Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica Samolotu 101

2351 replies to this topic

face value.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś mi cytowanie nie wchodzi, także zrobię to tak:

Czyli powinno się olać zdrowy rozsądek i logikę podpowiadającą, że warunki do lądowania w Smoleńsku były ekstremalnie trudne i praktycznie nie pozwalały na udane przyziemienie, a w zamian należy zaakceptować rewolucyjną hipotezę popartą wyłącznie mętną przesłanką, jakoby rosyjskim służbom najbardziej zależało na wyeliminowaniu polskiego urzędnika, którego faktyczny wpływ na politykę kraju był niewielki i którego kadencja kończyła za parę miesięcy? Wprost genialnie.

Zapominasz o dwóch rzeczach. Skoro uważasz, że dla Rosji Kaczyński był ot takim sobie urzędnikiem, to straszliwie się mylisz, albo nie wiesz co się dzieje. Nie wiadomo czy Kaczyński nie zostałby wybrany na następną kadencję, bo miał asa w rękawie, którym był aneks do raportu WSI. I to właśnie była jego karta przetargowa, bo z różnych źródeł można się dowiedzieć, ze dzięki temu aneksowi nawet Śp Gosiewski by rozniósł Bronka w wyborach, a jak wiadomo Bronek ma sporo za uszami odnośnie WSI.

Ale najważniejszą sprawą jest to że Kaczyński chciał zbudować gospodarczą koalicję państw byłego bloku ZSRR, co było cholernie nie w smak dla Rosji( oni po prostu uważają, że te państwa należą do nich i to jest ot cała filozofia rosyjska). W drodze na zachód Rosji potrzebna jest Ukraina, która po ostatnich zajściach na scenie politycznej de facto już jest wasalem Rosji. Teraz w kolejce czeka Białoruś i inni. No ale wracając na scenę polską, to Kremlowi bardzo się nie podobało to że dzięki Kaczyńskiemu Polska może stać się silnym, niezależnym państwem, bo jeżeli ktoś uważa, że po '89 mamy wolną Polskę, w której nie ma agentury i ten osławiony układ to brednie, to może niech zacznie w końcu czytać, myśleć i analizować. Nie wiem też na ile ta informacja jest prawdziwa ale ponoć Niemcy ingerują w naszą granicę na morzu. Jeżeli jest to prawda, to widać że coś jest na rzeczy i raczej nic dobrego to nie wróży.

No dobrze ale tyle odnośnie polityki. Wracając do Smoleńska, to czemu tak bardzo pomijacie tezę, o której już od jakiegoś czasu trąbiły prawicowe gazety i którą to dzisiaj wystosował nawet TVN, że jest bardzo prawdopodobne, że mając dobre współrzędne piloci wcale nie lądowali ? Uparcie trzymacie się tylko tego, że Tupolew podchodził do lądowania z grupą nacisku i pilotami samobójcami. Nie wiem może ktoś to poruszył, bo szczerze to skończyłem czytać 3 strony wcześniej ale jak dla mnie to jest dosyć ciekawa teza. Bo skoro nie lądowali i mieli dobre współrzędne, to ktoś tu po prostu kłamie. I albo wina leży po stronie Rosyjskiej czyli wierzy kontrolnej albo zdarzyło się coś tajemniczego. Nie szukam na siłę spisku ale nie wykluczam zamachu, a co chyba najlepsze nie byłem zwolennikiem Śp Kaczyńskiego, jak i PIS'u.

Użytkownik face value edytował ten post 25.05.2010 - 22:59

• 0

FaceToFace.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Najciekawsze jest to, że śledztwo przyjmuje najprawdopodobniejszą hipotezę a nie ustala co dokładnie było (czyli stan faktyczny) i co dokładnie zaszło w samolocie, bo tego nikt nie jest w stanie w 100% stwierdzić.

Widzę u ciebie ciekawe podejście w tym wątku: odwracasz rzeczywistość dokładnie o 180 stopni. Podoba mi się to :-) Gdyby ktoś nie zauważył, to zwracam uwagę, że komisje badające wypadki lotnicze nie mają za zadanie przyjmowania hipotez, tylko ich stawianie i wykluczanie poprzez ustalenie wszelkich możliwych szczegółów odnośnie zajść na pokładzie rozbitego samolotu.

Bezprecedensowa skala i znaczenie katastrofy powoduje że zamiast wystąpić o przejęcie śledztwa lub chociażby na równych prawach to w świetle powyższego rezygnujemy ze swoich praw oddając całkowicie śledztwo.

Łatwo mi sobie wyobrazić, jaki rwetes by się podniósł, gdyby w pierwszych godzinach po katastrofie strona polska podjęła decyzję o podjęciu ustaleń w sprawie warunków przejęcia śledztwa. Takie ustalenia wymagałyby spisania odrębnej umowy i zmian w prawodawstwie obu krajów, a to trwałyby przecież tygodniami. W tym czasie szczątki samolotu i pasażerów gniłyby pod Smoleńskiem, bo dowodów przecież się nie rusza. No, ale skoro PiS twierdzi, że tak byłoby lepiej, to pewnie ma rację...

zakładam że wypowiadając takie zdanie znasz historię więc poproszę odpowiedź jaki racjonalny powód mordu w Katyniu na jeńcach wojennych miało NKWD

Wymordowanie kadry ofiecerskiej i inteligencji kraju, z którym prowadzi się wojnę totalną, uważasz za nielogiczne? No weź.

idąc dalej lekceważysz Polskiego Prezydenta i Polskę w ogóle , bo chyba nie wytłumaczysz mi tego dlaczego zamordowano Politkowską Litwinienkę w inny sposób niż zemsta służb specjalnych FR ?

Przyznaję, zabóstwo Litwinienki było ewidentnie zemstą służb specjalnych, a zabójstwo Politkowskiej mogło być wynikiem porachunków z rosyjskimi oligarchami. Nie rozumiem jednak, gdzie w tym twierdzeniu widzisz lekceważenie L. Kaczyńskiego. O ile mi wiadomo, nie był on agentem rosyjskich służb (pewności nie mam, choć wątpię by tak było), więc nie mogli się zemścić za to, że przeszedł na wrogą stronę. Podobnie nie obiło mi się o uszy, by jako Rosjanin wyciągał na światło dzienne brudne interesy rosyjskiej wierchuszki. Jeśli masz takie informacje, to chętnie się z nimi zapoznam.

czy trzeba być agentem służb specjalnych FR żeby mówić o zemście ? zapominasz o likwidacji WSI a nie można wykluczyć że te służby były powiązane z służbami rosyjskimi , powodów dla których mogli się zemścić na LK jest naprawdę wiele - Nie zapominaj że FR traktuje Polskę jako swoją strefę wpływów . co do Zbrodni Katyńskiej to nie wojna totalna tylko zemsta Stalina na polskich oficerach za Bitwę Warszawską i zatrzymanie marszu czerwonoarmistów na zachód , jednoczesne załatwienie wrogich elementów w kraju którego ambicja Stalina sięgała i tu możesz mieć rację bo motywy tego mogły być dwa , w końcu i w podobny sposób załatwiali oponentów w ZSRR ( no ale tak czy owak motyw zemsty istniał )

Użytkownik FaceToFace edytował ten post 25.05.2010 - 22:20

• 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przyznaję, zabóstwo Litwinienki było ewidentnie zemstą służb specjalnych, a zabójstwo Politkowskiej mogło być wynikiem porachunków z rosyjskimi oligarchami. Nie rozumiem jednak, gdzie w tym twierdzeniu widzisz lekceważenie L. Kaczyńskiego. O ile mi wiadomo, nie był on agentem rosyjskich służb (pewności nie mam, choć wątpię by tak było), więc nie mogli się zemścić za to, że przeszedł na wrogą stronę. Podobnie nie obiło mi się o uszy, by jako Rosjanin wyciągał na światło dzienne brudne interesy rosyjskiej wierchuszki. Jeśli masz takie informacje, to chętnie się z nimi zapoznam.

a próbę otrucia i zabójstwa prezydenta ukrainy czy groźby zabójstwa pod adresem prezydenta gruzji czym wytłumaczysz ?
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

wobec tego nielogiczne jest że teorie spiskowe nasze upadają , ponieważ od chociażby ja nie opieram swojego poglądu na ten temat na oficjalnych przeciekach z oficjalnego śledztwa i jak nie raczyłeś zauważyć nie mam dowodów na to że to był spisek a co za tym idzie nie twierdzę że to był spisek - więc dlaczego mi insynuujesz błąkanie w obłokach ? to że czegoś nie wykluczam jest bardziej intelektualne uzasadnione nie mając 100% pewności niż bezkrytyczne przyjmowanie wiadomości podawanych przez media ( zresztą kogokolwiek ) jako fakt czyli za coś co jest absolutnie pewne i niepodważalne , a przecież śledztwo się jeszcze nie zakończyło
brak Tobie konsekwencji i rzetelności w myśleniu i działaniu .

Ja nie widzę przeszkód w zaufaniu do komisji, która to bada. Bo od tego są. Poza tym nie został podany wniosek komisji a został podany fakt z nagrań, że wszedł tam generał. Więc bardziej nieintelektualne jest odrzucanie tego faktu przez spiskowców, którzy niby są niezależni i biorą wszystko pod uwagę. A tego nie chcą już wziąć. Bardziej fascynujące są dla was niby strzały na jakimś zapikselowanym filmiku.

Tak samo na początku, bardziej dla was były wiarygodne informacje jakiś przypadkowych przechodniów co krążenie nad lotniskiem nazwali 4-krotnym podchodzeniem do lądowania...i tym się jaraliście kilka stron.

Pewnie jak jakiś zapity w trupa rusek napisze na jakimś forum, że widział jak dobijali rozbitków to będzie to dla Ciebie informacja wiarygodna i potwierdzająca zamach w 100 % :)
  • 0

Ciechan.
Reputacja

Napisano

Panowie, odpowiedzcie sobie szczerze, czy myślicie że przekonacie drugą stronę do swoich racji? Jest to totalnie niemożliwe... niestety taka jest prawda. Każdy będzie trwał przy swoich racjach taka prawda... żadne argumenty nie przekonają drugiej strony, choćbyście stawali na głowach... Jeśli faktycznie ktoś pomógł rozbić się naszemu tutkowi, to prędzej czy później ktoś puści parę z ust... Na chwilę obecną jest totalny w moim odczuciu chaos informacyjny, który niczego nie wyjaśnia... Media ani nikt, nie potrafi choćby w pełni wyjaśnić tego sławetnego filmiku z youtuba... Sprzeczność informacji jest ogromna a wystarczy pójść do tego chłopaka z kamerą i już będziemy o wiele mądrzejsi... Pisałem o tym już w innym temacie... Niby banał, ale ten banał może wiele wyjaśnić...a w mediach cisza, mimo że ten człowiek pracuje o rzut kamieniem od miejsca katastrofy...
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Coś mi cytowanie nie wchodzi, także zrobię to tak:

Czyli powinno się olać zdrowy rozsądek i logikę podpowiadającą, że warunki do lądowania w Smoleńsku były ekstremalnie trudne i praktycznie nie pozwalały na udane przyziemienie, a w zamian należy zaakceptować rewolucyjną hipotezę popartą wyłącznie mętną przesłanką, jakoby rosyjskim służbom najbardziej zależało na wyeliminowaniu polskiego urzędnika, którego faktyczny wpływ na politykę kraju był niewielki i którego kadencja kończyła za parę miesięcy? Wprost genialnie.

Zapominasz o dwóch rzeczach. Skoro uważasz, że dla Rosji Kaczyński był ot takim sobie urzędnikiem, to straszliwie się mylisz, albo nie wiesz co się dzieje. Nie wiadomo czy Kaczyński nie zostałby wybrany na następną kadencję, bo miał asa w rękawie, którym był aneks do raportu WSI. I to właśnie była jego karta przetargowa, bo z różnych źródeł można się dowiedzieć, ze dzięki temu aneksowi nawet Śp Gosiewski by rozniósł Bronka w wyborach, a jak wiadomo Bronek ma sporo za uszami odnośnie WSI.

Ale najważniejszą sprawą jest to że Kaczyński chciał zbudować gospodarczą koalicję państw byłego bloku ZSRR, co było cholernie nie w smak dla Rosji( oni po prostu uważają, że te państwa należą do nich i to jest ot cała filozofia rosyjska). W drodze na zachód Rosji potrzebna jest Ukraina, która po ostatnich zajściach na scenie politycznej de facto już jest wasalem Rosji. Teraz w kolejce czeka Białoruś i inni. No ale wracając na scenę polską, to Kremlowi bardzo się nie podobało to że dzięki Kaczyńskiemu Polska może stać się silnym, niezależnym państwem, bo jeżeli ktoś uważa, że po '89 mamy wolną Polskę, w której nie ma agentury i ten osławiony układ to brednie, to może niech zacznie w końcu czytać, myśleć i analizować. Nie wiem też na ile ta informacja jest prawdziwa ale ponoć Niemcy ingerują w naszą granicę na morzu. Jeżeli jest to prawda, to widać że coś jest na rzeczy i raczej nic dobrego to nie wróży.

No dobrze ale tyle odnośnie polityki. Wracając do Smoleńska, to czemu tak bardzo pomijacie tezę, o której już od jakiegoś czasu trąbiły prawicowe gazety i którą to dzisiaj wystosował nawet TVN, że jest bardzo prawdopodobne, że mając dobre współrzędne piloci wcale nie lądowali ? Uparcie trzymacie się tylko tego, że Tupolew podchodził do lądowania z grupą nacisku i pilotami samobójcami. Nie wiem może ktoś to poruszył, bo szczerze to skończyłem czytać 3 strony wcześniej ale jak dla mnie to jest dosyć ciekawa teza. Bo skoro nie lądowali i mieli dobre współrzędne, to ktoś tu po prostu kłamie. I albo wina leży po stronie Rosyjskiej czyli wierzy kontrolnej albo zdarzyło się coś tajemniczego. Nie szukam na siłę spisku ale nie wykluczam zamachu, a co chyba najlepsze nie byłem zwolennikiem Śp Kaczyńskiego, jak i PIS'u.

oponenci Tobie nie odpowiedzą na tak stawiane tezy wynikające z politycznego uzasadnienia spisku , jeno będą jak mantrę powtarzać mgłę , naciski ... Ale z mojej strony to co piszesz ma logiczne uzasadnienie

wobec tego nielogiczne jest że teorie spiskowe nasze upadają , ponieważ od chociażby ja nie opieram swojego poglądu na ten temat na oficjalnych przeciekach z oficjalnego śledztwa i jak nie raczyłeś zauważyć nie mam dowodów na to że to był spisek a co za tym idzie nie twierdzę że to był spisek - więc dlaczego mi insynuujesz błąkanie w obłokach ? to że czegoś nie wykluczam jest bardziej intelektualne uzasadnione nie mając 100% pewności niż bezkrytyczne przyjmowanie wiadomości podawanych przez media ( zresztą kogokolwiek ) jako fakt czyli za coś co jest absolutnie pewne i niepodważalne , a przecież śledztwo się jeszcze nie zakończyło
brak Tobie konsekwencji i rzetelności w myśleniu i działaniu .

Ja nie widzę przeszkód w zaufaniu do komisji, która to bada. Bo od tego są. Poza tym nie został podany wniosek komisji a został podany fakt z nagrań, że wszedł tam generał. Więc bardziej nieintelektualne jest odrzucanie tego faktu przez spiskowców, którzy niby są niezależni i biorą wszystko pod uwagę. A tego nie chcą już wziąć. Bardziej fascynujące są dla was niby strzały na jakimś zapikselowanym filmiku.

Tak samo na początku, bardziej dla was były wiarygodne informacje jakiś przypadkowych przechodniów co krążenie nad lotniskiem nazwali 4-krotnym podchodzeniem do lądowania...i tym się jaraliście kilka stron.

Pewnie jak jakiś zapity w trupa rusek napisze na jakimś forum, że widział jak dobijali rozbitków to będzie to dla Ciebie informacja wiarygodna i potwierdzająca zamach w 100 % :)

ignorujesz fakty ! gdzie się jarałem filmikiem ?
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale wracając na scenę polską, to Kremlowi bardzo się nie podobało to że dzięki Kaczyńskiemu Polska może stać się silnym, niezależnym państwem, bo jeżeli ktoś uważa, że po '89 mamy wolną Polskę, w której nie ma agentury i ten osławiony układ to brednie, to może niech zacznie w końcu czytać, myśleć i analizować.

Nie dajesz możliwości przedstawienia opinii innej niż twoja, więc mam nadzieję, że nie zdziwi cię, że nie będę z tobą dyskutował.

zapominasz o likwidacji WSI a nie można wykluczyć że te służby były powiązane z służbami rosyjskimi

Nie można też wykluczyć, że były powiązane z wywiadem Burkina Faso, więc może warto zacząć rozpatrywać wątek afrykański. Bo, pomyślmy spiskowo, czy Rosjanie przyznaliby się kiedykolwiek do tego, że zostali wykiwani przez czarnoskórych agentów z biednego kraju Trzeciego Świata i pozwolili im na własnym terytorium dokonać zamachu na prezydenta innego kraju? Na pewno nie!
Dobrze myślę?

a próbę otrucia i zabójstwa prezydenta ukrainy czy groźby zabójstwa pod adresem prezydenta gruzji czym wytłumaczysz ?

O ile dobrze pamiętam, to Juszczenko był podtruwany zanim został prezydentem, a powodem trucia była walka przeciw reżimowi Kuczmy. Kaczyński był prezydentem w pełni demokratycznego kraju - nie walczył z żadnym reżimem. Ze sprawą Gruzji jestem mniej obeznany, ale wydaje mi się, że to Saakaszwili zaatakował Rosję (po tym, gdy usłyszał, że za sojusznika ma potężną Polskę), a na wojnie groźby pod adresem wrogiego państwa nie są niczym niezwykłym. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

No ale wracając na scenę polską, to Kremlowi bardzo się nie podobało to że dzięki Kaczyńskiemu Polska może stać się silnym, niezależnym państwem, bo jeżeli ktoś uważa, że po '89 mamy wolną Polskę, w której nie ma agentury i ten osławiony układ to brednie, to może niech zacznie w końcu czytać, myśleć i analizować.

Nie dajesz możliwości przedstawienia opinii innej niż twoja, więc mam nadzieję, że nie zdziwi cię, że nie będę z tobą dyskutował.

zapominasz o likwidacji WSI a nie można wykluczyć że te służby były powiązane z służbami rosyjskimi

Nie można też wykluczyć, że były powiązane z wywiadem Burkina Faso, więc może warto zacząć rozpatrywać wątek afrykański. Bo, pomyślmy spiskowo, czy Rosjanie przyznaliby się kiedykolwiek do tego, że zostali wykiwani przez czarnoskórych agentów z biednego kraju Trzeciego Świata i pozwolili im na własnym terytorium dokonać zamachu na prezydenta innego kraju? Na pewno nie!
Dobrze myślę?

O ile dobrze pamiętam, to Juszczenko był podtruwany zanim został prezydentem, a powodem trucia była walka przeciw reżimowi Kuczmy. Kaczyński był prezydentem w pełni demokratycznego kraju - nie walczył z żadnym reżimem. Ze sprawą Gruzji jestem mniej obeznany, ale wydaje mi się, że to Saakaszwili zaatakował Rosję (po tym, gdy usłyszał, że za sojusznika ma potężną Polskę), a na wojnie groźby pod adresem wrogiego państwa nie są niczym niezwykłym. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

no wiesz ja wcale Tobie takich fikcji nie piszę jaką Ty mi o Burkina Faso , Powszechne jest przekonanie że WSI było przedłużeniem ręki slużb specjalnych FR w Polsce ,no chyba że też mi zaraz zaczniesz wmawiać że twierdzenie iż w polskich służbach działają obcy agenci jest demagogią ? No ale jeżeli byli w ZZ Solidarność ... Armii Krajowej itp. to iw WSI było nie mało zapewne ( przypominam Tobie że niemal cała PO była za likwidacją WSI czyżby tylko dlatego żeby połechtać Macierewicza ? osobiście nie wydaje mi się to za powód takiego głosowania PO )
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powszechne jest przekonanie że WSI było przedłużeniem ręki slużb specjalnych FR w Polsce ,no chyba że też mi zaraz zaczniesz wmawiać że twierdzenie iż w polskich służbach działają obcy agenci jest demagogią ?

Nie, nic takiego nie będę wmawiał. Jeśli mowa już o demagogii, to według mnie jest nią pierwsza część twojego stwierdzenia, ta o "powszechnym przekonaniu".

Ale coraz bardziej oddalamy się od katastrofy. Wróćmy do Smoleńska. Czy uważasz, że warunki pogodowe nie były złe i piloci podjęcli słuszną decyzję o podejściu do lądowania, a obecność generała w kokpicie nie mogła mieć żadnego wpływu na ich działania?
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Powszechne jest przekonanie że WSI było przedłużeniem ręki slużb specjalnych FR w Polsce ,no chyba że też mi zaraz zaczniesz wmawiać że twierdzenie iż w polskich służbach działają obcy agenci jest demagogią ?

Nie, nic takiego nie będę wmawiał. Jeśli mowa już o demagogii, to według mnie jest nią pierwsza część twojego stwierdzenia, ta o "powszechnym przekonaniu".

Ale coraz bardziej oddalamy się od katastrofy. Wróćmy do Smoleńska. Czy uważasz, że warunki pogodowe nie były złe i piloci podjęcli słuszną decyzję o podejściu do lądowania, a obecność generała w kokpicie nie mogła mieć żadnego wpływu na ich działania?

nie uważam , ale nie mam pewności takiej wiesz 100% żeby być przekonanym że to doprowadziło do katastrofy
nie mam też pewności że to było lądowanie ( a to za sprawą wykresu przebiegu podejścia do lądowania )
mam natomiast do Ciebie pytanie odnośnie Smoleńska
w jakim % zakładasz że to mogło być na wskutek zamachu i działania osób trzecich i na ile procent podejrzewasz że to było wynikiem błędnych decyzji załogi i błędami w pilotażu ?
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

w jakim % zakładasz że to mogło być na wskutek zamachu i działania osób trzecich i na ile procent podejrzewasz że to było wynikiem błędnych decyzji załogi i błędami w pilotażu ?

Nie zakładam i nie podejrzewam. Nie spekuluję. Czekam na ostateczne wyniki badań przyczyn katastrofy, a w międzyczasie staram się wykazać błędy w rozumowaniu u tych, którzy teorie spiskowe traktują jako prawdę objawioną.
  • 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

Nie zakładam i nie podejrzewam. Nie spekuluję. Czekam na ostateczne wyniki badań przyczyn katastrofy, a w międzyczasie staram się wykazać błędy w rozumowaniu u tych, którzy teorie spiskowe traktują jako prawdę objawioną.

no to powiedz mi w takim razie na ile ufasz instrumentom powołanym przez FR na rzetelne zbadanie tej sprawy ? pytam bo to kluczowe w tym kontekście i jak mniemam po Twoich postach różni nas ta sprawa
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

no to powiedz mi w takim razie na ile ufasz instrumentom powołanym przez FR na rzetelne zbadanie tej sprawy ?

MAK nie został powołany w celu zbadania katastrofy smoleńskiej. Ten komitet istnieje od początku lat 90. i posiada najważniejsze międzynarodowe certyfikaty dotyczące badań wypadków lotniczych. Jak dotąd żadne kraje ani organizacje nie zgłaszały jakichkolwiek uwag dotyczących prowadzonych przez niego spraw, więc tym bardziej ja nie czuję się na siłach, by wysuwać oskarżenia pod jego adresem.

Użytkownik Lynx edytował ten post 25.05.2010 - 23:47

• 0

FaceToFace.
Reputacja

Napisano

no to dam Tobie do myślenia dane : Newsweek

Rosyjski MAK przyznaje się do katastrofy śledztwa !
2010-05-20 | Tagi: 100 m | 11 minut | czarne skrzynki | katastrofa śledztwa | odczepcie się od polskich pilotów! | rosyjski samolot wojskowy | sprawa smoleńska
Sprawa smoleńska to dwie następujące po sobie katastrofy !Ta pierwsza z dnia 10 kwietnia 2010r., która wstrząsnęła całą Polską, a obecnie następuje druga, też bardzo bolesna dla Polaków, która ujawnia katastrofalnie prowadzone rosyjskie śledztwo !

Tatiana Adonina, szefowa MAK ujawniła w Moskwie informacje, które kompromitują całe rosyjskie śledztwo. Stwierdzenie, że lotnisko w Smoleńsku było dopuszczone przez MAK do przyjmowania samolotów Tu-154 i zapewnienia szefowej MAK, że lotnisko było w dniu 10.04.2010r wystarczająco przygotowane, podważa jakiekolwiek uprawnienia pani Adoniny i jej rosyjskich podwładnych do jakiegokolwiek udziału w jakiejkolwiek komisji do zbadania przyczyn katastrofy prezydenckiego samolotu.

Wszyscy członkowie MAK, którzy byli odpowiedzialni za dopuszczenie lotniska w Smoleńsku do lądowań samolotów Tu-154 powinni zaraz po takiej tragedii zostać zamknięci w areszcie i to w osobnych celach, aby nie mieli możliwości uzgadniania linii obrony !

Tymczasem osoby, które mogą teoretycznie ponosić współodpowiedzialność za tę katastrofę lotniczą, jako pierwsze miały dostęp do czarnych skrzynek . Tatiana Adonina oficjalnie zakomunikowała, że nie ma zamiaru oddać Polsce czarnych skrzynek, a jedynie .....scenogramy z rozmów...., a zatem kopie z kopii, czyli to co Rosjanie łaskawie zechcą ujawnić .

Warto zdać sobie sprawę z faktu, że wiarygodność czarnych skrzynek maleje z upływem czasu, bo tylko w momencie otwarcia czarnej skrzynki jej zawartość ma wartość autentyczną, a Rosjanie już przecież przyznali się do faktu, że....."wyciszali niepotrzebne szumy i dźwięki, które "zakłócały wyrazistość rozmów"...

Co jeszcze robili Rosjanie z zapisami czarnych skrzynek ? Tego szefowa MAK nie chciała ujawnić .

Tatiana Anodina jednak przyznała się do katastrofy śledztwa, bo wyszedł na światło dzienne fakt, że to rosyjska wieża kontrolna zaproponowała polskim pilotom, aby zeszli na wysokość 100 m i wtedy zdecydowali czy lądować czy nie .

Mataczenie i kłamstwa mają to do siebie, że krętacze i oszuści w pewnym momencie się gubią i podają coraz to nowe wersje, aby ukryć prawdę . Wersja o tym, że ...."polscy piloci ponoszą winę"... legła jednak w gruzach matactwa, bo do dnia konferencji prasowej MAK, strona rosyjska twierdziła, że wieża kontrolna zalecała lądowanie na lotnisku zapasowym, aż tu nagle wyszło szydło z worka i wydalo się, że kontrola lotów zaleciła coś zupełnie innego !!!

Każdy kto miał choć trochę do czynienia z lotnictwem wie, że jeśli rosyjski kontroler lotniczy zalecił zejście samolotu na 100m, to oznacza, że wieża kontrolna nie tylko wyraziła zgodę na lądowanie, ale to podejście do lądowania cały czas monitorowała i polski pilot kierował się jej zaleceniami w pełnym zaufaniu do profesjonalizmu i znajomości terenu przez rosyjskich kontrolerów lotu.

Zatem ruscy krętacze z MAK, odczepcie się wreszcie od polskich pilotów i uderzcie we własne piersi mówiąc: to nasza rosyjska wina !

Ważną wiadomością z Moskwy była też informacja, że Jak40 przekazal polskiej załodze samolotu prezydeckiego 11 minut przed katastrofą, iż wojskowy IŁ 76 odleciał na zapasowe lotnisko po dwóch nieudanych podejściach do lądowania .To nasuwa jednak następne pytanie : dlaczego takiej informacji nie podała rosyjska wieża kontrolna ?

Te 11minut to już w tej chwili może być dowód w sprawie , bo początkowo Rosjanie sfałszowali czas katastrofy, gdyż zdawali sobie sprawę, że turbulencje powietrza i smuga dymu z odlatującego, rosyjskiego samolotu mogły zakłócić sterowność polskiego Tu-154, a chodziło o ukrycie faktycznej różnicy czasu między odlotem rosyjskiego IŁ, a podejściem do ladowania Tu154. Róznica między pierwotnie podanym czasem katastrofy, a momentem faktycznego uderzenie o ziemię, ujawnionym z czarnych skrzynek wynosiła około 11 minut ( może kilka minut więcej), a zatem Rosjanie mieli dość czasu, aby wymyśleć hipotezę o braku związku między krążącym nad Smoleńskiem rosyjskim samolotem wojskowym, a katastrofą naszego Tu-154.

Zatem rosyjska komisja przyznała się do katastrofy śledztwa, bo nadal lansuje ułożoną w dniu 10.04.2010roku propagandę o ..."nieostrożnych polskich pilotach, sprawnym rosyjskim samolocie i wykluczeniu zamachu"....

Na prokuraturę Rosji też nie ma co liczyć, bo śledzwo nadzoruje zasłużony dla Putina prokurator, który wsadzał do więzień krytyków obecnego prmiera Federacji Rosyjskiej i zrobił wszystko co było w jego mocy , aby sprawcy morderstwa rosyjskiej opozycyjnej dziennikarki nie zostali aresztowani ani nawet wykryci .

Ewentualność zamachu z terenów wokół smoleńskiego lotniska, w ogóle nie była badana, co jasno wynika z raportu wstępnego rosyjskiego MAK, a zatem śledztwo prowadzone jest według zasady NKWD: "dajcie mi człowieka, a władza rosyjska już mu sama winę znajdzie" , no i.... znalazła.... winę u polskich pilotów . To też KGB-owski zwyczaj, że albo się kogoś pozbawia prawa do obrony, albo oskarża ludzi, którzy sami bronić już się nie mogą !

Nie wiem na co czeka Rząd R.P. i dlaczego jeszcze nie zwrócono się do ONZ i do NATO o powołanie niezależnej od władz Rosji komisji międzynarodowej do zbadania przyczyn katastrowy polskiego samolotu pod Smoleńskiem w dniu 10.kwietnia 2010 r ?
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pisałem kilka postów wcześniej jak sprawnie Białorusini poradzili sobie z katastrofą Su 27 na AirShow. Dla mnie osobiście nie jest rzeczą normalną, że do kabiny na minutę przed lądowaniem, czyli na etapie kiedy cała uwaga pilotów ma być skupiona na obsłudze samolotu i bezpieczeństwie wchodzi sobie jak gdyby nigdy nic najwyższy dowódca wojsk lotniczych i coś mówi. Wejść owszem, może ale na wysokości przelotowej, bo jeśli lot przebiega bez problemów prowadzi AP, a załoga tylko nadzoruje pracę maszyny i prowadzi bieżącą korespondencję z ziemią.
  • 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych