Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poważne przesłanki ataku rakietowego Północnej Korei

• Please log in to reply
666 replies to this topic

QLIG.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakby na to nie patrzeć,Korea ma trochę racji ;-) Ale po to są ćwiczenia,żeby demonstrować własne możliwosci przeciwnikowi.
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

QLIG, słowa "Korea ma trochę racji" powinno się opatrzyć nie taką emotikoną ;-) ale taką :rotfl: a nawet kilkoma :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tak samo można powiedzieć że jak wstawiam zamki do drzwi to prowokuję złodzieja :rotfl: :rotfl: :rotfl:
  • 0

QLIG.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak?A czemu USA przeprowadzją akurat ćwiczenia w tamtym rejonie?Bo czują zagrożenie ze strony Korei...W e współczesnym wiecie toi chyba normalne,że przeciwnicy się obwiniają nawzajem i zastraszają testami i ćwiczeniami?Takie samo prawo do ćwiczeń i zbrojeń ma Korea jak i USA...O to tylko mi chodzi,bo teksty Korei o"
amerykańskiej próbie obliczonej na zaatakowanie i przechwytywanie pocisków" jest oczywiscie przesadzona...Ale ten sam chwyt stosują USA-bo "Korea grozi o destabilizuje sytuację"
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ćwiczenia są tam bo tarcza antyrakiotowa rozmieszczona jest na razie na zachodnich krańcach USA - na Alasce jest jeden radar i chyba w Kalifornii (albo na Hawajach - nie pamiętam) jest drugi. Wschodni brzeg na razie nie jest chroniony tarczą. Taką próbę można zrobić tylko na Pacyfiku.

[ Dodano: 2006-10-03, 15:07 ]
Korea Północna postarała sie żeby odświeżyc wątek.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Korei Północnej poinformowało, że w przyszłości zostanie przeprowadzona próba nuklearna w celu wzmocnienia zdolności obronnych Korei Płn. przed "wrogością" ze strony USA - podała KCNA, oficjalna agencja Phenianu.

"Olbrzymia groźba ze strony Stanów Zjednoczonych rozpętania wojny atomowej, sankcje i naciski zmuszają (Koreę Płn.) do dokonania próby nuklearnej jako środka obrony własnego kraju" - głosi komunikat północnokoreańskiego MSZ.

Resort zaznacza, że próba zostanie przeprowadzona "pod warunkiem, że w pełni będzie zagwarantowane bezpieczeństwo".

Przypominając, że od lutego 2005 roku Korea Płn. jest mocarstwem jądrowym, MSZ podkreśla w swoim komunikacie, że "posiadanie (broni nuklearnej) z góry zakłada przeprowadzenie próby jądrowej".

Phenian zaznaczył jednak, że nigdy nie użyje jako pierwszy broni jądrowej i zadeklarował swoje zaangażowanie w denuklearyzację Półwyspu Koreańskiego.

Międzynarodowe obawy dotyczące ambicji nuklearnych Phenianu nasiliły się w lipcu, gdy Korea Płn. wystrzeliła siedem rakiet różnego zasięgu w rejon morski położony na wschód od jej wybrzeży. Akt ten został potępiony przez Radę Bezpieczeństwa ONZ w specjalnej rezolucji. (sm)

Korea Południowa zwiększyła we wtorek stopień gotowości w zakresie bezpieczeństwa kraju po tym, jak Korea Północna zapowiedziała, że w przyszłości przeprowadzi próbę nuklearną.

Decyzję ogłoszono po spotkaniu wysokich przedstawicieli władz w Seulu na czele z prezydenckim doradcą ds. bezpieczeństwa narodowego.

Władze południowokoreańskie nazwały zamiary nuklearne Phenianu "poważnym zagrożeniem dla pokoju na Półwyspie Koreańskim".

Zapowiedź przeprowadzenia prób "będzie miała w wysokim stopniu negatywny wpływ na wzajemne relacje międzykoreańskie" - powiedział rzecznik ministerstwa ds. zjednoczenia narodowego.

MSZ w Phenianie oświadczył we wtorek, że w przyszłości zostanie przeprowadzona próba nuklearna w celu wzmocnienia zdolności obronnych Korei Płn. przed "wrogością" ze strony USA.

Phenian podkreślił jednak, że nigdy nie użyje jako pierwszy broni jądrowej i zadeklarował swoje zaangażowanie w denuklearyzację Półwyspu Koreańskiego.

Korea Płn. ogłosiła, że jest mocarstwem jądrowym w lutym 2005 roku, ale nie przeprowadziła dotychczas próby nuklearnej.

Próba jądrowa, której przeprowadzeniem zagroziła Korea Północna, zostałaby uznana za "ekstremalnie prowokujący akt" - oświadczył rzecznik brytyjskiego MSZ.

Próba wystrzelenia głowicy jądrowej zostałaby uznana przez Zjednoczone Królestwo i społeczność międzynarodową za ekstremalnie prowokujący akt - oświadczył rzecznik brytyjskiego MSZ, precyzując, że takie działanie pociągnęłoby za sobą "poważne konsekwencje" dla Korei Północnej.

Zwiększyłoby to jeszcze bardziej napięcie w regionie - powiedział rzecznik i dodał, że Londyn będzie uważnie śledził rozwój sytuacji.

Wcześniej we wtorek Ministerstwo Spraw Zagranicznych Korei Północnej poinformowało, że w przyszłości zostanie przeprowadzona próba nuklearna w celu wzmocnienia zdolności obronnych Korei Płn. przed "wrogością" ze strony USA. Phenian zaznaczył jednak, że nigdy nie użyje jako pierwszy broni jądrowej i zadeklarował swoje zaangażowanie w denuklearyzację Półwyspu Koreańskiego.

Międzynarodowe obawy dotyczące ambicji nuklearnych Phenianu nasiliły się w lipcu, gdy Korea Płn. wystrzeliła siedem rakiet różnego zasięgu w rejon morski położony na wschód od jej wybrzeży. Akt ten został potępiony przez Radę Bezpieczeństwa ONZ w specjalnej rezolucji.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba czas odświeżyć temat.

Korea Północna zamierza przeprowadzić próbę broni jądrowej.

Jak narazie data ani czas próby nie zostały podane.
Więcej na:

http://www.cnn.com/2...lear/index.html
  • 0

JagaFan17.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No i bedziemy mieli kolejne mocarstwo :lol : jadrowe. W kraju w ktorym ponad 90% spoleczenstwa nie ma co jesc oni wydaja pieniadze na program atomowy :surprised:
  • 0

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oby tak dalej to niedozyjemy nawet 2012 rok
  • 0

JagaFan17.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a czemu 2012 akurat :surprised: ?
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

NO chłopaki 23 dni na forum i niewie dlaczego 2012-2013 medal dla tego pana
  • 0

JagaFan17.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiem o co chodzi tylko dla mnie to jest kompletna bajka.
A za medal dziekuje ale mam juz dosc swoich.
  • 0

markold.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

MatoIto - właśnie czemu? Ja jestem już 100 ileś dni a dalej jakoś mnie nic nie przekonało. Tak wchodzisz, z przepowiedniami do normalnego (jak na to forum ;-)) tematu :P
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Od newsów na ten temat aż huczy:

Północna Korea mówi, że przeprowadzi test nuklearny.

SEOUL: Północna Korea ogłosiła we wtorek (dzisiaj), że przeprowadzi nuklearny test w obliczu czegoś co określane jest przez Stany Zjedoczone mianem "ekstrymalnego zagrożenia nuklearną wojną". Deklaracja sprowokowała alarm i powszechne potępienie takich działań przez przywódców na całym świecie.

więcej: http://news.yahoo.co...HNlYwMlJVRPUCUl
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Moze Brian miał racje ze 25 czerwca rozpocznie sie wojna atomowa, to była tylko przenosnia, punkt kulminacyjny całej zaistniałej sytuacji która ma nastąpic, moze od tego czasu nic sie nie stało, ale Korea coraz bardziej pracuje nad bronią atomową i wiemy ze tych działan nie zawiesi, kazdy zdaje sobie sprawe doczego to moze doprowadzic

markold niewiem czy wiesz ale przepowiednie były juz dawno w tym temacie, przejzyj sobie temat od początku to zobaczysz ile ich tu jest
  • 0

markold.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No racja z tym się zgodze, ale chodziło mi raczej o przepowiednie na 2012 r.

Zapewne niedługo powstanie sporo przepowiedni o wojnie nuklearnej - co oczywiście jest w jakimś stopniu prawdopodobne, tylko nie widze sensu pokładania jakiejkolwiek wiary w przepowiednie na ten temat. Bo to, że nikt nie zapowiedział zagłady na jutro wcale nie znaczy, że jej nie będzie... a jeśli Brian nam napisze, że wojna będzie 27 października... to nie znaczy, że tego dnia będzie większe zagrożenie niż każdego innego, ale o tym chyba każdy wie.

Właśnie nie rozumiem dlaczego w tym temacie podpieracie się przepowiedniami. Korea stwarza zagrożenie coraz większe, zwłaszcza, jeśli ew. doprowadzą do takiego testu... a przepowiednie wg. mnie nie mają nic do tego.
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja ci powiem wczoraj miałem sen widziałem nozyczki i szmatke i taka mysl zeby mi tego nie zostawili w srodku, dzis rano ide do lekarza bo mie brzuch bolał, a on na to wyrostek robaczkow bedzie zabiek i co, w czwartek jade wycinac

Nie kazda przepowiednia musi sie spełnic dzis ale moze za dwa dni
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych