Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poważne przesłanki ataku rakietowego Północnej Korei

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
666 odpowiedzi w tym temacie

Gajor.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na moje jeśli sie sprawdzi ta najgorsza teoria to "Boahaterscy" polscy politycy odradzu wygłoszą 100 000 orędzi , że pomogą USA w wojnie i już raczej nie doczekamy 2012 r. (atomówka i po Polsce)
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak nie mam powodu żeby kogoś nie atakować to go atakuję? :rotfl:
Co ty wymyślasz?

Nie, ale rządom ROSJI I CHIN zależy na zbudowaniu światowych potęg gospodarczych i militarnych. Jeśli będą mogli podbić cały świat, to zrobią to.

Dam ci przykład z życia codziennego: W Polsce jest policja i inne służby mundurowe, więc złodziei coś powstrzymuje przed kradzieżami na masową skalę, a bandytów przed zbrodniami.

A w momencie gdyby nie było wojska, policji i żandarmerii, ani straży miejskiej , to co według ciebie by się stało?

Odpowiadam: TOTALNA MASAKRA ! Szabrownictwo na skalę, która się nie śniła prorokom, ludobójstwo dokonywane przez gangi itp.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polskie media wspominaja co nieco wiem bo ogladalem ;)

Najnowsze doniesienia z TOKYO (prezentuje yahoo.news):
Przedstawie skrótowo:

Australia we wtorek nasiliła swoje ostrzeżenia skierowane pod adresem Północnej Koreii - w razie odpalenia rakiety upadną wszelkie dyplomatyczne powiązania pomiędzy tymi krajami

W Paryżu, Dominique de Villepin - premier, powiedział, że test musi wywołać międzynarodowy oddźwięk.

Sekretarz generalny Kofi Annan natomiast wezwał liderów Północnej Koreii do powstrzymania się przed pochopnym działaniem.

NHK Japonia - informuje na podstawie zdjęć satelitarnych, że pojazdy wykorzystywane do tankowania ciągle sa obecne przy wyrzutni jednak robotnicy widoczni przez cały czas przy głowicy rakietowej dziś nie są obecni w ogóle. Pojawiło się za to około 1000 uzbrojonych żołnierzy.

Pomimo, że w Waszyngtonie mówiono wczoraj, że napełnianie rakiety paliwem dobiegło końca, agencja wywiadowcza południowej Koreii donosi, że rakieta nie została jeszcze w pełni zatankowana o czym ma świadczyć jeszcze 40 pełnych zbiorników z paliwem rozlokowanych blisko wyrzutni.

Zła pogoda nad obszarem Koreii we wtorek oddala szanse na nagłe wystrzelenie rakiety. Obszar jest zachmurzony, oczekuje się deszczu w środę rano.

Podano również zasięg rakiety, który wynosi 9300 mil (około 15000km) a zatem pewne jest, że rakieta z łatwością osiągnie terytorium Stanów Zjednoczonych. Jest to rakieta Taepodong-2.

http://news.yahoo.co...ea_missile_test
  • 0

Apophis_.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli co, pogoda uratowala nas przed katastrofa? Czy moze Korea przelozy test na pozniej?
  • 0

tarocik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wojna będzie

Może dojść do wojny prawdopodobnie tylko wtedy gdy wystrzelona rakieta o zasięgu 15.000 km spadnie jakieś silne państwo i zabije obywateli tego państwa. chociaż bardzo możliwe że rakieta zostanie nakierowana na ocean i tam spadnie.
  • 0

berniaki.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wojna będzie

Może dojść do wojny prawdopodobnie tylko wtedy gdy wystrzelona rakieta o zasięgu 15.000 km spadnie jakieś silne państwo i zabije obywateli tego państwa. chociaż bardzo możliwe że rakieta zostanie nakierowana na ocean i tam spadnie.

Tak,ale gdyby spadła właśnie do oceanu to jak zareagują wtedy???
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

rozmowy dyplomatyczne nt wyjaśnien, sankcje i to wszystko, nie moga ich zaatakowac tak bez powodu (test rakiety to nie powód, USA takie robia od zawsze)
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

mortyr, co to za przykład dajesz i do czego?
Mam to rozumieć że jak by nie było innych państw to Rosja z Chinami by zrobiły masakrę? :rotfl:

Jakoś zupełnie na innej długości fal nadajemy i ja nie łapię co chcesz przekazać. Jeżeli chciałeś mi przekazać taką oczywistość to dzięki ale ja już to dawno wiem :) Każdy dąży do maksymalizacji zysków i minimalizacji kosztów - ja też jak będę miał okazję zarobić milion dolarów to zrobię to.
Nie ważne.

Chiny prowadzą politykę ekspansywną ale nie idiotyczną. Każdy atakujący bierze pod uwagę siły przeciwnika dlatego globalny konflikt na linii wschód - zachód jest nierealny. Zachód (generalnie NATO) jest siłą dominującą i równoważy z nawiązką siłę całej pozostałej części świata.
Drogą która w efekcie mogła by doprowadzić do IIIWŚ jest wybuch wielu konfliktów X vs. zachód, w różnych częściach świata, które wiązały by siły zachodnie. Ale jeżeli pojawił by się konkretny przeciwnik (jedno silne państwo lub jakiś blok) to doszło by do konfliktu nuklernego - mając związane siły trzeba uzyć broni ostatecznej.
Jest też droga poprzez wariata, który prowokuje konflikt ale ciężko mi sobie wyobrazić sytuację że ktoś się wstawi za wariatem - raczej wszyscy się dogadają, odstrzelą wariata i podzielą się łupami niż staną po jego stronie. Tak też będzie jeżeli Kim wystrzeli rakietę - da tylko pretekst do tego żeby mu obić maskę ale nikt się za nim nie wstawi.
  • 0

LaM.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Za czasów Zimnej Wojny nie wybuchła. Jestem przekonany ze wojny nuklearnej na tej planecie nigdy niebedzie. Nasza cywilizacja bedzie trwac jeszcze przez wiele wieków. Tą epoke charakteryzuje taki 17/18 wieczny kapitalizm. Dlaczego do wojny nie doszło (globalnej) chociazby o surowce naturalne. Przeciez za niedługa sie skonczą. Niema sie co martwić. W posiadaniu duzego potencjału wojskowego sa kraje Demokratyczne. Kraje te kontroluja to co dzieje sie na świecie. Rosja i Chiny sa trzymane na smyczy gospodarczej, nie potrafia juz szczekac. A takich podskakujacych fanatyków jest paru ale niestanowia oni zagrozenia globalnego. Dzisiaj to juz nie 1939 rok. Świat to wzajemne interesy. To wspólnota. Za niedługo bedzie mógł przemówic jeden człowiek w imieniu ludzkości. To bedzie prawdziwy przełom. I do tego dazy świat.

Hmm coś mi się zdaje ze to Rosja na smyczy gospodarczej trzyma cała Europe !. Wiec niewiem o czym mowisz kolego. Wystarczy zauwazyc ze ostatnio Amerykanie wezwali Europe do skrytykowania polityki Rosyjskiej. Na poczatku EU byla za ale jak sobie przypomnieli ze moze zabraknac energii to od razu zmienili zdanie.
  • 0

suleks.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No to ciekawe jak amerykanie zmienili stan gotowości czegoś czego nie posiadają, bo o ile mnie pamięć nie myli, amerykański system obrony antyrakietowej to pieśń przyszłości. A sądząc z tego co przecieka na temat tego sytemu, to dosyć dalekiej przyszłości. No ale który amerykanin wie co się tak naprawdę dzieje wokół niego, jak powiedzą w TV że ziemia jest płaska to wiadomo że jest płaska :) .
  • 0

rogal.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no zajebioscie amerykanie bedom pod ostrzalem a razem z nimi i my bo mamy taki pojebany rzad
nato tez jest zdeka pierdolniente my dostajeny po 1-2 zestawy a ruscy 25
wszyscy maja jakoms ciekawa obrone przeciw lotniczom a my ak-47 w najlepszym wypadku
nasze wojsko padnie po 1-2 mieciacach walki 100 tys osub w czynnej plus 300 tys w rezerwie
po powolaniu rezerwy co 2 bedzie mial karabin
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

rogal, ... No to będzie warnik :lol :

Swoją drogą chyba jest ZA cicho na tą rakietową akcje ...
  • 0

pawki.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rogal w takiej wojnie jaka może wybuchnąć to kwestia minut a nie miesięcy ;)
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chiny prowadzą politykę ekspansywną ale nie idiotyczną. Każdy atakujący bierze pod uwagę siły przeciwnika dlatego globalny konflikt na linii wschód - zachód jest nierealny. Zachód (generalnie NATO) jest siłą dominującą i równoważy z nawiązką siłę całej pozostałej części świata.
Drogą która w efekcie mogła by doprowadzić do IIIWŚ jest wybuch wielu konfliktów X vs. zachód, w różnych częściach świata, które wiązały by siły zachodnie. Ale jeżeli pojawił by się konkretny przeciwnik (jedno silne państwo lub jakiś blok) to doszło by do konfliktu nuklernego - mając związane siły trzeba uzyć broni ostatecznej.

Ja chcę powiedzieć, że jeśli USA nie będą mogły "obronić" Europy, to władze Chin i Rosji będą mogły podbić praktycznie cały świat, bo nikt im nie przeszkodzi.
Najpierw nas zniszczą bronią ABC, a potem spokojnie wyślą wojska, żeby dobiły ocalałych.
Ty naprawdę myślisz, że NATO poradzi sobie z potęgą nuklearną Chin i Rosji?

cytat:
Mocarstwami nuklearnymi są Stany Zjednoczone, Rosja, Wielka Brytania, Francja, Chińska Republika Ludowa, Indie i Pakistan. Ponadto w posiadaniu broni atomowej najprawdopodobniej jest Izrael, którego władze nie potwierdzają ani nie zaprzeczają tym podejrzeniom. Korea Północna ogłosiła, że posiada arsenał nuklearny, jednakże nie zostało to potwierdzone. Ukraina może posiadać głowice atomowe, które w wyniku pomyłki nie zostały zabrane przez Armię Radziecką.

żródło:
http://pl.wikipedia..../Broń_jądrowa

Skąpe informacje dostarczane przez rząd brytyjski na temat arsenału jądrowego tego państwa skutecznie utrudniają precyzyjną i rzeczywistą ocenę jego rozmiarów.

W marcu 1998 roku, po dziesięciu miesiącach pracy ukończono Przegląd Obrony Strategicznej (Strategic Defense Review). W dokumencie tym zapowiedziano m.in. przeprowadzenie poważnych redukcji w brytyjskim arsenale nuklearnym. Widocznym efektem przyjęcia nowej doktryny było wycofanie ze służby (marzec 1998) i zdemontowanie (do końca sierpnia 1998) wszystkich bomb WE 177 (175 WE-177A i B - o ładunkach odpowiednio 200 i 400 kt). Wolno spadający model C (siła wybuchu 10 kt), którego zmontowano 25 sztuk, został wcześniej wycofany z arsenału. Obecnie jedynym typem broni jądrowej w Wielkiej Brytanii jest pocisk Trident II.

W 2000r. WB posiadała ok. 58 takich pocisków.
Popatrz też na opisy Francuskich głowic w 2000r. - 133 głowice.

Rosyjskie siły strategiczne: stan na maj 2001 - łącznie 5906 głowic
żródło:
http://www.atominfo....m5_2.html#5.2.2

Chińskie siły nuklearne - przeczytaj dane w tabelce na końcu strony:
http://www.atominfo....m5_3.html#5.2.5
W najgorszym wypadku około 466 głowic.

PODSUMOWANIE:

NATO (EUROPA, USA pomińmy) - około 191 głowic ?

ROSJA I CHINY - około 6372 głowic !

Życzę NATO powodzenia :-D
  • 0

wujekTrapsinger.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NATO to też USA, która ma ok. 9 tys bomb. Zresztą takie licytowanie się nie ma sensu, tak samo jak wojna atomowa, która może co najwyżej doprowadzić do zniszczenia planety. ,,Atomówki" mogą się przydać na małą skale, lub do zniszczenia jakiegoś strategicznego celu, ale ostrzeliwanie się nimi to pewna śmierć Ziemi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych