Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 replies to this topic

#1246 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Gdyby Rosjanie w jakikolwiek sposób byli powiązani z tą tragedią, mielibyśmy wojne,...........

Zaraz wojnę, bez przesady.
Mało tego, jest podejrzenie że to zamach a TUSK włazi ruskim wiadomo gdzie jakby chciał im podziękować, więc chyba nie wojna tylko ordery za dobrze wykonane zadanie. A wątpiących na Sybir.

Ciężko by było, żeby to KGB było podejrzanym, skoro KGB nie istnieje parę lat...

To było cieniutkie.
Nazwa się nie liczy bo obecne służby niczym się nie różnią od starej zasłużonej KGB oprócz nazwy.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

obecność dwóch (absolutnie nie do pomyślenia) postronnych osób jest niczym wycieczka przedszkolna do konfesjonału.

I tak też chcą PO oraz Rosjanie to przedstawić.
Pijani kierowcy wiozący rozwrzeszczaną szkolną wycieczkę.

Jesteś śmieszny. Mówię jak jest w lotnictwie, a ty - zapewne w większej wiedzy i doświadczeniu w awiacji - masz to w głębokim poważaniu. Chcecie wierzyć w rosyjskie spiski - wierzcie. Ja tylko przedstawiam fakty i procedury, o których mało kto chce słyszeć, bo 1) burzy to ich urojoną teorię i 2) wymaga to trochę umysłowego wysiłku.
  • 2

#1248 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Chcecie wierzyć w rosyjskie spiski - wierzcie.

Nie wciskaj dziecka w brzuch.
Chodzi o rzetelność w śledztwie, której to cechy śledztwo owe nie posiada.
Ja sparafrazuję powyższe - Twoje - zdanie i powiem:
Chcecie wierzyć w rosyjską solidność, rzetelność i wiarygodność - wierzcie.
Powinienem też napisać że jesteś śmieszny, ale nie napiszę, bo Twoje wypowiedzi są mało śmieszne. :P

Użytkownik osiris edytował ten post 22.05.2010 - 19:06

• 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Uprzedzenia i ksenofobia.
  • 0

#1250 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Uprzedzenia i ksenofobia.

Dziecinna naiwność i nastoletnie zauroczenie Rosjanami, albo - co gorsza - koniunkturalizm.
  • 1

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Prawdą jest, że kokpicie nikogo nie miało być prawa na tym etapie lotu. Na wysokości przelotowej owszem, bo wtedy (teoretycznie) piloci nie robią niczego, co wymaga jakiegoś wyjątkowego skupienia. Nie wiem, czy to propaganda czy nie, ale wizja na chwilę obecną wygląda tak, że "elita" traktuje duży samolot pasażerski jak taksówkę, wie lepiej od pilotów kiedy i gdzie lądować oraz uważa że jest ponad procedurami.
  • 0

#1252 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

ale wizja na chwilę obecną wygląda tak, że "elita" traktuje duży samolot pasażerski jak taksówkę, wie lepiej od pilotów kiedy i gdzie lądować oraz uważa że jest ponad procedurami.

Dobrze to określiłeś.
Jest taka "WIZJA"
Ale to nie fakty, tylko domysły i wizje rodem z jasnowidzenia.
Chyba Ciebie trochę poniosło i dałeś się zwieść stereotypom gruzińskim i wymysłom GW.
To że nasi politycy traktują państwo jak prywatny folwark to fakt, co nie jest jednak dowodem w sprawie (i jak papież dodam) w tej sprawie.
W tej wypowiedzi pomieściłeś wszelkie możliwe stereotypy zachowań polityków przez co stałeś się wybitnym twórcą mega teorii spiskowej opierającej się wyłącznie na owych stereotypach.
Po takim fachowcu nie spodziewałem się takiej wypowiedzi.

Użytkownik osiris edytował ten post 22.05.2010 - 20:56

• 0

Arkadiusz.

Pilot in command

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja napisałem tylko o tym, co człowiek nie związany nijak z lotnictwem może zrozumieć z medialnych doniesień, co może wyłowić z szumu i poskładać. Nie jest to moja wizja. Ja uważam, że mogła to być normalna katastrofa, ale także i zamach, który zawsze trzeba brać pod uwagę kiedy ginie głowa państwa + całe dowództwo wojskowe. Również jestem przeciwnikiem kreowania rzeczywistości i zauważam jak wiele jest bałaganu w głoszonych przez media teoriach. Weźmy np. wielkie tytuły informujące, że samolot podchodził na autopilocie. Ktoś, kto ma jakieś pojęcie o lataniu, wie że to rzecz normalna. Jaka była wizja mediów? Ano taka: "A może gdyby podchodzili ręcznie, byłoby dobrze?" I zaczyna się ciągnięcie za język pilotów. Ciągnięcie tak wyraźne jak w przytoczonym kilka postów wcześniej wywiadzie. Ten kto go przeprowadzał dosłownie oczekiwał odpowiedzi typu "Oni sami sobie byli winni". Nie podobają mi się również "kontrolowane przecieki" które (w przypadku portali internetowych) obliczone są raczej na ilość kliknięć niż na jakość. Albo sprawa jest tajna i nie mówimy nic, albo informujemy o tym co wiemy, a nie bawimy się w "wiem, ale nie powiem".
  • 0

#1254 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Nie jest to moja wizja.

Domyśliłem się, ale uważam, iż taki człowiek jak TY (bardzo fachowy i odpowiedzialny) taki wpis powinien jednak skomentować, bo różni userzy różnie mogli to odczytać.
Od osoby która ma wyrobiony wysoki autorytet i prestiż wśród userów wymaga się jakby więcej.
Do każdej tezy można przyczepić tego typu określenie:

ale wizja na chwilę obecną wygląda tak...........

............ i jedziesz z koksem.
Bo wizje są różne zależnie od opcji politycznej i reprezentujących ich mediów.

Albo sprawa jest tajna i nie mówimy nic, albo informujemy o tym co wiemy, a nie bawimy się w "wiem, ale nie powiem".

I to właśnie bardzo źle świadczy o władzy oraz jej reprezentantach w śledztwie.
Sama prowokuje wszystkich do spekulacji jednocześnie zarzucając wszystkim że spekulują.

Użytkownik osiris edytował ten post 23.05.2010 - 07:48

• 0

#1255 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Jesteś śmieszny. Mówię jak jest w lotnictwie, a ty - zapewne w większej wiedzy i doświadczeniu w awiacji - masz to w głębokim poważaniu. Chcecie wierzyć w rosyjskie spiski - wierzcie. Ja tylko przedstawiam fakty i procedury, o których mało kto chce słyszeć, bo 1) burzy to ich urojoną teorię i 2) wymaga to trochę umysłowego wysiłku.

Don, oni niestety mają rację. Szkoda tylko, że wciąż Ci sami specjaliści forumowi nie dostrzegają bierności PO oraz upokarzania Polski w skandaliczny sposób. Rozumiem, że to wszystko jest normalne w waszych głowach? Ja wiem, Tyś pilot wirtualny, jak Arkadiusz i na tym ma opierać się Wasza wiarygodność. O lotnictwie i procedurach można sobie poczytać. Nie rób z ludzi idiotów i nie patrz na nich z góry, to wiele ułatwi. Zabrzmiałeś co najmniej, jak spec sił powietrznych, a w gruncie rzeczy, to używasz maszyn typu - "lotniczy maluch" i nie miałeś styczności z profesjonalizmem na szczeblach najwyższych, tych Państwowych.
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Prawda, źle się wyraziłem. Może lepiej zabrzmiałoby: "Wizja kreowana przez media wygląda tak...". Bierności i faktu, że Polska musi się dopraszać o ustalenia strony rosyjskiej nie da się nie zauważyć. O lotnictwie i procedurach nie tylko można, ale warto poczytać, w szczególności dotyczy to tych, którzy najbardziej mieszają, czyli przedstawicieli środków masowego przekazu. Być może uniknięto by od początku powtarzanego błędu, wyjaśnionego dopiero kilka dni temu. Otóż powtarzały się słowa "Pomimo złych warunków załoga dostała zgodę na lądowanie" Tymczasem zgoda na lądowanie i zgoda na podejście do lądowania to dwie zupełnie różne rzeczy.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie rób z ludzi idiotów i nie patrz na nich z góry, to wiele ułatwi.

Niestety większość ludzi to idioci.

Zabrzmiałeś co najmniej, jak spec sił powietrznych, a w gruncie rzeczy, to używasz maszyn typu - "lotniczy maluch" i nie miałeś styczności z profesjonalizmem na szczeblach najwyższych, tych Państwowych.

Dwa lata latam ATR-em 72, pół roku Boeingiem 767, dwa tygodnie MD-11. Te dwa ostatnie to nie maluchy. Jak pokazują ostatnie wydarzenia, profesjonalizmu tam brak. Tyle. To, że nigdy nie miałem okazji latać w kabinie realnego B763 nie znaczy, że nie wiem jak to złotko obsługiwać. Bądź co bądź trochę już w tym siedzę. Laik nawet nie zdaje sobie sprawy ile wiedzy trzeba przyswoić, żeby móc bezpiecznie wykonać jakąkolwiek operację lotniczą. To są lata.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 23.05.2010 - 11:32

• -1

#1258 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Tymczasem zgoda na lądowanie i zgoda na podejście do lądowania to dwie zupełnie różne rzeczy.

A można o tym szerzej, czy też był już ten temat tu omawiany a mi coś umknęło?

tych, którzy najbardziej mieszają, czyli przedstawicieli środków masowego przekazu..........

Obecne media żywią się wszystkim i czym więcej zamieszania wokół danej sprawie tym lepiej dla mediów, bo więcej reklamodawców.
Rzetelność idzie na drugi, trzeci plan, byle by podnieść oglądalność lub nakład, czy raczej liczbę wyświetleń.
Cel uświęcać środki a prawda idzie na bok.

Niestety większość ludzi to idioci.

O wciórności, jaki megaloman.

Użytkownik osiris edytował ten post 23.05.2010 - 11:39

• 1

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Można. Zgoda na podejście otrzymywana jest od Zbliżania, na lądowanie od Wieży. Zgoda na podejście zawiera instrukcje dolotowe (procedura STAR, pas, typ podejścia), zgoda na lądowanie otrzymywana jest chwilę przed samym przyziemieniem, kiedy ustabilizowani jesteśmy na ścieżce podejścia. Ta ostatnia zawiera też krótką informację pogodową (wiatr, ciśnienie).
  • 0

#1260 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

A teraz całkowicie merytorycznie.
Polecam poniższą lekturę z która zgadzam się w całej rozciągłości:
Na łasce Anodiny - cz. 1 i 2:
Na łasce Anodiny
  • 2

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4