykładzie, gdzie samolot uderzył prawie pionowo w ziemię i praktycznie cały się wbił wgłąb gruntu, przez co na powierzchni zostały tylko drobne szczątki poszycia.

-----------

Zgadzam sie z ironmacko. Ludzie którzy węszą wszędzie spiskowe teorie myślą o sobie jako o ekspertach, którzy na podstawie kilku zdjęć i nagrań i szczątkowej wiedzy potrafią poprawnie ocenić sytuację. Nie zdają sobie sprawy że powód dla którego na takich forach nie ma prawdziwych ekspertów to poziom dyskusji. Człowiek wykształcony w danej dziedzinie będzie się śmiał z tych teorii, przemyśleń i wątpliwości które tu wypisujecie. Najlepszy przykładem jest temat o zamchu na pogrzebie, kiedy mysz nie będzie mogła się przecisnąć przez szczeglną ochronę. Rozmawiać na temat jak powinna być zorganizowana obrona można, ale należałoby się powstrzymać w osądach że oto właśnie odkryłem lukę w ochronie, ponieważ specjaliści wiedzą o tym od dawna i 10 razy zabezpieczyli się przed taką możliwością.

Odpuście sobie te teorie spiskowe, które opieracie na zdjęciach i filmach bo nie macie ŻADNEGO pojęcia co tam się stało i jak wyglądało miejsce katastrofy. Można się zastanawiać kto by mógł za tym stać, kto ma z takiego obrotu sprawy korzyści, ale szczytem głupoty jest tworzenie spisków na podstawie chaosu informacyjnego i marnej jakości nagrania z telefonu kom.

Pozdrawiam

Za przeproszeniem a Ty na czym opierasz swoją teorię wypadku ? na tym że pani w TV powiedziała że to błąd pilota? czy może na czym innym ? A jak by powiedzieli w wiadomościach że odpadły oba silniki przed lądowaniem to dla Ciebie również by było jasne że to wypadek bo przecież tak powiedzieli - takie są fakty....Niektórych oczywiście ponosi fantazja , ale logicznym jest żeby poznać prawdę i każdy chciał by ją otrzymać na tacy. Nie można tak po prostu wykluczyć żadnej wersji - to jest zbyt poważna sprawa. Myśląc takim tokiem można stwierdzić - po co w ogóle robić jakiekolwiek śledztwa w wypadkach lotniczych czy samochodowych? przecież można uznać za każdym razem - , że to wypadek i już. Akurat środki masowego przekazu są w stanie zrobić wodę z mózgu większości i im się powinno najmniej wierzyć . Mamy tutaj przykład WTC - kto chce niech sobie wierzy w porwanie samolotów i ich swobodny wlot w wielkie miasto bez żadnego problemu. Na razie jest jeszcze za wcześnie na konkretne tezy , ale zawsze warto zadawać pytania ....Dodam tylko że wczoraj w TV był program właśnie o tym , że jest przypuszczenie o celowym doprowadzeniu do katastrofy - po co to puszczają w TV ? Skąd wzięła się lista pasażerów na kilka dni przed odlotem ? pytań jest wiele , wiele też już padło - prawda jest jedna , ale nie taka sama dla wszystkich .
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie. Poczekajmy aż zostanie ujawnione więcej informacji, a media przestaną gadać o plotkach. Wtedy dopiero będzie na czym budować te wszystkie teorie bo póki co to wszystko to o czym mówimy to są jedynie hipotezy.

Pozdrawiam
  • 0

Tropiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cała ta tragiczna historia już zaczyna obrastać w elementy humorystyczne.
To niestosowne, że jeszcze w okresie żałoby, ale oprócz filmiku o Hitlerze powstała już taka grupa na Facebooku:
http://www.facebook....3&ref=nf&v=info
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tropiciel - to jest ból współczesności, ery masowego przekazu. Zbyt wiele osób nie potrafi zachować powściągliwości i umiaru w wyrażaniu swoich - niejednokrotnie całkowicie chybionych - opini. Za szybko wszyscy oczekują jednoznacznych orzeczeń, które w takich przypadkach są NIEMOŻLIWE. Sami mieliśmy przykład, jak w bardzo krótkim czasie zmieniały się wersje wydarzeń. Ale to nie były oficjalne wersje, a wersje publikowane przez media i podchwytywane przez żądnych sensacji lub rozemocjonowanych odbiorców.
W takich przypadkach przede wszystkim trzeba odczekać chwilę, ochłonąć. Bo póxniej najczęściej żałuje się zbyt pochopnie wygłoszonych opinii lub stwierdzeń. Do nich najpierw trzeba mieć podstawy w formie choćby rzeczowych i konkretnych oświadczeń osób kompetentnych.
  • 0

:::P:::i:::S:::.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

2 Katyń + Strzały + Rozmowa z Pilotem

Co myślicie o tym filmie?
  • 0

Goldberg.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ten film to zlepek wszystkich materiałów jakie były i są dostępne w sieci czy też puszczane były w TV. Ktoś to zebrał w całość jako jeden materiał i tyle. Dodatkowo dodał ścieżkę rozmów pilotów z kontrolerem lotów, tylko ta rozmowa dotyczy zupełnie innego samolotu, a nie naszego pechowego 101. Sam posiadam te "niby" zapisy dokładnie z tego forum gdzie były one publikowane. A na temat tych zapisów już była rozmowa i wypowiadał się o niej pilot i to na łamach mediów i to na łamach Internetu. Rozebrał ten zapis na czynniki pierwsze, także film raczej dla kogoś, kto chciałby mieć w jednej całości wszystkie materiały. Jeśli dobrze pamiętam to zapis dotyczył rozmowy samolotu świadczącego usługi przewozowe, jakieś TaxiSky czy JetSky - przepraszam, że tak nie dokładnie ale trudno wszystko spamiętać. Ponadto w drugiej wypowiedzi (3:43") jaką słyszymy na zapisie audio dokładnie słychać jak pilot "przedstawia" swój identyfikator - numer rejestracyjny samolotu, jak mogę to tak nazwać.

Użytkownik Goldberg edytował ten post 16.04.2010 - 17:43

• 0

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

PaZi
,,@Bliss
Tak myślisz, że nie myślisz. Właśnie to była ta analogia w przytoczonym przykładzie, gdzie samolot uderzył prawie pionowo w ziemię i praktycznie cały się wbił wgłąb gruntu, przez co na powierzchni zostały tylko drobne szczątki poszycia."

no proszę Cię - nie mów mi co i gdzie mam widzieć bo to już mam w tivi. Dla mnie i dla wielu innych zapewne to nie jest oczywiste.

To jest wątek taki a nie inny - jeśli Ciebie denerwują takie teorie znajdź jakiś inny, w którym nie będziesz narażony na takie tezy ...

Przypominam - to jest wątek nazwany przez samego autora TEORIA SPISKOWA i przepraszam czego się spodziewałeś wchodząc tu?

Nie zabraniaj ludziom stawiania pytań jakkolwiek niedorzeczne by Ci się zdawały - dzięki takim właśnie pytaniom (wyśmiewanym czy wręcz karanym) już mieliśmy parę zmian w historii.
  • 0

BadBoy.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam.. parę postów wyżej zamieściłem film, na którym widać składane na lotnisku szczątki samolotu.. samolot jest ułożony tyłem do kamery jak sądzę i pytanie jest takie, gdzie ta urwana końcówka skrzydła, bo wygląda jakby urwał skrzydło w połowie, to nie wygląda na ten element, ktory rzekomo miał zostać kilkaset metrów przed katastrofą..
  • 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych