Napisano 20.04.2010 - 16:06
Napisano 20.04.2010 - 16:08
Tylko że nikt tu nie mówi że powiedzieli to strażacy... Słychać wyraźnie stwierdzenie po polsku "załoga żyje" a kto to powiedział ciężko ustalić
Przesłuchałem kilkanaście razy na głośnikach i słuchawkach i nigdzie nie słyszę słowa "żyje". Gdzie Ty tam słyszysz polskie "ż"? Ktoś znający rosyjski może przetłumaczy.
Napisano 20.04.2010 - 16:17
Jesteś DEMAGOGIEM! Coś dla tych którzy wierzą dziennikarzowi który nie ma wiedzy prawniczej oraz domysłom tropiciela.
wypowiedź prawnika na ten temat.
"Nie dostrzegam, żadnych nieprawidłowości w dotychczasowych działaniach Bronisława Komorowskiego. Zarzuty jakie było słychać tuż po przejęciu obowiązków nieżyjącego Lecha Kaczyńskiego, że decyzje podejmowane przez marszałka są bezprawne, bo nie złożył on przysięgi przed Zgromadzeniem Narodowym uważam za niepoważne.
Konstytucja mówi precyzyjnie, że marszałek przejmuje te obowiązki automatycznie z chwilą śmierci prezydenta czyli w chwili kiedy informacja o śmierci do niego dotrze. Następnie pełni je do czasu wyboru nowego prezydenta Rzeczypospolitej. W konstytucji nie ma mowy o żadnej przysiędze."
Znasz definicję prawnika? To taki człowiek który dokonuje interpretacji przepisów na korzyść tego, który mu zapłacił. Znam faceta który za pieniądze napisze coś dokładnie przeciwnego. I tez będę mieć ekspertyzę prawną jak się patrzy! I potem wychodzą cuda typu "pomroczność jasna"...
Wydaje mi się że kwestie o tak żywotnym dla funkcjonowania Państwa znaczeniu powinien rozpatrywać Trybunał Konstytucyjny i mam nadzieję że sprawa Komorowskiego tam trafi. Powinna. Dla zasady.
Bo interpretacja tego "prawnika" powinna powalić średnio rozgarniętego gimnazjalistę.
Mianowicie "Prezydent umiera w chwili gdy informacja o jego śmierci dotrze do Marszałka Sejmu".
Czyli jak zadzwonię do Komorowskiego i powiem, że nie żyje moja teściowa, to znaczy, że ona naprawdę nie żyje i już mogę odbijać flaszkę za zdrowie Mamusi? No sorki ale nie kupuję tego. Słaba analiza.
Napisano 20.04.2010 - 16:18
Użytkownik gibon83 edytował ten post 20.04.2010 - 16:19
Napisano 20.04.2010 - 17:14
Tylko że ja tam również nie słyszę "załoga". Słowo "żyje" ze względu na akcent na polskie "ż" byłoby łatwiej wyłowić. Dlatego tylko o nim wspomniałem. Poza tym, czy nie uważasz, że niektóre rosyjskie wyrażenia brzmią podobnie do polskich a mają inne znaczenie. W dodatku tych 2 słów nie słychać wyraźnie, bo są wypowiedziane z dala od filmującego. O pomyłkę w interpretacji nie trudno.
Obawiam się, że ten film podzieli losy pierwszego(strzałydo ocalałych , ranni w oddali i inne zwidy)
Napisano 20.04.2010 - 17:36
Znasz definicję prawnika?
Bo interpretacja tego "prawnika" powinna powalić średnio rozgarniętego gimnazjalistę.
Mianowicie "Prezydent umiera w chwili gdy informacja o jego śmierci dotrze do Marszałka Sejmu".
Użytkownik qqq edytował ten post 20.04.2010 - 17:40
Napisano 20.04.2010 - 17:53
Napisano 20.04.2010 - 18:56
Nie wiem jak trzeba słuchać by usłyszeć na tym filmie strzał, to zwyczajne odgłosy pracy strażaków, na dodatek nikt tam nie mówi że załoga żyje. Strażacy się komunikują i tyle.
1:50 - strzał ?
2:00 - załoga żyje...
Napisano 20.04.2010 - 22:00
Napisano 20.04.2010 - 22:32
Użytkownik rolpiek edytował ten post 20.04.2010 - 22:33
Napisano 20.04.2010 - 22:38
O powołanie niezależnej, międzynarodowej komisji technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy pod Smoleńskiem zwrócił się do premiera Donalda Tuska prof. Jacek Trznadel, przewodniczący Rady Polskiej Fundacji Katyńskiej.
"Ze względu na wyjątkową wagę dla Polski katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem w dniu 10 kwietnia 2010 roku, w której zginął Prezydent Rzeczypospolitej, Lech Kaczyński, i osoby kierujące najważniejszymi Instytucjami Państwa Polskiego, i ponieważ miało to miejsce nie w Polsce, lecz na terenie innego państwa - zwracam się do Pana, Panie Premierze, o powołanie niezależnej, Międzynarodowej Komisji Technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy" - napisał na swojej stronie internetowej prof. Trznadel.
Według Trznadla, wnioski takiej Komisji, z udziałem najlepszych światowych ekspertów, miałyby podstawowe znaczenie dla opinii publicznej i dla historii.
Ze względu na wyjątkową wagę dla Polski katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem, w dniu 10 kwietnia 2010 roku, w której zginął Prezydent Rzeczypospolitej, Lech Kaczyński, i osoby kierujące najważniejszymi Instytucjami Państwa Polskiego, i ponieważ miało to miejsce nie w Polsce, lecz na terenie innego państwa –
zwracam się do Pana, Panie Premierze, o powołanie niezależnej, Międzynarodowej Komisji Technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy. Wnioski takiej Komisji, z udziałem najlepszych światowych ekspertów, miałyby podstawowe znaczenie dla opinii publicznej i dla historii.
prof. dr hab. Jacek Trznadel
Przewodniczący Rady
Polskiej Fundacji Katyńskiej
Warszawa, 19 kwietnia 2010
JUREK POPIERA INICJATYWĘ, KALISZ NIE
TVN24, fot. PAP
- Ten apel jest niepotrzebny, albo przedwczesny - tak w TVN24 Ryszard Kalisz z SLD skomentował inicjatywę Polskiej Fundacji Katyńskiej, żeby przyczyny katastrofy prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem wyjaśniła międzynarodowa komisja. List w tej sprawie otrzymała kancelaria premiera Donalda Tuska.
"Ze względu na wyjątkową wagę dla Polski katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem, w dniu 10 kwietnia 2010 roku, w której zginął Prezydent Rzeczypospolitej, Lech Kaczyński, i osoby kierujące najważniejszymi Instytucjami Państwa Polskiego, i ponieważ miało to miejsce nie w Polsce, lecz na terenie innego państwa – zwracam się do Pana, Panie Premierze, o powołanie niezależnej, Międzynarodowej Komisji Technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy. Wnioski takiej Komisji, z udziałem najlepszych światowych ekspertów, miałyby podstawowe znaczenie dla opinii publicznej i dla historii" - możemy przeczytać w liście, pod którym podpisany jest prof. dr hab. Jacek Trznadel, Przewodniczący Rady Polskiej Fundacji Katyńskiej.
Pełne zaufanie?
W sprawie tragicznej katastrofy prowadzone są dwa śledztwa - polskie i rosyjskie. W dyspozycji strony rosyjskiej są dowody rzeczowe, jak np. czarne skrzynki. Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie już o nie wystąpiła.
- To apel uprawniony, ale mam pełne zaufanie do naszej prokuratury - podkreślił Marek Jurek, kandydat Prawicy Rzeczpospolitej na prezydenta. - Do tej pory Rosjanie wyjaśniają katastrofę bardzo profesjonalnie. Ten apel jest niepotrzebny, albo przedwczesny - odparł Ryszard Kalisz z SLD.
Użytkownik Gambit edytował ten post 20.04.2010 - 23:09
Napisano 20.04.2010 - 23:06
Do dobrze, ponieważ przez nierozgarnięty czerep inaczej niż nadziakiem przebić się nie da.Bo interpretacja tego "prawnika" powinna powalić średnio rozgarniętego gimnazjalistę.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych