Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pogrzeb na Wawelu

175 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu (194 użytkowników oddało głos)

Czy uważasz, że para prezydencka powinna być pochowana na Wawelu?

1. Głosowano Myślę ,że to dobre miejsce na Ich pochówek. (36 głosów [18.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.56%

2. Głosowano Uważam, że Oni nie powinni być tam pochowani. (112 głosów [57.73%] - Zobacz)

Procent z głosów: 57.73%

3. Głosowano Dla mnie nie ma znaczenia gdzie będą spoczywać. (46 głosów [23.71%] - Zobacz)

Procent z głosów: 23.71%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Natura nie chce Kaczyńskiego na Wawelu. Ale znając życie ktoś ogłosi go zbawicielem przyrównując zakrycie nieba przez chmurę pyłu do zaćmienia słońca podczas śmierci Jezusa... :|

Użytkownik Matt' edytował ten post 16.04.2010 - 10:27

• 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przesuńmy pogrzeb na 3 maja...

Dołączona grafika

Użytkownik cisz edytował ten post 17.04.2010 - 09:56

• 0

Ciechan.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Ja sobie mysle jak kiedys bede zwiedzal z moimi dziecmi Wawel jak to bedzie ...

-Ten krol zrobil bardzo efektownie to i to ...
-Ten krol zrobil tak ze zaefektowalo tym i tym ...
-Ten mial to i zrobił to i to było efektem ...

-Tato tato a tutaj kto jest ?

-Tutaj lezy pan prezydent Kaczynski...

-A co on zrobił ?

-Zginął w efektowny sposób ...

NA WAWELU LEŻĄ KRÓLOWIE ON NIE ZASŁUGUJE NAWET W NAJMNIEJSZYM STOPNIU NA TO ZEBY GO TAM POCHOWANO !

Takich bzdur to dawno nie czytałem...Jesteś w stanie choćby w 5 zdaniach scharakteryzować każdego króla Polski leżącego na Wawelu?? Tak z pamięci...Niech każdy krytykant zada sobie pytanie czy jest w stanie scharakteryzować w 5 zdaniach KAŻDĄ osobę która tam spoczywa...W tym kraju połowa Polaków nie wie dokładnie kim był gen. Sikorski! Nie oszukujmy siebie i rzeczywistości takie są niestety smutne fakty...za 80 lat fakt spoczynku pary prezydenckiej będzie dla 90% oczywistością...Spierać będą się jakieś kręgi polityczne i historyczne i zapaleńcy przeszłości.Większość przyszłego społeczeństwa za 80 lat będzie Kaczyńskiego kojarzyć hasłami. Tak samo hasłami kojarzy się choćby Piłsudskiego typu patriota, marszałek, niepodległość a dokładnego życiorysu nie pamięta prawie żaden zwykły człowiek. Tak samo będzie tu...Katyń, wypadek samolotowy, prezydent, Solidarność...Zwykli ludzie nie pamiętają życiorysów dokładnych osób które spoczywają na Wawelu taka jest prawda...Spór o miejsce pochówku to jest żenada...Ja uszanuję każde miejsce spoczynku tych osób. Czy fakt pochowania ich na Wawelu przeszkodzi Wam w codziennym życiu? Ja tych wszystkich krzykaczy nie rozumiem...za kilkadziesiąt lat nikt o tym pamiętać nie będzie tak samo jak nikt nie pamięta o losach sprowadzenia szczątków Juliusza Słowackiego. Wtedy też były protesty...pamiętacie?
  • 5

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osobiście uważam że Wawel jest idealnym miejscem na jego pochówek. Ludzi którzy protestują uważam za niepoważnych. Protesty przeciwko zmarłemu człowiekowi - to jest skrajnie niesmaczne. Po prostu się tym brzydzę.

Teraz czemu uważam że to dobre miejsce na jego spoczynek.

Był patriotą, nie da się mu tego ująć. Prawicowym, niemal skrajnym patriotą. Celem jego prezydentury było ponowne rozbudzenie tych patriotycznych uczuć w obywatelach. W czasie integracji europejskiej, w czasach globalizacji można bardzo łatwo roztopić się w tych ideach, i przestać czuć się jak Polak a stać się europejczykiem. To była jego walka, dlatego był wyśmiewany i pogardzany przez ugrupowania które za cel obrały jak największą integracje z UE.

Nie uważam że był ideałem. Nikt nie jest. Ale jego działania idealnie wpisują się w to miejsce. W katedrę wawelską. Jego ostatnie lata mocno nakierowane na działania związane z Katyniem, Powstaniem Warszawskim, 17 Września, i 1 Września, w połączeniu z jego losową (ale nie przypadkową - to że znalazł się w tym samolocie to efekt jego marzenia) śmiercią daje nam obraz kogoś kto walczył o sprawę polską (o naszą pamięć, i pamięć świata) i za nią, w efekcie poświęcił swoje życie.

Jest on symbolem. Symbolem wszystkich wielkich ludzi poległych w tym samolocie. Symbolem walki o naszą świadomość narodową. Symbolem walki, mimo bagatelizowania jego osoby przez cały świat, o należną nam pamięć i oddanie honoru naszym przodkom walczącym o wolność.

Dlatego jestem dumny że zostanie pochowany na Wawelu, w moim mieście.
  • 1

#95 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

czy Wawel to dobre miejsce na pochówek?

Gdyby tam chowano wyłącznie królów, to nie było by tej decyzji i dyskusji a jest tam wielu innych rodaków którzy w ówczesnych czasach budzili kontrowersje i tak też się stało z Prezydentem.
Czy nam się podoba czy nie i tak tam spoczną szczątki pary prezydenckiej a reszta to bicie piany w najmniej stosownym momencie.
  • 1

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Prawicowym, niemal skrajnym patriotą. Celem jego prezydentury było ponowne rozbudzenie tych patriotycznych uczuć w obywatelach. W czasie integracji europejskiej, w czasach globalizacji można bardzo łatwo roztopić się w tych ideach, i przestać czuć się jak Polak a stać się europejczykiem. To była jego walka, dlatego był wyśmiewany i pogardzany przez ugrupowania które za cel obrały jak największą integracje z UE.

Prawicowym? Był podobnie jak cały PIS trochę na lewo od centrum a nie na prawicy i to skrajnej. Jeśli chodzi o integrację europejską to był albo bardzo niezdecydowany albo chciał tylko ugrać trochę politycznie na rzekomym sprzeciwie wobec traktatu lizbońskiego

Dlatego jestem dumny że zostanie pochowany na Wawelu, w moim mieście.

To również moje miasto i jestem zdecydowanie przeciw temu pochówkowi oczywiście skoro klamka zapadła nie mam zamiaru bez sensu protestować jednak ta decyzja jest według mnie nie na miejscu. Nie zrobił nic co by pozwalało go pochować na Wawelu, W Solidarności był postacią drugoplanową, potem pełnił kilka funkcji niczym szczególnym się nie wykazując na tle innych urzędników a jako prezydent również nic szczególnego dla Polski nie zrobił, może gdyby miał odwagę nie podpisać traktatu lizbońskiego to można by się zastanawiać ale jemu wcale tej odwagi nie zabrakło, on od początku zgadzał się na utratę przez Polskę niepodległości więc nie ma o czym mowić
  • 3

goska48.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NIe wiem czy zdajecie sobie sprawę, że nie ma już PIS-u. Najważniejsze Osoby z tej partii nie żyją. Osamotniony Jarosław Kaczyński sam nie będzie mógł wiele zdziałać. Teraz będzie jedna, jedynie słuszna partia PO. Jestem ateistką, antyklerykałem i nie podobała mi się pilityka PIS-u. Oddzielenie kościoła od polityki jest dla mnie podstawą demokracji. Teraz czekam. Ggybym miała jakikolwiek wpływ na to, gdzie spoczną szczątki Pary Prezydenckiej - jestem za Wawelem. Na złość .
  • 0

goska48.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podaj swoją Przemo.

Motywację. (sorry)

Unikaj pisania postów jednozdaniowych. W przeciwnym razie uznamy je za spam - edycja cisz
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

... Czy fakt pochowania ich na Wawelu przeszkodzi Wam w codziennym życiu? Ja tych wszystkich krzykaczy nie rozumiem...za kilkadziesiąt lat nikt o tym pamiętać nie będzie tak samo jak nikt nie pamięta o losach sprowadzenia szczątków Juliusza Słowackiego. Wtedy też były protesty...pamiętacie?

Zgadzam sie z powyższym cytatem. Według mnie Kaczyński nie zasłużył na pochówek na Wawelu ale... Ludzi bardzo rzadko są obiektywnie oceniani za życia. Prawie zawsze są wątpliwości o wielkość osób. Dla mnie to już nie ma znaczenia. Odpowiedni ludzie się zgodzili, że były prezydent tam zostanie pochowany i my nie mamy nic do tego. Wstydzę się za tych ludzi, którzy wychodzą na ulicę protestować. Protestować to można gdy ci obniżą zarobki, albo bezprawnie wyrzucą z pracy, ale litość co komu szkodzi że prezydent tam zostanie pochowany. Nikkomu włos z głowy nie spadnie, a oni się zachowują tak jak by im matki pozabijali.

Pozdrawiam
  • 0

Ferdynand.
  • Tematów: 38
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem tego samego zdania, podchodze do tego obojętnie. Zdaje sobie sprawe, kto spoczywa w Wawelskich kryptach, zdaje sobie sprawe, że Lech K. powinien leżeć gdzieś indziej... Ale po jasną cholere wychodzić na ulice, protestować, drzeć morde i burzyć jedność. Nie rozumiem, w czym - żywym na ziemi - to przeszkadza. Tam nie będzie spoczywać żul, narkoman, alfons, złodziej, morderca, tylko Prezydent - patriota. Całe te oburzenie jest nie na miejscu, więcej dystansu.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli to co przed chwila słyszałem jest prawdą... Ci co nie zgadzają się na pochowanie Pana Lecha Kaczyńskiego wraz w małżonką na Wawelu, chcą jutro przeprowadzić otwarty protest w Krakowie ! Mają rzucać petardy, palić opony, drzeć ryja (niestety ryja bo dla takich osób nie mam szacunku)... Wy, którzy chcecie to zrobić i to zrobicie, przyniesiecie hańbe narodowi i obywatelom. Nie macie prawa nazywać się patriotami ! Brak mi słów...
  • 0

Jeden_z_Wielu.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Shortez - jeśli rzeczywiście tak się stanie, to będzie grube przegięcie ;/.

Teraz tak się zastanawiam, co będzie z kolejnymi prezydentami? też będą chowani na Wawelu czyt. kolejna tradycja, czy tylko ci, którzy tragicznie zginą zostaną tam pochowani? i co rozumiemy pod słowem "tragicznie" czy tzn. niespodziewanie? bo jeśli tak to nawet po zawale nowy prezydent powinien zostac tam pochowany....
  • 0

Ferdynand.
  • Tematów: 38
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

shortez: Jeśli to co przed chwila słyszałem jest prawdą...

Mówili o tym w tv, czytałeś w gazecie/internecie, czy słyszałeś od znajomych? Jeżeli do czegoś takiego dojdzie, to każdemu chuliganowi, który będzie uczestniczyć w tym wandalizmie życze długiego urlopu, w czterech pustych ścianach. Każdy, który popełni się takich działań jest w moich oczach idiotą. Troche mi tu zalatuje moherem...
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Teraz tak się zastanawiam, co będzie z kolejnymi prezydentami? też będą chowani na Wawelu czyt. kolejna tradycja, czy tylko ci, którzy tragicznie zginą zostaną tam pochowani? i co rozumiemy pod słowem "tragicznie" czy tzn. niespodziewanie? bo jeśli tak to nawet po zawale nowy prezydent powinien zostac tam pochowany....

No właśnie jakie miałoby być kryterium? Czy tylko bycie prezydentem? wtedy na Wawelu powinien znaleźć się i A. Kwaśniewski i L. Wałęsa i W. Jaruzelski! Czy może kryterium miało by być to aby dany prezydent umarł podczas kadencji? Wtedy na Wawel w ciągu powiedzmy 100 lat nie trafi ich więcej niż 2 z tym że jeden już będzie. A reszta prezydentów gdzie? A może któryś dożyje sędziwego wieku i umrze na długo po swojej kadencji ale była to kadencja wyjątkowa, na prawdę zasługująca na Wawel to tam nie trafi bo nie umarł podczas kadencji? Wszystko to bez sensu dlatego albo powinno się ustalić że wszystkich prezydentów chowamy w jednym miejscu i powinna to być Warszawa albo każdy jest chowany w swoich rodzinnych stronach, tam gdzie zechce rodzina
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W telewizji o tym mówili i w internecie o tym piszą, że już kilkanaście emaili dostali z groźbami...

Użytkownik shortez edytował ten post 17.04.2010 - 13:04

• 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych