Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 odpowiedzi w tym temacie

FaceToFace.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ładne lądowanie (aż mojemu znajomemu egzaminatorowi się spodobało :) ). Jest to katastrofa lotnicza, więc czym mamy się zająć, jak nie analizą tego wypadku z punktu widzenia lotnictwa. Nie zajmuję się rusofobią, bo donikąd to nie prowadzi. To są tylko spekulacje, których nie sposób poprzeć żadnym materiałem dowodowym, chyba że ktoś się przyzna, że pracuje dla rosyjskiego wywiadu i zeskanuje nam tu walizę dokumentów. Po obserwacji już kilkunastu lotniczych katastrof wyrabia się pewne zdanie i skromne doświadczenie, zaczyna się dostrzegać pewien schemat wydarzeń. I tak jest w wielu wypadkach; następuje pewien schemat, pewne podobieństwo do zdarzeń z przeszłości. Piloci popełniają te same błędy. Taka specyfika lotnictwa.

okay Don Corleone ale jaki cel ma gdybanie o teorii konspiracyjnej rozważając tylko fakty a może bardziej dane przekazywane przez stronę badającą ów katastrofę ? wykluczasz zamach na tle politycznym przez FR ? Wiesz że można nie tylko w lotnictwie sprokurować tak zbieg zdarzeń że mają powielać schemat wypadków ? Czy nie wiesz o tym że nie ma morderstwa doskonałego ? w każdym działaniu istnieje prawdopodobieństwo że został popełniony jakiś błąd
jak myślisz dlaczego takie vortale jak ten cieszą się dużym powodzeniem na całym świecie ? Jak myślisz czy służby Specjalne i dlaczego werbują wpływowych dziennikarzy w swoje szeregi ?
Zwróć uwagę że ja nie twierdzę kategorycznie że to był zamach , ja tylko tego nie wykluczam i właśnie dlatego tu jestem

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 25.05.2010 - 19:44

• 0

#1337 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Rzeczpospolita pisze:

Gra przeciekami

To, co najważniejsze w opowieści pilota jaka, który lądował przed prezydenckim tupolewem, umyka jakoś uwadze.

Myślę o zachowaniu Rosjanina, który chwilę po katastrofie, wychodząc z wieży kontrolnej, oznajmił: “Tupolew? Odlecieli na drugie lotnisko”. Nie udał, że nie wie, skłamał prosto w oczy, bezczelnie, zapewne instynktownie, choć prawda i tak musiała wyjść na jaw już za chwilę.

Oto cała prawda o człowieku sowieckim. Dlaczego, na litość Boską, chcemy sobie wmawiać, że rosyjska instytucja, certyfikująca to lotnisko i zakłady serwisujące samolot, a więc orzekająca we własnej sprawie, nie zachowuje się według tych głęboko zakorzenionych wzorców? Że, jak w wypadku “Kurska” i innych katastrof, z góry odrzuci wszystko, co by wedle sowieckich pojęć “obrażało” Rosję? Winni mogą być tylko Polacy i nikt inny!

Czemu służy ta obsesyjna, iście sowiecka tajność? Rząd podkreśla: że “mamy pełny wgląd w śledztwo”. Ale na każde konkretne pytanie odpowiedź brzmi: “czekamy na ustalenia strony rosyjskiej”, rzadziej: “nie możemy tego powiedzieć bez zgody strony rosyjskiej”. Ten stan totalnego utajnienia pozwala dowolnie manipulować przeciekami i brylować panu Edmundowi Klichowi, który raz powie, że nie było presji, raz że on by jednak się czuł pod presją, to nagle po sześciu tygodniach zdradzi, że ktoś piąty był w kabinie (do wczoraj wykpiwano to wszak jako teorię spiskową!).

Sprawia to wrażenie perfidnej gry, której kulminacją będą zapewne sensacyjne przecieki tuż przed wyborami, które potem, gdy już odegrają swą rolę, wcale się nie będą musiały potwierdzić.

I po to właśnie, dodajmy, byśmy zamiast wiedzy mieli tylko przecieki, rząd oficjalnie uznał wstecznie, trzy dni po katastrofie, maszynę specjalnego pułku wojskowego za samolot cywilny.

Rafał A. Ziemkiewicz

Użytkownik osiris edytował ten post 25.05.2010 - 19:47

• 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Rosyjscy dysydenci: Niezależność Polski jest zagrożona

Władimir Bukowski, Natalia Gorbaniewska i inni niezależni rosyjscy działacze i publicyści ogłosili list otwarty, w którym wyrazili zaniepokojenie przebiegiem śledztwa w sprawie tragedii smoleńskiej.

- Jesteśmy zdziwieni i poważnie zaniepokojeni przebiegiem śledztwa, które miało wyjaśnić okoliczności i przyczyny katastrofy Tu-154 pod Smoleńskiem. Powstaje wrażenie, że władze rosyjskie nie są zainteresowane wyjaśnieniem wszystkich przyczyn katastrofy, zaś władze polskie powtarzają zapewnienia o "pełnej otwartości" strony rosyjskiej, niczego się od niej faktycznie nie domagając i tylko cierpliwie oczekują, aż z Moskwy nadejdą dawno obiecane im materiały – można przeczytać w liście, który wydrukowała „Rzeczpospolita”. Podpisali się pod nim m.in. dysydenci z czasów komunizmu Władimir Bukowski, Natalia Gorbaniewska oraz Wiktor Fajnberg, a także były doradca Władimira Putina, Andriej Iłłarionow

- Trudno się pozbyć wrażenia, że dla rządu polskiego zbliżenie z obecnymi władzami rosyjskimi jest ważniejsze, niż ustalenie prawdy w jednej z największych tragedii narodowych. Wydaje się, że polscy przyjaciele wykazują się pewną naiwnością, zapominając, że interesy obecnego kierownictwa na Kremlu i narodów sąsiadujących z Rosją państw nie są zbieżne – czytamy dalej. Działacze wyrazili także swoje zaniepokojenie o niezależność Polski. - Dzisiaj, i jutro może się okazać poważnie zagrożona. Mamy nadzieję, że obywatele Polski ceniący swoją wolność potrafią ją obronić. Także przy urnach wyborczych – napisali.

http://www.wolnapols...t-zagroona.html
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

problem polega jednak na tym że niektórzy zakładają błąd pilota i warunki atmosferyczne lekceważąc to co jest wcale nie mało prawdopodobne czyli zamach , bo trudno mówić o transparentności śledztwa gdy w katastrofie ginie " Rusofob " a śledztwo przeprowadza FR która nie jednego rusofoba ubiła

Czyli powinno się olać zdrowy rozsądek i logikę podpowiadającą, że warunki do lądowania w Smoleńsku były ekstremalnie trudne i praktycznie niepozwalały na udane przyziemienie, a w zamian należy zaakceptować rewolucyjną hipotezę popartą wyłącznie mętną przesłanką, jakoby rosyjskim służbom najbardziej zależało na wyeliminowaniu polskiego urzędnika, którego faktyczny wpływ na politykę kraju był niewielki i którego kadencja kończyła za parę miesięcy? Wprost genialnie.

a jeszcze wrócę do Twojego postu bo urzekł mnie motyw a raczej jego brak

zakładam że wypowiadając takie zdanie znasz historię więc poproszę odpowiedź jaki racjonalny powód mordu w Katyniu na jeńcach wojennych miało NKWD ( moim zdaniem i zdaniem historyków była to zemsta Stalina )
idąc dalej lekceważysz Polskiego Prezydenta i Polskę w ogóle , bo chyba nie wytłumaczysz mi tego dlaczego zamordowano Politkowską Litwinienkę w inny sposób niż zemsta służb specjalnych FR ? ( no bo raczej Politkowska nie pozbawiła by władzy Putina ? :o )
Naprawdę ujęła mnie Twoja spolegliwość i naiwność
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

FaceToFace - widzisz, jam empirysta.

jak myślisz dlaczego takie vortale jak ten cieszą się dużym powodzeniem na całym świecie ?

Gdybym odpowiedział szczerze, pewnie dostałbym dwa tygodnie urlopu.

Żyjecie w jakimś paranoidalnym świecie; wszędzie spisek, wszędzie KGB. Zimna wojna się skończyła (niektórzy nad tym ubolewają). Oprócz ręki władzy jest jeszcze obywatel (pardon staroświecką liczbę pojedynczą). Obywatel, jeżeli jest osobą niezrównoważoną, może taką Politkowską zabić, i to bez mniejszego problemu. Nie we wszystkim macza więc palce Putin.
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

FaceToFace - widzisz, jam empirysta.

jak myślisz dlaczego takie vortale jak ten cieszą się dużym powodzeniem na całym świecie ?

Gdybym odpowiedział szczerze, pewnie dostałbym dwa tygodnie urlopu.

Żyjecie w jakimś paranoidalnym świecie; wszędzie spisek, wszędzie KGB. Zimna wojna się skończyła (niektórzy nad tym ubolewają). Oprócz ręki władzy jest jeszcze obywatel (pardon staroświecką liczbę pojedynczą). Obywatel, jeżeli jest osobą niezrównoważoną, może taką Politkowską zabić, i to bez mniejszego problemu. Nie we wszystkim macza więc palce Putin.

Wiesz co ja tego nie powiedziałem że wszędzie spisek więc jakby tu Tobie powiedzieć ale ... to nie ja mam paranoje :roll:
To że czegoś nie wykluczam świadczy jedynie o tym że mam zdolność myślenia abstrakcyjnego ; jeżeli zaś Ty przyjmujesz tylko to co zobaczysz świadczy o tym że takiej zdolności Tobie brak albo że jej nie używasz - ale to źle o Tobie świadczy w świetle gatunku

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 25.05.2010 - 20:18

• 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Biologii, chemii, fizyki nie tworzy się myśleniem abstrakcyjnym. To pewna schludność myślenia wymaga, ażeby domysły poprzeć dowodem.
  • 0

#1343 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

idąc dalej lekceważysz Polskiego Prezydenta i Polskę w ogóle , bo chyba nie wytłumaczysz mi tego dlaczego zamordowano Politkowską Litwinienkę w inny sposób niż zemsta służb specjalnych FR ? ( no bo raczej Politkowska nie pozbawiła by władzy Putina ? :o )

No niestety, ale nasz kraj może naskoczyć co najwyżej Rosji - nie widzę tutaj 'groźności' ze strony Śp. Prezydenta dla Kremla. Byli oni, co tu dużo mówić, po za naszym zasięgiem. Co innego Litwinienka czy Politkowska - choć tutaj, też nie ma jakiś dziwów. To że inne kraje załatwiają 'takie sprawy' cicho, nie czyni z nich świętych. Nie widziałeś nigdy 'hamerykańskich' filmów, gdzie złe CIA/NSA poluje na wrogów systemu?
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Biologii, chemii, fizyki nie tworzy się myśleniem abstrakcyjnym. To pewna schludność myślenia wymaga, ażeby domysły poprzeć dowodem.

acha :o czyli biologię chemię fizykę tworzy się ... nie myśląc tak ?
  • 1

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tworzy się popierając teorię dowodem. I to wielokrotnym.
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

No niestety, ale nasz kraj może naskoczyć co najwyżej Rosji - nie widzę tutaj 'groźności' ze strony Śp. Prezydenta dla Kremla. Byli oni, co tu dużo mówić, po za naszym zasięgiem. Co innego Litwinienka czy Politkowska - choć tutaj, też nie ma jakiś dziwów. To że inne kraje załatwiają 'takie sprawy' cicho, nie czyni z nich świętych. Nie widziałeś nigdy 'hamerykańskich' filmów, gdzie złe CIA/NSA poluje na wrogów systemu?

skomentuję to co napisałeś WIELKIM MILCZENIEM

ale jak chcesz na cokolwiek znaleźć dowód nie myśląc ? to niewykonalne :lol

no i jak ma powstać teoria bez abstrakcyjnego myślenia ? :o
  • 0

#1347 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Bo tak prościej nie? Po prostu moim zdaniem nie ma przesłanek, do tworzenia takich Teorii Spiskowych - w mojej opinii nie trzymają się one kupy.
Śmieszy mnie również argument walki wywiadem z przeciwnikami 'systemu/rządu'. W tj. pisałem dzieje się to w wielu krajach, nawet w USA - nie wiem skąd takie oburzenie?

O właśnie, skoro amerykanie też tak robią, to może to oni dokonali zamachu? W końcu mają doświadczenie po 9.11 nie?
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jest różnica między procesem myślowym prowadzącym do opracowania metody eksperymentalnej, a myśleniem tak o. Takim a priori to można teologię co najwyżej uprawiać. Teoria powstaje przez obserwację pewnych zjawisk; widzimy spadający z drzewa owoc - chcemy poznać przyczynę jego spadku. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś wyobraził sobie silnik spalinowy i na podstawie wyobrażeń przeszedł do wyliczania jego sprawności.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 25.05.2010 - 20:34

• 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Jest różnica między procesem myślowym prowadzącym do opracowania metody eksperymentalnej, a myśleniem tak o. Takim a priori to można teologię co najwyżej uprawiać.

acha czyli Ty myślisz logicznie tak ? :o

Jest różnica między procesem myślowym prowadzącym do opracowania metody eksperymentalnej, a myśleniem tak o. Takim a priori to można teologię co najwyżej uprawiać. Teoria powstaje przez obserwację pewnych zjawisk; widzimy spadający z drzewa owoc - chcemy poznać przyczynę jego spadku. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś wyobraził sobie silnik spalinowy i na podstawie wyobrażeń przeszedł do wyliczania jego sprawności.

Wiesz że w tym poście sam sobie zaprzeczasz ?
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Don Corleone - a jednak największe i najistotniejsze odkrycia naukowe zostały dokonane właśnie dzięki myśleniu abstrakcyjnemu. Dzięki interdyscyplinarności i umiejętności połączenia faktów pozornie absolutnie odrębnych.
Inaczej to kosztuje zdecydowanie więcej czasu i pieniędzy. Właśnie naukowcy potrafiący mysleć abstrakcyjnie a jednocześnie posiadający odpowiednią - najlepiej właśnie interdyscyplinarną - wiedzę są poszukiwani najbardziej.
  • 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych