Skocz do zawartości

Kaczyński zabił siebie, oraz innych

405 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ankieta (299 użytkowników oddało głos)

Kto jest winny?

1. Głosowano Prezydent (63 głosów [21.07%])

Procent z głosów: 21.07%

2. Piloci (22 głosów [7.36%])

Procent z głosów: 7.36%

3. Kontrolerzy (7 głosów [2.34%])

Procent z głosów: 2.34%

4. Głosowano Ruscy coś kręcą (107 głosów [35.79%])

Procent z głosów: 35.79%

5. Głosowano To coś jeszcze innego... (27 głosów [9.03%])

Procent z głosów: 9.03%

6. Głosowano Łańcuch zdarzeń (73 głosów [24.41%])

Procent z głosów: 24.41%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I nie wymyślaj sobie jakiś własnych faktów, tylko dowiedz się jak było. 5 lat  wystarczająca ilość czasu żeby zgromadzić jakąś wiedzę, zamiast dalej tkwić we własnych domysłach.

Odnalezione na miejscu katastrofy rejestratory MŁP-14-5, KBN-1-1 oraz
MARS-BM zostały zabezpieczone przez Komisję MAK, a ich odczyt odbył się w Moskwie
w obecności przedstawicieli strony polskiej. Deszyfrację rejestratora eksploatacyjnego
ATM-QAR/R128ENC przeprowadzono w ITWL w Warszawie z udziałem przedstawiciela
strony rosyjskiej.

Ten rejestrator powstał w 1995 roku. Dane zapisywane są w pamięci elektronicznej.

MŁP i mars i KBN zapisują dane na taśmach

I mamy kolejne słowa odczytane, a wybuchów jak nie było tak nie ma. Widocznie wybuch był na tyle silny żeby oderwać skrzydło i na tyle cichy żeby się nie zapisać na nagraniach. To jest dopiero logika.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.04.2015 - 20:01

• 0

#137 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

I nie wymyślaj sobie jakiś własnych faktów, tylko dowiedz się jak było. 5 lat  wystarczająca ilość czasu żeby zgromadzić jakąś wiedzę, zamiast dalej tkwić we własnych domysłach.

Pięknie żeś to ujął ;)

Ten rejestrator powstał w 1995 roku. Dane zapisywane są w pamięci elektronicznej.

Taki rejestrator w tamtych czasach mógł co najwyżej zapisac kilka parametrów lotu,  o dzwięku nie było mowy z powodu zbyt małych pamięci pozwalajacych zapisać dzwięk bez kompresji w formacie cyfrowym.

• 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj w programie po przecinku był jakiś sekretarz tego zespołu Macierewicza. Koleś może wypadł lepiej niż błaszczaki, ale i tak jego niewiedza porażała. Koleś stwierdził żę ten wybuch w kadłubie miał miejsce w momencie wystąpienia zapisu taws38. Widać że typek nie wie nawet o co w tym chodzi i gdzie był ten taws.

3AIyWS2.jpg

Gdyby rzeczywiście tam był jakiś potężny wybuch to większość szczątków samolotu powinna znajdować się niedaleko od tego miejsca.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taki rejestrator w tamtych czasach mógł co najwyżej zapisac kilka parametrów lotu,  o dzwięku nie było mowy z powodu zbyt małych pamięci pozwalajacych zapisać dzwięk bez kompresji w formacie cyfrowym.

No akurat tamten zapisywał parametry lotu a nie dźwięk.

• 0

#140 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Macierewicz sam zrobił z siebie idiotę, posmiewisko co mu się należało, szkoda że przy okazji przyniosł wstyd dla Polski

• -2

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok przyznaję, że rejestrator był mechaniczny. W błąd wprowadził mnie artykuł na wiki mówiący, że czarne skrzynki w tupolewie były cyfrowe i nie posiadały części mechanicznych, a jedyna skrzynka analogowa nie została znaleziona.

Jednak w wyniku tej dyskusji mam nadal pewne wątpliwości. Konkretnie dotyczące tego fragmentu raportu Millera. "Odtworzenie, obróbka i deszyfracja informacji wykonywane były z wykorzystaniem magnetofonu MARS-NW i specjalnego oprogramowania „Szafir” i „WinSis”

Opis pasuje do odtwarzania zapisu cyfrowego na taśmie analogowej. Dodam, że wg. specyfikacji tej czarnej skrzynki z wpisu na forum gazeta.pl - MARS BM posiada 4 kanały. Kanały od 1-3 są analogowe, natomiast kanał 4 jest cyfrowy - także na tej jednej taśmie co najmniej jeden kanał został zapisany w postaci cyfrowej. Dla ścisłości zapis cyfrowy na taśmie analogowej także jest magnetyczny.

Nie udowodnię Wam nic bo instrukcje tych skrzynek wykonane są w języku rosyjskim i o ile Wy go nie znacie to mi też nic nie powiecie bo nie znalazłem (podobnie jak i wy) na google żadnej informacji (poza wpisem na forum gazety o tym czy głowica zapisywała cyfrowo czy nie i do czego słuzy MARS-NW i oprogramowanie „Szafir” i „WinSis” - Winsis napewno służy do przetwarzania sygnału audio w windowsie na cyfrowy ale Szafir?

Pamiętacie może stare komputery z lat 80-tych? Tam do komputera podłączało się specjalny magnetofon. Na tym magnetofonie odtwarzało się normlane kasety takie na których nagrywało się muzykę tyle tylko, że zapis był na nich cyfrowy i zamiast muzyki wgrywał się program. Ciekawostką jest, że cyfrową grę możńa było przegrać na zwykłym domowym magnetofonie.

Dlatego wybaczcie ale nie będę wchodził w dalszą dyskusję na ten temat chyba, że ktoś przedstawi tutaj dowód np. link do instrukcji czy opisu MAK bądz komisji Millera, że MARS BM nagrywał analogowo.

Ponadto każda z kopii przekazana Polsce była dotychczas wykonana w jakości - 11 Khz. Urządzenie do odtworzenia kasety 70A-11 oraz wykonania cyfrowej kopii należało do Rosjan. Obecność Polaków miałą jedynie na celu weryfikację, że materiał nagrywany jest tym samym materiałem, który został zapieczętowany w sejfie. Więc za kiepską jakość materiału nie należy winić Polaków, a Rosjan.

Spece od audio zastanawiają się natomiast na forach ile warta jest nowa kopia skoro zapis na taśmie magnetycznej degraduje się po kilku miesiącach, a co dopiero po 4 latach.

Użytkownik Striker edytował ten post 07.04.2015 - 20:49

• 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2724
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pamiętacie może stare komputery z lat 80-tych? Tam do komputera podłączało się specjalny magnetofon. Na tym magnetofonie odtwarzało się normlane kasety takie na których nagrywało się muzykę tyle tylko, że zapis był na nich cyfrowy i zamiast muzyki wgrywał się program. Ciekawostką jest, że cyfrową grę możńa było przegrać na zwykłym domowym magnetofonie.

Mała dygresja -- zapis, o którym piszesz był analogowy, nie cyfrowy. Zapis cyfrowy był możliwy tylko w standardzie DAT i nie występował nigdzie w zastosowaniach domowych. Gry i programy na kasetach magnetofonowych dla komputerów ośmiobitowych nagrywane były analogowo.

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

konkretnie dotyczące tego fragmentu raportu Millera. "Odtworzenie, obróbka i deszyfracja informacji wykonywane były z wykorzystaniem magnetofonu MARS-NW i specjalnego oprogramowania „Szafir” i „WinSis”

Chyba ktos cie zrobił w bambuko. Próbowałem znaleźć słowo szafir we wszystkich w raporcie i załącznikach. Niestety nic takiego nie znajduje.

• 0

#144 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Opis pasuje do odtwarzania zapisu cyfrowego na taśmie analogowej. Dodam, że wg. specyfikacji tej czarnej skrzynki z wpisu na forum gazeta.pl - MARS BM posiada 4 kanały. Kanały od 1-3 są analogowe, natomiast kanał 4 jest cyfrowy - także na tej jednej taśmie co najmniej jeden kanał został zapisany w postaci cyfrowej. Dla ścisłości zapis cyfrowy na taśmie analogowej także jest magnetyczny.

Nie ma tam zadnego cyfrowego rejestratora dzwięku, chyba że od jakis parametrów, a kanały w takiej skrzynce niczym sie nie róznia od kanałów w sprzecie audio, jest MONO(jeden kanal), STEREO(2 kanały) KWADRO(4 kanały) do kazdego kanału podpięty był mikrofon.

Dlatego wybaczcie ale nie będę wchodził w dalszą dyskusję na ten temat chyba, że ktoś przedstawi tutaj dowód np. link do instrukcji czy opisu MAK bądz komisji Millera, że MARS BM nagrywał analogowo.

Nie wchodz bo nie masz pojecia o czym piszesz, a szybkie szukanie na google nic nie da, musisz najpierw pomyslec jak to wszystko dziala wtedy zrozumiesz

Użytkownik Veckas edytował ten post 07.04.2015 - 21:26

• 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mała dygresja -- zapis, o którym piszesz był analogowy, nie cyfrowy. Zapis cyfrowy był możliwy tylko w standardzie DAT i nie występował nigdzie w zastosowaniach domowych. Gry i programy na kasetach magnetofonowych dla komputerów ośmiobitowych nagrywane były analogowo.

Mechanizm był analogowy, zapis w twoim rozumieniu był analogowy ale dane (czyli zapis w moim rozumieniu) były w 100% cyfrowe czyli 0 i 1 - tak aby komputer mógł je odczytać i przetworzyć.

konkretnie dotyczące tego fragmentu raportu Millera. "Odtworzenie, obróbka i deszyfracja informacji wykonywane były z wykorzystaniem magnetofonu MARS-NW i specjalnego oprogramowania „Szafir” i „WinSis”

Chyba ktos cie zrobił w bambuko. Próbowałem znaleźć słowo szafir we wszystkich w raporcie i załącznikach. Niestety nic takiego nie znajduje.

http://www.google.pl....89947451,d.bGg

Otwórz, wciśnij Ctrl+F i w górnym okienku po prawej stronie wpisz: „Szafir” albo Winsis - oba znajdują się w tym samym akapicie.

Użytkownik Striker edytował ten post 07.04.2015 - 21:28

• 0

McNugget.
  • Tematów: 10
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niedawno do Firefoxa weszło wyszukiwanie wg wielkości liter - "szafir" może nie wyskoczyć, ale "Szafir" już tak ;)

• 0

#147 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Striker zasmieciłes tylko temat tymi swoimi wyimaginowanymi domysłami odnośnie elektroniki, nic tu nie wnosisz do tematu, tylko smiecisz, powinien ktos Cię za to ukarac, zaczynasz gadac jak Macierewicz, a ja nie mam czasu rozmawiac z osoba która się dopiero uczy podstaw na google.

Użytkownik Veckas edytował ten post 07.04.2015 - 21:46

• 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Veckas ja zaśmieciłem? Zdaje się, że to Ty nie rozumiesz, że na nośniku analogowym można zapisać dane cyfrowe to raz a dwa zdaje się, że poruszyłem kwestię na którą jeszcze mi nie odpowiedziałęś tylko robisz jakieś wycieczki osobiste..

Dlaczego przez ostatnie 5 lat prokuratura i laboratoria kryminalne pracowały na 11 kHz nagraniu?

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Striker - a myślisz że jak oni zapisali przegrane dane? Nie zapisywali dźwięku z głośnika na płycie gramofonowej tylko dane na dysku CD. Ale to w sumie tak jakby przegrać taśmę magnetofonową na plik MP3.

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 07.04.2015 - 21:52

• 0

#150 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Jakbyś uważnie czytał to byś wiedział ze mówiłem iz dane cyfrowe mogą być zapisane na wszelakich nośnikach, ale co to ma do tematu??? Jak  rejestrator dzwieku w tu-154 zapisuje dane analogowo na tasmie! Dopiero pózniej zgrywa się ze specjalnego analogowego magnetofonu na komputer w formie cyfrowej bez kompresji np wave o danej częstotliwosci, panimaju?

• 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych